01- 7-22 Şubat 2018 Dünya Tasarım Örgütü (WDO) yönetim kurulunun da katılacağı 29 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Dünya Tasarım Toplantısı (WDT) çerçevesi ve temasını belirlemek için ETMK (Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu) yöneticileri, özel sektörden tasarımcılar ve akademisyenlerin katılımıyla Akdeniz Akademisi’nde toplantı yapıldı. Toplantıda 29 Haziran 2018 Dünya Tasarım Toplantısı teması olarak “birarada yaşam (co-living)” kavramı öne çıktı. Bu tema ve diğer öneriler Dünya Tasarım Örgütü (WDO) yönetim kuruluna iletildi. Toplantıda ayrıca 29 Haziran 2018 Dünya Tasarım Toplantısı öncesinde, aynı formatta “İzmir” konulu toplantı yapılması kararlaştırıldı.
14 Şubat 2018 İzmir’de belediyecilik hizmetlerinin başlamasının 150. yılı nedeniyle düzenlenmesi planlanan sempozyumun hazırlık çalışması yapıldı. Çalışma toplantısında sempozyumun başlığı “İzmir Belediyesinin 150. Kuruluş Yıldönümünde Yerel Yönetimler, Demokrasi ve İzmir” olarak netleştirildi, çağrı/çerçeve metni hazırlandı ve düzenleme kurulu oluşturuldu. Düzenleme kurulunda; Alp Yücel Kaya (Ege Üniversitesi), Ayşegül Sabuktay (İzmir Akdeniz Akademisi), Dilek Akyalçın Kaya (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Ece Aytekin Büker (İzmir Akdeniz Akademisi), Erkan Serçe (Dokuz Eylül Üniversitesi), Funda Erkal Öztürk (Kültür Sanat Daire Başkanı), İlhan Tekeli (ODTÜ), İrfan Kokdaş (İzmir Katip Çelebi Üniversitesi), Mehmet Penpecioğlu (Akademisyen), Şebnem Gökçen (9 Eylül Üniversitesi), İbrahim Arap (9 Eylül Üniversitesi) yer aldı.
5 Ocak 2018 Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin sürekliliğini sağlamak üzere Yarımada’nın doğal ve kültürel varlıklarına ilişkin bir veri tabanı oluşturulması, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların ortaklaştırılması amacıyla yapılan Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı moderatörü Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Urla ve Seferihisar Arkeolojik Yüzey (Tarihsel Peyzaj Karekteri) Araştırmaları Proje Başkanı Doç Dr. Elif Koparal ile Yarımada Tarihsel Peyzaj Karekteri çalışmasına nasıl katkı konulabileceği ve çalışmaların paralel hale getirilmesi gündemiyle toplantı yapıldı.
5 Ocak 2018 Avrupa’da Pilot Kentler 2015-2017 Programı” çerçevesinde oluşturulması öngörülen muhataplar grubunda bulunması muhtemel kişilerle, olası çalışma gruplarına katılması istenen kişi/kurumlar görüşüldü. Çalışmaların Mayıs ayında İzmir’e yapılacak kentler arası eş-öğrenim ziyaretini de dikkate alacak program planlaması da görüşüldü.
10 Ocak 2018 İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na bağlı birimler, kentte eğitime kültürel açıdan destek veren kamu, özel ve sivil toplum kurum temsilcilerinden bir ağı oluşturma girişimi olan KültürLab İzmir danışma kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda çalışmalarının sunumunu yaptılar. KültürLab İzmir bileşenleri ve Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na bağlı birimleri söz konusu çalışmalardaki ‘kültür ve sosyal içerme’ boyutu olan çalışmaları değerlendirdiler. Toplantı da ayrıca Nisan ayının ilk haftasında KültürLab günleri yapılması için program çalışması yapıldı.
5 Aralık 2017 2016 ve 2017 yılında gerçekleşen Akdeniz’in Kıyısında üst başlığıyla yapılan Körfez panellerinde ve Yarımada Uzman Çalıştayı’nda moderatörlük yapanların katılımıyla 2018 yılında yapılması öngörülen Uluslararası Sempozyum’un çerçevesi ve yönteminin görüşüldüğü toplantı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde yapıldı.
8 Aralık 2017 Tasarım alanında faaliyet gösteren kurum temsilcileriyle Akademi’nin tasarım çalışmalarına katkı koyan akademisyenlerin çağrılı olduğu, yıl boyuna yayılacak biçimde tasarım alanında konferans, panel, sunum vb. etkinlikler için yöntem, içerik, isim önerilerinin alındığı toplantı yapıldı.
9 Aralık 2017 “Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu-V: Buğdayın Başına Gelenler” başlığıyla İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansta Hububat-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu, “Buğday ile Koyun Gerisi Oyun” başlığı altında Osmanlı’dan günümüze uygulanan politikaların verimlilik, üretim, üretici, tüketici ve ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini; Kaz Dağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği Başkanı Mustafa Alper Ülgen, “Anadolu’nun Yok Olmaya Yüz Tutmuş Yerel Buğday Çeşitleri ve Bu Konuda Yapılan Çalışmalar” hakkında; Balıkesir Yaşam Dostu Ürünler Gıda Topluluğunun sözcüsü olan avukat Necdet Bayhan ise “Yerel Buğday, Süreçler, Sorunlar” üzerine sunumlar yaptılar.
13 Aralık 2017 Akdeniz kentlerini mimari yapı, sosyal-ekonomik hayat ve çağdaş sanat konularında karşılaştırmalı olarak iki kentin müşterek ve farklı yönlerini keşfetmeyi amaçlayan Akdeniz Kent Portreleri çalışmaları kapsamında Selanik ve İzmir kentlerinin birlikte ele alınacağı sergi hazırlıkları için toplantı yapıldı.
14 Aralık 2017 İzmir Akdeniz Akademisi’nin çalışmaları, bu çalışmalar kapsamındaki bilgi ve görüşlerin paylaşıldığı Yeniden Akdeniz bülteninin altıncısı sayısı yayınlandı.
14 Aralık 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) yayını Pla+form’un 7. sayısı yayınlandı.
14 Aralık 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından İzmir’deki kayıtlı ve kayıt dışı kültür mekanlarını haritalandırma ve belgeleme amacıyla başlatılan çalışma, “İzmir Kültür Sanat Mekanları Haritası-2017” adıyla Pla+form’un özel sayısı olarak yayınlandı.
17 Aralık 2017 Tarih Koordinasyon birimi tarafından 2016 yılı içerisinde organize edilen Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu üst başlığı altında düzenlenen konferanslarda yapılan sunumlar/bildiriler, “Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu Konferans Bildirileri” adıyla kitaplaştırılarak yayınlandı.
18 Aralık 2017 Akdeniz Akademisi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanan uluslararası hakemli dergi Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi‘nin ikinci sayısı yayınlandı.
