10 Aralık 2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından, kentimizin Akdeniz kültürel mirası içerisindeki yeri ve önemini ortaya koymak, İzmir halkının arkeolojiye ve kültürel zenginliğimize olan bakış açısını genişletmek amacıyla Çağlar Boyunca Akdeniz ve İzmir Sempozyumu 10 Aralık 2022 tarihinde, Fuar İzmir’de uluslararası ve ulusal uzmanların katılımıyla iki oturumlu bir sempozyum olarak düzenlendi. İzmir’in Akdeniz ülkeleri ve kentleriyle kurduğu bağların arkeolojik veriler ve güncel araştırmalar aracılığıyla değerlendirilmesi yapılarak geçmişten günümüze deprem ve tsunami gibi doğal afetlerle kıyı çizgisi değişimleri geniş kitlelere anlatılmaya çalışıldı. Sempozyumun I. oturumunda Akdeniz’in kadim kültürel evreni içerisinde; konuşulan diller, ortak mimari mirasın oluşmasında katkısı olan taş ticareti ve kültürlerarası etkileşimlerin başat aktörü olan ticaretin seramik eserlerdeki yansımaları, fikirlerin ve objelerin yolculuğunu anlatmak üzere ele alındı. Sempozyumun II. oturumunda kamu otoriteleri ve bilimsel kuruluşlar tarafından öncelikli olarak önemsenmesi gereken doğal afetler ve devingen coğrafi değişimler konu edilerek İzmir’in uzak geçmişi ele alındı. İzmir’in deprem geçmişi, Tunç Çağı Egesi’ndeki en önemli doğa olayı olarak kabul edilen Thera Patlaması sonucu oluşan tsunaminin İzmir’de arkeolojik olarak tespit edilmiş izleri, jeoarkeolojik çalışmalar ve paleocoğrafya araştırmaları ışığında İzmir kıyılarının geçmişten bugüne nasıl değiştiği bu oturumda işlendi. Vatandaşlara, sivil toplum temsilcilerine, akademisyenlere, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönetici ve çalışanlarına, profesyonel ve amatör kent tarihi araştırmacılarına, üniversite öğrencilerine, turist rehberlerine, arkeologlara, sanat tarihçileri ve beşeri coğrafya uzmanlarına hitap eden sempozyum, kültürel miras bilinci ve arkeolojik miras konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanarak düzenlendi.
9-10 Aralık 2022 tarihlerinde ise, Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı ve “Günümüz İzmir’inde Kültürel Miras, Sanat ve Çeşitlilik” üzerine bir gezi turu gerçekleşti.
9 Aralık 2022 Cuma günü Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı UCLG Kültür Komitesi Koordinatörü Jordi Pascual’ın katılımıyla Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşti. Konferansa çevrimiçi olarak katılan South Australia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Justin O’Connor “Temel Ekonomi Perspektifinden Döngüsel Kültür” başlıklı konuşmasında kültür alanının çoğunlukla yaratıcı sektörler kapsamında değerlendirilmesi eleştirel bir bakış önerirken kültürün salt ekonomik parametrelerle ölçülemeyecek katkıları ve bunların insani ve yaşamsal önemini vurguladı. O’Connor kültürün eğitim ve sağlık gibi temel insani unsurlarla birlikte ele alınması gerekliliğinin altını çizdi. Sonraki oturumda sırası ile “İzmir’in Kültür Öncüleri”, “Mahalle Girişimi”, “Kültür İstasyonları”, “İzmir Doğa-Kültür Şenlikleri”, “Öncü Köy”, “kültürLab: Sınıfımız: İzmir” çalışma grupları ve “Balconnection” adına Zeynep Arda, Cansu Pelin İşbilen, Çiçek Tezer, Elif Kocabıyık, Yasin Sancak ve Murat Savaşkan söz alarak projeler üzerine sunumlar yaptılar. Sunumlar ardından gerçekleşen soru-cevap oturumunda ise projeler için belirlenen alanlar ve topluluklarla ilgili saha ön saha çalışmalarının yapılmasının ve proje sonrası takip mekanizmalarının oluşturulmasının önemi üzerine yorumlar yapıldı. Buca, Selçuk, Bayındır ve Ataşehir (İstanbul) belediyelerinden gelen temsilciler projelerin farklı bölgelerde de uygulanabilme ve işbirliği potansiyeli üzerine söz alarak katkıda bulundular. Konferansa çevrimiçi olarak katılan ikinci konuk konuşmacı olan Quebec Laval Üniversitesi’nden Véronique Guévremont “Adil Kültür Araştırmalarında Döngüsel Kültürü Keşfetmek” başlıklı bir konuşma yaptı. Guévremont konuşmasında Quebec yerel yönetiminin yaratıcı sektörler ve kültür çalışanları için yaptığı çeşitli düzenlemelerden ve adil kültürel için belirlenen çeşitli şartlar ile BM kapsamında yürüttüğü çalışmalardan bahsetti. Gün sonu yapılan değerlendirme oturumunda söz alan Jordi Pascual, Prof. Dr. Justin O’Connor’ın konuşmasından hareketle, eğitim, sağlık ve kültürün birlikte değerlendirilebilecek ve insan onuruna değerler katan alanlar olduğu ancak küresel alanda çok az ülkenin buna yönelik politikalar ürettiğinden bahsetti, insan haklarına yönelik kültür yönetiminin önemi üzerinde durdu. Dolayısıyla kültürü herkesin kullanımına açan projelerin gerekliliğinin altını çizen Pascual kültürel katılımı güvence altına alabilecek önlemlerin ve desteklerin hayati olduğunu da belirtti.
10 Aralık 2022 Cumartesi günü ise 10.00-14.00 saatlerinde Günümüz İzmir’inde Kültürel Miras, Sanat ve Çeşitlilik üzerine Kadifekale’den başlayıp, Agora ve Kestelli’deki İzmir Doğa ve Kültür Şenlikleri projesine devam eden bir tur programı gerçekleşti. Tur programının ardından “Kemeraltı Kış Gün Dönümü” uygulama alanına varış ile program sona erdi.
24 Kasım 2022 tarihinde Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı için son hazırlık toplantıısı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansta sunumları; “İzmir’in Kültür Öncüleri”, adına Zeynep Arda, “Mahalle Girişimi” adına Cansu Pelin İşbilen, “Kültür İstasyonları” adına Çiçek Tezer, “İzmir Doğa-Kültür Şölenleri” adına Elif Kocabıyık, “Öncü Köy” adına Gülay Vardar tarafından yapılacağı kararlaştırıldı. Her grubun sunum hazırlıkları aldıkları son tavsiyeler ile netleşti.
5 Kasım 2022 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda öncelikle 9-10 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Öncü Kent İzmir Final Konferansı’ndaki proje sunumları için projelerin geldikleri aşama değerlendirildi. Projelerden Mahalle Girişimi, Kültür İstasyonları, İzmir Doğa-Kültür Şölenleri ve Öncü Köy projelerinin Konferansa hazırlıkları ele alındı. Öncü Kent İzmir’de yer alan bir diğer çalışma grubu kültürLab’ın (Sultan Koşar, Erdem Erem, Yasin Sancak, Makbule Başbay, Aslı Çakır) geldiği aşama İzmir Akdeniz Akademisi Müdürü Ece Aytekin ile birlikte değerlendirildi. Grubun “Sınıfımız:İzm” başlığıyla oluşturduğu proje belediye, Milli Eğitim, üniversite ve sivil toplum ortaklığında işeyecek, sınıf öğretmenleri için kent kültürünü öğrencilere aktarabilmelerinde yaratıcı yöntemleri içeren bir seminer programını kapsıyor.
14 Ekim 2022 İzmir Öncü Kent Final Konferansı UCLG uzmanları, kültürel haklar üzerine çalışan çeşitli konuşmacılar, bizlerin ürettiği projelerin sunumları ve UCLG üyesi diğer kentlerden temsilcilerin katılacağı bir konferans ve çeşitli kültürel etkinliklere yapılacak bir gezi ile 9-10 Aralık tarihlerinde düzenlenecek. Bu amaçla her grubun İngilizce proje sunumu için bir temsilci belirlemesi bekleniyor. İzmir Doğa Kültür Şölenleri gibi projelerin bu tarihlerde pilot uygulamaları gerçekleştirebileceği, diğer gruplarla ortaklığa gidebileceği öngörüldü. Bu amaçla grupların ön çalışma yapması ve bir sonraki toplantı tarihimiz olan 5 Kasım’da bizlere sunum yapmaları kararlaştırıldı. Final konferansı öncesi 25 Kasım’da tekrar bir araya gelerek proje sunumlarının bir provasının yapılması gündeme dahil edildi. 5 ve 25 Kasım tarihleri, son iki toplantı tarihleri olacak şekilde belirlendi. 25 Kasım’da “10 Aralık programı ve Seven Keys” son provalarının tamamlanacağının altı çizildi. 9-10 Aralık tarihlerinde ise final konferansı ile kapanış toplantısı gerçekleştirilerek, etkinlikler yapılacağı kararı alındı.
4-15 Ekim 2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliği, 04-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda çevrimiçi ve fiziksel olarak gerçekleşti.
Yerel yönetim ve kentteki farklı paydaşların ortaya koyduğu İzmir’i bir tasarım ve inovasyon kentine dönüştürme hedefine yönelik yürütülen en kapsamlı kamusal program olan İyi Tasarım/Good Design İzmir; sergiler, atölyeler, panel/söyleşi ve film gösterimlerinden oluşan etkinlikler dizisidir. Tasarıma ilişkin mesleki ve kuramsal tartışmalar için bir odak oluşturmayı ve yenilikçi çalışmalara alan açmayı, tasarımı kamuoyunun gündeminde daha merkezi bir konuma taşımayı amaçlamaktadır.
Etkinliğin bu yılki teması, ‘YAŞAMSAL/VITAL’ olarak belirlendi. Bu temayla, tasarımın etik ve sorumlu yolculuğuna bir katkı olarak ‘yaşamsal hassasiyetleri’ artırma olasılıkları gündeme getirildi. Bu kapsamda etkinlikte; 9 atölye, 8 sergi, 13 panel/söyleşi oturumu ve 1 film gösterimi yer aldı.
Temmuz 2022 Çocuklar İçin Akdeniz programı kapsamında; 1 Temmuz tarihinde haziran ayında yapılan eğitim atölyelerinin devamı niteliğinde Cumhuriyet Çağdaş Etkinlik Merkezi’nden 27 öğrenci ve 4 öğretmen ile Urla’da 360 Derece TAD, Liman Tepe Kazı Başkanlığı ve Klazomenai Kazı Başkanlığı alanlarına uygulamalı atölye gezileri düzenlendi. TEGV Çiğli Eğitim Parkı, TEGV Gümüşpala Öğrenim Birimi, TEGV Düş Gezgini Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi ve Mercek Projesi Erken Çocukluk Dönemi öğrencileri ve eğitmenleri ile çocuk eğitim atölyeleri düzenlenerek 74 çocuğa eğitim verildi. Düzenlenen eğitim atölyelerine 6 eğitmen katılarak eğitmen eğitimi aldı. Yapılan eğitim atölyelerinin devamı niteliğinde 29-30 Haziran tarihlerinde TEGV Çiğli Eğitim Parkı, TEGV Gümüşpala Öğrenim Birimi ve TEGV Düş Gezgini Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi’nden 37 öğrenci ve 12 gönüllü eğitmen ile Urla’da 360 Derece TAD, Liman Tepe Kazı Başkanlığı ve Klazomenai Kazı Başkanlığı alanlarına uygulamalı atölye gezileri düzenlendi.
Haziran 2022 Çocuklar İçin Akdeniz programı kapsamında; Mayıs ayında yapılan eğitim atölyelerinin devamı niteliğinde 01-02-03 Haziran tarihlerinde 26 Ağustos Ortaokulu, Dumlupınar İlkokulu, Zübeyde Hanım İlkokulu’ndan 67 öğrenci ve 7 öğretmen ile birlikte Urla’da 360 Derece TAD (Tarih Araştırmaları Derneği) ve Liman Tepe Kazı Başkanlığı’na uygulamalı atölye gezileri düzenlendi. Feza Ceyhan Demir Çalıkuşu Çağdaş Etkinlik Merkezi, Cumhuriyet Çağdaş Etkinlik Merkezi, Prof. Dr. Mehmet Yalçın Çağdaş Gençlik Merkezi, Mercek Projesi Erken Çocukluk Dönemi öğrencileri ve eğitmenleri ile çocuk eğitim atölyeleri düzenlenilerek 86 çocuğa eğitim verildi. Düzenlenen eğitim atölyelerine 18 eğitmen katılarak eğitmen eğitimi aldı. Temmuz ayı hazırlığı için TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ve Seferihisar Çocuk Belediyesi katılımıyla 21 gönüllüye eğitmen eğitimi verildi. 29-30 Haziran tarihlerinde Feza Ceyhan Demir Çalıkuşu Çağdaş Etkinlik Merkezi ve Prof. Dr. Mehmet Yalçın Çağdaş Gençlik Merkezi’nden 23 öğrenci ve 6 öğretmen ile Urla’da 360 Derece TAD, Liman Tepe Kazı Başkanlığı ve Klazomenai Kazı Başkanlığı alanlarına uygulamalı atölye gezileri düzenlendi.
Haziran 2022 “SELANİK-İZMİR 1880-1912 Bölgesel Merkezler Küresel Liman Kentleri” kitabı yayınlandı.
27 Mayıs 2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) desteği ile sürdürmekte olduğumuz; Öncü Kent İzmir Programı kapsamında kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik paydaşlar toplantısı, UCLG Kültür Koordinatörü Jordi PASCAL’ın çevrimiçi katılımıyla Çukur Han’da İngilizce sunumlar eşliğinde fiziksel olarak gerçekleşti. Öncü Kent İzmir çalışmaları kapsamında paydaşlarla yürütülen grup çalışmalarında ortaya çıkan beş proje önerisinin paydaşlar içinde değerlendirilmesinin ardından UCLG uzmanlarının da katılımıyla genel bir değerlendirme toplantısı yapılması planlandı. Bu değerlendirme oturumuna Pilot Kent İzmir kapsamında bir kültür ve eğitim platformu olarak başlayan ve devam etmesi öngörülen kültürLab çalışmaları ile sanat arzının yoğun olduğu merkezler dışında da sergi alanları yaratma; sanatçının toplumla doğrudan iletişimde olmasına çalışan bir hareket olan Balconnection da davet edildi. Çalışma grup sunumlarının yapıldığı sabah seansı ve genel değerlendirmenin yapıldığı öğleden sonra seansı olmak üzere 2 oturum halinde yapıldı. Sunumlar esnasında uzmanlar grup sözcülerine projelerine dair çeşitli sorular sordu ve yorumlarda bulundu. Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderatörlüğünde UCLG uzmanları Jordi Pascual, Jordi Balta, Catherine Cullen çevrimiçi olarak toplantıyı izleyerek projeleri değerlendirdi. Toplantıya Öncü Kent Paydaşlarının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Birimi ve diğer ilgili birimlerden de çeşitli sözcüler katıldı.
11-12 Mayıs 2022 İzmir Akdeniz Akademisi, mekânsal ayrışmalar ve toplumsal eşitsizlikler tarafından kuşatılmış kentlerdeki sorunları, ortak yaşam alanları yaratmanın kısıt ve olanaklarını, yerel yönetimlerin ayrışmaları törpülemek ve hatta ortadan kaldırmak için ne gibi politikalar üretebileceğini tartışmak üzere 11-12 Mayıs 2022 tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Kent, Mekân ve Toplumsal Eşitsizlikler Sempozyumu” gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Mehriban Yanık’ın açılış konuşmalarını yaptığı sempozyumun bilimsel açılış konuşmasını ise Prof. Dr. Ayşen Uysal gerçekleştirdi. İki gün süren sempozyumda yer alan konuşmacılar ve sunum başlıkları şöyle oldu:
Prof. Dr. Sylvie Tissot: Kentsel Ayrımları İncelemek: Burjuva Mahallelerden Soylulaştırılmış Mahallelere, Prof. Dr. Melek Göregenli: Göç Süreçlerinde Mekânsal Ayrışma ve Bütünleşme Dinamikleri, Prof. Dr. Neslihan Demirtaş-Milz: Çöküntü Alanlarındaki Aidiyet Sorunları ve Gruplar Arası Gerginlikler: Agora/Basmane Bölgesi, Prof. Dr. Yasmine Siblot: 1970’lerden Günümüze Yoksul Sınıfların Dönüşümü ve Mülk Sahipliğine Özendirme Politikaları, Doç. Dr. Cenk Saraçoğlu: Atölyede Sömürü, Mahallede Disiplin: Mülteci İşgücünün Şehirlerde Yeniden Üretimi, Doç. Dr. Audrey Mariette ve Doç. Dr. Laure Pitti: Kent Sağlığa Ne Yapar? Yoksul Mahallelerde Toplumsal Yarılmalar ve Eşitsizlikler, Doç. Dr. Mustafa Kemal Bayırbağ: Kentsel Coğrafyada Sosyal Dışlanma ve Kamu Politikası, Doç. Dr. Pierre Gilbert: Toplumsal Karma: Toplumsal ve Kentsel Eşitsizliklere İlaç mı?
Oturumların ardından düzenlenen forumda ise kentin aktörleri toplumsal eşitsizlikleri aşma yollarını tartıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürü Yelda Şimşir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürü Bekir Ünal, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürlüğünden Eren Korkmaz ve Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi’nin konuşmacı olduğu foruma; dinleyiciler arasından da birçok katkı yapıldı.
Mayıs 2022 Çocuklar İçin Akdeniz programı kapsamında; 26 Ağustos Ortaokulu, Dumlupınar İlkokulu, Zübeyde Hanım İlkokulu, Mercek Projesi Erken Çocukluk Dönemi öğrencileri ve eğitmenleri ile çocuk eğitim atölyeleri düzenlenerek 217 çocuğa eğitim verildi.
21 Mart 2022 Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu toplantısı gerçekleşti. Toplantıda:
Yeniden Akdeniz ‘Tasarım’ Dergisi hakkında bilgi verildi.
Web sayfası designinizmir.org tanıtıldı.
Tırtıl Sergi Ünitesi hakkında bilgi verildi.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 etkinliğinin değerlendirmesi yapıldı.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_7 etkinliği için açık çağrıyla gelen tema önerileri görüşüldü.
28 Şubat 2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) desteği ile sürdürmekte olduğumuz; Öncü Kent İzmir Programı kapsamında kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik paydaşlar toplantısı fiziksel olarak gerçekleşti. Toplantıda; İzmir Doğa-Kültür Kutlamaları ve Bayramların Bayramı’nı esas alan “Leyla” başlıklı projenin sunumu 4. grup paydaşları Derya Altun, Nilgün Gürkaynak, Sarp Keskiner, Elif Kocabıyık, Teodora Hacudi ve Nesim Bencoya tarafından tamamlandı. Kırsal alanda kültürel kalkınmayı baz alan “Öncü Köy” projesinin sunumu ise, 5. grup paydaşları Gülay Vardar, Sultan Koşar, Aslı Çakır, Ahmet Uhri, Hale Eryılmaz tarafından gerçekleşti.
21 Ocak 2022 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) desteği ile sürdürmekte olduğumuz; Öncü Kent İzmir Programı kapsamında kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik paydaşlar toplantısı çevrimiçi olarak düzenlendi. Toplantıda projelerde çocuklar ve gençleri içerme amaçlı önlemlerin bulunmasının altı çizildi. Geliştirilen projelerin sunumlarının takvimi; 28 Şubat 2022 Pazartesi 4. ve 5. Grup, 21 Mart 2022 Pazartesi 1., 2. ve 3. Grup olmak üzere belirlendi.
