Akademi faaliyetlerinin yoğunlaşacağı alanlardan biri İzmir’in sürdürülebilir bir kent olarak gelişmesini sağlayacak kapsamlı bir programlamasını gerçekleştirmek olarak seçilmiştir. Bu bir ekolojik köy kurmaktan, katı atıkların imhasına, atık suların arıtılmasına, karbon tüketimi azaltılmış bina yapımına, gıda güvenliğine organik tarıma kadar çok geniş bir alanı kapsamaktadır.
Ekoloji Danışma Kurulu
Koordinatör: Koray VELİBEYOĞLU
Şükran NURLU
Güven EKEN
Ertuğrul TUGAY
Mihriban YANIK
Ayşegül KARAKOYUN SEÇGİN
Erhan ÖNEN
Özlem SEVİNÇ
Ayşe FİLİBELİ
Güzel YÜCEL GİER
Aysel ÖZKAN
Faruk İŞGENÇ
Adnan AKYARLI
Ali Ekber YILDIRIM
Aysen MÜEZZİNOĞLU
Ali Osman KARABABA
Cem ALTIPARMAK
Gökdeniz NEŞER
Güneşin Oya AYDEMİR
Hüseyin Avni GÜNDÜZ
Iraz CANDAŞ
Mehmet GÜRMEN
Mustafa BAKIR
Nurdan ERDOĞAN
Nuri AZBAR
Serdar ŞENOL
Şükrü BEŞİKTEPE
Ufuk TUTAN
Uygun AKSOY
Ümit ERDEM
Yaşar UYSAL
Yusuf KURUCU
Zeynep Durmuş ARSAN

İzmir Akdeniz Akademisi Ekoloji Koordinasyon Birimi’nin gerçekleştireceği hazırlık aşamasında olan “İzmir İli Biyoçeşitlilik Atlasını Oluşturma ve Paylaşma Projesi” ile İzmir’de yaşayan bitki çeşitliliğinin hemşehrilerin katılımına açık bir şekilde tespit edilmesi, bitkinin yerinin belirlenmesi, bitkinin fotoğraflanması, temel verilerin sayısal altlık içinde toplanması, arşivlenmesi; elde edilen verilerin uzmanlar tarafından doğrulanması, yerel, ulusal ve Latince isimlerinin eşleştirilmesi ve bilgilerin internet üzerinden kamuya açık olarak paylaşılması amaçlanıyor.
Bu projeye dair ilk pilot uygulama 25 Kasım 2018 tarihinde gerçekleşti. Bioblitz(Türsay) Yarımada Vatandaş Bilimi Uygulaması Etkinliği ile vatandaşlara verilen eğitimin ardından Yelki, Güzelbahçe Zeytin-Bisiklet Mesire alanında, mobil uygulamayla bitki türlerinin keşfi, tanımlanması ve haritada işaretlemesi sağlandı.
Bu sene 4. sünü gerçekleştirdiği Herkes için Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri kapsamında “İklim Nötr ve Yeşil Kent İzmir” konulu kapanış oturumuna tüm ilgilenenleri bekliyoruz.
Zoom programı üzerinden gerçekleşecek çevrimiçi etkinliğimizin katılım bilgileri:
https://us06web.zoom.us/j/3401133997?pwd=SzVyUS96Y2xFSVo3UXJpZzd2MlFydz09
Toplantı Kimliği: 340 113 3997
Parola: 352022

Herkes için Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri IV Başlıyor!..
Ekolojik Okuryazarlık esas olarak, sürdürülebilir bir yaşam öğretisidir. Sürdürülebilirlik, günümüzde uluslararası işbirliğinin öncü küresel çerçevesi olan Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi 2030 ve ilgili Küresel Amaçlarının temelini oluşturmaktadır. Ekolojik Okuryazarlık çalışmaları, son on beş yıldır çeşitli ülkelerde ve katılımcı düzeylerinde yaygınlaşarak gelişmektedir. Ekolojik okuryazarlık, bir sürdürülebilir yaşam eğitimi olarak doğanın kendine özgü dilinin kodlarının anlaşılmasını; yani yeryüzünde hayatı milyarlarca yıldır mümkün kılan ekolojik süreçlerinin işleyiş prensiplerini öğretmeyi amaçlar. Böylelikle katılımcıların gerek bireysel gerekse kolektif yaşamlarında doğayla uyumlu olabilecek sürdürülebilir yaşam biçimlerini hayata geçirebilmelerine zemin hazırlamaktadır.
Seminerlerin Amacı
Katılımcıların insan-doğa etkileşimini ve ekolojik sorunları anlama, öğrenme ve değerlendirmeye ilişkin farkındalıklarını ve kapasitelerini geliştirmektir.
Katılımcılara, gerek bireysel hayatlarını gerekse kent yaşamını kavrayışlarında, yeni ve kapsayıcı bir bakış açısı kazandırmak; böylelikle ‘iyi yaşamın’ olanaklarına dair ufku ve yaratıcılığı genişletmektir.
İzmir’de sürdürülebilir yaşam pratiklerinin desteklemesi, tasarlanması ve hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır.
Seminerler Tarih ve Yöntemi
Seminerler; 15, 17, 22, 24, 29 Kasım 2022 ve 1, 6, 8 Aralık 2022 tarihlerinde çevrimiçi gerçekleşecektir.
Başvuru ve Kayıt
Katılım için başvuru 4 – 14 Kasım 2022 tarihleri arasında başvuru formunu doldurarak gerçekleşecektir. Çevrimiçi seminerlere katılım için ilgili bağlantı linki ve şifre katılımcıların mail adresine iletilecektir. Katılım ücretsizdir. Kontenjan sınırlıdır. Seminerleri %80 oranında tamamlamış olan katılımcılara dijital katılım belgesi verilecektir.
Başvuru Formu için Tıklayın:
https://docs.google.com/forms/d/18_DUy66_l0-vbcmcGggOKoNktFL7Dj990B5iaEjS_Jc/edit?ts=63635dad



