
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Tırtıl Sergi Ünitesi’nde sunulan tasarım sergilerinin on ikincisi olan ‘DATUMM’, kentlimizle buluştu.
Ülkemizde mobilya tasarımının zengin tarihini, aktörleriyle birlikte tarihsel belleğe kazandırmayı amaçlayan DATUMM [Dokümantasyon ve Arşivleme Türkiye’de Modern Mobilya], İzmir Ekonomi Üniversitesi desteğiyle [A1308001/BAP-A024-K] ortaya çıkan, Prof. Dr. Deniz Hasırcı [İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü] ve Prof. Dr. Zeynep Tuna Ultav [Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü] tarafından yürütülerek Melis Örnekoğlu Selçuk’un [Ghent Üniversitesi, Endüstri Sistemleri Mühendisliği ve Ürün Tasarımı Bölümü] katılımıyla ilerleyen, Ali İnceoğlu’nun fotoğraf ve filmleriyle şekillenen bir belgeleme projesidir.
Türkiye mobilya tasarım tarihini, günümüze kadar sağlam kalabilmiş veya maddi olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan örneklerin kendilerini veya görsel kayıtlarının izini sürerek, bunları tasarlayan kişilerin biyografilerini derleyerek ve halen hayatta olan tasarımcılarla sözlü tarih çalışmaları gerçekleştirerek yaşayan bir arşive dönüştürmeyi hedefleyen projeye ait ‘DATUMM’ sergisinde, Tırtıl’ın panellerinde sizlere sunduğumuz mobilyalar ve tasarımcılar, DATUMM ekibinin belgelediği materyalin sadece küçük bir bölümünü oluşturmakta ve size tadımlık denebilecek bir seçki sunmaktadır.
DATUMM projesiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için:
https://datumm.org/
https://linktr.ee/datumm
‘DATUMM’ sergisini, Alsancak Vapur İskelesi karşısında yer alan Tırtıl Sergi Ünitesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

2019 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Tırtıl Sergi Ünitesi’nde sunulan tasarım sergileri, bu yıl ilk olarak ‘Çağdaş İnci AfişTasarımları’ sergisiyle kentlimizle buluşuyor.
Alanında birçok ödül almış, üretken bir tasarımcı olan İnci’nin çok sayıda çalışması arasından bu sergi için ‘sosyal afiş’ türünü örnekleyen tasarımları seçip derledik. Bu sergide göreceğiniz sosyal afişlerin ele aldığı konular, bireysel silahlanma ve şiddet karşıtlığı, organ bağışının önemi, trafikte farkındalık, doğa sevgisi, sıfır atık vizyonu, insan ticaretinin durdurulması, kadına karşı şiddet, geri-dönüşüm, sigaranın zararları gibi geniş bir yelpazedeki güncel başlıklardan oluşuyor. Bir diğer afişindeyse, tasarımcının Mimar Sinan’a saygı duruşunda bulunduğunu görüyoruz.
‘Çağdaş İnci Afiş Tasarımları’ sergisini, Alsancak Vapur İskelesi karşısında yer alan Tırtıl Sergi Ünitesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından 2016 yılından bu yana gerçekleştirilen İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliğinin bir parçası olan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır katalog olarak İzmirlilerle buluşturulan Üniversiteler Tasarım & Sanat [üTAS] Mezuniyet Projeleri Sergisi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Tırtıl’da yerini aldı.
Bu yılın üTAS Mezuniyet Projeleri Kataloğu‘nu oluşturan 62 eser, İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 etkinliğine yön veren ‘Yeniden Müşterek Gelecekler’ temasını da dikkate alarak şu başlıklar altında izleyiciye sunuluyor: Hafıza Durakları, Miras, Arada, İyi İçin Tasarım, Duyumsama ve Etkileşim, Çocukluk, Gösteri Devam Etmeli, Spekülatif Kurgular. Tırtıl’ın bu sergisinde, üTAS Mezuniyet Projeleri’nin görselleriyle tasarladığımız bir kolajı sizlerle buluşturuyoruz. Şehirdeki tasarım eğitiminin bu yılki çıktıları üzerine bir ön gösterim olan bu sergimiz, sizleri üTAS kataloğunun sayfalarında daha uzun bir gezintiye de davet ediyor.
Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda, Tırtıl Sergi Ünitesi’nde yer alacak olan ‘Üniversiteler Tasarım & Sanat [üTAS] Mezuniyet Projeleri Sergisi’ ziyaretçilerini bekliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından, Tırtıl Sergi Ünitesi’nde 2021 yılında sizlere sunulmak üzere hazırlanan ‘Emre Duygu Tiyatro Afişleri’ sergisi açıldı.
Sergi kapsamında Luigi Pirandello’nun Altı Şahıs Yazarını Arıyor, Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Deneme Topluluğu tarafından uyarlanan Oedipus Silent, Aziz Nesin’in Deliler Boşandı, Toros Canavarı, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Hadi Öldürsene Canikom ve İki Kalas Bir Heves, Haldun Taner’in Vatan Kurtaran Şaban, Güngör Dilmen’in Midas’ın Kulakları, Yunus Emre Gümüş’ün Entrikalı Dolap Komedyası eserlerine ait afiş tasarımlarını görmek mümkün.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından şehirdeki üniversitelerin tasarım ve sanat bölümlerinin katılımıyla gerçekleştirilen Üniversiteler Tasarım & Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi [üTAS], beş yıldır düzenlenen İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliğinin önemli parçalarından biri oldu.
Bu yılın üTAS Mezuniyet Projeleri Kataloğunu oluşturan 63 mezuniyet projesi, İyi Tasarım/Good Design İzmir_5 etkinliğine yön veren ‘Müşterek Gelecekler’ teması ekseninde yorumlandı. Katalogda yer alan 63 mezuniyet projesi, tasarım yoluyla müşterek gelecekteki ortak iyi arayışlarımıza dair, birçok ölçekte farklı bakış açıları sunuyor. Tırtıl’ın bu sergisinde, üTAS Mezuniyet Projeleri’nin görselleriyle tasarladığımız bir kolajı sizlerle buluşturuyoruz. Kentteki tasarım eğitiminin bu yılki çıktıları üzerine bir ön gösterim olan bu sergimiz, sizleri üTAS kataloğunun sayfalarında daha uzun bir gezintiye de davet ediyor.