10 Aralık 2021 Öncü Kentler İzmir Webinar, atölye çalışmaları ve toplantısı gerçekleşti. Program, 2021 takvimi içerisinde gerçekleştirilen sunumlar, atölye çalışmaları, “Sürdürülebilir Kalkınma ve Kültür: 2030’un Neresindeyiz?” başlıklı çevrimiçi webinar ve Öncü Kent İzmir paydaşlarına yönelik bilgilendirme toplantıları sonrası somut çalışmalara yönelik grup çalışmaları ile devam ediyor. Programın bu aşaması ise İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi ev sahipliğinde, İzmir Pilot Kent öz-değerlendirme çalıştaylarında üzerinde durulan “Kültür ve Eğitim” üzerine Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve Eğitim Reformu Girişimi’nden uzmanların verdiği bir seminer ile gerçekleşti. Seminer katılımcıları Öncü Kent İzmir programı paydaşlarını oluşturan yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileriyle akademisyenleri kapsıyor. Aralarında İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı, İzmir Tarih ve Tasarım Atölyesi, İzmir Kültür Platformu, kültür ve sanat alanında çalışan çeşitli dernekler ve kolektifler de dahil olmak üzere alternatif eğitim kuruluşları, çocuk çalışmaları, kadın kooperatifleri, ekoloji ve tarih üzerine çalışan aktörlerin de dahil olduğu 29 paydaş çalışmada yer aldı. Seminer Programının ardından “Öncü Kent” paydaşlarının katıldığı atölye çalışmasında, mahalle, köy, ilçeler ve kent ölçeğinde İzmir’in çok kültürlü yapısını yansıtmak, kültürel kapasitesini arttırmak, kaynak yaratmak, kültürel eğitim için potansiyeller oluşturmak ve toplumun her kesiminin kültürel erişimini güçlendirmeye yönelik öneriler birlikte ele alınarak tartışıldı.
07 Aralık 2021 İzmir Kültür Plat+forum kapsamında “Sahne Sanatları” forumu düzenlendi.
Aralık 2021 “Çocuklar için Akdeniz” eğitim seti yayınlandı.
26 Kasım-5 Aralık 2021 İyi Tasarım/Good Design_6 etkinliği gerçekleşti.
23 Kasım 2021 Tırtılda ‘üTAS Sergisi” açıldı.
9-11-14-17-23 Kasım 2021 İzmir Kültür Platformu toplantısında Modeller ve Stratejiler üzerine; Luka Piskoriç, Meta Stular, Ekmel Ertan, Hrant Dink Vakfı, Cansu Kırcan ve Stavros Stavrides tarafından sunumlar gerçekleştirildi.
03 Kasım 2021İzmir Kültür Plat+forum kapsamında “Kent Hakkı” forumu düzenlendi.
22 Ekim 2021 Öncü Kentler İzmir Paydaşlar toplantısı ve Atölye çalışmaları gerçekleşti. Öncü Kent İzmir Programı, kültür yönetimi alanında deneyim kazanmış kentlerin Kültür 21 Eylemlerinin uygulanması konusunda ve bunlarla ilgili çalışmalarda diğer kentlere öncülük etmesini öngörüyor. UCLG Kültür Komitesi tarafından desteklenen program, liderlik, savunuculuk, iletişim, öğrenme ve iş birliği alanlarındaki çalışmalarla İzmir’in kültürel potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor. Kültür için Gündem 21’in desteklediği üç kapasite geliştirme programından biri olan Öncü Kentler, İzmir’in kültür alanında öncü rol üstlenmesi için kentin kültürel potansiyelini katılımcı süreçlerle birlikte geliştirmeyi ve sürdürülebilir kültürel kalkınma bağlamında iyi uygulamaları görünür hale getirmeyi ve artırmayı hedefliyor. Bu bağlamda, “Öncü Kent” paydaşlarının katıldığı toplantı ve atölye çalışmasında, mahalle, köy, ilçeler ve kent ölçeğinde İzmir’in çok kültürlü yapısını yansıtmak, kültürel kapasitesini arttırmak, kaynak yaratmak, kültürel eğitim için potansiyeller oluşturmak ve toplumun her kesiminin kültürel erişimini güçlendirmeye yönelik öneriler birlikte ele alınarak projeler oluşturulmaya başlandı.
21-25 Ekim 2021 İzmir Kültür Platformu toplantısında Modeller ve ve Stratejiler üzerine Ayşe Şeben ve Angharad Cooper’in sunumları gerçekleşti.
Ekim 2021 “Meltem” Akdeniz Akademisi Dergisinin 9. sayısı yayınlandı.
30 Eylül 2021 İzmir Kültür Plat+forum kapsamında “Bellek ve Mirasa Dair Ortak Dili Bulmak” forumu düzenlendi.
9-10-11 Eylül 2021 UCLG İzmir Kültür Zirvesi gerçekleştirildi. Program kapsamında, İZMİR KÜLTÜR 2021 ve İZMİR CULTURE 2021 Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayınlandı.
08 Eylül 2021 İzmir Kültür Platformu toplantısında Modeller ve ve Stratejiler üzerine Bager Akbay’ın sunumu gerçekleşti.
7-8-9 Eylül 2021 “99. yılında 9 Eylül Kitap, film ve söyleşi günleri” kapsamında Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nin “Kitap’la Buluşma” programında, Akdeniz Akademisi olarak katkı sağlandı.
4-29 Eylül 2021 UCLG İzmir Kültür Zirvesi programı kapsamında, AH KARDEŞİM Selanik İzmir 1880-1912 Bölgesel Merkezler, Küresel Liman Kentleri Sergisi, EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi-Tarihi Portekiz Sinagogu’nda gerçekleştirildi.
Eylül 2021 Yeniden Akdeniz “Ekoloji” dergisi yayınlandı.
24 Ağustos 2021 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu toplantısı gerçekleşti.
Ağustos 2021 Yeniden Akdeniz “Komünite” dergisi yayınlandı.
24 Haziran 2021 Ekoloji Genişletilmiş Danışma Kurulu gerçekleşti.
15 Haziran ve 5 Temmuz 2021 Yılın ilk sergisi, Emre Duygu Tiyatro Afişleri açıldı.
10 Haziran 2021 UCLG Kültür Zirvesi lansmanı online gerçekleşti.
01 Haziran 2021 İzmir Kültür Plat+forum kapsamında “Güncel Sanatta İmkan ve İhtimaller” forumu gerçekleşti.
07 Mayıs 2021 İzmir Kültür Plat+forum kapsamında “Ekoloji” forumu düzenlendi.
03 Mayıs 2021 İzmir Kültür Plat+forum kapsamında “Yerelde Müzik Üretimine Emek ve İşletme Perspektifinden Bakış” forumu gerçekleşti.
29 Nisan – 7 Haziran 2021 İzmir Kültür İletişim Toplantıları düzenlendi.
31 Mart 2021 Türkiye Tasarım Vakfı ile Tasarım Koordinatörünün de katıldığı tanışma toplantısı düzenlendi.
19 Mart 2021 Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı [UCLG] ile yürüttüğümüz ‘Öncü Kent İzmir Programı’ kapsamında, “Sürdürülebilir Kalkınma ve Kültür 2030’un Neresindeyiz?” isimli kapalı grup webinar-atölye etkinliği, Doç. Dr. Serhan Ada moderatörlüğünde gerçekleşti.
24 Şubat 2021 Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu toplantısı gerçekleşti.
28 Aralık 2020 Tırtıl Sergi Ünitesi’nde, şehirdeki üniversitelerin tasarım ve sanat bölümlerinin katılımıyla gerçekleştirilen Üniversiteler Tasarım & Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi [üTAS] Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda açıldı.
24 Aralık 2020 Yeniden Akdeniz ‘Tasarım’ ve ‘Ekoloji’ sayıları yayınlandı.
Aralık 2020 Prof. Dr. İlhan Tekeli tarafından kaleme alınan, İzmir İçin Kamu Alanı ve Kent Düzeyinde bir Komünite Oluşturma Stratejisi kitabı yayınlandı.
12-20 Aralık 2020 İyi Tasarım İzmir_5 etkinliği, ‘Müşterek Gelecekler’ temasıyla; çevrimiçi ve uluslararası olarak sergiler, atölyeler ve sunumlarla gerçekleşti.
8-10-15-17-22-24 Aralık 2020 ve 5-7 Ocak 2021 ‘Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık Seminerleri’, çevrimiçi gerçekleşti. 120 katılımcı sertifika aldı.
Aralık 2020 Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi’nin 7. ve 8. sayıları yayınlandı.
Aralık 2020 İyi Tasarım Döngü kitabı yayınlandı.
Aralık 2020 üTAS 2020 kataloğu yayınlandı.
Aralık 2020 Yıllık 2020 ve Yaz Okulu 2019 yayınlandı.
Aralık 2020 PLA+FORM 13 sayısı yayınlandı.
Aralık 2020 Akdeniz’de Egzotik Ürünler Konferans Bildirileri kitabı yayınlandı.
31 Ekim 2020 Guangzhou Kentsel İnavasyon ödülüne, ‘Kriz Belediyeciliği’ dosyasıyla, İzmir’in başvurusu hazırlanıp, gerçekleşti.
21 Ekim 2020 Yeniden Akdeniz Komünite Özel Sayısı yayınlandı.
2 Ekim 2020 Online gerçekleşen ‘Roma Şartı Konferansı’ hazırlık çalışmalarına katkı verildi.
18 Eylül 2020 Tırtıl Sergi Ünitesi’nde, Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Emre Yıldız’ın, ‘Fuar Matbaası’ sergisi Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda açıldı.
16 Temmuz 2020 Prof. Dr. Zeki Arıkan kitaplığı, İzmir Akdeniz Akademisi merkez ofisinde açıldı.
13 Temmuz 2020 Tırtıl Sergi Ünitesi’nde, yazar, çizer ve bisikletçi Aydan Çelik’in yazmış olduğu ‘Bisiklet Manifestosu’nu kendi kaleminden çizgilerle bir arada sunan ‘Bisiklet Sergisi’ Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda açıldı.
9 Nisan 2020 ve 30 Haziran 2020 ‘Kültür Zirvesi’ hazırlık çalışmaları yapıldı. ‘İzmir Kültür Kitabı’ içeriği hazırlandı. ‘Mexico City Kültür 21 Ödülü’ çalışmalarına, jüri üyesi olarak destek verildi.
8 Nisan 2020 Unesco Tasarım Şehri başvurusu kapsamında; İzmir’in müze, sürekli sergi ve koleksiyonlardan oluşan kültürel arka planını ortaya koyan, ‘Tasarım Envanteri’ ve ‘Tasarım Kronolojisi’ hazırlandı.
8-15-22-29 Mart 2020 ‘Çocuklar İçin Akdeniz’ projesi kapsamında, öğrenci ve öğretmenlere yönelik pekiştirici etkinlikler içeren iki öykü kitabı yayınlandı. Akdeniz İlk Zamanlar Ülkesi öykü kitabı, Akdeniz’in doğa tarihine odaklanırken, Akdeniz Batık Geminin Öyküsüyse kültür tarihini konu almaktadır.
4 Mart 2020 tarihinde başlayıp, 12 hafta boyunca ‘Tarih Araştırma Seminerleri’ çevrimiçi olarak tamamlandı, 50 katılımcı sertifika aldı.
03 Mart 2020 Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu toplantısı gerçekleşti.
25 Ocak 2020 İyi Tasarım İzmir_5 tema arama ve hazırlık toplantısı yapıldı.
18 Aralık 2019 “Çocuklarla Felsefe Atölyeleri” programı tamamlandı.
16 Aralık 2019 “İzmir İl Biyoçeşitlilik Atlası Oluşturma ve Paylaşma Projesi” hayata geçirildi.
15-16 Kasım 2019 “Toplumsal Sorunlar İçin Yeni Arayışlar Sempozyumu” Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.
7-21 Kasım 2019 “Herkes İçin Ekolojik Okuryazarlık” seminerleri yapıldı.
2 Kasım-23 Kasım 2019 “Çocuklarla Felsefe Atölyeleri” çalışmaları tamamlandı.
2 Kasım 2019 İzmir’in tarihini Akdeniz’deki liman kentlerinin tarihiyle birlikte ele almak amacıyla uluslararası bir çalıştayla başlattığı, Akdeniz Kent Portreleri Projesi kapsamında; Moderatörlüğünü Dr. Dilek Akyalçın Kaya’nın yaptığı “Selanik İzmir Paneli” Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşti. Selanik ve İzmir’in XIX. yüzyılda yaşadığı dönüşümlere odaklanılan panele konuşmacı olarak; Thessaly Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vassilis Colonas, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Erkan Serçe ve Yunanistan Ulusal Bankası Selanik Kültür Merkezi Müdürü Yiannis Epaminondas katıldı.
18 Ekim-03 Kasım 2019 Tasarım, zanaat ve sanat ilişkilerinde; “Arzu Nesneleri”, “Rainbow” ve “Kayboluş” İyi Tasarım/Good Design İzmir_4 sergileri açıldı.
15-16 Ekim 2019 İyi Tasarım/Good Design İzmir_4, Fotogram Atölyesi çalışması yapıldı.
12 Ekim 2019 Moderatörlüğünü Prof. Dr Alp Yücel Kaya’nın yaptığı, “Dünya’nın Acı Tadı: Şeker” isimli konferans gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Uhri, Yazar Priscilla Mary Işın, Yemek Kültürü Araştırmacısı Aylin Öney Tan ve Hububat Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Abdullah Aysu katıldı.
5-12-19-26 Ekim ve 2-9-16-23 Kasım 2019 “Çocuklar İçin Akdeniz” programı hayata geçti.
4 Ekim-30 Kasım 2019 “Ah Kardeşim” isimli Selanik-İzmir Araştırma Sergisi, Tarihi Havagazı Fabrikası’nın sergi galerisinde sergilendi.
9 Eylül 2019 Tırtıl Sergi Ünitesinde, “Denize Tasarım Sergisi” açıldı.
Temmuz 2019 Tırtıl Sergi Ünitesi’nde, “Tırtıl’ın Öyküsü” tasarım sergisi açıldı.
29 Haziran 2019 Dünya Endüstriyel Tasarım gününde ETMK ile birlikte, “Tarladan Sofraya Gıda’nın Sürdürülebilir Yolculuğu”, “Çoklu Atölye Çalışması” ve “Mini Jam” etkinliği gerçekleşti.
28 Haziran 2019 Uzman akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle, “İzmir Körfezi Potansiyel Varlıkları ve Stratejik Hedefler Çalıştayı” gerçekleşti.
29 Mayıs 2019 Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu toplantısı gerçekleşti.
29 Mayıs 2019 “Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu” isimli konferans dizisinin bildirilerinden oluşan kitap yayınlandı.
28 Mayıs 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin sertifika töreni yapıldı.
25 Mayıs 2019 İzmir Sanat’ta, Moderatörlüğünü Prof. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı, “Boyoz ve Keşkeğin Akdeniz’deki Yolculuğu” konferansı gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak, Koleksiyoncu ve Araştırmacı Nejat Yentürk’le, Kültürel Araştırmalar Vakfı ve Mutfak Kültürü Program Koordinatörü Nihal Kadıoğlu Çevik katıldı.
22 Mayıs 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin on ikinci ve son haftasında Dr. Fatih Hakan Kaya, “Türkiye’de Arkeoloji ve Koleksiyonerlik” başlıklı seminerinde; arkeoloji ve koleksiyonerlik arasındaki ilişkiyi ve ilgili yasal düzenlemeleri paylaştı.
15 Mayıs 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin on birinci haftasında, Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Mehmetefendioğlu, “Yüzüncü Yılında 15 Mayıs 1919 ve İzmir” başlıklı seminerinde; Hasan Tahsin’in hayatını, ilk kurşunu ve dönemin koşullarını aktardı.
8 Mayıs 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin onuncu haftasında, APİKAM Müze Müdürü Dr. Serhan Kemal Saygı, APİKAM’da müze ve arşiv bölümüyle ilgili araştırmalar yaparak bilgiler aktardı.
3 Mayıs 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin dokuzuncu haftasında, Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Uhri, “İnsan Aklı Konusunda Bir Arkeoloğa Danışmak Gerekir Mi?” başlıklı seminerinde; insanların geçirdiği evrimin evrelerinden, insan beyninde yaşanan değişimlerden ve dilin oluşumuyla ilgili görüşlerinden söz etti.
27 Nisan 2019 Moderatörlüğünü Prof. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı, “Yeni Dünya Ürünlerinin Akdeniz’deki Yolculuğu” isimli konferans, Ahmed Adnan Saygun Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak, Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arif Bilgin ve Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özge Samancı katıldı. Konferansta, XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı topraklarına giriş yapan Amerikan menşeili ürünleri; bu ürünlerin tüketimi ve pişirme teknikleri, Akdeniz’in mutfak tarihiyle birlikte düşünülerek ele alındı.
24 Nisan 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin sekizinci haftasında, Dr. Dilek Akyalçın Kaya, “XIX. Yüzyılda Doğu Akdeniz Liman Kentleri” başlıklı seminerinde, farklı sosyal bilimcilerin Doğu Akdeniz Liman Kentlerini nasıl ele aldıklarından söz etti.
18 Nisan 2019 İyi Tasarım/Good Design İzmir_4 tema konusu ‘Döngü’ ile ilgili olarak kurum/kuruluşları bilgilendirme toplantısı yapıldı.
17 Nisan 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin yedinci haftasında, Prof. Dr. Nükhet Adıyeke, “İzmir ve Akdeniz Bağlantısında; Adalar, Kaynaklar, Yöntemler” üzerine söz etti.
10 Nisan 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin altıncı haftasında, Öğretim Üyesi Dr. Serkan Şavk, “Filmlerdeki İzmir ve Hareketli Görüntülerin, Tarihsel Kaynak Olarak Kullanılması” başlıklı seminerini, İzmir’de çekilmiş Yeşilçam filmlerinden örnekler paylaşarak gerçekleştirdi.
3 Nisan 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin beşinci haftasında, Öğretim Üyesi Dr. Nuri Adıyeke, “Tarihte Akdeniz ve İzmir” başlıklı seminerinde, İmparatorlukların genel özelliklerinden ve Akdeniz tarihinde önemli rolü olan Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının yapısından söz etti.
27 Mart 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin dördüncü haftasında, Öğretim Üyesi Dr. M. Ali Demirbaş, “Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi Arşiv Kaynakları” başlıklı seminerinde, sözlü ve yazılı kaynaklar konusunu ele aldı.
20 Mart 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin üçüncü haftasında, Öğretim Üyesi Dr. İrfan Kokdaş’ın seminer konusu, “Anadolu’da Tarım ve Hayvancılık Tarihi” oldu. 1873-1874 yıllarında özellikle Orta Anadolu’da yaşanan kıtlığa değindi.
8 ve 20 Mart 2019 Komünite ve İzmir Sempozyumu düzenleme kurulu toplantısı yapıldı.
13 Mart 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin ikinci haftasında, Prof. Dr. M. Erdem Özgür, “İktisat ve Tarih” başlıklı seminerinde, İlk Çağ’dan bugüne dek değişen iktisadi sistemlerden ve önemli iktisat tarihçilerinden söz etti.
6 Mart 2019 ‘Tarih Araştırma Seminerleri’nin üçüncü dönemin ilk semineri gerçekleşti. İlk hafta Doç. Dr. Mehmet Kuyurtay, “Tarih Felsefesi ve Tarih Bilimi” üzerine gerçekleştirdiği seminerde; Aristoteles, Karl Marx, İbn Haldun gibi düşünürlerin, tarih bilimine yaklaşımlarını ele aldı.
Mart 2019 Sorularla İzmir Modeli/İlhan Tekeli kitabının 2. baskısı yayınlandı.
Mart 2019 İzmir Belediyeciliğinde 2004-2018 Döneminin Öyküsü/İlhan Tekeli kitabının 2. baskısı yayınlandı.
Mart 2019 İzmir Modeli/İlhan Tekeli kitabının 3. baskısı yayınlandı.
Şubat 2019 The İzmir Model kitabı yayınlandı.