20 Aralık 2017 Ekoloji Danışma Kurulu 2017 yılında gerçekleşen ve planlanan faaliyetler ve projeler, körfez panelleri ve yayın süreci, İzmir Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı değerlendirme ve yol haritası, Biyoçeşitlilik Atlası; Uluslararası Akdeniz’in Kıyısında-Kıyı Kentlerinde Sürdürülebilirlik ve Yaşam Kalitesi Sempozyumu, Akdenizli Yaşam için Urla ve Karaburun Yarımadası İmece Modeli; Ulusal Permakültür Konferansı önerisi ve Ekoloji Buluşmaları önerisi gündemiyle toplandı.
20 Aralık 2017 İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında yapılan atölyelerin yürütücüleriyle, atölye çalışmalarının yıl boyunca süreklilik arz edecek biçimde yapılması için neler yapılabilir konusunun görüşüldüğü toplantı yapıldı.
21 Aralık 2017 İzmir Belediyesi’nin kuruluşunun 150. yılı dolayısıyla 2018 yılı içinde yapılması gereken etkinliklerin planlama toplantısı Kültür Sanat Daire Başkanlığı’nda yapıldı.
21 Aralık 2017 Pilot Kent İzmir çalışmalarında muhataplar grubunun yeniden oluşturulması gündemiyle toplantı yapıldı.
3 Kasım 2017 Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu kapsamında Akdeniz’de Savaş ve Göç sergisinin açılışı gerçekleşirken serginin kitabı Türkçe ve İngilizce olarak aynı adla yayınlandı. Sergi 30 Kasım 2017 tarihine kadar açık kaldı. Sergi ve kitapta fotoğraf editörlüğünü Umut Kaçar, yazı editörlüğünü Mehmet Sait Taşkıran, grafik tasarımı Emre Duygu – Gülhan Kaçar, İngilizce çeviriyi Zeynep Emek Akman yaptı. Ayşe Yılmaz, Özcan Yurdalan, Reyan Tuvi, Serdar Korucu, Halkların Köprüsü Derneği’nin de katkıda bulunduğu sergi ve kitapta PostSeyyah Kooperatifi üyelerinden Çağdaş Erdoğan, Çiğdem Üçüncü, Gencer Yurttaş, Hüsamettin Bahçe, Kerem Yücel, Kürşat Bayhan, Mehmet Kaçmaz, Paşa İmrek, Serkan Çolak, Sinan Kılıç, Tolga Sezgin, Umut Kaçar’ın fotoğrafları yer aldı.
3 Kasım 2017 Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu kapsamında Devinen Hafıza sergisinin açılışı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıldı. Devinen Hafıza sergisinin kataloğu aynı adla Türkçe ve İngilizce olarak yayınlandı. Sergi 30 Kasım 2017 tarihine kadar açık kaldı. Çağatay Çevik, Naile Çevik ve Zeliha Kayahan “Devinen Akdeniz” teması altında buluşarak kendi kurgusal hafızalarından ortaya çıkardıkları iki ve üç boyutlu özgün üretimlerinde duygular, duyular, düşünceler, hisler, algılar, deneyimler, hatıralar ve sorgulamalar aracılığıyla diyalektik bir sürecin uzantısını aktarmaya çalıştılar. Sergide, Çağatay Çevik’in minimalist bir yaklaşımla oluşturduğu grafik tasarımları; Naile Çevik’in eklektik bir yapıyla oluşturduğu seramik çalışmalarıyla Zeliha Kayahan’ın resim ve baskı resim alanındaki çalışmaları yer aldı.
4 Kasım 2017 İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında Prof. Dr. Ümit Erdem tarafından Kültürpark’taki bitki çeşitliliğini içeren botanik turu sunumu yapıldı.
4 Kasım 2017 İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi eski başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çilingir moderatörlüğünde: “İzmir’de Tasarımcı Örgütlenmeleri ve İzmir Tasarım Platformu Girişimi Forumu” gerçekleştirildi.
13 Kasım 2017 Akdeniz Akademisi tarafından Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanan uluslararası hakemli dergi Meltem İzmir Akdeniz Akademisi Dergisi‘nin birinci sayısı yayınlandı.
13 Kasım 2017 Tarih Koordinasyon birimi tarafından 2-5 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na sunulan bildiriler, sunucuların yeniden elden geçirmesi ve yapılan editöryal çalışmalar sonucu “Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu Bildiriler” adıyla kitaplaştırılarak yayınlandı.
16-18 Kasım 2017 İzmir’in Akdeniz’deki yerinin, Akdeniz’deki güncel gelişmelerin ve gelecek ufkunun tartışıldığı “Devinen İnsanlar”, “Devinen Fikirler”, “Devinen Sanat, Mimari ve Tasarım”, “Devinen İktidar ve Direniş”, “Devinen Çevre”, “Devinen Sermaye ve Emek” konu başlıkları yapılan oturumlarla Uluslararası Devinen Akdeniz Sempozyumu gerçekleştirildi. ABD, Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, Kanada, Lüksemburg, Tunus, Yunanistan ve yurt içinden akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla dokuz oturumda gerçekleşen sempozyumda 28 bildiri sunuldu.
21 Kasım 2017 Ekoloji Koordinasyon Birimi, Yarımada Uzman Çalıştayı değerlendirmesiyle birlikte Çalıştay sonrasında izlenecek yol haritasının görüşüldüğü ve 2018 yılında yapılması öngörülen Uluslararası Sempozyum gündemiyle toplantı yaptı.
1 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan toplantı dizinde Hacettepe Üniversitesi Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu başkanı ve üniversitenin Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Sert, “Kent Hikayeleri” adıyla yaptığı sunumda ‘İzmirli kent kimliği ve sanat üretimindeki etkileri’ni tartışmaya açtı.
6-7 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın düzenlediği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü pasta eğitmenleri Sezgin Şen, Bayram Umut, Seniha Çetin, Dilek Çetmen ve Gonca Can tarafından yürütülen “Pasta Tasarımı Atölyesi” Meslek Fabrikası’nda gerçekleştirildi.
6-8 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nce yürütülen “Mikro Kamusal Alanda Kent İzleri (dokuma- tekstil tasarım, dokunma- grafik tasarım, odaklama- endüstriyel tasarım)” adlı atölye Kültürpark hollerde gerçekleşti. Geliştirilen tasarımlar da imal edilerek Alsancak Limanı-Kemeraltı ana yaya güzergâhına yerleştirildi.
8 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, “Gençlere Yer Açan İzmir” adıyla düzenlenen atölyeyi Şehir Bölge Plancısı Nilnaz Akbaşoğulları’yla, Bireysel Gelişim Uzmanı ve Eğitmen Ece Erkal yürüttü. Atölye yarısı şehir bölge planlama disiplininden geri kalanı da işletme, mühendislik, uluslararası ilişkiler ve mütercim tercümanlık bölümlerinden gelen öğrencilerle Kültürpark hollerde yapıldı.