‘FUAR MATBAASI’ SERGİSİ AÇILDI
İzmir Enternasyonal Fuarı İçin Bir Kentsel Bellek Projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından ‘Tırtıl Tasarım Ünitesi’nde hazırlanan sergilerin, 2020 yılının ikinci sergisi ‘Fuar Matbaası’yla, Alsancak Vapur İskelesi’nin karşısında İzmirlilerle buluştu.
İzmir Akdeniz Akademisi’nin, 2019 yılında dördüncüsünü düzenlediği ‘İyi Tasarım/Good Design İzmir’ etkinliğinde, Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Emre Yıldız’ın gerçekleştirdiği atölyeden yola çıkılarak hazırlanan bu sergi, ‘İzmir Enternasyonal Fuarı İçin Bir Kentsel Bellek Projesi’ olarak sergi panolarımızda yerini aldı.
Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda, Tırtıl Tasarım Sergileri Ünitesi’nde yer alan ve bir ay süreyle sergilenecek olan, ‘Fuar Matbaası’ Sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

Bisiklet Sergisi açıldı!
Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda 2019 yılında kurulan Tırtıl sergi ünitesinde İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde hazırlanan tasarım sergileri, İzmirlilerle tasarımcıların fikirlerini buluşturmaya devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin, Tırtıl’da sizlere sunduğu 6. tasarım sergisi olma özelliğini taşıyan ‘Bisiklet Sergisi’, hayata bisiklet üzerinden bakıyor. Yazar, çizer ve bisikletçi Aydan ÇELİK’in yazmış olduğu ‘Bisiklet Manifestosu’nu kendi kaleminden çizgilerle bir arada sunan bu sergi, İzmir’in bisikletli yaşam ve ulaşım vizyonunu da selamlıyor. ‘Bisiklet Manifestosu’ ile dünya üzerinde bisikletle seyir etmenin insana kazandıracağı yaşam bilgeliğinin farkına varırken, çizgilerle de bisikletli bir hikayenin görsel keyfini tadıyoruz.
Hayatımızda Tasarım Var Sergisi, 2019 yılında İzmir Akdeniz Akademisi tarafından, Tırtıl Sergileme Ünitesi’nde gerçekleştirilen Tırtıl’ın Öyküsü, Denize Tasarım, Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster? ve İyi Tasarım/Good Design İzmir_4 sergilerinden oluşan bir kolaj niteliğindedir.