HERKES İÇİN EKOLOJİK OKURYAZARLIK SEMİNERLERİ-III BAŞLIYOR
Ekolojik Okuryazarlık esas olarak, sürdürülebilir bir yaşam öğretisidir. Sürdürülebilirlik, günümüzde uluslararası işbirliğinin öncü küresel çerçevesi olan Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi 2030 ve ilgili Küresel Amaçlarının temelini oluşturmaktadır. Ekolojik Okuryazarlık çalışmaları, son on beş yıldır çeşitli ülkelerde ve katılımcı düzeylerinde yaygınlaşarak gelişmektedir. Ekolojik okuryazarlık, bir sürdürülebilir yaşam eğitimi olarak doğanın kendine özgü dilinin kodlarının anlaşılmasını; yani yeryüzünde hayatı milyarlarca yıldır mümkün kılan ekolojik süreçlerinin işleyiş prensiplerini öğretmeyi amaçlar. Böylelikle katılımcıların gerek bireysel gerekse kolektif yaşamlarında doğayla uyumlu olabilecek sürdürülebilir yaşam biçimlerini hayata geçirebilmelerine zemin hazırlamaktadır.
Seminerlerin Amacı
- Katılımcıların insan-doğa etkileşimini ve ekolojik sorunları anlama, öğrenme ve değerlendirmeye ilişkin farkındalıklarını ve kapasitelerini geliştirmektir.
- Katılımcılara, gerek bireysel hayatlarını gerekse kent yaşamını kavrayışlarında, yeni ve kapsayıcı bir bakış açısı kazandırmak; böylelikle ‘iyi yaşamın’ olanaklarına dair ufku ve yaratıcılığı genişletmektir.
- İzmir’de sürdürülebilir yaşam pratiklerinin desteklemesi, tasarlanması ve hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır.
Seminerler Tarih ve Yöntemi
Seminerler; 8, 10, 15, 17, 22, 24 Aralık 2020 ve 5,7 Ocak 2021 tarihlerinde çevrimiçi gerçekleşecektir.
Başvuru ve Kayıt
Kontenjan sınırlıdır. Katılım için başvuru 1 – 6 Aralık 2020 tarihleri arasında başvuru formunu indirip, doldurarak med@izmeda.org mail adresine gönderilerek gerçekleşecektir. Çevrimiçi seminerlere katılım için ilgili bağlantı linki ve şifre katılımcıların mail adresine iletilecektir. Katılım ücretsizdir. Seminerleri tamamlamış olan katılımcılara dijital katılım belgesi verilecektir.
Bilgi için: Melek Demir
Telefon: 0232 2934614
E-posta: med@izmeda.org

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü.🌏
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi koordinasyonunda kentin bitkisel çeşitliliğini ortaya çıkarmak üzere alanında uzman akademisyenlerin desteğiyle vatandaşların katılımına açık yürütülecek İzmir Biyoatlas Projesi ile bir yandan kentin doğal zenginliği, florası belirlenecek bir yandan da yaratılacak farkındalık ile bu zenginlik sahiplenilmiş olacaktır. Ayrıca önümüzdeki günlerde projenin internet üzerinden tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor.
Cep telefonu veya fotoğraf makinelerinizle ister kent içinde günlük hayatınızda karşılaştığınız, ister doğa yürüyüşlerinde çektiğiniz bitki fotoğraflarını “www.izmirbiyoatlas.org” adresine veya Google Play Store’dan indireceğiniz “İzmir Biyoatlas” mobil uygulamasına gönderin; uzman akademisyenler tarafından size bitkiye ilişkin ayrıntılı bilgi gönderilsin. İzmir Biyoatlas’ında sizin de bitkiniz olsun! “Çek, Paylaş, Tanı, Koru”
Ayrıntılı Bilgi İçin: http://www.izmirbiyoatlas.org/

İzmir Akdeniz Akademisi tarafından; 7 Kasım-5 Aralık 2019 tarihleri arasında, gönüllü akademisyenlerin katkılarıyla, ‘Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri’nin ikinci dönemi gerçekleşti.
Son yıllarda yaygınlaşarak gelişen, ‘ekolojik okuryazarlık’ kavramının amacı; doğanın gezegensel temel prensiplerinin anlaşılması, öğretilmesi ve bu prensiplerle uyumlu olabilecek yaşam biçimlerinin tasarlanması doğrultusunda, farkındalık ve bilinç yaratılmasıdır.
Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetim tarafından kentliye sunulan; ‘Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri’nin ikinci döneminde farklı yaş ve meslek gruplarından, toplam 45 katılımcı yer aldı. Katılımcılar, kent ve bireysel yaşamı kavrayışlarına dair, 5 hafta boyunca hem birbirlerinden hem de eğitmenlerden öğrenip yeni ve kapsayıcı bir bakış açısı kazanarak; bütüncül bir ‘iyi yaşam’ın olanaklarına dair düşünme ve bakış açısı kazandılar.
Prof. Dr. R. Funda Barbaros, Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili, Doç. Dr. Zehra Akdemir Veryeri, Arş. Gör. Özge Kozal, Selin Tunçer, Pınar Börü tarafından verilen seminerlerde katılımcılar insan-doğa-kent etkileşimini ve ekolojik sorunları derinlemesine anlama, öğrenme ve değerlendirme kapasitelerini artırırken, sürdürülebilir yaşam pratiklerinin desteklenmesi, tasarlanması ve hayata geçirilmesine ilişkin bilgi sahibi oldular. Seminerleri tamamlayan katılımcılara katılım sertifikası verildi.