22 Şubat 2019 Pilot Kent İzmir Final Konferansı ve Ufuk Çalıştayı gerçekleştirildi. Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı, Avrupa’daki çeşitli kentler arasında uygulanan; UCLG, Culture Action Europe [CAE] ve uluslararası uzmanlarca desteklenen kamu, özel girişim, sivil toplum temsilcilerini içeren bir yerel ekibin çalışmalarıyla ve diğer pilot kentlerle işbirliği, iletişimi de içeren farklı ülkelerle-eş düzeyli öğrenme sürecinden ve etkinliklerden oluşmaktadır. İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde Öz Değerlendirme Çalıştayı ve Eş-Öğrenim Etkinlikleri 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yapılan programın son etkinliği olan, Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Müdürü Ayşegül Sabuktay’ın yaptığı Final Konferansı’nda programın Yerel Odak Kişisi Gökçe Süvari, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk, İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü ve UCLG uzmanı Doç. Dr. Serhan Ada, UCLG Kültür Komitesi Koordinatörü Jordi Pascual ve Avrupa Kültür Eylem Ağı Başkanı Robert Manchin konuşma yaptılar. Programın Final Konferansı, İzmir’in Yönlendirici Kent olarak programa davet edildiği Ufuk Çalıştayı ile son buldu.
13 Şubat-21 Mart 2019 Ekolojik Okur-Yazarlık Seminerleri gerçekleşti.
Aralık 2018 İzmir Akdeniz Akademisi’ni tanıtan Yeniden Akdeniz bülteninin 8. sayısı yayınlandı.
Aralık 2018 2018 yılı içerisinde İzmirKültür Pla+formu Girişimi tarafından yapılan İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın konu ve katılımcılarının derlendiği ‘İzmirKültür Pla+formu Girişimi Yıllık 2018’ yayınlandı.
Aralık 2018 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) yayını Pla+form’un 9. ve 10. sayıları yayınlandı.
Aralık 2018 Akdeniz Akademisi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanan uluslararası hakemli dergi Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi‘nin 4. sayısı yayınlandı.
Aralık 2018 İzmir Müzeleri “Bir Akdeniz Kenti’nin Kültürel Arka Planı/İzmir Müzeleri, Sürekli Sergi ve Koleksiyonları” kitabı Türkçe, İngilizce ve Yunanca olarak tek bir kitap halinde yayınlandı. Kitabın dayandığı araştırmada, Akdeniz kenti İzmir’in kültürel arka planını ortaya koymak gerekliliği üzerine inşa edilen projeyle, İzmir’deki kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşu, yerel yönetimler ve bireylere ait, halka açık, ücretli veya ücretsiz olarak gezilebilen, içinde eğitim verilebilen nitelikleri de olabilecek mekânların bir envanteri çıkartıldı. Çalışma kapsamında İzmir’de 119 mekânın varlığı saptandı.
Aralık 2018 Akdeniz’in Kıyısında İzmir Körfezi kitabı yayınlandı. “Akdeniz’in Kıyısında” üst başlığı altında düzenlenen, İzmir Körfezi’ni çevresine kattığı ekolojik, tarihsel, ticari, kültürel, sosyal değerleri ve Akdeniz Havzası içindeki etkisiyle değerlendirerek İzmirlilerin gündemine taşıyan yedi konferans, Körfez’e dair kapsamlı bir bilgi havuzu oluşmasını sağladı. Birincisi 26 Mart 2016 yılında, sonuncusuysa 18 Şubat 2017 tarihinde yapılan yedi konferansta sunulan bildiriler de İzmir Akdeniz Akademisi tarafından kitaplaştırıldı.
Aralık 2018 Basmane Çevresel Tasarım Projesi kitabı yayınlandı.
6-7 Aralık 2018 Uluslararası Akdeniz’in Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilir Yaşam Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda, İzmir’in ve Akdeniz kıyısındaki benzer yerleşimlerin ortak değerleri, bu değerlerin korunmasına ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik uygulama örnekleri paylaşıldı. “Bir Akdeniz Kıyı Kenti Olarak İzmir” başlığıyla açılış oturumunun yapıldığı sempozyumda, beş ana başlık altında önemli sunumlar yapıldı. “Akdeniz’de Bellek ve Yaşam” başlığı altında, Akdenizli Yaşam, Akdeniz Yaşamında Bellek konuları; “Ekolojik Sürdürülebilirlik” başlığı altında, Bütünleşik Kıyı Yönetimi, Koruma Alanları, Veri Yönetimi ve İzleme ve Risk Yönetimi konuları; “Ekonomik Sürdürülebilirlik” başlığı altında Mavi Büyüme, Liman ve Kent Etkileşimi, Akdeniz Ağı Oluşturma konuları; “Katılımcılık/Yönetişim” başlığı altında Yönetişim Sistemleri ve Deneyimleri konuları tartışıldı. “Mekânsal Planlama ve Körfez” başlığı altında da sunum yapılan sempozyumda, “Akdeniz’in Kıyısında İzmir’i Birlikte Düşünmek” başlığıyla bir kapanış forumu gerçekleştirildi. Sempozyumda “İzmir Modeli ve İzmir Körfezi” adıyla özel bir oturum da yapıldı.
29-30 Kasım 2018 Yerel Yönetimde İzmir Modeli Sempozyumu düzenlendi. Yaşar Üniversitesi ve İzmir Akdeniz Akademisi koordinasyonuyla tarihlerinde düzenlenen sempozyumda, akademisyen ve uzmanlar İzmir Modeli’ni tanıtırken, yerel demokrasi ve kentin gelecek vizyonuna dair önemli bir tartışmanın da açılmasını sağladılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaya koyduğu sürdürülebilir büyüme modeli üzerine kurulu olan, Aziz Kocaoğlu Başkanlığındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üç dönemdir uyguladığı strateji, politika ve projeler üzerinden yapılandırılan, 18 aylık süreçte çok sayıda akademisyen, uzman ve belediye yöneticisinin katıldığı bir dizi toplantı ve çalıştayın sonunda 9 kitaba dönüştürülen İzmir Modeli çalışması, “Yerel Yönetimde İzmir Modeli Sempozyumu”yla bir kez daha kentin gündemine taşındı.
Kasım 2018 Havra Sokağı’nı Tasarımla Buluşturma Projesi kitabı yayınlandı.
Kasım 2018 İzmir Belediyeciliğinde 2004- 2018 Döneminin Öyküsü adlı kitabı yayınlandı.
Kasım 2018 Sorularla İzmir Modeli kitabı yayınlandı.
Kasım 2018 İzmir Modeli Çalışmaları Aziz Kocaoğlu ile Söyleşiler kitabı yayınlandı.
25 Kasım 2018 İzmir ili “İzmir İli Biyoçeşitlilik Atlasını Oluşturma ve Paylaşma Projesi” pilot uygulaması gerçekleştirildi. Projeyle, İzmir’de yaşayan bitki çeşitliliğinin hemşehrilerin katılımına açık bir şekilde tespit edilmesi, bitkinin yerinin belirlenmesi, bitkinin fotoğraflanması, temel verilerin sayısal altlık içinde toplanması, arşivlenmesi, elde edilen verilerin uzmanlar tarafından doğrulanması, yerel, ulusal ve Latince isimlerinin eşleştirilmesi ve bilgilerin internet üzerinden kamuya açık olarak paylaşılması amaçlanıyor. Pilot uygulama olan Bioblitz (Türsay) Yarımada Vatandaş Bilimi Uygulaması etkinliğiyle, gönüllülere verilen eğitimin ardından Yelki, Güzelbahçe Zeytin-Bisiklet Mesire alanında, mobil uygulamayla bitki türlerinin keşfi, tanımlanması ve haritada işaretlemesi sağlandı.
15-17 Kasım 2018 “Uluslararası Yerel Yönetimler, Demokrasi ve İzmir” sempozyumu düzenledi. Sempozyum, 150 yıllık süreçte Akdeniz ekseninde İzmir’in ve İzmir’deki belediyeciliğin yaşadığı dönüşüme odaklandı. Yurtiçi ve yurtdışından gelen akademisyenlerin sunum yaptığı sempozyumda, ‘kentsel planlama’, ‘yerel yönetim politikaları’, ‘yerel siyaset ve demokrasi’ konuları konuşuldu. İzmir’de belediyecilik hizmetlerinin başlamasının 150. yılı nedeniyle, İzmir Akdeniz Akademisi tarafından, “Uluslararası Yerel Yönetimler, Demokrasi ve İzmir” adıyla düzenlenen sempozyum, 150 yıllık süreçte Akdeniz ekseninde İzmir’in yaşadığı dönüşüme odaklanırken, yerel yönetim ve demokrasi ilişkisini de kentin gündemine taşıdı.
21 Ekim 2018 İzmir Kültür Pla+formu iletişim toplantısı gerçekleşti. İzmirKültür İletişim Toplantısı’nın konuşmacısı da Lübnan’dan gelen, Al Mawred Yönetim Kurulu Başkanı Hanane Hajj Ali oldu. 2004 yılında bölgesel olarak Arap ülkeleri arasında kurulan bir kültür-sanat platformu olan Al Mawred oluşumundan bahseden İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin (İKPG) Marsilya ve Lübnan’dan gelen konukları, kültür-sanat alanındaki politika ve uygulamaları anlattılar Avrupa ve Akdeniz Toplantı farklı disiplinlerden kültür ve sanat üreten bireyleri, kolektifleri, inisiyatifleri İzmirKültür İletişim Toplantıları’yla bir araya getiren İzmirKültür Pla+formu Girişimi (İKPG), uluslararası alandaki kültür politika ve uygulamalarını takip etmek ve Akdeniz kentleri arasında işbirliğinin yollarını aramak üzere uluslararası alanda önemli kültür aktörlerini ağırlamaya devam etti.
19-Ekim-17 Kasım 2018 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) gerçekleşti. İzmir’de yer alan üniversitelerin tasarım bölümlerinden mezun öğrencilerinin işlerinden bir seçkinin yer aldığı Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS), Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nin tasarım eğitimi verilen farklı bölümlerinden 2018 yılında mezun olan öğrencilerin mezuniyet projelerinden bir seçkiyi bir araya getirdi. Sergide projeleri yer almayan öğrencilerin tasarlayarak ürettikleri filmlerin gösterimine de yer verildi. ‘Film Alanı’ olarak adlandırılan bu gösterimler, 2018 yılının ‘Bir arada’ olarak belirlenen temasıyla örtüşür bir çerçevede, etkinliğe dinamizm kattı. üTAS’ta sergilenen mimarlık, şehir bölge planlama, fotoğraf, geleneksel Türk el sanatları, grafik, resim, heykel, seramik ve cam, tekstil ve moda tasarımı, animasyon, film tasarımı ve görsel iletişim tasarımı alanlarından 70 farklı çalışma, artık profesyonel hayata adım atmış yeni mezun gençlerin tasarıma yaklaşımını gözler önüne sererken, tasarım kenti olma iddiası bulunan İzmir’in, bu iddiayı hayata geçirecek tasarımcıları yetiştirme konusunda epeyce yol aldığının somut bir göstergesi oluyor.
19 Ekim-17 Kasım 2018 İyi Tasarım/ Good Design İzmir_3 etkinliği gerçekleşti. İzmir’in ‘bilgi, tasarım ve yenilik üreten, Akdeniz’in çekim merkezi’ vizyonunun en kapsamlı kamusal programını temsil eden İyi Tasarım İzmir; sergiler, atölyeler, panel ve söyleşilerden oluşan etkinlikler dizisiyle, bir yandan tasarıma ilişkin güncel mesleki örnekler ve kuramsal tartışmalar için bir odak oluşturmayı, bir yandan da tasarımı kamuoyunun gündeminde daha merkezi bir konuma taşımayı hedefliyor. İzmir Akdeniz Akademisi organizasyonuyla yapılan etkinliklerin, 2018 yılı teması, ‘Bir Arada’ olarak belirlendi.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3’ kapsamındaki çağrı üzerine yapılan on üç adet atölye başvurusuyla, İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlen altı atölye olmak üzere toplam on dokuz atölye gerçekleştirildi. Atölyelerin büyük çoğunluğu, Kültürpark 1/A No’lu holde yapılırken, SHELTER Artists Run Space, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, Ananas Woodworking Atölyesi/Tasarım Ofisi, Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (KETA), İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, FabrikaLab İzmir, atölyelerini kendi mekânlarında yürütüldü. •Tasarım Yazarlığı Atölyesi •Uçan Orman Desen Atölyesi •Mekansal Müdahaleler Atölyesi •Akışkan Zeminde Seyrüsefer Atölyesi •Işık ve Mekan Atölyesi •10’dan Gürültü: Arduino ile Gürültü ve Dijital Enstrüman Üretimi Denemeleri Atölyesi •Oksimoron-Orijinal Kopya Atölyesi •Minyatür Çalgı Yapım Atölyesi •Stüdyo Geyikleri Atölyesi •Renk Portreleri / Portraits of Colors Atölyesi •Gündelik Yaşamda Kolektif Düşünce Tasarımı Atölyesi •Kültürpark’ın Geçmişini, Bugününü ve Geleceğini Birlikte Düşünmek Atölyesi •Spor Giyim ve Aksesuarlarında Dekonstrüktif Dokunuşlar Atölyesi •Çocukların ve Yetişkinlerin Kullanımına Yönelik Ahşap Kent Ekipmanları Tasarımı Atölyesi •Yenilenebilir Enerji Üretimi ile Birarada Yaşamak Atölyesi •Biraradayız-Hepimiz Bir Bütünün Parçalarıyız Atölyesi •Üreten Atölye-2 •Küçük Sanatlar Arşiv ve Yorumlama Atölyesi •Mekan Kesitleri: Alternatif Tasarım Biçimleri Atölyesi düzenlendi.
Beş başlık altında düzenlenen sergilerin ilk dördü 19 Ekim-17 Kasım 2018 tarihleri arasında Kültürpark 1/A No’lu Hol; paralel sergilerse kısa süreli ve holdeki sergi tarihlerinin dışına da taşan tarihlerde ve farklı mekanlarda sergilendi. 1. Atölye Çıktıları Sergisi İyi Tasarım İzmir_3 kapsamında yapılan atölyelerin çıktıları, Kültürpark 1/A No’lu Holde sergilendi. 2. ‘ETMK 30 Yıldır Bir Arada’ Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) 30. yılı sebebiyle, kuruluşun dönüm noktaları, verilen ödüller, kuruluş üyesi başarılı tasarımcılar, örnek projeler gibi birikimler sergilendi. 3. ‘Bir Arada’ Ayşegül ACAR – İzmir 1900: Tarihi Yaşatan Oyun Umut ALTINTAŞ – Kesit Kitap İrem GÜNGÖR – Beykoz Çay Bardağı, Look Vazo, Chocolate Vazo ve Kase Seti, Dynasty Sürahi ve Bardak Seti Doğa Esaslı Çözümler Tasarım Atölyesi – Kent Mobilyası (Horizon 2020) 4. Ödüllü Tasarımlar Sergisi Umut Altıntaş – 24. İzmir Avrupa Caz Festivali Afiş Tasarımı Umut Altıntaş – Bahar Yürükoğlu, Devridaim, Kİtap Tasarımı Umut Altıntaş – digitIZMir_3, Afiş Tasarımı Umut Altıntaş – Mezuniyet Projeleri Sergisi, Afiş İzmir Tasarım ‘İyi Tasarım/Good Design İzmir_3’ 10 Tasarımı Umut Altıntaş -GRAF018, Afiş Tasarımı Gizem Hız Altıntaş – Eagle Eye Calendar Ziyacan Bayar – Z Raporu Sergisi Afiş Tasarımı Ümit Çağlar – Bone Masa Lambası Orçun Umut Kumova- Calient-Granitaş Fatma Betül DOKUCU – Koza-Türeks Nesne-emt/Özlem Perşembe, Deniz Özgür Gönç, Evrim Yazıcı – Çırpıcı tipli zeytin hasat makinesi Vestel TV grubu:65” Borderless TV Vestel, Set top box+cep telefonu: DVB 3015 Vestel, Uzaktan Kumanda RCXX135 ailesi Güngör Güner – Türk Kahvesi Fincanı 5. Paralel Sergiler ENDTAS YAŞAR 2018 Öğrenci Projeleri Sergisi, Düzenleyen: Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Yer: Yaşar Üniversitesi Rektörlük Fuaye Alanı Tarih: 9-19 Ekim 2018 Yahşibey Tasarım Çalışmaları 10 Yılın Hesabı 2006-2018, Düzenleyen: Emre Senan Tasarım Vakfı, Yer: İzmir Mimarlık Merkezi Tarih: 6 Kasım-6 Aralık 2018 Enstalasyon: Zaman&Zaman 25. İzmir Caz Festivali’nin Tasarım Süreci Düzenleyen: İzmir Kültür Sanat ve Eğtim Vakfı Sunum-Söyleşi-Forum-Panel Sunum • İzmir İçin Bir Tasarım Haritası Söyleşi • World Design Talks İzmir Deneyimi Söyleşi • Bir Tasarım Problemi olarak Kamu Yararı Söyleşi • 4T Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu Söyleşi • Salınan Sarkaç: Tasarım-Zanaat İlişkisi Söyleşi • Disiplinler ötesinde bir yer var. Orada buluşalım! Söyleşi • Geleceği Karşılamak Forum • Genç Tasarımcının Galaksi Rehberi Panel • Deniz ve Tasarım Panel • Tasarım Eğitiminin Geleceği
13 Ekim 2018 İzmirKültür Pla+formu iletişim toplantısı gerçekleşti. İzmirKültür İletişim Toplantısı’nın konuşmacısı olarak Marsilya’dan gelen, Roberto Cimetta Fonu Başkanı Ferdinand Richard, hem kültür sanat alanında yaptıkları çalışmalardan, hem de uluslararası kültür alanındaki işbirlikleri ve sorunlardan bahsetti.
10-11 Ekim 2018 Amsterdam Kültür Ziyareti gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi koordinasyonuyla oluşturulan, kültür alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları, kültür odaklı nitelikli öğrenim çerçevesinde bir araya getirmeyi amaçlayan kurumlar arası işbirliği ağı olan kültürLab; İzmir ve Amsterdam arası kültürel alışverişi geliştirmek ve kültürel alanda faaliyet gösteren kurumlar arası işbirliğine katkıda bulunmak amacıyla, Amsterdam Müzesi Eğitim Müdürü Gonca Yalçıner, IJsfontein Eş Kurucusu ve Kreatif Direktörü Hayo Wagenaar ve Amsterdam Şehir Kütüphaneleri Maker Atölyeleri Sorumlusu ve Eğitmeni Jose Remijn’i kültür üreticileriyle bir araya getirdi. Oyunla öğrenme üzerine çalışan bir kurum olan IJsfontein, eğitim-öğrenim alanında, çoğunlukla müzelerin eğitim programlarına yönelik etkiyi yaygınlaştırıcı ciddi oyunlar, mobil ve sanal gerçeklik uygulamaları üretiyor. Yöntem tasarlayan ve geliştiren kurum, personel eğitimi, müzelere yönelik interaktif deneyimler ve ilköğretime yönelik oyunlar tasarlıyor. Amsterdam Müzesi, çocuklar ve gençler için düzenlediği programlarda interaktif ve disiplinlerarası bir yaklaşıma öncelik veriyor. OBA (Amsterdam Şehir Kütüphaneleri) “Makerspace 021” programı, 8-16 yaş aralığındaki gençlere 21. yüzyıla ait yaratıcı ve teknik becerilerin yanı sıra girişimcilik ve ortak çalışma gibi sosyal becerileri de kazandırmayı hedefleyen bir program. Üç kurumu temsilen gelen uzmanlar, kültürLab bünyesinde yer alan kurum, kuruluşların temsilcileri için kendi çalışmaları ve kültür odaklı öğrenim perspektiflerini paylaşan sunumlar yaptılar. Ziyaretçilerin, İzmir’deki kültür aktörleriyle buluşması, deneyim paylaşımı ve geleceğe dönük işbirlikleriyle ilgili ilham verici nitelikte oldu. Ayrıca konuk uzmanlar; Müziksev, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, İzmir Tarih Müzesi, Konak Belediyesi Oyuncak Müzesi ve Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret ettiler. Böylece ziyarete katılan konuk uzmanlar, İzmir’de yürütülen çalışmaları inceleme ve yerel içeriği tanıma fırsatı buldular.
Ekim 2018 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) kataloğu yayınlandı.
Ekim 2018 Akdeniz Akademisi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanan uluslararası hakemli dergi Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi‘nin 3. sayısı yayınlandı.
Eylül 2018 İzmir Modeli İzmir İçin Demokratik Bir Belediyecilik Modeli Önerisi kitabı yayınlandı.