‘İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster?’ Sergisi açıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi, kentin gündemindeki İzmir Elektrik Fabrikası’nın kente yeniden kazandırılabilmesi amacıyla gençlerin ürettiği fikir projelerini Alsancak Vapur İskelesi karşısında bulunan Tırtıl’da açılan ‘İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster? Sergisi’yle İzmirlilerle buluşturuyor.
Sergide, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından 02 Mart-15 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenen ‘İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster? Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Yarışması’nın ödül alan tasarımlarının ilk 3 ödülü, 5 eşdeğer mansiyonu, 2 jüri özel ödülünü ve 10 teşvik ödülünü alan projeleri İzmir Akdeniz Akademisi’nin sunumuyla görmek mümkün.

Alsancak Vapur İskelesi önünde konumlandırılan ‘Tırtıl’ sergi ünitesi, özgün formunun yanı sıra bünyesinde bulundurduğu dinlenme alanı ve birbirine eklemlenmiş sergi panolarında İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde yapılan tasarım sergileriyle kentlilerle buluşmaya devam ediyor.
İlk sergisi Temmuz ayında açılan Tırtıl, tasarım sergisi yolculuğuna Eylül ayında açılan, ‘Denize Tasarım Sergisi’yle devam ediyor.
Sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılından beri yürüttüğü, İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirme Projesi [İzmirdeniz] kapsamında geliştirilen tasarım önerilerinden ve hayata geçirilmiş projelerin derlenmesinden oluşmaktadır.
Kentin en önemli değerlerinden biri olan İç Körfez ve çevresini bütünsel bir anlayışla ele alan bu tasarım projesi, bir deniz kenti olan İzmir’i denizle yeniden buluşturmayı hedefleyen, yüksek katılımlı bir proje olarak öne çıkmaktadır.
Çok sayıda uzman ve tasarımcının katkıda bulunduğu bu kolektif projede birçok tasarım hayata geçirilip, kentlinin kullanımına sunulmuştur.
Bu sergi, İzmir Akdeniz Akademisi tarafından 2016 yılından bu yana düzenlenen ve 2019 yılında gerçekleştirilen İyi Tasarım/Good Design İzmir_4 etkinliğiyle eşzamanlı olarak Tırtıl Sergileme Ünitesi’nde kentlimize sunulmuştur.

‘Tırtıl’ın fikrini oluşturup, planını çizen mimarlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin çağrısıyla, İzmirlilerin yaşam biçimine uygun bir sergileme, etkinlik alanı yaratmayı hedeflemişlerdi. Mimarların işi zor ama bir o kadar da keyifliydi. Akdeniz ikliminin olanaklarıyla, açık alanlarda yaşayan İzmirlilerin gezinirken tasarım sergileriyle buluşabilecekleri bir sergileme alanı olarak, ‘Tırtıl’ı tasarladılar. ‘Tırtıl’; sokaklarda, deniz kenarında, Kordon’da zaman geçiren İzmirlilerle, tasarımcıların fikirlerinin buluşacağı bir sergileme alanı olarak kurgulandı. ‘Tırtıl’, bu ihtiyaca yönelik olarak düzenlenen Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması’nda, yarışma jürisinin 77 proje içinde ödüle değer bulduğu, 5 fikir projesinden biriydi. ‘Tırtıl’ın da aralarında bulunduğu bu 5 tasarım projesini, ‘Tırtıl’ın bu ilk sergisinde görüyorsunuz.
- Him Telefon : 153
- Faks : 0232 293 39 95
- Santral : 0232 293 12 00
- Mimar Sinan Mahallesi 9 Eylül Meydanı No:9/1 Kültürpark içi 1 no'lu Hol Konak / İzmir
- E-Posta : him@izmir.bel.tr