11 Ekim 2017 Geçen yıl Eylül ayında birincisi düzenlenen “Ulusal Kemeraltı’nda Turist Ol Çalıştayı” bu yıl, İyi Tasarım İzmir_2 programıyla birleşti. Koordinasyon ve planlaması Çizgi Tasarım Topluluğu tarafından yapılan ve Can Güvenir’in yürütücülüğünde gerçekleşen “2. Ulusal Kemeraltı’nda Turist Ol!” adlı atölye çalışmasında katılımcılar, Kemeraltı’nda turist olarak gezerek atölye ve zanaatkârları gözlemlediler, fotoğraf ve bilgi depolayarak Kemeraltı hikâyelerini ve bilinmeyenlerini keşfettiler.
12 Ekim 2017 TRT Radyo 1’de İyi Tasarım İzmir_2 programının tanıtımı yapıldı.
13 Ekim 2017 İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nün organizatörlüğünde, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Lale Genç yürütücülüğünde “Giysi Tasarımında Deneysel Teknikler” adıyla gerçekleştirilen atölye çalışmasında, moda tasarımına ilgi duyan katılımcılar Kültürpark hollerde bir araya geldi.
14 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), ” Etkinlik Tasarımı Forumu” düzenledi. Forumda, İzmir’de çok fazla aktivite olmasına rağmen, etkinliklerin tasarlanması, uygulanması, görünür hale getirilmesi ile ilgili temel sıkıntılarla, etkinlik alanını genişletebilecek yeni önermeler geliştirmek için bir dizi tartışma yürütüldü. Foruma Mehmet Fatih Balkı & Efe Elmastaş (Fanzin Apartmanı), Halil Bülbül (Kırkmerdiven), Ayberk Olgay (Kronos Media Design), Erkan Çakıner & Tuncay Baki Uğantaş (İz Performance Hall), Nail Özlüsoylu (Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi), Şafak Ersözlü & Bahar Nihal Ersözlü (Açık Stüdyo), Veysel Berikan (İzmit Şehir Tiyatrosu), Ercüment Serpil (NHKM Alsancak), Cansu Pelin İşbilen (İzmir Tarih Tasarım Atölyesi),Ezgi Ceren Kayırıcı (LOKALL Kent Rehberi), Kaan Uluca (Tiyatro4) katıldı.
14 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Proje Merkezi tarafından Basmane Pazaryeri mahallesinde bulunan İzmir Tarih Tasarım Atölyesi yanındaki sokaktaki tel kafesler üzerinde “Urban Stitching” (Sokak Örme) Atölyesi, bölgenin çocuklarıyla gerçekleştirildi. Gerek sosyal paylaşımı, gerek çocukların yaratıcılığının tetiklenmesini amaçlayan sokaktaki tel kafeslerin belli bir tema altında iplerle örülmesini içeren bu atölye, Basmane Çevresel Tasarım Önerilerinin etkinlik uzantısı olarak yürütüldü.
14 Ekim 2017 Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu: Buğdayın Ekolojisi: Yerel Tohumlar, Ekşi Mayalı Ekmekler başlıklı konferans, İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansta, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Mesut Yüce Yıldız, “Atalık Buğdaylara Dönüş”, Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya “Yerel Buğday ve Ekşi Maya Ekmeğin Geleceği”, Seferihisar Can Yücel Tohum Merkezi’nden üretici Ersin Aylin Bostan Yerel Tohumun Yerel Üretici İçin Önemi ve Karakılçık Buğdayının Hikayesi” başlıklarıyla sunum yaptılar.
16 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Derneği İzmir Şubesi, Ege Üniversitesi PROTELYE Tasarım Merkezi, TİM-TEB Girişim Evi’nin yürütücülüğünde “Tasarım ve Girişimcilik” adıyla yapılan atölyede, start-up kurmak isteyen kişilerin pazarda tasarımla farklılaşmasına yönelik konular tartışıldı.
16-18 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, biyomühendislik, mimarlık, inşaat mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği kökenli üyelerden oluşan TBT (Türkiye Biyotasarım Takımı) yürütücülüğünde gerçekleşen “Biyotasarım Atölyesi” kapsamında sürdürülebilir, çevre dostu ve geri dönüşümlü biyotasarım ürünlerine dair yaratıcı fikirler geliştirildi.
17 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, Karabağlar Belediyesi Kent Tasarım Atölyesi (KETA) “Benim Güzel Parkım” adlı bir atölye geliştirdi. Tasarımcı Fatma Kırdı Yeksan yürütücülüğünde 17 Ekim’de gerçekleşen ve ilçede bulunan bir park özelinde kurgulanan atölye, üniversite öğrencileri ve profesyonel tasarımcıları bir araya getirdi. Karabağlar Âşık Veysel Mahallesi’ndeki Muhtarım Parkı’nda gerçekleştirilen çalışma kapsamında parka gelerek yerinde saha araştırması yapan tasarımcılar, daha sonra KETA’da düzenlenen Fikir ve Üretim Atölyesi’nde sahada toplanan veriler ışığında beyin fırtınası yaptılar.
18-19 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Derneği İzmir Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü Kalite ve Kurumsal Gelişim Dairesi Başkanlığı Teknoloji Geliştirme Şube Müdürlüğü’nün Kültürpark hollerde düzenlediği “Elektrikli Otobüsüm” adlı atölyeyle, İzmir’de nisan ayından beri sefer yapan 20 elektrikli otobüsle ilgili farkındalığı artırmak, bu otobüslerin kimlik ve iletişim tasarımı yoluyla diğerlerinden farklılaştırılmasını sağlamak üzere pek çok yeni fikir geliştirildi.
19 Ekim 2017 İzmir Akdeniz Akademisi’nin çalışmaları ve bu çalışmalar kapsamındaki bilgi ve görüşlerin paylaşıldığı Yeniden Akdeniz bülteninin beşinci sayısı yayınlandı.
20 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, kente yayılan etkinliklerden biri de, Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. “Kentsel Sert Zeminlerin Yeşillenmesi” adıyla yapılan ve mimar Erdem Yıldırım yürütücülüğünde gerçekleşen atölye çalışması kapsamında parametrik tasarım yöntemleriyle geliştirilen bir algoritma kullanılarak, meydandaki yaya yoğunluğu analiz edildi ve alanda kullanılmayan sert zeminler saptanarak, mimarlık öğrencilerinin katılımıyla bu alanlar geçici olarak yeşile boyandı.
20 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, drapaj tekniklerinin illüzyon için kullanıldığı “Bedenine Alan Aç” ve “İllüzyona Alan Aç” temaları çerçevesinde “Second Skin” olarak adlandırılan ikinci bir ten hissi uyandıran tasarımlar ve yeni tekniklerin kullanımı hakkında sunum ve uygulamaların gerçekleştirildiği atölye çalışması yapıldı. Kültürpark hollerde, EGSD Ege Giyim Sanayicileri Derneği’nin üyelerinden Narkon Tekstil’in tasarım ekibinin desteğiyle gerçekleştirilen atölye, internet uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birçok insanın bedeni, yaşamı ve giyim stiliyle illüzyonlar üretilebildiği gerçeğinden hareketle kurgulandı.