Eylül 2018 İzmir Akdeniz Akademisi’nin çalışmaları, bu çalışmalar kapsamındaki bilgi ve görüşlerin paylaşıldığı Yeniden Akdeniz bülteninin 7. sayısı yayınlandı.
22 Eylül 2018 Halkın Temel Gıdası İncirden Piyasadaki Ürüne İncir Konferansı gerçekleşti. Konferansta, Akdeniz’deki incir hikâyeleriyle, 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başlarında incirin hasattan pazara kadarki yolculuğuna tanıklık edildi. Konferans, Girit Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü Tarih ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elias Kolovos’un, “İhmal Edilmiş Bir ‘Süper Gıda’: Osmanlı Akdeniz’inde İncir Hikâyeleri” başlıklı sunumuyla başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Erkan Serçe, “Hasattan Pazara İncir [1850-1925]” başlıklı sunumunda, incirin 1850-1925 yılları arasındaki süreçte, üretici, ticaret burjuvazisi ve emekçiler için ne ifade ettiğini ele alırken, İzmir’in kentsel olarak bu ilişkiler ağından nasıl etkilendiğini değerlendirdi.
1 Eylül 2018 Ulusal Permakültür Konferansı gerçekleştirildi. Konferans, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü Başkanı Iraz Candaş’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Moderatörlüğünü Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü Onursal Başkanı Mustafa Bakır’ın yaptığı birinci oturumda ilk sunum, çiftçi, permakültür tasarımcısı ve danışmanı Alp Pir’e aitti. Pir, ‘Narenciye Ağırlıklı Gıda Ormanı’ adlı sunumunda, Muğla Köyceğiz’deki çiftliğinde ürettiği ekolojik ürünlerle, aile için geçimlik bir ekonominin nasıl yaratılabileceğini ve çiftlikteki uygulamaları anlattı. Ziraat Mühendisi, çiftçi, permakültür tasarımcısı Tolga Havsa, ‘Bütüncül Planlı Otlatma ile Büyükbaş ve Pulluksuz Tarımla Tahıl’ adlı sunumunda, 2015 yılından bu yana planlı otlatma, pulluksuz tarım, tavuk traktörü, yer örtücü bitki gibi yöntemlerle yaptığı bitkisel ve hayvansal üretimi anlattı. Moderatörlüğünü Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü Başkanı Iraz Candaş’ın yaptığı ikinci oturumda, çevre eğitmeni, sınıf dışı eğitim uzmanı ve danışmanı, permakültür tasarımcısı Gaye Amus, ‘Finlandiya Orman Anaokulları’ başlığıyla yaptığı sunumda, ‘Children in Permaculture’ (Çocuklar Permakültürün İçinde) adlı projeden söz etti. Peyzaj mimarı, permakültür tasarımcısı, eğitmen Dilek Yürük de, ‘Okul Bostanları Projesi’ adlı sunumuyla, çocukların hayatındaki permakültür uygulamalarını anlattı. Mustafa Bakır moderatörlüğündeki üçüncü oturumun ilk konuşmacısıysa, halk sağlığı uzmanı ve permakültür tasarımcısı Prof. Dr. Volkan Dündar’dı. Dündar, ‘Arka Bahçe Permakültür Çiftliği’ başlıklı sunumunda, Kocaeli Körfez Sevindikli Köyü’nde bulunan Arka Bahçe Permakültür Çiftliği’ndeki uygulamalarını anlattı. Permakültür tasarımcıları Gökçe Okullu ve Edwin Clarke, ‘Akdeniz’de Toprak Mikrobiyolojisi Temelli Gıda Üretimi’ adlı sunumlarında, toprak mikrobiyolojisi ve bütüncül yönetim uygulamalarıyla, Akdeniz ikliminde çok katmanlı bir gıda ormanına geçiş stratejilerini paylaştılar. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi, Ekolojik Tarım Organizasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy’un yaptığı 4. oturumsa, ‘İzmir İçin Permakültür Değerlendirmesi’ başlığına ayrıldı.
11-16 Ağustos 2018 İzmir Kültür Pla+formu Yaz Okulu 2018 düzenlendi. Yaz Okulu’nda, ‘Kolektif Ağ’ ana başlığı, beş alt başlık üzerinden tartışmaya ve üretime açıldı: ‘Bellek, Tarih, Dil’, ‘Tasarım’,‘Kuluçka’, ‘Üretim Pratiği’, ‘Ağ ve Harita’. Atölyelerde, beş ana başlığa ayrılan çalışma grupları, Yaz Okulu’nda belirlenen konular üzerine çalışmalar yaptılar. İbrahim Metin Baltacı moderatörlüğünde ‘Bellek, Tarih, Dil’ atölyesi, Tanzer Kantık moderatörlüğünde ‘Tasarım’ atölyesi, Hale Eryılmaz moderatörlüğünde ‘Kuluçka’ atölyesi, Onur Kocaer moderatörlüğünde ‘Üretim Pratiği’ atölyesi, Ali Kemal Ertem moderatörlüğünde de ‘Ağ ve Harita’ atölyesi yapıldı. LAB etkinliklerinde; kuramsal çalışmalar, görsel ve işitsel dokümanlar, referans bazlı üretim modelleri incelendi. ‘Kolektif Hafıza’ başlığı altındaki LAB etkinliği, Artıkişler Kolektifi’nden Alper Şen ve Ömer Şamlı; ‘Kolektif Doğaçlama’ başlığıyla yapılan LAB etkinliği, Esra Yurttut; ‘Kolektif Ağ’ adlı LAB etkinliğiyse Kerem Çiftçioğlu yürütücülüğünde gerçekleştirildi. Modeller ve Stratejiler bölümünün ilk konuğu, okuma grubu buluşmaları ve uluslararası işbirliği sergi projeleriyle kolektif düşünme ve üretme yöntemleri üzerine odaklanan, Kolektif Çukurcuma kurucularından Mine Kaplangı’ydı. Modeller ve Stratejiler’in diğer konuğu İz Öztat, Arter’in okuma ve etkinlik alanı oluşturma daveti üzerine İlkay Baliç’le tasarladıkları ortak kullanım alanı ‘Bahane’yi anlattı.
8 Ağustos 2018 İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Toplantısı’nda, Akademi’nin 2018 yılındaki çalışmalarına dair bir değerlendirme yapılırken, 2019 yılının çalışma programı da konuşuldu. Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Prof. Dr. Alp Yücel Kaya, Prof. Dr. Ayşe Filibeli, Doç. Dr. Güzel Yücel Gier ve Dr. Öğr. Üyesi Can Özcan’ın katıldığı toplantıda; Akdeniz Akademisi’nin yaptığı çalışmalar üzerine olumlu görüş bildirilirken, gelecek çalışmalarının da içeriğinin geliştirilerek devam etmesi gerektiği vurgulandı.
29 Haziran 2018 Dünya Tasarım Konuşmaları (World Design Talks-WDT) ve Dünya Endüstriyel Tasarım Günü (World Industrial Design Day-WIDD) etkinlikleri Dünya Tasarım Örgütü yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla İzmir’de yapıldı. ‘Hızlı kentleşme’, ‘iklim değişikliği’ ve ‘göç’ gibi yerel sorunları, küresel bir bakış açısıyla ele alan ve atölye çalışmaları içeren Dünya Tasarım Konuşmaları için İzmir’in belirlediği tema, ‘birlikte yaşamak (co-living)’. Bu tema, bir günlük etkinlikte, ‘tarihsel mirasla birlikte yaşamak’, ‘toplumda birlikte yaşamak’, ‘şehirde birlikte yaşamak’, ‘doğayla birlikte yaşamak’ ve ‘teknolojiyle birlikte yaşamak’ alt başlıkları altında ele alındı. Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi Başkanı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Elif Kocabıyık Savasta’nın konuşmasının ardından, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Akdeniz Akademisi Kültür-Sanat Koordinatörü Doç. Dr. Serhan Ada “İzmir’de Birlikte Yaşama Kültürü”, Dünya Tasarım Örgütü Senato Başkanı Prof. Mugendi M’Rithaa “Şenlik İçin Tasarım: Afrika Perspektifi” ve İzmir Dayanışma Akademisi’nden Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç, “Mekâna Yerleşme ve Yaşamı Paylaşma Hakkı: Bir Arada Yaşam” konulu sunumlar yaptılar. Atölye çalışmalarıyla devam eden program, “Dünya Endüstriyel Tasarım Günü” kutlamasıyla sona erdi
20 Haziran 2018 Tarih Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleşti.
12 Temmuz 2018 Ekoloji Danışma Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleşti.
10 Haziran 2018 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin Modeller ve Stratejiler sunumu gerçekleşti. Tayfun Polat, kargamecmua özelinde bağımsız kültür sanat yayıncılığını anlattı.Modeller ve Stratejiler sunumunun ikinci yarısında Emre Erbirer, kültür.limited platformunda yapılan çalışmalardan bahsetti.
9 Haziran 2018 İzmir Kültür Pla+formu Yaratıcı Göç Forumu gerçekleşti. ‘Pla+forum’ adıyla disiplinler arası forumlar yapan İzmirKültür Pla+formu Girişimi (İKPG), Artimprojects’le birlikte ‘Yaratıcı Göç’ forumu düzenledi.
9 Haziran 2018 Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu Toplantısı gerçekleşti.
3 Haziran 2018 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin Modeller ve Stratejiler sunumu gerçekleşti. Sunum yapan mimar Onur Atay, önce Tasarım Atölyesi Kadıköy’ü (TAK) anlattı.
2 Haziran 2018 İzmir Kültür Pla+formu iletişim toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, Doğa Derneği, Akuspakus, Kapılar, Junker, SUSMA Platformu gibi oluşumlarla beraber, görüntü yönetmeni İlyas Hayta ve müzisyen Özgür Gürbüz’ün de olduğu toplantıda, Murat Can Canbay ‘Ses Kardeşim’ adlı projelerini anlattı.
26 Mayıs 2018 İncirin Piyasası ve Ekolojisi Konferansı gerçekleşti. İzmir Ticaret Borsası’nda Ar-Ge uzmanı olarak çalışan Bilge Keykubat ‘Mazisi Milattan Önceye Dayanan Bir Enerji Kaynağı: Kuru İncir’ başlıklı sunumuyla, ulusal tarım ekonomimizde önemli bir ticari öğe olan kuru incirden bahsetti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Derya Nizam, ‘Ege’de İncirin Tadı: Geleneksel Üretimin Ekolojik ve Kültürel Sınırlarını Yeniden Düşünmek’ adlı sunumuyla, incirin sadece ticari bir meta değil, önemli bir kültürel ve ekolojik kaynak olduğunu vurguladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü İncir Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Sunay Dağ da, ‘İncirde Verim ve Kalite Üzerine Jeotermal Enerji Tesislerinin Olası Etkilerinin Belirlenmesi’ başlığıyla yaptığı sunumunda, her geçen gün sayıları artan jeotermal enerji tesislerinin incir yetiştiriciliğine etkilerini ele aldı.
26 Mayıs 2018 İzmir Kültür Pla+formu iletişim toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, Büyük Siyah Kapı, Goethe-Institut Izmir, Lindy Hop, Özgün Bir Sanat, Toplum Gönüllüleri Vakfı İzmir Koordinasyon Merkezi adına gelen katılımcılar, yaptıkları işleri ve amaçlarını anlattılar. Heykeltıraş Levent Ayata, ressam Nejat Satı, yazar Başak Beykoz, senarist ve yönetmen Murat Emek Özkan ve heykeltıraş Kadriye İnal da, kendi çalışmalarından söz ettiler.
5-8 Mayıs 2018 İzmir Pilot Kentler Eş-Öğrenim Ziyareti gerçekleşti. Bu program gereğince, Lizbon, Barselona, Elefsina ve Leeds’in de içerisinde olduğu farklı kentlerden kültür yöneticileri ve uzmanları İzmir’deydi. Programda, ziyaretçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çeşitli kültür sanat projeleriyle, sosyal projelerin yanı sıra, bağımsız kültür mekânlarını ve sivil projeleri inceleyerek, kentin kültür aktörleriyle tanışma olanağı buldu. Pilot Kent İzmir Programı’nı ve İzmir’de farklı kültürel stratejilere yönelik yürütülen uygulamaları gözlemlemek için gelen heyette; Buenos Aires Teatro Colon Sanat ve İletişim Yönetmeni Jorge Codicimo, Lizbon Kültürle İlgili Belediye Başkan Yardımcısı Danışmanı Alexandra Sabino, Lizbon Belediyesi Kültür Daire Başkanı Manuel Veiga, Tenerife Pilot Kent Yerel Koordinatörü Tomás Afonso, Terassa (Barselona) Belediyesi Kültür Daire Başkanı Pietat Hernandez, Terassa (Barselona) Pilot Kent Yerel Koordinatörü Imma Vilches, Kültür İçin Gündem 21 Danışmanları Clymene Christoforou ve Beatriz Garcia, Avrupa Kültür Eylem Ağı’nı (Culture Action Europe) temsilen Kornerlia Kiss ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Komitesi Danışmanı Jordi Balta’yla, İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü ve Kültür Gündem 21 Danışmanı Serhan Ada yer aldı.
28 Nisan 2018 Kültür Yaratan Bitki: İncir Konferansı gerçekleşti. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi, Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Prof. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı ve Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Uhri ve Dr. Eren Akçiçek’in konuşmacı olduğu ilk konferansta, incirin hem tarihteki serüveni, hem sağlığımızdaki yeri ele alındı.
22 Nisan 2018 İzmir Kültür Platformu iletişim toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Oyuncuları Tiyatro Topluluğu, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Kozmika, Artimprojects, Galeri A gibi oluşumların yanı sıra, Alpin Arda Bağcık, Can Tanrıseven, Mert Çakır, Melis Cantürk, Mert Yavaşca, Atay Gergin ve Gözde Yenipazarlı’nın içinde olduğu akademisyen ve sanatçılar katıldı.
21 Nisan 2018 İzmir Kültür Platformu iletişim toplantısı gerçekleşti. Baleden, belgesel sinemaya kadar pek çok farklı disiplinden kültür ve sanat üreticisini aynı masada buluşturdu. Toplantıda; Japonya İzmir Kültürler Arası Dostluk Derneği (JİKAD), Karabağlar Kent Atölyesi (KETA), Özel Egem Bale ve Müzik Kursu, Zikzak Grup, Umay Film ve Porsuk Bar adına katılan isimlerin yanında, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden ressam Ezgi Yakın, Recep Tuna, belgesel sinemacı Nesli Özalp Tuncer, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Faik Kartelli gibi akademisyen ve sanatçılar da vardı.
7 Nisan 2018 Öğrenme Ortamı Olarak Kültür Kurumları Konferansı gerçekleştirildi. İzmir Akdeniz Akademisi, Pilot Kent İzmir Programı kapsamında, İzmir’de kültürel alanda faaliyet gösteren çeşitli kurumlarla ortak geliştirdiği kültürLab’ın kamuya açık ilk etkinliği olan konferans, hem kültürel alanların eğitim ortamına dönüştürülmesiyle ilgili bir tartışma zemini yaratması, hem de bu konudaki örneklerin sunulması açısından önemliydi. Konferans katılımcıları, öğrenimle ilgili farklı olanaklar ve disiplinler arası yaklaşımların yanı sıra halihazırda devam eden programları çeşitli örneklerle değerlendirdiler ve kurumlar arası işbirliği üzerine tartıştılar. İki ayrı başlık altında gerçekleştirilen konferansın ‘Öğrenme Ortamı Olarak Kültür Kurumları’ adlı ilk oturumunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Funda Erkal Öztürk moderatörlüğünde, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Uhri, ‘Müze nedir? Nasıl bir mekândır?’ soruları üzerinden oturumu açtı. Müze ve arkeolojinin bağlantılarından bahseden Uhri’nin ardından söz alan Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi, Çağdaş Drama Derneği İzmir Şube Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Erem de, müze/galeri ve farklı mekânlarda eğitimin Türkiye ve Dünya’daki tarihinden, yapılan akademik ve uygulamalı çalışmalardan bahsetti. ‘Müzeler ve Eğitim Programları’ adlı ikinci oturumdaysa, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi kültürLab Koordinatörü Gökçe Süvari’nin moderatörlüğünde, Pera Müzesi Eğitim Programları Yöneticisi Eda Göknar, İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü Sosyal Projeler Yöneticisi Melda Tütüncüoğlu ve İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu Sirel Ekşi, yaptıkları eğitim projeleri ve uygulamaları anlatarak, ülkenin sanat eğitimine nasıl destek verdiklerini aktardılar.
4 Nisan 2018 Tasarım Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu toplantısı gerçekleşti.
19 Şubat-2 Mart 2018 Tarih Araştırma Seminerleri, 12 hafta boyunca çarşamba günleri Kent Arşivi ve Müzesi Drama Salonu’nda 18.30-21.00 saatleri arasında gerçekleşti. Her hafta farklı bir akademisyenin ders verdiği ve katılımcıların belirlenen konular çerçevesinde temel bilgilere sahip olmasının amaçlandığı seminerlerde; Prof. Dr. A. Nükhet Adıyeke ‘Tarih Bilimine Giriş’; Doç. Dr. Mehmet Kuyurtar, ‘Tarih-Bilim-Felsefe İlişkisi’; Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Uhri, ‘Tarih Öncesi Ölü Gömme Gelenekleri ve Ölüm Karşısında Prehistorik İnsan Edimleri’; Öğr. Gör. M. Ali Demirbaş, ‘Arşiv Kullanımı, Belge Okuma’; Dr. Öğr. Üyesi Akın Ersoy, ‘Tarih ve Arkeoloji’; Öğr. Gör. Dr. Serkan Şavk, ‘Çevrimiçi Tarihçilik: Küçük Ölçekli Koleksiyon ve Araştırmaların İnternet Üzerinden Paylaşılması’; Prof Dr. M. Erdem Özgür, ‘İktisat ve Tarih’; Öğr. Gör. Dr. F. Hakan Kaya, ‘Türkiye’de Koleksiyonerlik’; Dr. Öğr. Üyesi Barış Gür, ‘Kültürel Mirasın Önemi ve Korunması’; Dr. Öğr. Üyesi Dilek Akyalçın Kaya, ‘Mikro Tarih Uygulamaları’; Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Mehmetefendioğlu, ‘Aile Tarihi Araştırmaları ve Yazımı’; Dr. Öğr. Üyesi Nuri Adıyeke, ‘Osmanlı Tarih Yazımında Hâkim Paradigmalar’ başlıkları altında dersler verdiler.
14 Şubat 2018 İzmir’de belediyecilik hizmetlerinin başlamasının 150. yılı nedeniyle düzenlenmesi planlanan sempozyumun hazırlık çalışması yapıldı. Çalışma toplantısında sempozyumun başlığı “İzmir Belediyesinin 150. Kuruluş Yıldönümünde Yerel Yönetimler, Demokrasi ve İzmir” olarak netleştirildi, çağrı/çerçeve metni hazırlandı ve düzenleme kurulu oluşturuldu. Düzenleme kurulunda; Alp Yücel Kaya (Ege Üniversitesi), Ayşegül Sabuktay (İzmir Akdeniz Akademisi), Dilek Akyalçın Kaya (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Ece Aytekin Büker (İzmir Akdeniz Akademisi), Erkan Serçe (Dokuz Eylül Üniversitesi), Funda Erkal Öztürk (Kültür Sanat Daire Başkanı), İlhan Tekeli (ODTÜ), İrfan Kokdaş (İzmir Katip Çelebi Üniversitesi), Mehmet Penpecioğlu (Akademisyen), Şebnem Gökçen (9 Eylül Üniversitesi), İbrahim Arap (9 Eylül Üniversitesi) yer aldı.
01- 7-22 Şubat 2018 Dünya Tasarım Örgütü (WDO) yönetim kurulunun da katılacağı 29 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Dünya Tasarım Toplantısı (WDT) çerçevesi ve temasını belirlemek için ETMK (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu) yöneticileri, özel sektörden tasarımcılar ve akademisyenlerin katılımıyla Akdeniz Akademisi’nde toplantı yapıldı. Toplantıda 29 Haziran 2018 Dünya Tasarım Toplantısı teması olarak “birarada yaşam (co-living)” kavramı öne çıktı. Bu tema ve diğer öneriler Dünya Tasarım Örgütü (WDO) yönetim kuruluna iletildi. Toplantıda ayrıca 29 Haziran 2018 Dünya Tasarım Toplantısı öncesinde, aynı formatta “İzmir” konulu toplantı yapılması kararlaştırıldı.
