Gençler Demokrasi Kültürünü Sanat Aracılığıyla Tartıştı
Demokrasi Okulu’nun İkinci Dersi Sanat ve Demokrasi İlişkisini Gündeme Taşıdı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı faaliyet gösteren İzmir Akdeniz Akademisi,düzenlediği Demokrasi Okulu’nun ikinci dersinde sanat ve demokrasi ilişkisine odaklandı. 21 Mayıs 2025 Çarşamba günü Kültürpark Atlas Pavyonu’nda gerçekleşen etkinlikte, akademisyen Prof. Dr. Sevda Alankuş moderatörlüğünde oyuncu Nazan Kesal ve yönetmen Yüksel Aksu gençlerle buluştu.
Sanat ve demokrasi ilişkisinde özgürlük, direniş ve ifade biçimleri, yeni teknolojilerin taşıdığı olanaklar gibi konuların ele alındığı etkinlik büyük ilgi gördü.
Sanat her türlü baskıya ve otoriteye karşı panzehir oldu
Nazan Kesal konuşmasında anti demokratik rejimlerde sanatın ve sanatçının rolünden bahsederken, sanatın her türlü baskıya karşı bir umut taşıdığını aktardı. Gençleri yaratıcı bulduğunu, mizahları ve gelişen teknoloji ile ilerleyen süreçte sanatta sürprizler ile karşılaşacağımızı belirtti. Yüksel Aksu ise İzmir’in kadim kültürünün demokratik bir geleneği olduğunu, kentin çok kültürlü dokusunu vurgulayarak anlattı.
Sanat hiçbir zaman sadece yaratıcılıktan, estetikten, güzellikten ibaret bir şey olmadı
Prof. Dr. Sevda Alankuş’un kolaylaştırıcılığında ilerleyen söyleşide, katılımcılar da söz alarak sanatın bir özgürlük alanı ve muhalefet biçimi olarak nasıl bir rol üstlendiğini tartıştı. Alankuş, sanatın hiçbir zaman sadece yaratıcılıktan, estetikten, güzellikten ibaret olmadığını, ülkedeki anti demokratik gelişmelerin bedelini ödeyen gruplardan birinin de sanatçılar olduğunu belirtti.
“Demokraside ben de varım” diyen gençlerin katılımıyla Interaktif bir şekilde yürütülen etkinlik, hem içerik hem katılım açısından zengin bir tartışma ortamı sundu. Katılımcılar, sanat aracılığıyla demokrasinin yeniden düşünülmesi gerektiği yönünde ortak bir görüşte buluştu.