HERKES İÇİN EKOLOJİK OKURYAZARLIK SEMİNERLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından 13 Şubat-21 Mart 2019 tarihleri arasında, Zeytin Okulu eğitmenlerinin gönüllü katkılarıyla gerçekleşen Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri’ni tamamlayan katılımcılara katılım sertifikası verildi.
Son yıllarda yaygınlaşarak gelişen ekolojik okuryazarlık kavramının amacı; doğanın gezegensel temel prensiplerinin anlaşılması, öğretilmesi ve bu prensiplerle uyumlu olabilecek yaşam biçimlerinin tasarlanması doğrultusunda farkındalık ve bilinç yaratılmasıdır.
Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri’nde farklı yaş ve meslek gruplarındaki katılımcılar kent ve bireysel yaşamı kavrayışlarına dair 5 hafta boyunca hem birbirlerinden hem de eğitmenlerden öğrenip yeni ve kapsayıcı bir bakış açısı kazanarak; bütüncül bir “iyi yaşam”ın olanaklarına dair düşünme ve bakış açısı kazandılar.
Kültürpark İzmir Sanat Oditoryum salonunda Prof. Dr. R. Funda Barbaros, Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili, Doç. Dr. Zehra Akdemir, Arş. Gör. Özge Kozal, Selin Tunçer, Pınar Börü ve Surusi Uras tarafından verilen seminerlerde katılımcılar insan-doğa-kent etkileşimini ve ekolojik sorunları derinlemesine anlama, öğrenme ve değerlendirme kapasitelerini artırırken, sürdürülebilir yaşam pratiklerinin desteklenmesi, tasarlanması ve hayata geçirilmesine ilişkin bilgi sahibi oldular.
Yoğun ilgi gören ve katılımın ücretsiz olduğu Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri’nin senede iki kez gerçekleşecek şekilde tekrarlanması öngörülüyor.
HERKES İÇİN EKOLOJİK OKURYAZARLIK SEMİNERLERİ BAŞLIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Ekoloji Buluşmalarına Herkes için Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri ile başlıyor.
Ekolojik Okuryazarlık esas olarak bir sürdürülebilir yaşam öğretisidir. Sürdürülebilirlik, günümüzde uluslararası işbirliğinin öncü küresel çerçevesinin, yani Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi 2030 ve ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının temelini oluşturmaktadır. Ekolojik Okuryazarlık çalışmaları son on beş yıldır çeşitli ülkelerde ve katılımcı düzeylerinde yaygınlaşarak gelişmektedir. Ekolojik Okuryazarlığın amacı doğanın, milyarlarca yıldır süregelen gezegensel yaşamın altında yatan temel prensiplerin anlaşılması, öğretilmesi ve bu prensiplerle uyumlu olabilecek yaşam biçimlerinin tasarlanması doğrultusunda farkındalık ve bilinç yaratılmasıdır.
Seminerlerin Amacı
- Katılımcılara, gerek bireysel hayatlarını gerekse kent yaşamını kavrayışlarında, yeni ve kapsayıcı bir bakış açısı kazandırmak; böylelikle “iyi yaşamın” olanaklarına dair ufku ve yaratıcılığı genişletmektir.
- Katılımcıların insan-doğa etkileşimini ve ekolojik sorunları derinlemesine anlama, öğrenme ve değerlendirme kapasitelerini artırmaktır.
- Sürdürülebilir yaşam pratiklerinin desteklemesi, tasarlanması ve hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır.
Seminerler Tarih ve Yeri
Seminerler; 13 Şubat, 21 Şubat, 28 Şubat, 14 Mart ve 21 Mart 2019 tarihlerinde İzmir Sanat Oditoryum salonunda 18:30-21:00 saatleri arasında gerçekleşecektir.
Başvuru ve Kayıt
Kontenjan sınırlıdır. Seminerlerin başvuru ve kayıt işlemleri 30 Ocak-8 Şubat 2019 tarihleri arasında, www. izmeda.org adresinden başvuru formunu indirip, doldurarak imzalı bir şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü’ne şahsen teslim ederek yapılmalıdır.
Katılım ücretsizdir.
Kayıt için Başvuru: 30 Ocak-8 Şubat 2019
Başvuru Formu: Başvuru formunu indirmek için tıklayınız. (Başvurular elden ve şahsen alınacaktır.) Seminerler: 13 Şubat, 21 Şubat, 28 Şubat, 14 Mart ve 21 Mart 2019 Yer: İzmir Sanat Oditoryum Salonu Saat: 18:30-21:00 Bilgi için: Melek Demir Telefon: 0232 2934614 E-Posta: melekdemir@izmir.bel.tr |
Seminer Programı için tıklayınız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Akdeniz Akademisi’nin ev sahipliğinde 6-7 Aralık 2018 tarihlerinde “Akdeniz’in Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilir Yaşam Sempozyumu” düzenlenecektir.
Bu sempozyumda, İzmir’in ve Akdeniz kıyısındaki benzer yerleşimlerin ortak değerleri ve bu değerlerin korunmasına ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik uygulamaların paylaşılması amaçlanmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Ekoloji Koordinasyon Birimi’nin ev sahipliğinde 6-7 Aralık 2018 tarihlerinde “Akdeniz’in Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilir Yaşam Sempozyumu” düzenlenecektir.
Bu sempozyumda, İzmir’in ve Akdeniz kıyısındaki benzer yerleşimlerin ortak değerleri ve bu değerlerin korunmasına ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik uygulamaların paylaşılması amaçlanmaktadır. Akdeniz kıyı kentlerinin daha yaşanabilir ve aynı zamanda sürdürülebilir olmasında karşılaşılan problemlerin ele alınması, bütünleşik kentsel çözümlerin paylaşılması ve ortak çalışmalar yapmak üzere Akdeniz ağı içinde özel bir platform oluşturulması hedeflenen bu Sempozyuma; kentli yurttaşların, araştırmacıların, uzmanların, karar vericilerin, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılım ve katkıları beklenmektedir.
İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu’nun önerisi ile benimsenen “İzmir Körfezi’ni, İzmirlilerin gündemine taşıma stratejisi” göz önüne alınarak, İzmir Körfezi’ni, çevresine kattığı ekolojik, tarihi, ticari, kültürel, sosyal değerleri, sunduğu imkanları ve Akdeniz Havzası içindeki etkisini değerlendiren bir dizi etkinlik fikri ortaya çıkmıştır. 2016 yılı sonu itibariyle başlatılan bu etkinlikler, küçük odak toplantılarını takip eden Akdeniz’in Kıyısında üst başlığı altında yapılan bir dizi panel ile gerçekleştirilmiştir. Her birinde farklı alanlarda, konusunda uzman olan akademisyen, bürokrat ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ve değerli katkıları ile sürdürülen bu panellerde, “Tarihsel Perspektifte İzmir Körfezi”, “Körfezin Değerleri”, “İzmir Körfezi’nde Deniz Ulaşımı”, “İzmir Körfezi’nde Deniz Kültürü”, “İzmir Körfezi’ne Ekolojik Dokunuşlar”, “İzmir Limanı ve Liman İşletmeciliği” ve “İzmir Körfezi ve Bellek” başlıkları altında bilgi paylaşımı sağlanmıştır. İzmir halkının da katılımı ve katkıları ile gerçekleşen bu toplantılarda, Akdeniz’in diğer kıyı kentleri ile ortak değerleri ve sorunlarını da beraberinde değerlendirmek fırsatı oluşmuştur.
Akdeniz; bu denize kıyısı olan veya sadece bölgenin ülkesi olarak değerlendirilen ülkelerin farklı kültürlerini ve farklı ekosistemlerini bir arada barındırmaktadır. Kapalı bir denizin etrafında bu kültürleri birbirine bağlayan en önemli unsur ise denizcilik ve denizciliğin kilit noktaları olan doğal limanlardır. Bu limanlar, ekonominin, kültürel ve sosyal ilişkilerin düğümlendiği merkezler olmuştur. İzmir Körfezi de anılan bu doğal limanlardan biridir.
“Akdeniz’in Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilir Yaşam Sempozyumu”nda, üniversiteler, araştırma merkezleri, merkezi ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu ve özel sektörden aktif katılım ve katkılar sunacak davetli konuşmacılar ile Akdeniz kıyı kentlerinde sürdürülebilir, yenilikçi ve bütünleşik kentsel çözüm önerilerinin geliştirilmesi beklenmektedir.
1-Akdeniz’de Bellek ve Yaşam
Akdenizli Yaşam (sağlık, beslenme, kültür, mekan), Akdeniz Yaşamında Bellek (tarih, göç, denizcilik, ticaret)
2-Ekolojik Sürdürülebilirlik
Bütünleşik Kıyı Yönetimi(kıyı alanları planlama ve yönetimi, deniz ortamında mekansal planlama) Koruma Alanları (sulak alanlar, deniz koruma alanları ve habitat), Veri Yönetimi (veri değerlendirme, modelleme, iyi uygulamalar,akıllı sistemler), İzleme ve Risk Yönetimi (akıntı,su kalitesi,güvenlik, iklim değişikliğine uyum)
3-Ekonomik Sürdürülebilirlik
Mavi Büyüme (biyoçeşitlilik, koruma, enerji, balıkçılık, turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, kıyı turizmi, mavi biyoteknoloji, deniz taşımacılığı), Liman ve Kent Etkileşimi(sosyo ekonomik katkısı, limanların dönüşümü, yenilenmesi, yenilikçi uygulamalar), Akdeniz Ağı Oluşturma
4-Katılımcılık/Yönetişim
Yönetişim Sistemleri ve Deneyimleri (teknoloji dostu yönetişim, karar alma süreçlerine yurttaş katılımı)
5-Mekansal Planlama ve Körfez