10 Ocak 2018 İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na bağlı birimler, kentte eğitime kültürel açıdan destek veren kamu, özel ve sivil toplum kurum temsilcilerinden bir ağı oluşturma girişimi olan KültürLab İzmir danışma kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda çalışmalarının sunumunu yaptılar. KültürLab İzmir bileşenleri ve Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na bağlı birimleri söz konusu çalışmalardaki ‘kültür ve sosyal içerme’ boyutu olan çalışmaları değerlendirdiler. Toplantı da ayrıca Nisan ayının ilk haftasında KültürLab günleri yapılması için program çalışması yapıldı.
5 Ocak 2018 Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin sürekliliğini sağlamak üzere Yarımada’nın doğal ve kültürel varlıklarına ilişkin bir veri tabanı oluşturulması, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların ortaklaştırılması amacıyla yapılan Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı moderatörü Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Urla ve Seferihisar Arkeolojik Yüzey (Tarihsel Peyzaj Karekteri) Araştırmaları Proje Başkanı Doç Dr. Elif Koparal ile Yarımada Tarihsel Peyzaj Karekteri çalışmasına nasıl katkı konulabileceği ve çalışmaların paralel hale getirilmesi gündemiyle toplantı yapıldı.
5 Ocak 2018 Avrupa’da Pilot Kentler 2015-2017 Programı” çerçevesinde oluşturulması öngörülen muhataplar grubunda bulunması muhtemel kişilerle, olası çalışma gruplarına katılması istenen kişi/kurumlar görüşüldü. Çalışmaların Mayıs ayında İzmir’e yapılacak kentler arası eş-öğrenim ziyaretini de dikkate alacak program planlaması da görüşüldü.
5 Aralık 2017 2016 ve 2017 yılında gerçekleşen Akdeniz’in Kıyısında üst başlığıyla yapılan Körfez panellerinde ve Yarımada Uzman Çalıştayı’nda moderatörlük yapanların katılımıyla 2018 yılında yapılması öngörülen Uluslararası Sempozyum’un çerçevesi ve yönteminin görüşüldüğü toplantı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde yapıldı.
8 Aralık 2017 Tasarım alanında faaliyet gösteren kurum temsilcileriyle Akademi’nin tasarım çalışmalarına katkı koyan akademisyenlerin çağrılı olduğu, yıl boyuna yayılacak biçimde tasarım alanında konferans, panel, sunum vb. etkinlikler için yöntem, içerik, isim önerilerinin alındığı toplantı yapıldı.
9 Aralık 2017 “Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu-V: Buğdayın Başına Gelenler” başlığıyla İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansta Hububat-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, “Buğday ile Koyun Gerisi Oyun” başlığı altında Osmanlı’dan günümüze uygulanan politikaların verimlilik, üretim, üretici, tüketici ve ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini; Kaz Dağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği Başkanı Mustafa Alper Ülgen, “Anadolu’nun Yok Olmaya Yüz Tutmuş Yerel Buğday Çeşitleri ve Bu Konuda Yapılan Çalışmalar” hakkında; Balıkesir Yaşam Dostu Ürünler Gıda Topluluğunun sözcüsü olan avukat Necdet Bayhan ise “Yerel Buğday, Süreçler, Sorunlar” üzerine sunumlar yaptılar.
13 Aralık 2017 Akdeniz kentlerini mimari yapı, sosyal-ekonomik hayat ve çağdaş sanat konularında karşılaştırmalı olarak iki kentin müşterek ve farklı yönlerini keşfetmeyi amaçlayan Akdeniz Kent Portreleri çalışmaları kapsamında Selanik ve İzmir kentlerinin birlikte ele alınacağı sergi hazırlıkları için toplantı yapıldı.
14 Aralık 2017 İzmir Akdeniz Akademisi’nin çalışmaları, bu çalışmalar kapsamındaki bilgi ve görüşlerin paylaşıldığı Yeniden Akdeniz bülteninin altıncısı sayısı yayınlandı.
14 Aralık 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) yayını Pla+form’un 7. sayısı yayınlandı.
14 Aralık 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından İzmir’deki kayıtlı ve kayıt dışı kültür mekanlarını haritalandırma ve belgeleme amacıyla başlatılan çalışma, “İzmir Kültür Sanat Mekanları Haritası-2017” adıyla Pla+form’un özel sayısı olarak yayınlandı.
17 Aralık 2017 Tarih Koordinasyon birimi tarafından 2016 yılı içerisinde organize edilen Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu üst başlığı altında düzenlenen konferanslarda yapılan sunumlar/bildiriler, “Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu Konferans Bildirileri” adıyla kitaplaştırılarak yayınlandı.
18 Aralık 2017 Akdeniz Akademisi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanan uluslararası hakemli dergi Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi‘nin ikinci sayısı yayınlandı.
20 Aralık 2017 Ekoloji Danışma Kurulu 2017 yılında gerçekleşen ve planlanan faaliyetler ve projeler, körfez panelleri ve yayın süreci, İzmir Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı değerlendirme ve yol haritası, Biyoçeşitlilik Atlası; Uluslararası Akdeniz’in Kıyısında-Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilirlik ve Yaşam Kalitesi Sempozyumu, Akdenizli Yaşam için Urla ve Karaburun Yarımadası İmece Modeli; Ulusal Permakültür Konferansı önerisi ve Ekoloji Buluşmaları önerisi gündemiyle toplandı.
20 Aralık 2017 İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında yapılan atölyelerin yürütücüleriyle, atölye çalışmalarının yıl boyunca süreklilik arz edecek biçimde yapılması için neler yapılabilir konusunun görüşüldüğü toplantı yapıldı.
21 Aralık 2017 İzmir Belediyesi’nin kuruluşunun 150. yılı dolayısıyla 2018 yılı içinde yapılması gereken etkinliklerin planlama toplantısı Kültür Sanat Daire Başkanlığı’nda yapıldı.
21 Aralık 2017 Pilot Kent İzmir çalışmalarında muhataplar grubunun yeniden oluşturulması gündemiyle toplantı yapıldı.
3 Kasım 2017 Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu kapsamında Akdeniz’de Savaş ve Göç sergisinin açılışı gerçekleşirken serginin kitabı Türkçe ve İngilizce olarak aynı adla yayınlandı. Sergi 30 Kasım 2017 tarihine kadar açık kaldı. Sergi ve kitapta fotoğraf editörlüğünü Umut Kaçar, yazı editörlüğünü Mehmet Sait Taşkıran, grafik tasarımı Emre Duygu – Gülhan Kaçar, İngilizce çeviriyi Zeynep Emek Akman yaptı. Ayşe Yılmaz, Özcan Yurdalan, Reyan Tuvi, Serdar Korucu, Halkların Köprüsü Derneği’nin de katkıda bulunduğu sergi ve kitapta PostSeyyah Kooperatifi üyelerinden Çağdaş Erdoğan, Çiğdem Üçüncü, Gencer Yurttaş, Hüsamettin Bahçe, Kerem Yücel, Kürşat Bayhan, Mehmet Kaçmaz, Paşa İmrek, Serkan Çolak, Sinan Kılıç, Tolga Sezgin, Umut Kaçar’ın fotoğrafları yer aldı.
3 Kasım 2017 Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu kapsamında Devinen Hafıza sergisinin açılışı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıldı. Devinen Hafıza sergisinin kataloğu aynı adla Türkçe ve İngilizce olarak yayınlandı. Sergi 30 Kasım 2017 tarihine kadar açık kaldı. Çağatay Çevik, Naile Çevik ve Zeliha Kayahan “Devinen Akdeniz” teması altında buluşarak kendi kurgusal hafızalarından ortaya çıkardıkları iki ve üç boyutlu özgün üretimlerinde duygular, duyular, düşünceler, hisler, algılar, deneyimler, hatıralar ve sorgulamalar aracılığıyla diyalektik bir sürecin uzantısını aktarmaya çalıştılar. Sergide, Çağatay Çevik’in minimalist bir yaklaşımla oluşturduğu grafik tasarımları; Naile Çevik’in eklektik bir yapıyla oluşturduğu seramik çalışmalarıyla Zeliha Kayahan’ın resim ve baskı resim alanındaki çalışmaları yer aldı.
4 Kasım 2017 İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında Prof. Dr. Ümit Erdem tarafından Kültürpark’taki bitki çeşitliliğini içeren botanik turu sunumu yapıldı.
4 Kasım 2017 İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi eski başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çilingir moderatörlüğünde: “İzmir’de Tasarımcı Örgütlenmeleri ve İzmir Tasarım Platformu Girişimi Forumu” gerçekleştirildi.
13 Kasım 2017 Akdeniz Akademisi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanan uluslararası hakemli dergi Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi‘nin birinci sayısı yayınlandı.
13 Kasım 2017 Tarih Koordinasyon birimi tarafından 2-5 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na sunulan bildiriler, sunucuların yeniden elden geçirmesi ve yapılan editöryal çalışmalar sonucu “Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu Bildiriler” adıyla kitaplaştırılarak yayınlandı.
16-18 Kasım 2017 İzmir’in Akdeniz’deki yerinin, Akdeniz’deki güncel gelişmelerin ve gelecek ufkunun tartışıldığı “Devinen İnsanlar”, “Devinen Fikirler”, “Devinen Sanat, Mimari ve Tasarım”, “Devinen İktidar ve Direniş”, “Devinen Çevre”, “Devinen Sermaye ve Emek” konu başlıkları yapılan oturumlarla Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu gerçekleştirildi. ABD, Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Kanada, Lüksemburg, Tunus, Yunanistan ve yurt içinden akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla dokuz oturumda gerçekleşen sempozyumda 28 bildiri sunuldu.
21 Kasım 2017 Ekoloji Koordinasyon Birimi, Yarımada Uzman Çalıştayı değerlendirmesiyle birlikte Çalıştay sonrasında izlenecek yol haritasının görüşüldüğü ve 2018 yılında yapılması öngörülen Uluslararası Sempozyum gündemiyle toplantı yaptı.
1 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan toplantı dizinde Hacettepe Üniversitesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu başkanı ve üniversitenin Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Sert, “Kent Hikayeleri” adıyla yaptığı sunumda ‘İzmirli kent kimliği ve sanat üretimindeki etkileri’ni tartışmaya açtı.
6-7 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın düzenlediği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü pasta eğitmenleri Sezgin Şen, Bayram Umut, Seniha Çetin, Dilek Çetmen ve Gonca Can tarafından yürütülen “Pasta Tasarımı Atölyesi” Meslek Fabrikası’nda gerçekleştirildi.
6-8 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nce yürütülen “Mikro Kamusal Alanda Kent İzleri (dokuma- tekstil tasarım, dokunma- grafik tasarım, odaklama- endüstriyel tasarım)” adlı atölye Kültürpark hollerde gerçekleşti. Geliştirilen tasarımlar da imal edilerek Alsancak Limanı-Kemeraltı ana yaya güzergâhına yerleştirildi.
8 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, “Gençlere Yer Açan İzmir” adıyla düzenlenen atölyeyi Şehir Bölge Plancısı Nilnaz Akbaşoğulları’yla, Bireysel Gelişim Uzmanı ve Eğitmen Ece Erkal yürüttü. Atölye yarısı şehir bölge planlama disiplininden geri kalanı da işletme, mühendislik, uluslararası ilişkiler ve mütercim tercümanlık bölümlerinden gelen öğrencilerle Kültürpark hollerde yapıldı.
11 Ekim 2017 Geçen yıl Eylül ayında birincisi düzenlenen “Ulusal Kemeraltı’nda Turist Ol Çalıştayı” bu yıl, İyi Tasarım İzmir_2 programıyla birleşti. Koordinasyon ve planlaması Çizgi Tasarım Topluluğu tarafından yapılan ve Can Güvenir’in yürütücülüğünde gerçekleşen “2. Ulusal Kemeraltı’nda Turist Ol!” adlı atölye çalışmasında katılımcılar, Kemeraltı’nda turist olarak gezerek atölye ve zanaatkârları gözlemlediler, fotoğraf ve bilgi depolayarak Kemeraltı hikâyelerini ve bilinmeyenlerini keşfettiler.
12 Ekim 2017 TRT Radyo 1’de İyi Tasarım İzmir_2 programının tanıtımı yapıldı.
13 Ekim 2017 İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nün organizatörlüğünde, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Lale Genç yürütücülüğünde “Giysi Tasarımında Deneysel Teknikler” adıyla gerçekleştirilen atölye çalışmasında, moda tasarımına ilgi duyan katılımcılar Kültürpark hollerde bir araya geldi.
14 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), ” Etkinlik Tasarımı Forumu” düzenledi. Forumda, İzmir’de çok fazla aktivite olmasına rağmen, etkinliklerin tasarlanması, uygulanması, görünür hale getirilmesi ile ilgili temel sıkıntılarla, etkinlik alanını genişletebilecek yeni önermeler geliştirmek için bir dizi tartışma yürütüldü. Foruma Mehmet Fatih Balkı & Efe Elmastaş (Fanzin Apartmanı), Halil Bülbül (Kırkmerdiven), Ayberk Olgay (Kronos Media Design), Erkan Çakıner & Tuncay Baki Uğantaş (İz Performance Hall), Nail Özlüsoylu (Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi), Şafak Ersözlü & Bahar Nihal Ersözlü (Açık Stüdyo), Veysel Berikan (İzmit Şehir Tiyatrosu), Ercüment Serpil (NHKM Alsancak), Cansu Pelin İşbilen (İzmir Tarih Tasarım Atölyesi),Ezgi Ceren Kayırıcı (LOKALL Kent Rehberi), Kaan Uluca (Tiyatro4) katıldı.
14 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Proje Merkezi tarafından Basmane Pazaryeri mahallesinde bulunan İzmir Tarih Tasarım Atölyesi yanındaki sokaktaki tel kafesler üzerinde “Urban Stitching” (Sokak Örme) Atölyesi, bölgenin çocuklarıyla gerçekleştirildi. Gerek sosyal paylaşımı, gerek çocukların yaratıcılığının tetiklenmesini amaçlayan sokaktaki tel kafeslerin belli bir tema altında iplerle örülmesini içeren bu atölye, Basmane Çevresel Tasarım Önerilerinin etkinlik uzantısı olarak yürütüldü.
14 Ekim 2017 Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu: Buğdayın Ekolojisi: Yerel Tohumlar, Ekşi Mayalı Ekmekler başlıklı konferans, İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansta, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Mesut Yüce Yıldız, “Atalık Buğdaylara Dönüş”, Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya “Yerel Buğday ve Ekşi Maya Ekmeğin Geleceği”, Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi’nden üretici Ersin Aylin Bostan Yerel Tohumun Yerel Üretici İçin Önemi ve Karakılçık Buğdayının Hikayesi” başlıklarıyla sunum yaptılar.
16 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Derneği İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi PROTELYE Tasarım Merkezi, TİM-TEB Girişim Evi’nin yürütücülüğünde “Tasarım ve Girişimcilik” adıyla yapılan atölyede, start-up kurmak isteyen kişilerin pazarda tasarımla farklılaşmasına yönelik konular tartışıldı.
16-18 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, biyomühendislik, mimarlık, inşaat mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği kökenli üyelerden oluşan TBT (Türkiye Biyotasarım Takımı) yürütücülüğünde gerçekleşen “Biyotasarım Atölyesi” kapsamında sürdürülebilir, çevre dostu ve geri dönüşümlü biyotasarım ürünlerine dair yaratıcı fikirler geliştirildi.
17 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (KETA) “Benim Güzel Parkım” adlı bir atölye geliştirdi. Tasarımcı Fatma Kırdı Yeksan yürütücülüğünde 17 Ekim’de gerçekleşen ve ilçede bulunan bir park özelinde kurgulanan atölye, üniversite öğrencileri ve profesyonel tasarımcıları bir araya getirdi. Karabağlar Âşık Veysel Mahallesi’ndeki Muhtarım Parkı’nda gerçekleştirilen çalışma kapsamında parka gelerek yerinde saha araştırması yapan tasarımcılar, daha sonra KETA’da düzenlenen Fikir ve Üretim Atölyesi’nde sahada toplanan veriler ışığında beyin fırtınası yaptılar.
18-19 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Derneği İzmir Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü Kalite ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanlığı Teknoloji Geliştirme Şube Müdürlüğü’nün Kültürpark hollerde düzenlediği “Elektrikli Otobüsüm” adlı atölyeyle, İzmir’de nisan ayından beri sefer yapan 20 elektrikli otobüsle ilgili farkındalığı artırmak, bu otobüslerin kimlik ve iletişim tasarımı yoluyla diğerlerinden farklılaştırılmasını sağlamak üzere pek çok yeni fikir geliştirildi.
19 Ekim 2017 İzmir Akdeniz Akademisi’nin çalışmaları ve bu çalışmalar kapsamındaki bilgi ve görüşlerin paylaşıldığı Yeniden Akdeniz bülteninin beşinci sayısı yayınlandı.
20 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, kente yayılan etkinliklerden biri de, Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. “Kentsel Sert Zeminlerin Yeşillenmesi” adıyla yapılan ve mimar Erdem Yıldırım yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışması kapsamında parametrik tasarım yöntemleriyle geliştirilen bir algoritma kullanılarak, meydandaki yaya yoğunluğu analiz edildi ve alanda kullanılmayan sert zeminler saptanarak, mimarlık öğrencilerinin katılımıyla bu alanlar geçici olarak yeşile boyandı.
20 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, drapaj tekniklerinin illüzyon için kullanıldığı “Bedenine Alan Aç” ve “İllüzyona Alan Aç” temaları çerçevesinde “Second Skin” olarak adlandırılan ikinci bir ten hissi uyandıran tasarımlar ve yeni tekniklerin kullanımı hakkında sunum ve uygulamaların gerçekleştirildiği atölye çalışması yapıldı. Kültürpark hollerde, EGSD Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin üyelerinden Narkon Tekstil’in tasarım ekibinin desteğiyle gerçekleştirilen atölye, internet uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birçok insanın bedeni, yaşamı ve giyim stiliyle illüzyonlar üretilebildiği gerçeğinden hareketle kurgulandı.
20 Ekim 2017 Kültürpark Fuar Alanı 1 ve 2. hollerde bu yıl ki teması “Alan Açmak” olarak açıklanan İyi Tasarım İzmir_2’nin resmi açılışı yapıldı. İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında 6 Ekim-28 Ekim 2017 tarihleri arasındaki farklı günlerde atölyeler, 20 Ekim-20 Kasım 2017 arasında sergiler ve 20-21-22-28 Ekim ve 4 Kasım 2017’de sunum/panel/söyleşi/forumlar gerçekleşti.