20 Ekim 2017 Kültürpark Fuar Alanı 1 ve 2. hollerde bu yıl ki teması “Alan Açmak” olarak açıklanan İyi Tasarım İzmir_2’nin resmi açılışı yapıldı. İyi Tasarım İzmir_2 kapsamında 6 Ekim-28 Ekim 2017 tarihleri arasındaki farklı günlerde atölyeler, 20 Ekim-20 Kasım 2017 arasında sergiler ve 20-21-22-28 Ekim ve 4 Kasım 2017’de sunum/panel/söyleşi/forumlar gerçekleşti.
Atölyeler: “Pasta Tasarımı”, “Mikro Kamusal Alanda Kent İzleri: Dokuma (Tekstil Tasarım), Dokunma (Grafik Tasarım), Odaklama (Endüstriyel Tasarım)”, “Kağıttan Duvar”, “Gençlere Yer Açan İzmir”, “2. Ulusal Kemeraltı’nda Turist Ol”, “Giysi Tasarımında Deneysel Teknikler”, “2. Biyotasarım Atölyesi”, “Tasarım ve Girişimcilik”, “Elektrikli Otobüsüm”, “Tasarımcısız Tasarım”, “Sokak Örme Atölyesi”, “Hayal Edilebilir Şehir Kılavuzu”
Sergiler: “TRANSFORM[N]ATION (Atölye Çıktıları Sergisi)”, “Alternatifler: Grafik Tasarım Sergisi”, “Kentsel Sert Zeminlerin Yeşillenmesi”, “Ege İhracatçı Birlikleri 12. Moda Tasarım Yarışması Sergisi”, “Fuar’ın Ressamları; İzmir Fuarı’nın Tarihinde Grafik Tasarımın İzleri” ve “Basmane Çevresel Tasarım Projesi Sergisi”
Sunum/panel/söyleşi/forumlar: “Alan Açmak”, “Resimli Hafıza” İzmir Fuarı ve Görsel Kültür, “Endüstriyel Tasarımların Korunması ve Küresel Markaların Yaratılması”, “Kent Tasarım Atölyeleri”, “Urla Tasarım Kütüphanesi”, “Elektrikli Otobüsler İzmir’de!”, “Arşivi Yorumlamak”, “İzmir Kıyı Tasarımı Projesi” Bir Değerlendirme”, “Çay Bardağı’nın Öyküsü”, “Endüstride Tasarım”, “Sanat Tasarım İlişkisi: Mekan, Sanat ve Mimari”, “Dünden Bugüne Tasarım ve Deniz”, “Deneyim Paylaşımı”, “İzmir’de Tasarımcı Örgütlenmeleri ve İzmir Tasarım Platformu Girişimi Forumu”
20 Ekim 2017 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) açılışı yapıldı. İzmir’de ki beş üniversitenin tasarım ve sanat alanında öğrenim verilen bölümlerinden mezun olun 168 öğrencinin mezuniyet projelerinin katılımıyla etkinlikte, kitap tasarımından, heykel sanatına, enstalasyondan etkileşimli video tasarımına, stop motion animasyondan aydınlatma tasarımına, resimden sürdürülebilir mimar tasarıma kadar birçok proje yer aldı. Sergi 20 Kasım 2017 tarihine kadar açık kaldı.
20 Ekim 2017 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) kataloğu yayınlandı.
21 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim Toplantısında Zekiye Buğurcu (Yüksek Oda/mekan) – Video Artist), Esra Şimşir (Sığınmacı ve Göçmenlerle Daynışma Derneği), Arzu Oto (Akademisyen – ressam), Tolga Uzel/Meltem Özden (Atölye 21/1), Sema Gür (Süslü Kadınlar), Özlem Altınbilek (tiyatrocu), Ezgi Ceren Kayırıcı (Lokall Kent Rehberi), Özge Horasan (Sat-Su-Ma: Tasarımcı) yaptıkları çalışmaları aktardılar.
21 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Özkan ile NomadMind kurucu ve yürütücülerinden İYTE Mimarlık Bölümü Doktora Öğrencisi Çiçek Ş. Tezer koordinatörlüğünde, Kültürpark ve Basmane’de gerçekleştirilen “Tasarımcısız Tasarım” atölyesi, sokaklarda görüp geçtiğimiz, insanların yaratıcılık ve beceriklilikleriyle yapılmış, önem atfedilmeyen, tasarım olarak adlandırılmayan, tasarım literatürlerine girmeye uygun görülmeyen tasarımcısız tasarım örneklerini keşfetme üzerine kurgulandı.
22 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan toplantı dizinin konukları 2021 yılı için Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen Temeşvar (Romanya) Avrupa Kültür Başkenti Danışmanı Chris Torch (İsveç) ve Temeşvar 2021’in Genel Direktörü Dr. Simona Neumann (Romanya) oldu. ‘Culture Action Europe’ çerçevesinde gerçekleştirdikleri projeleri paylaşan Torch, İKPG’nin de Culture Action Europe üyesi olması gerektiğini söyledi. Simona Neumann’da, Temeşvar 2021 Avrupa Kültür Başkenti sürecindeki kültür politikalarını anlattı. Konuklar ayrıca İzmir kültür sanat alanına dair gözlemlerini de paylaştılar.
27 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, “Kentte birbirine yabancılaşmakta olan kimliklerin ortak bir zeminde karşılaşmasına, tanışıklık kazanmasına olanak oluşturabilecek mekânlar, bir semti, bir mahalleyi, bir sokağı nasıl etkiler?” sorusu üzerinden “Kağıttan Duvar” adıyla gerçekleştirilen atölyede, geziler yapıldı ve keşfedilen boşluklarda ihtimaller hayal edildi. Bir başka ifadeyle ihtimallerin mümkün mekânlara dönüşümü araştırıldı. Mimarlar Ayçıl Yılmaz, Cansu Pelin İşbilen, Dilşad Aladağ ve Elias Lindhoff yürütücülüğünde gerçekleşen atölye, tüm yaratıcı disiplinlerden öğrencilere ve profesyonellere açıktı.
28 Ekim 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin atölye programı kapsamında, yürütücülüğünü Mimarlık, Araştırma ve Kentsel Tasarım SANALarc’dan Alexis Şanal, Murat Şanal, İpek Özbay, Sinem Serap Duran’ın yaptığı İstanbul için çıkarılmış, katılımcıların simülasyon yoluyla rol üstlenerek yürüttükleri ve kent tasarımına dair temel becerileri edindikleri açık uçlu bir rehber niteliğindeki “Hayal Edilebilir Şehir Kılavuzu” atölyesi Kültürpark hollerde yapıldı. Atölye kapsamında “tarih” başlığı altında şehir hayatını besleyen, İzmir’in kentsel tasarım kılavuzuna katkıda bulanabilecek kent tasarımcıları, mimarlar, akademisyen ve belediye çalışanlarından oluşan bir grup, İzmir’in tarihi yapısı ve kentsel tasarımını tartışmak üzere bir araya geldi.