İzmir Akdeniz Akademisi Ekoloji Koordinasyon Birimi’nin gerçekleştireceği hazırlık aşamasında olan “İzmir İli Biyoçeşitlilik Atlasını Oluşturma ve Paylaşma Projesi” ile İzmir’de yaşayan bitki çeşitliliğinin hemşehrilerin katılımına açık bir şekilde tespit edilmesi, bitkinin yerinin belirlenmesi, bitkinin fotoğraflanması, temel verilerin sayısal altlık içinde toplanması, arşivlenmesi; elde edilen verilerin uzmanlar tarafından doğrulanması, yerel, ulusal ve Latince isimlerinin eşleştirilmesi ve bilgilerin internet üzerinden kamuya açık olarak paylaşılması amaçlanıyor.
Bu projeye dair ilk pilot uygulama 25 Kasım 2018 tarihinde gerçekleşti. Bioblitz(Türsay) Yarımada Vatandaş Bilimi Uygulaması Etkinliği ile vatandaşlara verilen eğitimin ardından Yelki, Güzelbahçe Zeytin-Bisiklet Mesire alanında, mobil uygulamayla bitki türlerinin keşfi, tanımlanması ve haritada işaretlemesi sağlandı.
İzmir Akdeniz Akademisi’nin iki temel işlevi bulunmaktadır. İlki bir düşünce kuruluşu olması nedeniyle İzmir vizyonunu hayata geçirecek stratejileri, İzmir’in ufkunu genişletecek çalışmaları paydaşlarla birlikte üretmek; ikinci işlevi olarak da düşüncenin uygulamaya geçirilmesi için yine paydaşlarla birlikte etkileşim içinde platformlar oluşturmak, fırsatlar yaratmak olarak tanımlanabilir.
10 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirdiğimiz İzmir Akdeniz Akademisi Ekoloji Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu toplantısında gündeme getirilen Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı, İzmir Akdeniz Akademisi moderatörlüğünde Karaburun İnecik Köyü’ndeki Zeytin Okulu’nda 29 Eylül Cuma günü ve tercihe bağlı olarak 30 Eylül Cumartesi günü de programlanacak şekilde gerçekleşmiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İzmir Yarımada bölgesinde “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” doğrultusunda uygulama projeleri geliştirilmesine yönelik çalışmalara başlanmıştır. Bu çerçevede yöre ile ilgili rotalar, pazarlar, festival ve etkinliklere yönelik çalışmaların yanı sıra, tarımsal eğitim ve uygulamalar da gerçekleştirilmiştir. Bu altyapılardan yararlanacak üretim ve tüketim ağlarının kurulması ve geliştirilmesi yönünde yapılacak faaliyetler, doğa ve tarih öncelikli ele alınırken, ekolojik yaklaşımın yanı sıra kültürel ve etnografik yaklaşımı da içerecek kapsamda değerlendirilmektedir.
Bu doğrultuda Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı’nda ele alınan ve raporlanan başlıca konular aşağıda özetlenmiştir;
- Gönüllülerin desteği ve katkısı ile şekillenen Yarımada Projesi’nde katılımcılığı devam ettirirken yine imece usulüyle yapılan çalışmalara bilimsel boyutu da eklemek.
- Yarımadaya özgü güncel araştırmaları ve mekansal belgelemesi olan çalışmaları bir veri tabanında toplamak, açık veri seti haline dönüştürmek.
- Hali hazırda var olan rotaların optimizasyonunu sağlamak (Özelleşmiş konu alanlarında bilimsel yayınlar, şu anki uygulamaları besleyen referans kitaplar, vb.).
- Yarımada Projesi’ni geliştirmek için oluşturulan veri tabanına dayalı olabilecek başka hangi çalışmaların yapılması gerektiğini tespit etmek.
- Akdeniz Akademisi’nin iddiası olabilecek ekolojik yerleşimleri ile Akdeniz’in kültürel hareketliliğine katkıda bulunan kentlerden biri olma hedefi açısından Yarımada çalışmalarının ilişkisini irdelemek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yarımada bölgesindeki çalışmalarına geliştirilen strateji belgesi doğrultusunda devam edecektir. Ancak, strateji belgesinde sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de yer alması, öncülük etmesi beklenen çok sayıda proje fikri bulunmaktadır. Bu fikirlerin zemin bulabilmesi için de bir altyapının oluşturulması ve bunun da büyük ölçüde mekansal envanter oluşumu sonrasında ortaya çıkabileceği öngörülmektedir. Dolayısıyla, üniversite ve sivil toplumun Yarımada projelerinin sürdürülebilirliği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kolaylaştırıcılığında imece usulu hareket ederek etkinliğini arttırması önemlidir.