Atölyeler: “Pasta Tasarımı”, “Mikro Kamusal Alanda Kent İzleri: Dokuma (Tekstil Tasarım), Dokunma (Grafik Tasarım), Odaklama (Endüstriyel Tasarım)”, “Kağıttan Duvar”, “Gençlere Yer Açan İzmir”, “2. Ulusal Kemeraltı’nda Turist Ol”, “Giysi Tasarımında Deneysel Teknikler”, “2. Biyotasarım Atölyesi”, “Tasarım ve Girişimcilik”, “Elektrikli Otobüsüm”, “Tasarımcısız Tasarım”, “Sokak Örme Atölyesi”, “Hayal Edilebilir Şehir Kılavuzu”
Sergiler: “TRANSFORM[N]ATION (Atölye Çıktıları Sergisi)”, “Alternatifler: Grafik Tasarım Sergisi”, “Kentsel Sert Zeminlerin Yeşillenmesi”, “Ege İhracatçı Birlikleri 12. Moda Tasarım Yarışması Sergisi”, “Fuar’ın Ressamları; İzmir Fuarı’nın Tarihinde Grafik Tasarımın İzleri” ve “Basmane Çevresel Tasarım Projesi Sergisi”
Sunum/panel/söyleşi/forumlar: “Alan Açmak”, “Resimli Hafıza” İzmir Fuarı ve Görsel Kültür, “Endüstriyel Tasarımların Korunması ve Küresel Markaların Yaratılması”, “Kent Tasarım Atölyeleri”, “Urla Tasarım Kütüphanesi”, “Elektrikli Otobüsler İzmir’de!”, “Arşivi Yorumlamak”, “İzmir Kıyı Tasarımı Projesi” Bir Değerlendirme”, “Çay Bardağı’nın Öyküsü”, “Endüstride Tasarım”, “Sanat Tasarım İlişkisi: Mekan, Sanat ve Mimari”, “Dünden Bugüne Tasarım ve Deniz”, “Deneyim Paylaşımı”, “İzmir’de Tasarımcı Örgütlenmeleri ve İzmir Tasarım Platformu Girişimi Forumu”
20 Ekim 2017 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) açılışı yapıldı. İzmir’de ki beş üniversitenin tasarım ve sanat alanında öğrenim verilen bölümlerinden mezun olun 168 öğrencinin mezuniyet projelerinin katılımıyla etkinlikte, kitap tasarımından, heykel sanatına, enstalasyondan etkileşimli video tasarımına, stop motion animasyondan aydınlatma tasarımına, resimden sürdürülebilir mimar tasarıma kadar birçok proje yer aldı. Sergi 20 Kasım 2017 tarihine kadar açık kaldı.
20 Ekim 2017 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) kataloğu yayınlandı.
21 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim Toplantısında Zekiye Buğurcu (Yüksek Oda/mekan) – Video Artist), Esra Şimşir (Sığınmacı ve Göçmenlerle Daynışma Derneği), Arzu Oto (Akademisyen – ressam), Tolga Uzel/Meltem Özden (Atölye 21/1), Sema Gür (Süslü Kadınlar), Özlem Altınbilek (tiyatrocu), Ezgi Ceren Kayırıcı (Lokall Kent Rehberi), Özge Horasan (Sat-Su-Ma: Tasarımcı) yaptıkları çalışmaları aktardılar.
21 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Özkan ile NomadMind kurucu ve yürütücülerinden İYTE Mimarlık Bölümü Doktora Öğrencisi Çiçek Ş. Tezer koordinatörlüğünde, Kültürpark ve Basmane’de gerçekleştirilen “Tasarımcısız Tasarım” atölyesi, sokaklarda görüp geçtiğimiz, insanların yaratıcılık ve beceriklilikleriyle yapılmış, önem atfedilmeyen, tasarım olarak adlandırılmayan, tasarım literatürlerine girmeye uygun görülmeyen tasarımcısız tasarım örneklerini keşfetme üzerine kurgulandı.
22 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan toplantı dizinin konukları 2021 yılı için Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen Temeşvar (Romanya) Avrupa Kültür Başkenti Danışmanı Chris Torch (İsveç) ve Temeşvar 2021’in Genel Direktörü Dr. Simona Neumann (Romanya) oldu. ‘Culture Action Europe’ çerçevesinde gerçekleştirdikleri projeleri paylaşan Torch, İKPG’nin de Culture Action Europe üyesi olması gerektiğini söyledi. Simona Neumann’da, Temeşvar 2021 Avrupa Kültür Başkenti sürecindeki kültür politikalarını anlattı. Konuklar ayrıca İzmir kültür sanat alanına dair gözlemlerini de paylaştılar.
27 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, “Kentte birbirine yabancılaşmakta olan kimliklerin ortak bir zeminde karşılaşmasına, tanışıklık kazanmasına olanak oluşturabilecek mekânlar, bir semti, bir mahalleyi, bir sokağı nasıl etkiler?” sorusu üzerinden “Kağıttan Duvar” adıyla gerçekleştirilen atölyede, geziler yapıldı ve keşfedilen boşluklarda ihtimaller hayal edildi. Bir başka ifadeyle ihtimallerin mümkün mekânlara dönüşümü araştırıldı. Mimarlar Ayçıl Yılmaz, Cansu Pelin İşbilen, Dilşad Aladağ ve Elias Lindhoff yürütücülüğünde gerçekleşen atölye, tüm yaratıcı disiplinlerden öğrencilere ve profesyonellere açıktı.
28 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, yürütücülüğünü Mimarlık, Araştırma ve Kentsel Tasarım SANALarc’dan Alexis Şanal, Murat Şanal, İpek Özbay, Sinem Serap Duran’ın yaptığı İstanbul için çıkarılmış, katılımcıların simülasyon yoluyla rol üstlenerek yürüttükleri ve kent tasarımına dair temel becerileri edindikleri açık uçlu bir rehber niteliğindeki “Hayal Edilebilir Şehir Kılavuzu” atölyesi Kültürpark hollerde yapıldı. Atölye kapsamında “tarih” başlığı altında şehir hayatını besleyen, İzmir’in kentsel tasarım kılavuzuna katkıda bulanabilecek kent tasarımcıları, mimarlar, akademisyen ve belediye çalışanlarından oluşan bir grup, İzmir’in tarihi yapısı ve kentsel tasarımını tartışmak üzere bir araya geldi.
28 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim Toplantısında Şeniz Turan (Playback Tiyatro), Ahmet Akdeniz (Mavi Sanat – yazar), Kerem Işık (yazar), Fatih Şimşek (BroArt Seramik Sütüdyosu), İlhan Pınar (araştırmacı-yazar), Tamer Varis (Edit/Epic Fair/1888), Halil Bülbül (Kırkmerdiven), Etem Şahin (Sütüdyo Devam), Saldıray Altındağ (Eşpedal Derneği) çalışmalarını aktaran sunumlar yaptılar.
29 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler forumunda Berlin’den foruma katılan küratör Didem Yazıcı, küratörlüğe yaklaşımını ve 2016 yılındaki 11. Şangay Bienali deneyimlerini anlattı. İstanbul’dan konuk olan röportaj ve eleştiri yazısı ağırlıklı, online bir kültür sanat gazetesi Sanatatak.com’un ve yayıncılık başta olmak üzere sanatsal şehir rehberliği, eğitim seminerleri, sanat danışmanlığı yapan sanatatak şirketinin kurucusu yazar Ayşegül Sönmez ise Sanatatak deneyimini anlattı.
4-10 Eylül 2017 Avrupa Pilot Kentler Programı kapsamında Akdeniz Akademisi organizasyonuyla Lizbon gezisi gerçekleşti. Lizbon programına İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Koordinatörü ve UCLG Kültür Komisyonu Danışmanı Doç. Serhan Ada ile İzmir Pilot Kent Sorumlusu ve KültürLab Koordinatörü Gökçe Süvari katıldı.
23 Eylül 2017 Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu-III: XVI-XVIII Yüzyıllarda İzmir ve Çevresinde Tahıl Üretimi ve Tüketimi başlıklı konferans, İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Prof. Dr. Suraiya Faroqhi tarafından verildi.
14 Eylül 2017 Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu toplantısı yapıldı.
14 Eylül 2017 İzmir Kültür Pla+formu Girişimi (İKPG), bileşenleri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve üretimlerini görünür kılmak amacıyla düzenlenen Yaz okulu değerlendirme toplantısı yapıldı.
29 Eylül 2017 Karaburun İnecik’te Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerini kapsayan Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin sürekliliğini sağlamak üzere Yarımada’nın doğal ve kültürel varlıklarına ilişkin bir veri tabanı oluşturulması, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların ortaklaştırılması, yurttaşların katılımıyla güçlenen bir koruma anlayışını içeren bir model oluşturma hedefine yönelik düzenlendi.
30 Eylül 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim Toplantıları devam etti. Toplantıya Fergün Urgancıoğlu (sinemacı – ses tasarımcısı), Hakan Ergin (sinemacı), Ufuk Sinkil (akustik mühendisi- müzisyen), Tayfun Deniz (God Mode Grubu-metal müzik), Salih Korkut Peker (müzisyen), Başak Özkutlu (ressam), Kamer Yıldız Ok (Tiyatro Kalemi), Gizem Tataroğlu (vol5 Tiyatro), Güncem Özdemir (Özgür Tiyatro) katılarak çalışmalarını diğer katılımcılarla paylaştılar.
15 Ağustos 2017 Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın, İzmir’in tarım ekonomisinde ağırlığı olan on konuda gerçekleştirdiği odak grup çalışmalarının (On Odak Grup Çalışması) sonuçlarından yararlanarak Prof. Dr. İlhan Tekeli tarafından yazılan İzmir İli/Kenti İçin Bir Tarımsal Gelişme ve Yerleşme Stratejisi kitabı yayınlandı.
23-29 Ağustos 2017 İzmir Kültür Pla+formu Girişimi (İKPG), bileşenleri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve üretimlerini görünür kılmak amacıyla yaz okulu düzenledi. Selçuk/Şirince’de Tiyatro Medresesi mekanında düzenlenen Yaz Okulu kapsamında “LAB”, “Modeller ve Stratejiler” ve “Atölyeler” başlıkları altında yapılan etkinliklerde kültür alanındaki yaratım hikayesinden örgütsel yapı ve yönetime kadar olan tüm süreç detaylandırılarak tartışıldı.
3 Temmuz 2017 KültürLab İzmir Forumu ve atölye çalışmalarında ortaya çıkan görüşler doğrultusunda KültürLab İzmir misyonu, işleyişi ve iş planlaması, bileşenlerin katılımıyla yapıldı.
7 Temmuz 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) süreli yayını Pla+form bülteninin 6. sayısı yayınlandı.
12 Temmuz 2017 Ayakkabı, saraciye alanında eğitim görenler ve mezun tasarımcılarla sektörün buluşmasına yönelik Akdeniz Akademisi’nin Tasarımla Yürüyelim başlığı altında yürüttüğü çalışma kapsamında SHOEXPO Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda neler yapılabileceğine yönelik sektör temsilcileri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenlerin katılımıyla arama toplantısı yapıldı.
08 Haziran 2017 Tarih Araştırma Seminerleri Mikro Tarih Çalışması kapsamında proje sahibi kursiyerler ve ilgili akademisyenlerle toplantı yapıldı. Kursiyerlere araştırma yöntemleri konusunda yönlendirmede bulunuldu. Eylül ayı sonuna kadar devam edecek proje dönemi planlandı.
10 Haziran 2017 Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferans dizisinin ikincisi, “XVI.-XVIII. Yüzyıllarda Akdeniz’de Buğday Üretimi, Ticareti ve Politikaları” başlığıyla yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta Yrd. Doç. Dr. Seven Ağır [Orta Doğu Teknik Üniversitesi] ‘XVI. ve XVIII. Yüzyıllarda Akdeniz İmparatorlukları ve Buğday Ticareti’ni, Yrd. Doç. Dr. Antonis Hadjikyriacou [Boğaziçi Üniversitesi] ise ‘Osmanlı ve Akdeniz Boyutlarında Kıbrıs’taki Tahıl Üretimi’ni ele aldı.
15 Haziran 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Ekoloji Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Danışma Kurulu, son bir yıl içinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ayrıca önümüzdeki dönem çalışmaları tartışılarak, katkılar yapıldı.
22 Haziran 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Danışma Kurulu son bir yıl içinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ayrıca önümüzdeki dönem çalışmaları tartışılarak, katkılar yapıldı.
22 Haziran 2017 İzmir’de tasarım alanında çalışan tüm kurum, kuruluş temsilcileri ve kişilere yönelik “2020 Dünya Tasarım Başkenti İzmir” başvuru dosyası içeriği, süreç ve İyi Tasarım İzmir_2 çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
23-30 Haziran 2017 Kültür üreticileri ve yöneticileri arasındaki diyalogu güçlendirmek, yaymak adına “birlikte öğrenmek/birlikte üretmek” ana başlığı altında “Öğrenme (Eğitim)” ve “Üretim” alanlarında yeni alternatif arayışlarını birlikte deneyimleme hedefiyle 23-29 Ağustos 2017 tarihleri arasında İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) bileşenleriyle gerçekleşecek Yaz Okulu’nda yapılacak olan kuramsal çalışmalar – sunumlar ve forumların belirlenen moderatör ve konuşmacılarıyla içerik üzerine, Açık Atölyeler için de moderatörlerle izlenecek yol ve yöntem toplantıları yapıldı.
02 Mayıs 2017 Mikro Tarih Çalışması için proje aşaması başladı. Tarih Araştırma Seminerleri kursiyerlerinden proje önerileri alındı.
10 Mayıs 2017 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) hazırlık çalışmalarını ve gündemi görüşmek üzere üniversitelerin tasarım ve sanat bölüm başkanları/temsilcileriyle toplantı yapıldı. Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi’nin 19 Ekim -19 Kasım 2017 tarihleri arasında Kültürpark hollerinde yapılması planlandı.
10 Mayıs 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin içerik, planlama, programlama çalışmalarına yönelik TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde İzmir Tasarım Platformu (İZTAP) toplantısı yapıldı.
13 Mayıs 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferans dizisi başladı. Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferans dizisinin birincisi, ”Avcı-Toplayıcı Topluluklardan Antik Çağ Uygarlıklarına Buğday” başlığıyla yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta; Yrd. Doç. Dr Ahmet Uhri [Dokuz Eylül Üniversitesi] ‘Buğday ve Uygarlık’ konusunu ve Dr. Fatih Hakan Kaya [Dokuz Eylül Üniversitesi] ise ‘Akdeniz’de Roma İmparatorluğu’nun Tahıl Politikası ve Anadolu Granariumları’nı işledi
13 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın bu yılki ikinci toplantısı Murat K. Girgin (Hack and Break), Ozan Çılgın (Yazar), Burak Alanyalı (VHS Film), Ebru Umuç (Bisikletli Kadınlar), Ayşe Naçar (Eğlenceli Bilim), Orçun Masatçı(Tarık Dursun K. Yazar Evi) katılımıyla gerçekleşti.
14 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan dizi toplantılardan biri olan bu toplantının konukları UrbanObscura proje yürütücüsü Ayşin Zoe Güneş ve EK-Eleştirel Kültür Yayın Yönetmeni Ali Şimşek oldu. Toplantıda sanat eleştirmeni Ali Şimşek, Türkiye’deki sanat yayıncılığından bahsederken, Ankara’dan gelen Ayşin Güneş, kültürel ve mimari mirasın araştırılması, görsel ve yazılı olarak belgelenmesi, arşivlenmesi ve korunması ilkeleri ekseninde, herkes için her yerden ulaşılabilir olan ve süreklilik içeren multimedya süreci olarak tasarlanan; ilgili araştırmalara arşiv – kaynak oluşturmayı ve bu yolla kent hafızasını dijital platformda yaşatmayı hedefleyen UrbanObscura projesini anlattı.
21 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), “Açık Atölye” başlığıyla forum düzenledi. Foruma Ozan Sarı & Emel Alp Sarı (Drink&Draw), Cenkhan Aksoy (sanatçı), Yalçın Çıdamlı (ÇizgeliKedi Görsel Kültür Merkezi), Yusuf Saygı (Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali), Sinan Kılıç (Mahzen Photos Kolektifi), Ayberk Olgay (Kronos Media Design), Onur Fındık (sanatçı), Melike Çerçioğlu Bilgiç (Tiyatrohane), Halil Bülbül (Kırk Merdiven), Ayşe Tekeli (Kapılar), Kerem Güman (akademisyen), Tanzer Kantık & Cenker Ekemen & Borga Kantürk & Nusaç Sargon (İKPG) katıldı.
23 Mayıs 2017 Kültürel alanda çalışmalar yapan belediyelerin ve kamu kurumlarının ilgili birim temsilcileri ve özel kültür kurumlarının katılımıyla KültürLab İzmir Forumu yapıldı. Forum’da kurumlar, eğitimi destekleyen kendi kültürel aktivitelerinin fikriyatını, hedef kitlelerini ve sonuçlarını aktardılar. Forum sonrası, KültürLab İzmir oluşumunun gerekliliği, çerçevesi, işleyişi ve ihtiyaçlarının neler olduğuna dair atölye çalışmaları yapıldı.
27 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim toplantısı yapıldı.Toplantıya Fatih Uysal (Epic Fair ve Nish), Bülent Köstem (Sakin Medya-Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği), Mahir Işın (Bilimsev), Baran Sözmen (Kule Sakinleri Rol Yapma ve Strateji Oyunları Derneği), Onur Fındık (Seramik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi), Fatih Ünsal (Pübliko) Michael Young (mimar), Serenay Oğuz (çağdaş dansçı), Soner Küçükergüler (Şubadap Çocuk), Polat Canpolat (sahne tasarımcısı), Uğur Göçmüş (Halkevleri Yaz Okulu), Ekrem Gün (Teos Doğa Sanat Felsefe Derneği) ve Bahar Öztömek (moda tasarımcısı) katılarak sunumlar yaptılar.
28 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan toplantı dizinin konuğu, 2009’da kurulmuş ve kamusal alanlar için sanatsal, ticari, deneysel ve etkileşimli medya projelerine benzersiz araçlar sağlamak için araştırma ve geliştirme üzerine odaklanan ağ projesi Nerdworking’in kurucusu Erdem Dilbaz, Nerdworking sanat ve bilim kolektifini tanıtarak, yaratıcı ekonomik modelleri tartışmaya açtı.
01-02 Nisan 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi’nin (İKPG) farklı disiplinlerden kültür ve sanat üreten bireyleri, kolektifleri, inisiyatifleri bir araya getirdiği İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın 2017 yılındaki ilk toplantısı yapıldı. Toplantıya Fazilet Onat Kolukısaoğlu&Emrah Kolukısaoğlu (Belgesel), Deniz Ataman (Klorak Sanat), Suat Vergili (akademisyen-müzisyen), Tanzer Kantık (Heykel-bisiklet-tasarımcı), Doğa Kılcıoğlu (belgeselci), Asuman Susam (Teos Yazar ve Araştırma Uygulama Merkezi), Cenkhan Aksoy (resim, multidisipliner, darağaç), Ali Kanal (heykel), Burkal Efe (THD-Taraftar Hakları Derneği), Çatı 1972 (doğaçlama müzik), Mehmet Sait Tunç (belgeselci), Tuba Doğu (akademisyen-mimar/Urban-tank), Lütfü Dağtaş (gazeteci-belgeselci bellek üzerine), Candemir Basan (İro Cafe), Tayfun Belet (akademisyen – belgeselci), Olcay Ormankıran (ABAK-Az Bilinen Antik Kentler Turu/bisiklet), Nehir (No 42), Renkli Merdiven ve Cemil Emre Altan (müzisyen) sunumlarıyla katıldılar.
05 Nisan 2017 Devinen Akdeniz Sempozyumu Düzenleme Kurulu toplandı ve bildiri başvuruları tasnif ederek değerlendirme amacıyla Bilim Kurulu üyelerine gönderdi.
9 Nisan 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), “Kültür ve Sanatta Alternatif Öğrenme Pratikleri-Alternatif Modeller” başlığı altında forum düzenledi. Foruma, Tayfun Belet (öğretim görevlisi-senarist-belgesel yönetmeni), Sinem Demirel Özer (akademisyen), Mehmet Sait Tunç (araştırmacı-belgesel yönetmeni), Kubilay Mutlu (Sokak Sanatçıları Derneği), Devrim Kınlı (Praksis Müzik Kolektifi-Şubadap Çocuk Korosu), Sinan Kılıç & Serkan Çolak (Mahzen Photos Kolektifi), Yalçın Çıdamlı & Arzu Filiz Güngör (ÇizgeliKedi Görsel Kültür Merkezi), Yasin Sancak & Gülce Yelken (Bayka Bir Okul Mümkün), Nesli Özalp (Bornova Belediyesi Dijital Film Atölyesi), Gülden Özyatağan & Seher Şen (İzmir Dayanışma Akademisi), Emel Kayın (araştırmacı-yazar-akademisyen), Orkun Kocabıyıkoğlu & Fulya Paksoy (Renkli Merdiven), Özgür Demirci (sanatçı), İbrahim Metin Baltacı & Altuğ Akın & Zeynep Gönen & Nursaç Sargon (İKPG) katıldı.