28 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim Toplantısında Şeniz Turan (Playback Tiyatro), Ahmet Akdeniz (Mavi Sanat – yazar), Kerem Işık (yazar), Fatih Şimşek (BroArt Seramik Sütüdyosu), İlhan Pınar (araştırmacı-yazar), Tamer Varis (Edit/Epic Fair/1888), Halil Bülbül (Kırkmerdiven), Etem Şahin (Sütüdyo Devam), Saldıray Altındağ (Eşpedal Derneği) çalışmalarını aktaran sunumlar yaptılar.
29 Ekim 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler forumunda Berlin’den foruma katılan küratör Didem Yazıcı, küratörlüğe yaklaşımını ve 2016 yılındaki 11. Şangay Bienali deneyimlerini anlattı. İstanbul’dan konuk olan röportaj ve eleştiri yazısı ağırlıklı, online bir kültür sanat gazetesi Sanatatak.com’un ve yayıncılık başta olmak üzere sanatsal şehir rehberliği, eğitim seminerleri, sanat danışmanlığı yapan sanatatak şirketinin kurucusu yazar Ayşegül Sönmez ise Sanatatak deneyimini anlattı.
4-10 Eylül 2017 Avrupa Pilot Kentler Programı kapsamında Akdeniz Akademisi organizasyonuyla Lizbon gezisi gerçekleşti. Lizbon programına İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Koordinatörü ve UCLG Kültür Komisyonu Danışmanı Doç. Serhan Ada ile İzmir Pilot Kent Sorumlusu ve KültürLab Koordinatörü Gökçe Süvari katıldı.
23 Eylül 2017 Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu-III: XVI-XVIII Yüzyıllarda İzmir ve Çevresinde Tahıl Üretimi ve Tüketimi başlıklı konferans, İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Prof. Dr. Suraiya Faroqhi tarafından verildi.
14 Eylül 2017 Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu toplantısı yapıldı.
14 Eylül 2017 İzmir Kültür Pla+formu Girişimi (İKPG), bileşenleri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve üretimlerini görünür kılmak amacıyla düzenlenen Yaz okulu değerlendirme toplantısı yapıldı.
29 Eylül 2017 Karaburun İnecik’te Yarımada Envanteri Uzman Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerini kapsayan Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin sürekliliğini sağlamak üzere Yarımada’nın doğal ve kültürel varlıklarına ilişkin bir veri tabanı oluşturulması, bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların ortaklaştırılması, yurttaşların katılımıyla güçlenen bir koruma anlayışını içeren bir model oluşturma hedefine yönelik düzenlendi.
30 Eylül 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim Toplantıları devam etti. Toplantıya Fergün Urgancıoğlu (sinemacı – ses tasarımcısı), Hakan Ergin (sinemacı), Ufuk Sinkil (akustik mühendisi- müzisyen), Tayfun Deniz (God Mode Grubu-metal müzik), Salih Korkut Peker (müzisyen), Başak Özkutlu (ressam), Kamer Yıldız Ok (Tiyatro Kalemi), Gizem Tataroğlu (vol5 Tiyatro), Güncem Özdemir (Özgür Tiyatro) katılarak çalışmalarını diğer katılımcılarla paylaştılar.
15 Ağustos 2017 Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın, İzmir’in tarım ekonomisinde ağırlığı olan on konuda gerçekleştirdiği odak grup çalışmalarının (On Odak Grup Çalışması) sonuçlarından yararlanarak Prof. Dr. İlhan Tekeli tarafından yazılan İzmir İli/Kenti İçin Bir Tarımsal Gelişme ve Yerleşme Stratejisi kitabı yayınlandı.
23-29 Ağustos 2017 İzmir Kültür Pla+formu Girişimi (İKPG), bileşenleri arasındaki iletişimi güçlendirmek ve üretimlerini görünür kılmak amacıyla yaz okulu düzenledi. Selçuk/Şirince’de Tiyatro Medresesi mekanında düzenlenen Yaz Okulu kapsamında “LAB”, “Modeller ve Stratejiler” ve “Atölyeler” başlıkları altında yapılan etkinliklerde kültür alanındaki yaratım hikayesinden örgütsel yapı ve yönetime kadar olan tüm süreç detaylandırılarak tartışıldı.
3 Temmuz 2017 KültürLab İzmir Forumu ve atölye çalışmalarında ortaya çıkan görüşler doğrultusunda KültürLab İzmir misyonu, işleyişi ve iş planlaması, bileşenlerin katılımıyla yapıldı.
7 Temmuz 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) süreli yayını Pla+form bülteninin 6. sayısı yayınlandı.
12 Temmuz 2017 Ayakkabı, saraciye alanında eğitim görenler ve mezun tasarımcılarla sektörün buluşmasına yönelik Akdeniz Akademisi’nin Tasarımla Yürüyelim başlığı altında yürüttüğü çalışma kapsamında SHOEXPO Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda neler yapılabileceğine yönelik sektör temsilcileri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenlerin katılımıyla arama toplantısı yapıldı.
08 Haziran 2017 Tarih Araştırma Seminerleri Mikro Tarih Çalışması kapsamında proje sahibi kursiyerler ve ilgili akademisyenlerle toplantı yapıldı. Kursiyerlere araştırma yöntemleri konusunda yönlendirmede bulunuldu. Eylül ayı sonuna kadar devam edecek proje dönemi planlandı.
10 Haziran 2017 Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferans dizisinin ikincisi, “XVI.-XVIII. Yüzyıllarda Akdeniz’de Buğday Üretimi, Ticareti ve Politikaları” başlığıyla yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta Yrd. Doç. Dr. Seven Ağır [Orta Doğu Teknik Üniversitesi] ‘XVI. ve XVIII. Yüzyıllarda Akdeniz İmparatorlukları ve Buğday Ticareti’ni, Yrd. Doç. Dr. Antonis Hadjikyriacou [Boğaziçi Üniversitesi] ise ‘Osmanlı ve Akdeniz Boyutlarında Kıbrıs’taki Tahıl Üretimi’ni ele aldı.
15 Haziran 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Ekoloji Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Danışma Kurulu, son bir yıl içinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ayrıca önümüzdeki dönem çalışmaları tartışılarak, katkılar yapıldı.
22 Haziran 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Danışma Kurulu son bir yıl içinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ayrıca önümüzdeki dönem çalışmaları tartışılarak, katkılar yapıldı.