18 Şubat 2017 tarihinde saat 14.00’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Akdeniz’in Kıyısında-İzmir Körfezi ve Bellek başlığıyla yedinci panel düzenlenmiştir. Panelin moderatörlüğünü, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier gerçekleştirmiştir.
Panel çerçevesinde; körfez-kent-toplumsal bellek ilişkisi irdelenmiştir;
“Gündelik yaşamımızda, yanından geçtiğimiz ama dikkat bile etmediğimiz, görüp de yadırgamadığımız mekânları, körfezin sürekli değişen kıyı çizgisi ve kayıkları hatırlanmaya çalışılacaktır. Bizim durduğumuz bu noktada, daha önce kimler durmuştu? Tüm bu anlar ve anılar bizim hafızamızı oluşturuyorsa, bize nerede olduğumuzu hatırlatıyorsa; kent belleğini, bünyesinde barındırdığı eserler, yapılar, caddeler, sokaklar, kayıkhaneler ve kayıklar oluşturmakta… Bu kapsamda; uzun bir tarihsel geçmişi olan İzmir kenti, kolektif bellekte var olan kırılmaları onararak yaşamına geçirebildi mi? Körfez’i, kenti yeniden keşfetmeye ne dersiniz?”
Konuşmacılar ve Konu Başlıkları:
Yrd. Doç. Dr. Ahenk YILMAZ [Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi- Uzaklaşan Kıyının Unutulan Mekanları
Mualla ERKURT [360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi]- Deniz ve Bellek
Prof. Dr. Nilüfer NARLI [Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı]- Ege Kentleri Kontekstinde Kent ve Toplumsal Bellek

İzmir tarihinin ve coğrafyasının Akdeniz perspektifiyle ele alınması, İzmir’e bakışımıza derinlik kazandırırken, kentin Akdeniz’de çekici bir odak haline gelmesi için katkı sağlayacaktır.
İzmir Akdeniz Akademisi, 2016 yılında Akdeniz’in Kıyısında başlığıyla İzmir Körfezi’ni, çevresine kattığı ekolojik, tarihsel, ticari, kültürel, sosyal değerleri, sunduğu imkanları ve ‘Akdeniz Havzası’ içindeki etkisini değerlendiren bir dizi etkinlikle ele alıyor.
İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu’nun önerisi üzerine 2016 yılında Akdeniz’in Kıyısında bulunan ‘İzmir Körfezi’ni, İzmirlilerin gündemine taşıma stratejisini benimsenmiştir. Bu stratejiye uygun, üç çalıştay gerçekleştirilmiştir. Çalıştaylarda, 2016 yılında Akdeniz’in Kıyısında üst başlığı altında; Körfez alanına/sahasına ilişkin ekolojik, tarihsel, ticaret, kentleşme, kültürel, sosyal ve uluslararası boyutuyla bir dizi konferans düzenlemek yapmak fikri ortaya çıkmıştır. 26 Mart 2016 tarihinde Akdeniz’in Kıyısında/Körfezin Değerleri, 21 Mayıs 2016 tarihinde Akdeniz’in Kıyısında/Tarihsel Perspektifte İzmir Körfezi,14 Haziran 2016 tarihinde Akdeniz’in Kıyısında/İzmir Körfezi’nde Deniz Kültürü, 9 Kasım 2016 tarihinde Akdeniz’in Kıyısında/İzmir Körfezi’ne Ekolojik Dokunuşlar, 10 Aralık 2016 tarihinde de Akdeniz’in Kıyısında/İzmir Limanı ve Liman İşletmeciliği başlıklarında konferanslar yapılmıştır.

Panel çerçevesinde; İzmir Körfezi’nin coğrafi yapısından dolayı doğal ve korunaklı bir liman niteliğinde olan ve yılın 12 ayı boyunca kesintisiz olarak her tip gemi ve yük türüne hizmet veren İzmir Limanı’nın sayısal verilerle güncel durumu ortaya konacak ve mevcut projeleri hakkında bilgi verilmiştir. İzmir şehri Ege Bölgesi’nin liman şehri olma özelliği ile kendi nüfusu ile beraber Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan Ege Bölgesi şehirlerinin dünyaya açıldığı bir kapı niteliğindedir. Bu niteliği ile bölgenin dünya ticaretinde rekabetçiliğini sağlamak için çok önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Dünya ticaretinde son derece önemli bir yere sahip olan limanların büyüme ve gelişmesinde gemi ve gemi teknolojilerindeki değişimler önem arz etmektedir. Günümüzde basit bir yapı olarak adlandırılan sallar ve sazdan tekneler ile başlayan, sonrasında ağaç teknelerle devam eden deniz ticareti sadece ticarete ev sahipliği yapan bölgeleri değil bu bölgelerin çok daha içlerine kadar olan bölgeleri de etkilemektedir. Akdeniz’de bulunan pek çok yerleşim merkezinde benzer etkileri örneklemek mümkündür. 2008 ekonomik kriziyle birlikte denizcilik sektöründeki dalgalanma, küresel ticaretteki yavaşlama ve gemi arz fazlasının yarattığı sıkıntı giderek büyümektedir. Bu sıkıntılara rağmen taşıma maliyetlerini azaltmak için denizyolu, demiryolu ve karayolları ulaşım ağlarındaki yatırımlar artarak devam etmektedir. Bu panelde; Bölgemizdeki liman ve lojistik yatırımların güçlendirilmesi ve ülkemizin deniz ticaretindeki aktarma merkezi olma yolunda hedeflenen çalışmalar aktarılmıştır.