15 Nisan 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından, Fikret Adaman ile ‘2009 İzmir Kültür Çalıştayı’ndan Bugüne’ konulu toplantı yapıldı.
20 Nisan 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen Tarih Araştırma Seminerleri tamamlandı. Kursiyerlerle seminerlerin devamı niteliğinde olacak ‘Mikro Tarih Çalışması’, 02 Mayıs 2017’de başlayacak.
27 Nisan 2017 Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde İzmir Akdeniz Akademisi’nin konu edildiği sunum/ders yapıldı.
28 Nisan 2017 Devinen Akdeniz Sempozyumu bildiri çağrısına istinaden bildiri özetiyle yapılan başvuruların Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmesi tamamlandı ve Sempozyuma sunulacak bildiriler belirlendi. Düzenleme Kurulu, 16-17-18 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan Devinen Akdeniz Sempozyumu’nun taslak programını oluşturdu.
23 Mart 2017 Pilot Kent Eylem Planı çalışmaları esnasında kalıcı bir organizasyon olarak gündeme gelen ‘kültürLab İzmir’ oluşumu tartışıldı. Tartışmalar sonunda, kültürLab İzmir danışma kurulu ve yürütme kurulu oluşturulurken paydaşların katılımıyla 23 Mayıs 2017’de forum yapılması kararlaştırıldı.
27 Mart 2017 Kasım 2017’de düzenlenecek olan Devinen Akdeniz Sempozyumu için yapılan bildiri çağrısına başvuru süresi bitti. Bildiriler, Bilim ve düzenleme kurulu tarafından değerlendirilerek başvuru sahiplerine sonuçlar bildirilecek ve program taslağı oluşturulacak.
31 Mart 2017 Dünya Tasarım Kuruluşu- World Design Organization (WDO) tarafından; Tasarımı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel gelişim için en etkin ve yaratıcı şekilde kullanabilen ve yönetimlerin, endüstrilerin, eğitim kurumlarının, tasarımcıların, vatandaşların bireysel ve birlikte, şehri yeniden canlandırmak ve keşfetmek için çalışan şehirlere verilen Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital-WDC) unvanı için başvuru dosyası hazırlandı. Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi ve İzmir Akdeniz Akademisi organizasyonu ile İzmir’deki tasarım alanında çalışan kurumlar, kişiler yanında yönetim birimlerinin katkısı alınarak 2020 yılı için hazırlanan “2020 Dünya Tasarım Başkenti İzmir” dosyası, Dünya Tasarım Kuruluşu’nun (WDO) Kanada’da ki merkezine ulaştırıldı.
1 Şubat 2017 ‘Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital-WDC) 2020: İzmir’ için hazırlanacak başvuru dosyasına katkı almak amacıyla İzmir’de kurulu üniversitelerin tasarım alanında öğrenim yapılan fakülte dekanlarıyla bölüm başkanlarının davetli olduğu toplantı gerçekleşti. Aynı gün, tasarım alanında İzmir’de faaliyet yürüten meslek odaları/kuruluşları ve kişilerin davetli olduğu ikinci bir toplantı yapıldı.
2 Şubat 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen 2017 yılında üç aylık bir dönem halinde gerçekleşecek Tarih Araştırma Seminerleri Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi binasında başladı. Tarih Araştırma Seminerleri’nde aile tarihine ilgi duyan, yaşadığı bölgenin tarihini merak eden, tarihsel araştırmalara katkı yapmak isteyen amatör araştırmacılara tarih-bilim ilişkisi temelinde tarihsel araştırmaların bilimsel yöntem üzerine oturtulması hedefine yönelik kılavuz bilgiler ve yöntemler sunuldu.
18 Şubat 2017 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında-Körfezin Değerleri” paneli yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier’in yaptığı panelde Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Uzaklaşan Kıyının Unutulan Mekanları; 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mualla Erkurt, Deniz ve Bellek; Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise Ege Kentleri Kontekstinde Kent ve Toplumsal Bellek başlıklarıyla sunum yaptılar.
23 Şubat 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu üyeleriyle Ekoloji Koordinasyon Biriminin çalışmaları hakkında değerlendirme ve planlama toplantısı yapıldı.
6 Ocak 2017 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından 16-18 Kasım 2017 tarihlerinde İzmir’de ‘Devinen Akdeniz / Mediterranean in Motion’ başlığı altında yapılması planlanan sempozyumun bilim kurulu oluşturulması, süreç takvimi ve sürece ilişkin iş planlamasının ele alındığı toplantı yapıldı.
12 Ocak 2017 Akdeniz kentlerini mimari yapı, sosyal-ekonomik hayat ve çağdaş sanat konularında karşılaştırmalı olarak iki kentin müşterek ve farklı yönlerini keşfetmeyi amaçlayan Akdeniz Kent Portreleri çalışması kapsamında 21-22 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşen atölye sonrasında ortaya çıkan veriler doğrultusunda Selanik-İzmir Ortak Sergisi için arama toplantısı yapıldı.
21 Ocak 2017 “Avrupa’da Kültür21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa’da Pilot Kentler 2015-2017 Programı” projesi kapsamında, Pilot Kent İzmir Çalıştay katılımcılarıyla uygulama programı değerlendirme ve planlama toplantısı yapıldı.
26 Ocak 2017 Dünya Tasarım Kuruluşu – WDO (World Design Organization) tarafından bir şehrin bir takvim yılı süresince uluslararası bienal için tayin edilmesi anlamına gelen Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital-WDC) başvurusunun değerlendirildiği Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu toplantısı yapıldı.
30 Aralık 2016 ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ proje olarak tamamlandı.
23 Aralık 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından 16-18 Kasım 2017 tarihlerinde İzmir’de ‘Devinen Akdeniz / Mediterranean in Motion’ başlığı altında bir sempozyum yapılması planlandı. Sempozyumun çerçeve metni, davet edilecekler listesi, davet metni ve düzenleme kurulu netleşti.
22 Aralık 2016 Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanacak uluslararası hakemli derginin içerik ve şekil formatıyla birlikte, yazı çağrısında referans yayın olmasına yönelik “Meltem: İzmir Akdeniz Akademisi Kitabı/Book of the Izmir Mediterranean Academy” yayınlandı.
21 Aralık 2016 Akdeniz Akademisi Tasarım Danışma Kurulu, İyi Tasarım İzmir ve Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi’ne (uTAS) katkı veren kurum temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda, İyi Tasarım/Good Design İzmir ve Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) değerlendirmesi yanında tasarım koordinasyon biriminin 2017 yılı çalışmalarına yönelik öneriler ele alındı.
17 Aralık 2016 “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’nde Deniz Ulaşımı” paneli yapıldı. Panel, Prof. Dr. Gökdeniz NEŞER’in moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Panelüe Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özuysal, Deniz Ulaşımında Modelleme: Tür Seçim Yaklaşımı ve Talep Eğilimleri’; İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Şube Müdürü Ayça ‘Ateşer, Deniz Ulaşımı Projeleri’; İzmir Liman Başkanlığı Denizcilik Uzmanı Ünal Hakan Atalan, ‘İzmir Körfezi’nin Özellikleri, Körfezde Ulaşım ve Kıyı Yapıları’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
16 Aralık 2016 “Sürdürülebilir Kentlerde Kültür: Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017” programı çerçevesinde Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı’na bağlı müdürlüklerin program çerçevesindeki çalışmalarının değerlendirme toplantısı yapıldı. Devamında ‘muhataplar’ toplantısı gerçekleştirildi.
15 Aralık 2016 2016 yılı içerisinde İzmirKültür Pla+formu Girişimi tarafından yapılan İzmirKültür İletişim Toplantıları ve forumlarının konu ve katılımcılarının derlendiği İzmirKültür Pla+formu Girişimi Yıllık 2016 yayınlandı.
14 Aralık 2016 İzmir Akdeniz Akademisi’ni tanıtan Yeniden Akdeniz bülteninin dördüncü sayısı yayınlandı.
12 Aralık 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 5. sayısı yayınlandı.
10 Aralık 2016 “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Limanı ve Liman İşletmeciliği” paneli yapıldı. Panel, Prof. Dr. Ayşe Filibeli ‘nin moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. TCDD İzmir Liman İşletme Müdür Yardımcısı Metin Özyılmaz, ‘İzmir Limanı’nın Sayısal Verilerle Güncel Durumu ve Mevcut Projeler’; Doç. Dr. Yusuf Zorba, ‘Gemiler, Limanlar ve İzmir’; Deniz Nakliyecileri Derneği Yönetim Kurulu Y. Üyesi Kazım Burak Şar, ‘İzmir Limanları ve Terminallerinin Dünya Ticaretindeki Gelişmelere Uygun Yapılanma Gereği’; İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ‘Deniz Taşımacılığı Sektörünün Durumu’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
8 Aralık 2016 ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında üretilen tasarım önerileri ve fikirlerin değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya planlama ve koruma konularında yetkili Büyükşehir Belediyesine bağlı birim temsilcileriyle Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Tekeli’nin katıldı.
3 Aralık 2016 ‘Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu Konferansı-V: Antik Çağ’dan Osmanlı İmparatorluğu’na Bağcılık ve Şarapçılık’ konferansı yapıldı. Konferans, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, XVIII. Yüzyılda Boğaziçi’nde Şarap ve Üzüm Üretimi; Şarap ve Gurme Turu Rehberi Murat Yankı, Üzümün ve Asmanın Anadolu ve Trakya’da Tarih Öncesinden Bizans Dönemine Yolculuğu’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
24 Kasım 2016 ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında projelendirmeye dönük atölye çalışmaları sonrasında hazırlanan proje, İcra Kurulu’na sunuldu.
20 Kasım 2016 İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın 2016 yılı için son toplantısı yapıldı. Berlin’den katılan Julia Lazarus, Berlin’de oluşturulmuş sanat için tartışma ve eylem platformu olan “Haben und Brauchen” ve Berlin’de yaşayan sanatçı ve inisiyatifleri bir araya getiren aynı zamanda yeni bir kültür politikası geliştirme amacıyla kurulmuş “The Coalition of the Independent Art Scene” hakkında tecrübelerini paylaştı.
15 – 30 Kasım 2016 Üniversitelerin tasarım ve sanat alanında öğrenim yapılan bölümlerinin katılımıyla gerçekleşen Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) Meslek Fabrikası’nda açıldı. Sergi’de, İzmir’de kurulu Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi’ne bağlı 20 bölümden yaklaşık 90 proje yer aldı.
17 – 19 Kasım 2016 İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinlikleri gerçekleşti. Etkinlik kapsamında 10 sergi, 11 atölye çalışması, 9 panel-konferans-sunum kentin farklı 10 noktasında gerçekleşti. Ayrıca etkinlik öncesinde açılmış ve etkinlik sonrasında da devam etmiş kentteki 6 sergi de İyi Tasarım/Good Design İzmir programına dahil oldu.
15 Kasım 2016 Üniversitelerin tasarım ve sanat alanında öğrenim yapılan bölümlerinin katılımıyla gerçekleşen Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) kataloğu yayınlandı.
12 Kasım 2016 “Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu-IV: İzmir ve Çevresinde Üzüm Üreticiliği ve Sorunları” konferansı yapıldı. Konferans, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansta Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, ‘ Madencilik ve Enerji Yatırımlarının Üzüm Üretimi Üzerindeki Etkileri ve Pazar Sorunu’; Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, ‘İzmir’in Sofralık Üzüm Bölgesi Kızıldağlar’ başlıkları altında sunum yaptılar
9 Kasım 2016 “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’ne Ekolojik Dokunuşlar” paneli yapıldı. Panel, Prof. Dr. Ayşe Filibeli ‘nin moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Panelde Prof. Dr. Gökdeniz Neşer, ‘Kanal Derinleştirmenin Körfez Rehabilitasyonuna Etkisi’; Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, ‘İzmir Körfezi Su Kalitesi Üzerine Kanal Derinleştirmesinin ve Taramanin Etkisi’; İZSU Genel Müdür Yardımcısı Tülay Yılmaz, ‘İzmir Körfezi Ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
5-6 Kasım 2016 Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında projelendirmeye dönük ikinci atölye çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde yapıldı.
5 Kasım 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından iki dilde ve hakemli olarak yayınlanacak dergi ve 2017 yılı içinde yapılması öngörülen ‘Devinen Akdeniz Sempozyumu’ hazırlıkları kapsamında ‘Akdeniz’i Konuşuyoruz’ başlığı altında üçüncü toplantı yapıldı.
28-29-30 Ekim 2016 Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında projelendirmeye dönük birinci atölye çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde yapıldı.
22 – 23 Ekim 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. 22 Ekim 2016 günü yapılan toplantıya akademisyen ve çevirmen Altuğ Akın, kurgucu Aziz İmamoğlu, Birikim Atölyesi adına Görkem Kiter, Karavan Sessions projesini anlatmak için Burçin Esin, akademisyen ve editör Çiğdem Öztürk, Dilek Mutlutürk Makyaj Atölyesi, Otuzbeslik.com adına Bilsay Yıldırım, sanatçı Özgür Demirci ve Tiyatro 4 sanatçıları katılarak çalışmaları hakkında sunum yaptılar. Toplantının ikinci gün konuğu Tunus’tan Dream City organizasyonundan Sofiane Ouissi’ydi. Sofiane Ouissi, İzmirli kültür sanat üreticilerine multi disipliner bir bienal olan ‘Dream City’nin gelişim süreci ve içeriği hakkında sunum yaptı.
22 Ekim 2016 ‘Akdeniz’deki Yolculuğu – III Tarihsel ve Karşılaştırmalı Perspektiften Doğu Akdeniz’de Üzüm Üretimi ve Ticareti’ konferansı yapıldı. Konferans, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansta Prof. Dr. Elena Frangakis-Syrett , ‘Krala Gönderi: XVIII. Yüzyıldan XX. Yüzyıl Başlarına Kadar, İzmir’den Sultani Kuru Üzüm İhracatı’; Prof. Dr. Sokrates D. Petmezas ,’XVIII-XX. Yüzyıllarda Yunanistan’daki Kuş Üzümü Yetiştiriciliği ve İhracatı’; Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, ‘Üzümün Ye Zeytinin Kesişen Yolları: Girit’te Osmanlı Egemenliğinin Kurulmasıyla Üzümün Yerini Zeytin Bırakması’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
21-22 Ekim 2016 Akdeniz Kent Portreleri Atölye çalışması, Ahmed Adnan Sanat Merkezi’nde yapıldı. Akdeniz Kent Portreleri çalışmaları, Akdeniz kentlerini mimari yapı, sosyal-ekonomik hayat ve çağdaş sanat konularında karşılaştırmalı olarak iki kentin müşterek ve farklı yönlerini keşfetmeyi amaçlıyor. Atölye çalışmasında, Selanik ve İzmir kentleri değerlendirildi. ‘Ekonomik ve Toplumsal Dönüşümler’, ‘Kent Morfolojisi’, ‘Siyasi Hayat ve Dönüşümler’ başlıkları üzerinden yapılan Atölye’ye İzmir ve Selanik üzerine çalışmaları bulunan 16 akademisyen ve araştırmacı katıldı.
19-22 Ekim 2016 ‘Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda, ayakkabı ve saraciye tasarımı alanında eğitim gören öğrenci ve mezun tasarımcıların ürün ve tasarımları ‘Tasarımla Yürüyelim’ başlığı altında Fuarİzmir alanında sergilendi.
19 Ekim 2016 İyi Tasarım/Good Design İzmir ve Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) etkinlik tanıtımı ve program bilgisinin aktarıldığı basın toplantısı, Meslek Fabrikası’nda yapıldı.
17 Ekim 2016 ‘Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda, ayakkabı ve saraciye tasarımı alanında eğitim gören öğrenci ve mezun tasarımcıların ürün ve tasarımlarının bilgilerinin yer aldığı ‘Tasarımla Yürüyelim’ kataloğu basıldı.
16 Ekim 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Güncel Sanat Forumu” yapıldı.
14 Ekim 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Yayın Forumu” yapıldı.
10 Ekim 2016 Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü son sınıf öğrencilerine İzmir Akdeniz Akademisi’ni anlatan bir sunum yapıldı.
7 Ekim 2016 Börklüce Mustafa Sempozyumu”na sunulan bildirilerin basımı için editorler belirlendi ve editörler toplantısı yapıldı.
3 Ekim 2016 İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde başlatılan Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi uygulaması tamamlandı.
30 Eylül 2016 Yeniden Akdeniz bülteni 3. sayısı yayımlandı.
24 – 25 Eylül 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. 24 Eylül 2016 tarihinde Atölye Park adına Mert Görkem Ayaz, Teos Sanat Kampı’nın sürecini anlatmak için Hakan Kirezci, Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi’nden Yavuz Cingöz, Bizim Çocuklar projesi için Alev Dumanoğlu, Belki Kitabevi’nde düzenlenen Tek Sayfalık Edebiyat Projesini aktarmak için Özgür Madak ve Harun Doğruçeken, Pınar Pinzuti, Tiyatro Terminal, Fanzin Apartmanı adına Efe Elmastaş ve Akdeniz Dayanışma Kampı adına Özhan Önder ile İzem Yaşın katılarak üretim süreçleriyle ilgili birer sunum yaptılar. 25 Eylül Pazar günü, Fas – Casablanca’dan katılan El Mehdi Azdem, Racines Derneği ve eski bir mezbahanın kültür merkezi haline dönüştürülmesi sürecinin mekansal tecrübelerini aktardı
22 Eylül 2016 ‘Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda açılacak stantta sergilenecek ayakkabı – saraciye alanında eğitim gören öğrenci ve mezunların tasarım ve ürünlerini değerlendirmek üzere oluşturulan Seçici Kurul toplandı. Değerlendirme sonucu belirlenen tasarım ve ürünler, ‘Tasarımla Yürüyelim’ başlığı altında sergilenecek.
9 Eylül 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 4. sayısı yayınlandı.
05 Eylül 2016 19-22 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda, ayakkabı ve saraciye tasarımı alanında eğitim gören öğrenci ve mezun tasarımcıların ürün ve tasarımlarının sergilenmesine yönelik açılacak sergiye katılım çağrısı yapıldı.
01 Eylül 2016 Pilot Kentler programı çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi kültür birimlerinin koordinasyonuna yönelik toplantı yapıldı.
01 Eylül 2016 Shoexpo 2016 – 40. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda ayakkabı ve saraciye alanında eğitim gören öğrenci ve mezunların tasarım ve ürünlerinin sergilenmesine yönelik çalışma kapsamında 8 kişiden oluşan bir seçici kurul oluşturuldu.
25 Ağustos 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi katılımlı atölye çalışması yapıldı.
22 Ağustos 2016 Tarih Araştırması Seminerleri çalışması kapsamında seminer verecek öğretim üyeleriyle planlama toplantısı yapıldı
12 Ağustos 2016 Basmane Çevresel Grafik Tasarım Projesi başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.
12 Ağustos 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin 4. çerçeve toplantısı gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından İzmir’de tasarım önerilerini değerlendirmek için 2015 yılı Haziran ayında yapılan çağrı sonrası önerilen ve Tasarım Seçici Kurulu’nca kabul edilen ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ projesi başladı. Havra sokağıyla İkiçeşmelik kesişim noktasından başlayarak-Katlı otopark-Anafartalar Caddesi-Hatuniye Meydan’ını kapsayan projesiyle Kemeraltı ile Basmane Bölgesi arasındaki kopukluğu birleştirerek iki bölge arasında devamlılık sağlamaya etki edecek bir çalışma öngörüldü.
Temmuz 2016 Zeytinin Akdeniz’deki Yolcuğu başlığı altında 2015 yılı içerisinde yapılan dört konferansın bildirileri yeniden düzenlenerek Zeytinin Akdeniz’deki Yolcuğu Konferans Bildirileri adıyla kitap olarak yayınlandı.
Temmuz 2016 27-28 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Sanat’ta yapılan “Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu: Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi” bildirilerinden oluşan kitap, İngilizce olarak yayınlandı.
Temmuz 2016 24 Ekim 2009 tarihinde yapılan İzmir vizyonunun geliştirildiği, İzmir Akdeniz Akademisi’nin kurulmasının fikrinin ortaya çıktığı İzmir Kültür Çalıştayı’nın konuşmalarını, sonuçlarını ve yansımalarını içeren ve 2010 yılında Türkçe olarak yayınlanan kitap, İngilizce olarak yeniden yayınlandı.