22 Haziran 2017 İzmir’de tasarım alanında çalışan tüm kurum, kuruluş temsilcileri ve kişilere yönelik “2020 Dünya Tasarım Başkenti İzmir” başvuru dosyası içeriği, süreç ve İyi Tasarım İzmir_2 çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
23-30 Haziran 2017 Kültür üreticileri ve yöneticileri arasındaki diyalogu güçlendirmek, yaymak adına “birlikte öğrenmek/birlikte üretmek” ana başlığı altında “Öğrenme (Eğitim)” ve “Üretim” alanlarında yeni alternatif arayışlarını birlikte deneyimleme hedefiyle 23-29 Ağustos 2017 tarihleri arasında İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) bileşenleriyle gerçekleşecek Yaz Okulu’nda yapılacak olan kuramsal çalışmalar – sunumlar ve forumların belirlenen moderatör ve konuşmacılarıyla içerik üzerine, Açık Atölyeler için de moderatörlerle izlenecek yol ve yöntem toplantıları yapıldı.
02 Mayıs 2017 Mikro Tarih Çalışması için proje aşaması başladı. Tarih Araştırma Seminerleri kursiyerlerinden proje önerileri alındı.
10 Mayıs 2017 Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) hazırlık çalışmalarını ve gündemi görüşmek üzere üniversitelerin tasarım ve sanat bölüm başkanları/temsilcileriyle toplantı yapıldı. Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi’nin 19 Ekim -19 Kasım 2017 tarihleri arasında Kültürpark hollerinde yapılması planlandı.
10 Mayıs 2017 İyi Tasarım İzmir_2 etkinliğinin içerik, planlama, programlama çalışmalarına yönelik TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde İzmir Tasarım Platformu (İZTAP) toplantısı yapıldı.
13 Mayıs 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferans dizisi başladı. Buğdayın Akdeniz’deki Yolculuğu konferans dizisinin birincisi, ”Avcı-Toplayıcı Topluluklardan Antik Çağ Uygarlıklarına Buğday” başlığıyla yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi ve Tarih Koordinatörü Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta; Yrd. Doç. Dr Ahmet Uhri [Dokuz Eylül Üniversitesi] ‘Buğday ve Uygarlık’ konusunu ve Dr. Fatih Hakan Kaya [Dokuz Eylül Üniversitesi] ise ‘Akdeniz’de Roma İmparatorluğu’nun Tahıl Politikası ve Anadolu Granariumları’nı işledi
13 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın bu yılki ikinci toplantısı Murat K. Girgin (Hack and Break), Ozan Çılgın (Yazar), Burak Alanyalı (VHS Film), Ebru Umuç (Bisikletli Kadınlar), Ayşe Naçar (Eğlenceli Bilim), Orçun Masatçı(Tarık Dursun K. Yazar Evi) katılımıyla gerçekleşti.
14 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan dizi toplantılardan biri olan bu toplantının konukları UrbanObscura proje yürütücüsü Ayşin Zoe Güneş ve EK-Eleştirel Kültür Yayın Yönetmeni Ali Şimşek oldu. Toplantıda sanat eleştirmeni Ali Şimşek, Türkiye’deki sanat yayıncılığından bahsederken, Ankara’dan gelen Ayşin Güneş, kültürel ve mimari mirasın araştırılması, görsel ve yazılı olarak belgelenmesi, arşivlenmesi ve korunması ilkeleri ekseninde, herkes için her yerden ulaşılabilir olan ve süreklilik içeren multimedya süreci olarak tasarlanan; ilgili araştırmalara arşiv – kaynak oluşturmayı ve bu yolla kent hafızasını dijital platformda yaşatmayı hedefleyen UrbanObscura projesini anlattı.
21 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), “Açık Atölye” başlığıyla forum düzenledi. Foruma Ozan Sarı & Emel Alp Sarı (Drink&Draw), Cenkhan Aksoy (sanatçı), Yalçın Çıdamlı (ÇizgeliKedi Görsel Kültür Merkezi), Yusuf Saygı (Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali), Sinan Kılıç (Mahzen Photos Kolektifi), Ayberk Olgay (Kronos Media Design), Onur Fındık (sanatçı), Melike Çerçioğlu Bilgiç (Tiyatrohane), Halil Bülbül (Kırk Merdiven), Ayşe Tekeli (Kapılar), Kerem Güman (akademisyen), Tanzer Kantık & Cenker Ekemen & Borga Kantürk & Nusaç Sargon (İKPG) katıldı.
23 Mayıs 2017 Kültürel alanda çalışmalar yapan belediyelerin ve kamu kurumlarının ilgili birim temsilcileri ve özel kültür kurumlarının katılımıyla KültürLab İzmir Forumu yapıldı. Forum’da kurumlar, eğitimi destekleyen kendi kültürel aktivitelerinin fikriyatını, hedef kitlelerini ve sonuçlarını aktardılar. Forum sonrası, KültürLab İzmir oluşumunun gerekliliği, çerçevesi, işleyişi ve ihtiyaçlarının neler olduğuna dair atölye çalışmaları yapıldı.
27 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) İzmirKültür İletişim toplantısı yapıldı.Toplantıya Fatih Uysal (Epic Fair ve Nish), Bülent Köstem (Sakin Medya-Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği), Mahir Işın (Bilimsev), Baran Sözmen (Kule Sakinleri Rol Yapma ve Strateji Oyunları Derneği), Onur Fındık (Seramik Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi), Fatih Ünsal (Pübliko) Michael Young (mimar), Serenay Oğuz (çağdaş dansçı), Soner Küçükergüler (Şubadap Çocuk), Polat Canpolat (sahne tasarımcısı), Uğur Göçmüş (Halkevleri Yaz Okulu), Ekrem Gün (Teos Doğa Sanat Felsefe Derneği) ve Bahar Öztömek (moda tasarımcısı) katılarak sunumlar yaptılar.
28 Mayıs 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından Modeller ve Stratejiler üst başlığı altında yapılan toplantı dizinin konuğu, 2009’da kurulmuş ve kamusal alanlar için sanatsal, ticari, deneysel ve etkileşimli medya projelerine benzersiz araçlar sağlamak için araştırma ve geliştirme üzerine odaklanan ağ projesi Nerdworking’in kurucusu Erdem Dilbaz, Nerdworking sanat ve bilim kolektifini tanıtarak, yaratıcı ekonomik modelleri tartışmaya açtı.