İzmir tarihinin ve coğrafyasının Akdeniz perspektifiyle ele alınması, İzmir’e bakışımıza derinlik kazandırırken, kentin Akdeniz’de çekici bir odak haline gelmesi için katkı sağlayacaktır.
İzmir Akdeniz Akademisi, 2016 yılında Akdeniz’in Kıyısında başlığıyla İzmir Körfezi’ni, çevresine kattığı ekolojik, tarihsel, ticari, kültürel, sosyal değerleri, sunduğu imkanları ve Akdeniz Havzası içindeki etkisini değerlendiren bir dizi etkinlikle ele alıyor.
İzmir Akdeniz Akademisi, Akdeniz’in Kıyısında-İzmir Körfezi ve Limanı’na Ekolojik Dokunuşlar paneli 9 Kasım 2016 Cumartesi günü, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecektir.
Bu panelde, İzmir Körfezi içinde su sirkülasyonunu ve kalitesini iyileştirme çalışmaları; buna bağlı olarak İzmir Limanı’nın rehabilitasyonu içeren çalışmalar; küresel ölçekteki benzer projelere özellikle teknolojik altyapıları anlamında değinilerek Körfez’deki çalışmaların bu anlamda geldiği nokta ve hedeflerini içeren öyküsü aktarılacaktır.
Moderatör: Prof. Dr. Ayşe Filibeli [Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi,İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Ekoloji Birimi Koordinatörü ve Bilim Kurulu Üyesi]
Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde lisans, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans ve Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamladı. 1983-1989 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1985 yılında A.B.D. Washington Üniversitesi Atmosferik Bilimler Bölümü’nde hava-deniz transfer süreçleri üzerine çalıştı. 1988-1989 yılları arasında Almanya Hükümeti Çevre Bakanlığı doktora sonrası araştırma bursuyla Almanya Stuttgart Üniversitesi Sağlık Mühendisliği Enstitüsü, Su Kalitesi ve Katı Atık Yönetimi Bölümü’nde araştırma yaptı. Halen, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
KANAL DERİNLEŞTİRMENİN KÖRFEZ REHABİLİTASYONUNA ETKİSİ
Prof. Dr. Gökdeniz Neşer
Hızla gelişen, büyüyen ve sadece bu yüzden gerek rekreatif anlamda, gerek liman faaliyetlerini geliştirmek, gerekse doğal süreçleri iyileştirmek anlamında kıyı ve deniz kullanım gereksinimleri artan kıyı kentleri, bir anlamda gezegenimizin o bilinen coğrafyasını değiştirecek düzenlemeler yaparlar. Kıyı düzenlemelerine ilişkin mühendislik çalışmalarının önemli bir bölümü, bazen tamamı zorlu deniz ortamında yapılır, bu gerçek anlamda doğaya bir başkaldırı anlamındadır. Hele bir de doğal sistemleri aksatmadan çalışmak, hatta bu sistemlerin işleyişine, gelişimine katkı sağlamak çabası da söz konusuysa iddia büyür. Bu sunumda, Körfez’de gerçekleştirilmesi planlanan çevre projesine benzer, küresel ölçekteki projelere özellikle teknolojik altyapıları anlamında değinilerek kentimiz özelindeki çalışmaların bu anlamda geldiği nokta ve hedeflerini içeren ilginç öyküsü anlatılacaktır.
Prof. Dr. Gökdeniz Neşer [Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi]
Gemi yüksek mühendisi olan Prof. Dr. Gökdeniz Neşer, denizsel çevrenin yapılar üzerindeki etkilerinin yanısıra denizcilik etkinliklerinin çevresel boyutları konusunda da çalışmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tekne Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin müdürlüğünü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Yönetim Kurulu üyeliğini yürütmektedir. Hollanda, Japonya, Polonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırma ve öğretim etkinlikleri gerçekleştirdi. ‘Büyük Körfez Projesi’ çerçevesinde yapılacak tarama işlemlerinin teknolojilerinin tasarım, planlama ve uygulama aşamalarında görev almaktadır.
İZMİR KÖRFEZİ SU KALİTESİ ÜZERİNE KANAL DERİNLEŞTİRMESİNİN VE TARAMANIN ETKİSİ
Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe
Körfez akıntıları karmaşık yapıdaki kıyı şeridi, taban topoğrafyası, adaların varlığı, Ege Denizi’yle su alış-verişi, nehir girdileri ve atmosferik kuvvetler tarafından belirlenir. Körfezin genel akıntısı siklonik [saat dönüşünün tersi] yöndedir. Bu siklonik yapı nedeniyle ana akıntı körfezin batı kıyısından körfezin içine doğru iken, doğu tarafındaysa dışına doğrudur. Bu genel özellik zaman zaman rüzgarın ya da yatay gerilme nedeniyle oluşan döngülerle kesintiye uğramaktadır.
İzmir Körfezi su kalitesini iyileştirmenin en etkili yolu, iç körfez ile dış körfez arasındaki su değişimini hızlandırmak ve dolayısıyla suyun iç körfezde kalış süresini azaltmaktır. Bu iyileştirmenin nerede ve nasıl yapılacağını öngörmek amacıyla İzmir Körfezi için geliştirilmiş hidrodinamik model kullanılarak farklı senaryolar denenmiş ve en uygun senaryo belirlenmiştir.
Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe [Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü]
1991 yılında, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Fiziksel Oşinografi doktorası, 1996 yılında da aynı üniversitede doçent olmuştur. 1996-2002 yılları arası Harvard Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak, deniz tahmin modelleri geliştirilmesi üzerinde çalışmıştır. 2002-2007 arasında, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü yaptı. Bu görevi sırasında, NATO, Avrupa Birliği, TÜBITAK gibi kurumların destekledikleri oşinografik veri tabanı hazırlanmasından, deniz kirliliğine, deniz gözlem ve tahmin sistemi geliştirilmesinden ekosistem araştırmalarına değişen konularda projeleri koordine etmiştir. Bu görevi sırasında Black Sea GOOS yürütücü sekreterliğiyle EuroGOOS, MEDGOOS ve IGOOS üyeliklerini yapmış ve IOC toplantılarında Türkiye’yi temsil eden heyette yer almıştır.
2007-2010 yılları arasında, İtalya’da bulunan NATO Sualtı Araştırma Merkezi’nde ‘Modelleme ve Tahmin’ grubunun başkanı olarak çalışmıştır. Bu görevi sırasında, Türk Boğazlar Sistemi’nde [TBS] bugüne kadar icra edilen en kapsamlı oşinografi çalışmasını yürütmüştür. Mayıs 2010 tarihinden itibaren, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde fiziksel oşinografi profesörü olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
İZMİR KÖRFEZİ VE LİMANI REHABİLİTASYON PROJESİ
Tülay Yılmaz
İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir halkının körfezle buluşmasını sağlayacak, ‘BÜYÜK KÖRFEZ PROJESİ’ kapsamında en önem verdiği çevre projelerinden biridir.
Proje; İzmir Limanı Yaklaşma Kanalı, Liman Baseni ve Manevra Dairesi’nin taranmasını, II. Kısım Konteyner Terminali inşaatıyla İzmir Limanı gelişim planında gösterilen her türlü imalatın gerçekleştirilmesini, İzmir Körfezi’ne dökülen dere ağızlarında dip taraması yapılmasını, Körfez’in kuzey aksında açılacak bir kanal ile akıntı hızının arttırılarak su kalitesinin iyileşmesinin sağlanmasını kapsamaktadır. Söz konusu projeye, 21.09.2016 tarihinde ‘ÇED Nihai Olumlu Kararı’ verilmiştir.
İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi; Körfez’in ekonomik ve ekolojik değerini arttırmaya yönelik olan çalışmalarını, kamu yararını gözeten ve bütünleşik bir planlama ve yönetim sürecini olanaklı kılan ‘ÇEVRE PROJESİ’dir.
Tülay Yılmaz [İZSU Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı]
1984 yılında, Ege Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1984-1986yılları arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisi Bölümü’nde bilimsel çalışmalar yaptı. 1986 yılında, İZSU Genel Müdürlüğü; Denetim/ Kontrol Mühendisliği/Merkez Şefliğiyle başladığı görevine, İZSU Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı olarak devam etmektedir.