29 Haziran 2016 ETMK (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Odası) İzmir Şubesi ile Dünya Endüstriyel Tasarım Günü etkinliği kapsamında otobüs durakları ve reklam panolarına afişler asıldı.
28 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin üçüncü atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda gerçekleştirildi.
23 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısının ikincisi İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.
Haziran 2016 27-28 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Sanat’ta yapılan Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu: Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi bildirilerinden oluşan kitap yayınlandı.
23 Haziran 2016 Akdeniz Akademisi Koordinasyon Birim Koordinatörleri ve Bilim Kurulu Üyeleri toplantısı yapıldı. Toplantıda, Akdeniz Akademisi’nin kuruluşundan bugüne yaptığı çalışmalar ve izlenen süreç değerlendirilerek geleceğe dair yapılacaklar ve öneriler ele alındı.
18 Haziran 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Tiyatro’da Mekân ve Seyirci Forumu” yapıldı.
16 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin ikinci atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda Havra Sokağı esnafının katılımıyla gerçekleştirildi.
15 Haziran 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 3. sayısı yayınlandı.
14 Haziran 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’nde Deniz Kültürü” başlığıyla yapılan panelin moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier yaptı. Panele konuşmacı olarak Hasibe Velibeyoğlu, Hakan Kütük, Barış Şendemir ve Murat Kaptan katıldı.
13 Haziran 2016 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi ve Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından birlikte yürütülmesini öngören İzmir İli Biyoçeşitlilik Atlası Oluşturma ve Paylaşma Projesi Protokolü İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edildi.
2-5 Haziran 2016 Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu gerçekleştirildi.
28-29 Mayıs 2016 İzmirKültür İletişim Toplantısı: Toplantıya belgesel sanatçısı Ekin İdiman, Rokalemon Görsel İşler Ofisi’nden Mert Hüroğlu ve Barışcan Çelik, Karşı Bisiklet adına Aytaç Aksoy ve Gökhan Pirli, Karşı Sanat Merkezi’ni temsilen Ercüment Serpil, Budala Sultan ve Sanatta Görünürlük Festivali hakkında sunum yapmak için Şafak Ersözlü-Bahar Nihal Ersözlü, Tiyatrohane adına Erk Bilgiç katıldılar. Toplantıya şehir dışından Doğan Kitap’ın yayın direktörü Cem Erciyes katıldı.
21 Mayıs 2016“Akdeniz’in Kıyısında Tarihsel Perspektifte İzmir Körfezi” konulu panel yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı panelin konuşmacıları: Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. F. Cânâ Bilsel, Doç. Dr. Arife Karadağ, Prof. Dr. Engin Berber oldu.
18 Mayıs 2016 İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği, İBB İzmir Tarih Proje Merkezi/Tasarım Atölyesi, Konak Belediyesi, KA Katılım Atölyeleri ve Tasarım Kooperatifi işbirliğinde yürütülen Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin ilk atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda Havra Sokağı esnafının katılımıyla gerçekleştirildi
15 Mayıs 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “İzmir’de Sinema ve Video Forumu” yapıldı.
14 Mayıs 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Sinema Forumu” yapıldı.
14 Mayıs 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu – II: “1980 Sonrası ve Günümüzde Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık” başlıklı konferans yapıldı. Konferansta Prof. Dr. Yaşar Uysal “Dünya Ekonomisindeki Dönüşümler Bağlamında 1980 Sonrası Dönemde Türkiye Tarımında Dönüşüm ve Sultaniye Üzümüne Yansımaları”, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya “Kapitalizmin Bunalımı, Bağcılığın Dönüşümü: 2000’li Yıllarda Batı Anadolu’da Üzüm Üreticiliği”, Dr. Hülya Uysal “Türkiye’de Şaraplık Üzüm Üretimindeki Gelişmeler” başlıklarıyla sunum yaptılar.
5 Mayıs 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısı İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.
3 Mayıs 2016 Tasarıma Çağrı kapsamında Tasarım Seçici Kurulu tarafından olumlu görüş bildirilene Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi, İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde uygulanmaya başladı.
16 Nisan 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu – I: “Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık” konferansı yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörü ve Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta Prof. Dr. Ergün Laflı, “Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri “Üzümün Doğu Akdeniz’deki Uzun Yolculuğu” konularında sunum yaptı.
16-17 Nisan 2016 İzmirKültür İletişim Toplantısı: Alternatif Medya Derneği’ni temsilen Diyar Saraçoğlu, “İzmir Dersi” konulu sunumlarıyla Zehra Akdemir ve Şebnem Gökçen Dündar, Orkestra Şefi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Yazıcı, belgesel film yapımcısı Tahsin İşbilen, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi ve edebiyatçı Emel Kayın, mekan projesi “Kendine Ait Bir Oda”yı anlatmak üzere Esra Okyay ve 3. Dalga Bağımsız Sanat İnisiyatifi adına Gülderen Depas katıldılar. Toplantının şehir dışından konuklarıysa, İstanbul’dan Sulukule Gönüllüleri Derneği adına Cem Avcı ve Kosova / Prizren’den Lumbardhi Vakfı Genel Direktörü Ares Shporta’ydı.
10 Nisan 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Kültür İçin Mekan Forumu” yapıldı.
9 Nisan 2016 Meltem dergisinin yayıma hazırlanma sürecinde Akdeniz üzerine konuşma ve katkı almak için “Akdeniz’i Konuşuyoruz” toplantısının ikincisi yapıldı.
5 Mayıs 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısı İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.
3 Mayıs 2016 Tasarıma Çağrı kapsamında Tasarım Seçici Kurulu tarafından olumlu görüş bildirilene Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi, İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde uygulanmaya başladı.
Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması’na yapılan proje başvurularının tamamının yer aldığı katalog yayınlandı.
6 Mart 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından İzmir’de Müzik Üretimi Forumu yapıldı.
Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi’nin Arkeoloji-Tarih Söyleşileri’nin 1 Mart 2014 tarihinde Prof. Dr. Zeki Arıkan’ın katılımıyla yapılan “Osmanlı Dönemi Foça: Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine” konulu söyleşi, Prof. Dr. Zeki Arıkan tarafından düzenlenerek Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine Foça ve Mirası adıyla kitap olarak yayınlandı.
11 Mart 2016 Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı çerçevesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde UCLG temsilcileri, İzmir Akdeniz Akademisi’nin danışma kurulundan üyeler ve paydaşların katıldığı yerel kültür politikalarının Kültür 21 Eylemleri dahilinde değerlendirilmesini amaçlayan bir çalıştay düzenlendi.
12 Mart 2016 Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı çerçevesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Kültür ve Kalkınma: Avrupa Pilot Kenti İzmir konferansı gerçekleştirildi. Konferansta, Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü Serhan Ada, UCLG Kültür Komisyonu Başkanı Catherine Cullen ve danışmanı Jordi Balta Pilot Kentler programının yerel çerçevesini tanıtıp kentsel kalkınmada kültürel politikaların önemini aktardılar.
16-18 Mart 2016 Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin katkılarıyla Swissotel Büyük Efes Oteli’nde üniversitelerin tasarımla ilgili bölümlerin öğrencilerine yönelik Tasarım Workshop’u düzenlendi.
26 Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Yayın Kurulu’nun geliştirdiği, Akdeniz ve İzmir araştırmalarına odaklanmayı hedefleyen Meltem Dergisi’nin yayıma hazırlanma sürecinde Akdeniz’i konuşma ve katkı almak için “Akdeniz’i Konuşuyoruz” başlığı altında ilk toplantı yapıldı.
26 Mart 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında-Körfezin Değerleri” paneli yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier yaptığı panelde Prof. Dr. Bülent Cihangir, Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu, Doç. Dr. Vahdet Ünal, Doç. Dr. Harun Güçlüsoy sunum yaptılar.
26-27 Mart 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kronovox Archives adına Sarp Keskiner, Apeiron Collektive’den Can Çetin, Altay Ozankan ve Emre Can Bulut, Medya Kulübü’den Çağrı Öner, Oğuz Ediz ve Özgün Er, moda tasarımcısı Mihrican Damba, Müzik-Sev’i temsilen Sirel Ekşi, Tiyatro Medresesi’ni temsilen Nesrin Uçarlar, arkeolog Ahmet Uhri, müzikolog ve müzisyen Aykut Çerezcioğlu, Burak Doğu ile beraber İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim öğrencilerinin çıkardığı Universe isimli gazete adına sunumlar yapıldı. Ayrıca İstanbul’dan kültür üreticisi Zeyno Pekünlü ve Afyon Jazz Festivali’ni düzenleyen Hüseyin Başkadem, deneyimlerini ve yol haritalarını paylaştılar.
2 Şubat 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi ve İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin İzmir’de kültür sanat üretimine bütçe ayıran aktörlerin çeşitlendirilmesi, özel sektörün kültür sanat yatırımlarının artırılması ve kentte kültür endüstrilerinin gelişimine katkı koymak hedefiyle yapılan Sanat Fabrikam Projesi’nin ilk etkinliği, BEGOS (Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi) yönetimiyle birlikte BEGOS aktivite salonunda gerçekleştirildi.
17 Şubat 2016 Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir Flora Atlası oluşturma çalışmaları başladı. Teknik altyapı hazırlık toplantısı yapıldı.
15 Ocak 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu tarafından 2016 yılında İzmir Körfezi’ni İzmirlilerin gündemine taşıma stratejisine uygun olarak arama toplantılarından birincisi yapıldı. Toplantıda bir yıl boyunca paneller yapılarak İzmir Körfezi’nin değerlerinin ele alınması kararlaştırıldı.
22 Ocak 2016 2-5 Haziran 2016 tarihinde yapılan Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na katılım için bildiri başvuruları Düzenleme Kurulu tarafından değerlendirildi ve taslak program oluşturuldu.
15 Aralık 2015 2015 yılı içerisinde İzmirKültür Pla+formu Girişimi tarafından yapılan İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın konu ve katılımcılarının derlendiği ‘İzmirKültür Pla+formu Girişimi Yıllık 2015’ yayınlandı.
15-22 Aralık 2015 4 Ağustos-2 Eylül 2015 tarihleri arasında İzmir Tarih Tasarım Atölyesi ve İzmir Akdeniz Akademisi işbirliği ile gerçekleştirilen Kadifekale/Tandır Tasarım Yaz Okulu’nda ortaya çıkan tasarımların sergisi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde açıldı.
Aralık 2015 2-3 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen ‘İzmir Zeytin Sempozyumu’ katılımcılarının konuşmaları derlendi ve ‘İzmir Zeytin Sempozyumu-Ölmez Ağacın Peşinde/Zeytinime Dokunma’ kitap olarak yayınlandı.
Aralık 2015 İzmir Akdeniz Akademisi’ni tanıtan ‘Yeniden Akdeniz’ bülteninin ikincisi yayınlandı.
25 Kasım – 29 Aralık 2015 2-5 Haziran 2016 tarihinde yapılacak Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na katılım için bildiri çağrısı yapıldı.
1 Kasım 2015 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 2.sayısı yayınlandı.
24 Ekim 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-IV: ‘Doğu Akdeniz’de Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti’. Konuşmacılar; Girit’te bulunan Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Vakfı’nın [FORTH] müdürü Prof. Dr. Christos Hadziiossif ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi.
17 Ekim 2015 Uluslararası Tasarım Müzeleri Konferansı gerçekleştirildi. Konuşmacılar: Dr. Barbra Coutinho [Lizbon Tasarım Müzesi] Prof. Daniel Charny [Kingston Üniversitesi] Burçak Madran.
2-3 Eylül 2015 İzmir Zeytin Sempozyumu düzenlendi.
24 Ağustos-2 Eylül 2015 İzmirTarih Tasarım Atölyesi kapsamında, Kadifekale’de aktif olarak kullanılan tandır ocaklarının ve çevresinin araştırılması, kullanıcı katılımıyla yeniden tasarlanması hedefiyle Tasarım Yaz Okulu düzenlendi.
20 Ağustos 2015 Tasarıma Çağrı kapsamında İzmir Akdeniz Akademisi’ne ulaşan proje önerileri, Tasarım Seçici Kurulu’nda değerlendirilerek sonuçlandırıldı.
Ağustos 2015 İzmir Akdeniz Akademisi’nin yaptığı çalışmaların bilgisi, duyurusu, haberleri yanında alanıyla ilgili yaptığı söyleşilerin paylaşılması için hazırladığı ‘Yeniden Akdeniz’ bülteninin ilki yayınlandı.
Ağustos 2015 İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi’nin koordinasyonuyla faaliyete başlayan İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’nin, İzmirli kültür sanat aktörlerinin iletişimini güçlendirmeyi, kültürel üretimlerinin daha görünür kılınması için kolektif olarak hazırlanan Pla+form bülteni yayınlandı.
20 Haziran 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-III: ‘Ege’de Zeytin Kooperatifçiliğinin Tarihi’, Dr. Özlem Yıldırır Kocabaş, Çağatay Özcan Kokulu [Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı].
Haziran 2015 İzmir’de tasarım alanında yapılması istenilen proje önerilerini toplamak amacıyla Tasarıma Çağrı yapıldı.
9 Mayıs 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-II: ‘XVIII. Ve XIX. Yüzyıllarda Ege’de Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti’, Prof. Dr. Zeki Arı kan, Doç. Dr. Cihan Özgün.
16-19 Nisan 2015 ‘OLIVTECH 5. Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı’na tasarım standıyla katılım sağlandı.
11 Nisan 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-I: ‘Klazomenai Zeytinyağı İşliğinin Ayağa Kaldırılma Öyküsü’, A. Ertan İplikçi.
Mart 2015 7 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen ‘İzmir Ekoloji Forumu’nun hazırlık çalışmalarıyla Forum’daki çalışma gruplarının raporları ‘İzmir Ekoloji Forumu’ adıyla kitap olarak yayınlandı.
Şubat 2015 22 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen ‘Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis’ konferansına sunulan bildirilerden derlenen ‘Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis’ kitabı yayınlandı.
20 Aralık 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-10: ‘Liman Tepe Kazıları ve Sualtı Araştırmaları’, Prof. Dr. Hayat Erkanal [Liman Tepe Kazıları Başkanı].
27-28 Kasım 2014 ‘Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu’ gerçekleştirildi.
31 Ekim-30 Kasım 2014 ‘Çocuklar İçin Polonya’dan Tasarım; Haydi Oynayalım’ sergisi gerçekleştirildi. Sergi kapsamında, ‘İzmir Akdeniz Akademisi Çocuklar İçin Tasarım Atölyesi; Tasarım Sandığı’ etkinliği düzenlendi
18 Ekim 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-9: “Efes, Yeni Yüzyılda Eski Bir Kazı”, Prof. Dr. Sabine Ladstatter [Efes Antik Kenti Kazı Başkanı].
25 Eylül 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında, Marsilya’da bulunan MuCEM’in uluslararası ilişkiler sorumlusu Thierry Fabre ile “Akdeniz Kültür ve Gelecek”, konulu moderatörlüğünü Doç. Dr. Serhan Ada’nın yaptığı söyleşisi gerçekleştirildi
30 Haziran 2014-20 Ekim 2014 Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması Duyurusu/ Başvuru / Değerlendirme / Sonuçların Açıklanması / Sergi
2 Haziran 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katıldığı, moderatörlüğünü Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu’nun yaptığı “Türk Asırlarında Doğu Akdeniz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.
21 Mayıs 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-8: “Pergamon: Ölüm Buraya Giremez”, Prof. Dr. Felix Pirson [Pergamon Kazı Başkanı].
20-22 Mayıs 2014 ‘Uygulamanın İçinden’, ‘Düşük Yoğunluklu Objeler’ başlığı altında iki tasarım semineri, Kelwin Palmer ve Sam Basu tarafından gerçekleştirildi.
10 Mayıs 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında, 360 Derece Derneği temsilcisi arkeolog Osman Erkurt’la, “Deniz Arkeolojisi Üzerine Deneysel Çalışmalar” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
8 Mayıs 2014 ‘İzmir Akdeniz Akademisi’, merkezi Güney Fransa’da olan Pôle méditerranée ağı strateji müdürü Guy A. Herrouin ve ağ temsilcisi Julie R. Person’la, ‘Ekolojik Deniz Mühendisliği: Kıyı Kentleri ve Alanları İçin Sürdürülebilir Bir Çözüm’ konulu söyleşiyi gerçekleştirdi. Sunumlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yetkilileri, akademisyenler ve STK temsilcileriyle bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmaları için ev sahipliği yaptı.
19 Nisan 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-7: “Metropolis Antik Kenti”, Doç. Dr. Serdar Aybek [Metropolis Kazı Başkanı].
14 Nisan 2014 İzmir Fransız Kültür Merkezi’nin talebiyle Tela Botanica Ağı’nın temsilcileriyle toplantı yapıldı.
5 Nisan 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-6: “Cenevizlerden Kanuni Sultan Süleyman’a Foça”, Prof. Dr. Ömer Özyiğit [Phokaia Kazı Başkanı].
22 Mart 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu’nun moderatörlüğünde yazar Ece Temelkuran’ın katıldığı, ‘Akdenizli Kadınlar’ başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
1 Mart 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-5: “Osmanlı Dönemi Foça: Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine”, Prof. Dr. Zeki Arıkan.
26 Şubat-2 Mart 2014 Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu [ETMK] İzmir Şubesi ile “Mobilya, Dekorasyon, Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı” [MODEKO] fuarına katılım sağlandı. ETMK seçkisiyle bir sergi ve ‘Tasarımcı Buluşması’ gerçekleştirildi.
25 Ocak 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-4: ‘Antik Dünyanın En Eski Bilicilik Merkezi Apollon Klarios”, Prof. Dr. Nuran Şahin [Klarios Kazı Başkanı].
22-25 Ocak 2014 IF Wedding Fashion; Mihrican Damba, Özlem Erkan ve Deniz Kaprol’un katılımıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde tasarım alanında eğitim gören üniversite öğrencileriyle Akdeniz Akademisi standında atölye programı gerçekleştirildi.
4 Ocak 2014 Moda Toplantısı: Moda tasarımcıları, moda yazarları, mimar ve akademisyenlerle giyim sanayicileri, İzmir’in moda vizyonunu oluşturacak yol haritasını belirledi.
21 Aralık 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-3: “Bugünkü İzmir’in İzinde: Nea Smyrna”, Yrd. Doç. Dr. Akın ERSOY [Nea Smyrna Kazı Başkanı].
14 Aralık 2013 İzmirTarih Projesi ikinci toplantısı yapıldı.
7 Aralık 2013 İzmir Ekoloji Forumu toplandı.
16 Kasım 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-2: “Batı’nın Planlamada Öncü Kenti: Smyrna”, Prof. Dr. Meral AKURGAL [Smyrna Kazı Başkanı].
23 Ekim 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-1: “İlk İzmir: Yeşilova”, Yrd. Doç. Dr. Zafer DERİN [Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı].
24 Eylül 2013 ‘İzmir Akdeniz Akademisi’ resmi açılış konferansı gerçekleştirildi. Konuşmacılar: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kanada Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Shane Hawkins, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli oldu.
29 Haziran 2013 Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu [ETMK] İzmir Şubesi’yle işbirliği içinde, ’29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü’ dolayısıyla hazırlanan endüstriyel tasarımı tanıtıcı afişler, otobüs duraklarında ve otobüslerde sergilendi.
10 Mart 2013 İZFAŞ Toplantı Salonu’nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısıyla, ‘Kamusal Alanda Sanat’ konulu toplantı yapıldı.
5 Kasım 2012 ‘İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü’, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin önünde yer alan eski troleybüs atölyesi binalarına taşındı ve kuruluş sürecini başlattı.
Ekim 2012; ‘İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirme Projesi Tasarım Stratejisi Raporu’ kitap olarak yayınlandı.
12 Mart 2012 ‘İzmir Akdeniz Akademisi Yönetmeliği’, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi.
31 Mayıs 2011 ‘Tasarım Forumu’ toplandı. ‘Akdeniz Akademisi’, fikri yeniden dile getirildi.