01-02 Nisan 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi’nin (İKPG) farklı disiplinlerden kültür ve sanat üreten bireyleri, kolektifleri, inisiyatifleri bir araya getirdiği İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın 2017 yılındaki ilk toplantısı yapıldı. Toplantıya Fazilet Onat Kolukısaoğlu&Emrah Kolukısaoğlu (Belgesel), Deniz Ataman (Klorak Sanat), Suat Vergili (akademisyen-müzisyen), Tanzer Kantık (Heykel-bisiklet-tasarımcı), Doğa Kılcıoğlu (belgeselci), Asuman Susam (Teos Yazar ve Araştırma Uygulama Merkezi), Cenkhan Aksoy (resim, multidisipliner, darağaç), Ali Kanal (heykel), Burkal Efe (THD-Taraftar Hakları Derneği), Çatı 1972 (doğaçlama müzik), Mehmet Sait Tunç (belgeselci), Tuba Doğu (akademisyen-mimar/Urban-tank), Lütfü Dağtaş (gazeteci-belgeselci bellek üzerine), Candemir Basan (İro Cafe), Tayfun Belet (akademisyen – belgeselci), Olcay Ormankıran (ABAK-Az Bilinen Antik Kentler Turu/bisiklet), Nehir (No 42), Renkli Merdiven ve Cemil Emre Altan (müzisyen) sunumlarıyla katıldılar.
05 Nisan 2017 Devinen Akdeniz Sempozyumu Düzenleme Kurulu toplandı ve bildiri başvuruları tasnif ederek değerlendirme amacıyla Bilim Kurulu üyelerine gönderdi.
9 Nisan 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG), “Kültür ve Sanatta Alternatif Öğrenme Pratikleri-Alternatif Modeller” başlığı altında forum düzenledi. Foruma, Tayfun Belet (öğretim görevlisi-senarist-belgesel yönetmeni), Sinem Demirel Özer (akademisyen), Mehmet Sait Tunç (araştırmacı-belgesel yönetmeni), Kubilay Mutlu (Sokak Sanatçıları Derneği), Devrim Kınlı (Praksis Müzik Kolektifi-Şubadap Çocuk Korosu), Sinan Kılıç & Serkan Çolak (Mahzen Photos Kolektifi), Yalçın Çıdamlı & Arzu Filiz Güngör (ÇizgeliKedi Görsel Kültür Merkezi), Yasin Sancak & Gülce Yelken (Bayka Bir Okul Mümkün), Nesli Özalp (Bornova Belediyesi Dijital Film Atölyesi), Gülden Özyatağan & Seher Şen (İzmir Dayanışma Akademisi), Emel Kayın (araştırmacı-yazar-akademisyen), Orkun Kocabıyıkoğlu & Fulya Paksoy (Renkli Merdiven), Özgür Demirci (sanatçı), İbrahim Metin Baltacı & Altuğ Akın & Zeynep Gönen & Nursaç Sargon (İKPG) katıldı.
15 Nisan 2017 İzmir Kültür Platformu Girişimi (İKPG) tarafından, Fikret Adaman ile ‘2009 İzmir Kültür Çalıştayı’ndan Bugüne’ konulu toplantı yapıldı.
20 Nisan 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen Tarih Araştırma Seminerleri tamamlandı. Kursiyerlerle seminerlerin devamı niteliğinde olacak ‘Mikro Tarih Çalışması’, 02 Mayıs 2017’de başlayacak.
27 Nisan 2017 Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde İzmir Akdeniz Akademisi’nin konu edildiği sunum/ders yapıldı.
28 Nisan 2017 Devinen Akdeniz Sempozyumu bildiri çağrısına istinaden bildiri özetiyle yapılan başvuruların Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmesi tamamlandı ve Sempozyuma sunulacak bildiriler belirlendi. Düzenleme Kurulu, 16-17-18 Kasım 2017 tarihlerinde düzenlenecek olan Devinen Akdeniz Sempozyumu’nun taslak programını oluşturdu.
23 Mart 2017 Pilot Kent Eylem Planı çalışmaları esnasında kalıcı bir organizasyon olarak gündeme gelen ‘kültürLab İzmir’ oluşumu tartışıldı. Tartışmalar sonunda, kültürLab İzmir danışma kurulu ve yürütme kurulu oluşturulurken paydaşların katılımıyla 23 Mayıs 2017’de forum yapılması kararlaştırıldı.
27 Mart 2017 Kasım 2017’de düzenlenecek olan Devinen Akdeniz Sempozyumu için yapılan bildiri çağrısına başvuru süresi bitti. Bildiriler, Bilim ve düzenleme kurulu tarafından değerlendirilerek başvuru sahiplerine sonuçlar bildirilecek ve program taslağı oluşturulacak.
31 Mart 2017 Dünya Tasarım Kuruluşu- World Design Organization (WDO) tarafından; Tasarımı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel gelişim için en etkin ve yaratıcı şekilde kullanabilen ve yönetimlerin, endüstrilerin, eğitim kurumlarının, tasarımcıların, vatandaşların bireysel ve birlikte, şehri yeniden canlandırmak ve keşfetmek için çalışan şehirlere verilen Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital-WDC) unvanı için başvuru dosyası hazırlandı. Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi ve İzmir Akdeniz Akademisi organizasyonu ile İzmir’deki tasarım alanında çalışan kurumlar, kişiler yanında yönetim birimlerinin katkısı alınarak 2020 yılı için hazırlanan “2020 Dünya Tasarım Başkenti İzmir” dosyası, Dünya Tasarım Kuruluşu’nun (WDO) Kanada’da ki merkezine ulaştırıldı.
1 Şubat 2017 ‘Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital-WDC) 2020: İzmir’ için hazırlanacak başvuru dosyasına katkı almak amacıyla İzmir’de kurulu üniversitelerin tasarım alanında öğrenim yapılan fakülte dekanlarıyla bölüm başkanlarının davetli olduğu toplantı gerçekleşti. Aynı gün, tasarım alanında İzmir’de faaliyet yürüten meslek odaları/kuruluşları ve kişilerin davetli olduğu ikinci bir toplantı yapıldı.
2 Şubat 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörlüğü tarafından koordine edilen 2017 yılında üç aylık bir dönem halinde gerçekleşecek Tarih Araştırma Seminerleri Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi binasında başladı. Tarih Araştırma Seminerleri’nde aile tarihine ilgi duyan, yaşadığı bölgenin tarihini merak eden, tarihsel araştırmalara katkı yapmak isteyen amatör araştırmacılara tarih-bilim ilişkisi temelinde tarihsel araştırmaların bilimsel yöntem üzerine oturtulması hedefine yönelik kılavuz bilgiler ve yöntemler sunuldu.
18 Şubat 2017 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında-Körfezin Değerleri” paneli yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier’in yaptığı panelde Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Uzaklaşan Kıyının Unutulan Mekanları; 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mualla Erkurt, Deniz ve Bellek; Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise Ege Kentleri Kontekstinde Kent ve Toplumsal Bellek başlıklarıyla sunum yaptılar.
23 Şubat 2017 İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu üyeleriyle Ekoloji Koordinasyon Biriminin çalışmaları hakkında değerlendirme ve planlama toplantısı yapıldı.
6 Ocak 2017 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından 16-18 Kasım 2017 tarihlerinde İzmir’de ‘Devinen Akdeniz / Mediterranean in Motion’ başlığı altında yapılması planlanan sempozyumun bilim kurulu oluşturulması, süreç takvimi ve sürece ilişkin iş planlamasının ele alındığı toplantı yapıldı.