İzmir Akdeniz Akademisi, 2016 yılında Akdeniz’in Kıyısında başlığıyla İzmir Körfezi’ni, çevresine kattığı ekolojik, tarihsel, ticari, kültürel, sosyal değerleri, sunduğu imkanları ve Akdeniz Havzası içindeki etkisini değerlendiren bir dizi etkinlikle ele aldı.
Bu panelde, İzmir Körfezi’nin sualtı, su üstü ve kıyıları hakkında mevcut durum kullanımı, aktiviteler, imkanlar, yapılması gerekenler ve planlamalar ele alındı.
Moderatör: Doç. Dr. Güzel Yücel Gier [Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi]
Konuşmacılar:
Hasibe Velibeyoğlu [Şehir ve Bölge Plancısı-İzmirdeniz Proje Koordinatörü]
“İzmirdeniz Projesi: kıyı Kullanımını Artırma Olanakları ve Kısıtlılıklar”
İzmir kenti, söz konusu olduğunda yaşam kalitesini belirleyen en önemli olgu deniz ve denizle kurulan ilişki biçimidir. Deniz ve körfez İzmirlilerin yaşam deneyimini zenginleştiren, sakinleştiren, ev dışı yaşam biçimini etkileyen bir olgu olduğundan denizle kurulacak ilişkinin de özenle tasarlanması gerekmektedir.
2012 yılında başlayan İzmirdeniz Projesi günümüze kadar kıyı kullanışlarına tasarımla yeni düzenlemeler getirmeyi amaçlamıştır. İzmirdeniz Projesi’nin kapsamını, bugüne kadar yapılan çalışmaları, tasarım yoluyla kıyı kullanıcılarına sunulan olanakları ve prosedürel açıdan taşıdığı kısıtlılıkları değerlendiren bir sunum yapılması planlanmaktadır.
Hakan Kütük [Türkiye Yelken Federasyonu İzmir İl Temsilcisi]
“İzmir Körfezi’nde Aktiviteler ve İmkanlar”
Yelken sporu, son derece güvenli ve sakatlığı en az olan sporlardan birisi olduğu gibi yelken kullanıcısına karar verme yeteneği de kazandırır. Sporcu, yelken becerilerini geliştirirken denizi, rüzgarı ve doğayı tanır.
İzmir Körfezi’nde, deniz kirliliğinin her geçen gün azalmasıyla farklı branşlarda su sporu yapan sporcu ve kulüp sayısını artıyor. Bununla beraber yeni ihtiyaçlar da gündeme geliyor. Bu sunumda, Körfez’de aktivite imkanları ve yapılması gerekenler dile getirildi.
Barış Şendemir [Sportif Dalış Eğitmeni-Balık Adam]
Murat Kaptan [Sualtı Fotoğrafçısı]
“Körfez’de Su Altında Zaman Geçirmek
İzmir, belki de maviyi, denizi en çok içine alan şehirlerden biri. Mavi bayraklı plajları, çevresindeki değerleri ve sualtındaki zengin fauna ve florasıyla cazip bir çekim alanıdır. Körfez’in bu ekolojik karakteri farklı aktivitelere fırsat sunmaktadır. Bu aktivitelerden biri scuba dalışı ve buna bağlı faaliyetlerdir.
Scuba dalışı, kendi başına bir faaliyet olmanın ötesine geçerek sualtı fotoğrafçılığının da öncüsü olmaya başlamıştır. Sunumda, İzmir Körfezi’nin scuba dalışı açısından sunduğu imkanlar, dalışın özellikleri, Körfez’in sualtı flora ve faunası fotoğraflar eşliğinde ele alınmıştır.

AKDENİZ’İN KIYISINDA TARİHSEL PERSPEKTİFTE İZMİR KÖRFEZİ
Bu panelde, körfez arkeolojisinin genel durumu, körfez çevresindeki kentsel mekânların başkalaşımı, körfez insanları, demografik ve toplumsal dönüşüm tarihsel perspektif içinde ele alınmıştır.
Program ve Konuşmacılar:
Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy [Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi], KÖRFEZ ARKEOLOJİSİNE GENEL BAKIŞ
Prof. Dr. F. Cânâ Bilsel [Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi], XVII. YÜZYILDAN XX. YÜZYILA İZMİR’DE KENT MEKÂNININ BAŞKALAŞIMI
Doç. Dr. Arife Karadağ [Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi],CUMHURİYET DÖNEMİ’NDE İZMİR KÖRFEZİ VE ÇEVRESİNDEKİ KENT MEKANININ DÖNÜŞÜMÜ
Prof. Dr. Engin Berber [Ege Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkam] ,KÖRFEZ İNSANLARI VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM
Moderatör:
Doç. Dr. Alp Yücel Kaya [Ege Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi/Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörü ve Bilim Kurulu Üyesi]

İzmir Akdeniz Akademisi, 26 Mart 2016 Cumartesi günü saat 14:00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, “Akdeniz’in Kıyısında-Körfezin Değerleri” paneliyle körfezin canlılığına, kuş cennetine, kıyı dalyanlarından, balıkçı kooperatiflerine ve körfezin koruma alanlarına odaklandı.
Konularında uzman bilim insanlarıyla gerçekleştirilecek panelin moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier gerçekleştirdi, panelin konuşmacıları ve konuşma başlıkları ise şöyleydi;
Prof. Dr. Bülent Cihangir [Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi]-Büyük Kanal Projesi Öncesi ve Sonrası İzmir Körfezi; Körfezin Canlılığı
Prof. Dr. Mehmet Sıkı [Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi]–İzmir Kuş Cennetine Kuş Bakışı
Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu [Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi]-Körfezin Kıyı Dalyanları
Doç. Dr. Vahdet Ünal [Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi]–Körfezin Balıkçı Kooperatifleri
Doç. Dr. Harun Güçlüsoy [Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi]-Körfezin Korunan Alanları

Çevre yatırımlarıyla öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ekoloji Forumu; akademisyenleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini, çevre aktivistlerini bir araya getirdi.
Temiz bir çevre için yol haritası oluşturmak üzere önemli çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez kentin çevre envanterinin yapılması ve ekosistem dengesinin korunması için genel stratejileri belirlemek üzere “İzmir Ekoloji Forumu”nu düzenledi. İzmir’i Akdeniz’in lider kentlerinden biri yapmak hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Akdeniz Akademisi’nin gerçekleştirdiği foruma akademisyenler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU bürokratları, çevre aktivistleri ve avukatlarının yer aldığı 60 kişi katıldı.
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirilen forumda; “Doğal Varlıkların Korunması İçin Ekolojik Planlama”, “Enerji (yenilenebilir, yenilenemez, enerji verimliliği, alternatif enerji kaynakları)”, “Atık Azaltma /Atık Yönetimi (kaynakta azaltma, geri kazanım, geri kullanım) ile “Çevre Planlama ve Yönetim Sistemleri (ekolojik planlama, eko köyler vb.)” konuları ele alındı.
Doğal Varlıkların Korunması ile ilgili çalışma grubunun moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, Enerji Çalışma Grubu’nun moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Biomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nuri Azbar, Atık Azaltma/ Atık Yönetimi Çalışma Grubu’nun moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan Büyükkamacı, Çevre Planlama ve Çevre Yönetimi Çalışma Grubu’nun moderatörlüğünü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Sezai Göksu üstlendi.
İzmir Ekoloji Forumu’nun açılış konuşmasını yapan Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, Akdeniz Akademisi fikrinin İzmir’de yapılan Kültür Çalıştayı ile birlikte ortaya çıktığını, İzmir’in çevre stratejilerini belirlemek için düzenlenen bu forumun da çok verimli geçeceğine inandığını söyledi. Ekoloji Koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Filibeli’nin İzmir Ekoloji Forumu çalışma yöntemi ve hedefleri ile ilgili bilgilendirmesinin ardından 4 saati geçen grup çalışmalarında mevcut durum, mevzuat, sorunlar ve öneriler ile birlikte yapılacak çalışmalar ile ilgili stratejiler belirlendi. Hazırlanan sunumlar toplantının final bölümünde tüm katılımcılarla paylaşıldı. Sunumların önümüzdeki günlerde kitap haline getirileceği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından “Ekoloji” konulu toplantı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde 11 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisinin kurucu onursal başkanlarından İlhan Tekeli’nin yaptığı toplantıya mimarlık, şehir bölge planlama, inşaat mühendisliği, ziraat, su ürünleri, çevre mühendisliği, kimya mühendisliği bölümünden akademisyenler, DEÜ Çevre Araştırma Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjsi Enstitüsü müdürleri, çevre hukuku uzmanı, İBB Tarımsal Yapı ve İZSU Atıksu Artıma ve Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yetkililerinden oluşan 19 kişi katıldı.
Ekoloji toplantısı katılımcılarıyla birlikte çalışma ilkeleri ve strateji oluşturulurken nasıl daha verimli çalışılabileceği konusunda fikir paylaşımı yapıldı. Akdeniz Akademisinin 2013 yılı içinde gerçekleştireceği Ekoloji Forumundan beklentiler ortaya konuldu, İzmir Ekoloji Forumu genel başlıkları belirlendi; çalışma gruplarının oluşturulmasına ve Akdeniz Akademisi tarafından çalışma gruplarının internet üzerinden bilgi paylaşabileceği bir veri tabanı kurulmasına karar verildi.