12 Ocak 2017 Akdeniz kentlerini mimari yapı, sosyal-ekonomik hayat ve çağdaş sanat konularında karşılaştırmalı olarak iki kentin müşterek ve farklı yönlerini keşfetmeyi amaçlayan Akdeniz Kent Portreleri çalışması kapsamında 21-22 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleşen atölye sonrasında ortaya çıkan veriler doğrultusunda Selanik-İzmir Ortak Sergisi için arama toplantısı yapıldı.
21 Ocak 2017 “Avrupa’da Kültür21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa’da Pilot Kentler 2015-2017 Programı” projesi kapsamında, Pilot Kent İzmir Çalıştay katılımcılarıyla uygulama programı değerlendirme ve planlama toplantısı yapıldı.
26 Ocak 2017 Dünya Tasarım Kuruluşu – WDO (World Design Organization) tarafından bir şehrin bir takvim yılı süresince uluslararası bienal için tayin edilmesi anlamına gelen Dünya Tasarım Başkenti (World Design Capital-WDC) başvurusunun değerlendirildiği Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu toplantısı yapıldı.
30 Aralık 2016 ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ proje olarak tamamlandı.
23 Aralık 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından 16-18 Kasım 2017 tarihlerinde İzmir’de ‘Devinen Akdeniz / Mediterranean in Motion’ başlığı altında bir sempozyum yapılması planlandı. Sempozyumun çerçeve metni, davet edilecekler listesi, davet metni ve düzenleme kurulu netleşti.
22 Aralık 2016 Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayımlanacak uluslararası hakemli derginin içerik ve şekil formatıyla birlikte, yazı çağrısında referans yayın olmasına yönelik “Meltem: İzmir Akdeniz Akademisi Kitabı/Book of the Izmir Mediterranean Academy” yayınlandı.
21 Aralık 2016 Akdeniz Akademisi Tasarım Danışma Kurulu, İyi Tasarım İzmir ve Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi’ne (uTAS) katkı veren kurum temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda, İyi Tasarım/Good Design İzmir ve Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) değerlendirmesi yanında tasarım koordinasyon biriminin 2017 yılı çalışmalarına yönelik öneriler ele alındı.
17 Aralık 2016 “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’nde Deniz Ulaşımı” paneli yapıldı. Panel, Prof. Dr. Gökdeniz NEŞER’in moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Panelüe Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özuysal, Deniz Ulaşımında Modelleme: Tür Seçim Yaklaşımı ve Talep Eğilimleri’; İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Şube Müdürü Ayça ‘Ateşer, Deniz Ulaşımı Projeleri’; İzmir Liman Başkanlığı Denizcilik Uzmanı Ünal Hakan Atalan, ‘İzmir Körfezi’nin Özellikleri, Körfezde Ulaşım ve Kıyı Yapıları’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
16 Aralık 2016 “Sürdürülebilir Kentlerde Kültür: Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017” programı çerçevesinde Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı’na bağlı müdürlüklerin program çerçevesindeki çalışmalarının değerlendirme toplantısı yapıldı. Devamında ‘muhataplar’ toplantısı gerçekleştirildi.
15 Aralık 2016 2016 yılı içerisinde İzmirKültür Pla+formu Girişimi tarafından yapılan İzmirKültür İletişim Toplantıları ve forumlarının konu ve katılımcılarının derlendiği İzmirKültür Pla+formu Girişimi Yıllık 2016 yayınlandı.
14 Aralık 2016 İzmir Akdeniz Akademisi’ni tanıtan Yeniden Akdeniz bülteninin dördüncü sayısı yayınlandı.
12 Aralık 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 5. sayısı yayınlandı.
10 Aralık 2016 “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Limanı ve Liman İşletmeciliği” paneli yapıldı. Panel, Prof. Dr. Ayşe Filibeli ‘nin moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. TCDD İzmir Liman İşletme Müdür Yardımcısı Metin Özyılmaz, ‘İzmir Limanı’nın Sayısal Verilerle Güncel Durumu ve Mevcut Projeler’; Doç. Dr. Yusuf Zorba, ‘Gemiler, Limanlar ve İzmir’; Deniz Nakliyecileri Derneği Yönetim Kurulu Y. Üyesi Kazım Burak Şar, ‘İzmir Limanları ve Terminallerinin Dünya Ticaretindeki Gelişmelere Uygun Yapılanma Gereği’; İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ‘Deniz Taşımacılığı Sektörünün Durumu’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
8 Aralık 2016 ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında üretilen tasarım önerileri ve fikirlerin değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya planlama ve koruma konularında yetkili Büyükşehir Belediyesine bağlı birim temsilcileriyle Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Tekeli’nin katıldı.
3 Aralık 2016 ‘Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu Konferansı-V: Antik Çağ’dan Osmanlı İmparatorluğu’na Bağcılık ve Şarapçılık’ konferansı yapıldı. Konferans, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, XVIII. Yüzyılda Boğaziçi’nde Şarap ve Üzüm Üretimi; Şarap ve Gurme Turu Rehberi Murat Yankı, Üzümün ve Asmanın Anadolu ve Trakya’da Tarih Öncesinden Bizans Dönemine Yolculuğu’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
24 Kasım 2016 ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında projelendirmeye dönük atölye çalışmaları sonrasında hazırlanan proje, İcra Kurulu’na sunuldu.
20 Kasım 2016 İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın 2016 yılı için son toplantısı yapıldı. Berlin’den katılan Julia Lazarus, Berlin’de oluşturulmuş sanat için tartışma ve eylem platformu olan “Haben und Brauchen” ve Berlin’de yaşayan sanatçı ve inisiyatifleri bir araya getiren aynı zamanda yeni bir kültür politikası geliştirme amacıyla kurulmuş “The Coalition of the Independent Art Scene” hakkında tecrübelerini paylaştı.
15 – 30 Kasım 2016 Üniversitelerin tasarım ve sanat alanında öğrenim yapılan bölümlerinin katılımıyla gerçekleşen Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) Meslek Fabrikası’nda açıldı. Sergi’de, İzmir’de kurulu Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi’ne bağlı 20 bölümden yaklaşık 90 proje yer aldı.
17 – 19 Kasım 2016 İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinlikleri gerçekleşti. Etkinlik kapsamında 10 sergi, 11 atölye çalışması, 9 panel-konferans-sunum kentin farklı 10 noktasında gerçekleşti. Ayrıca etkinlik öncesinde açılmış ve etkinlik sonrasında da devam etmiş kentteki 6 sergi de İyi Tasarım/Good Design İzmir programına dahil oldu.
15 Kasım 2016 Üniversitelerin tasarım ve sanat alanında öğrenim yapılan bölümlerinin katılımıyla gerçekleşen Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) kataloğu yayınlandı.
12 Kasım 2016 “Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu-IV: İzmir ve Çevresinde Üzüm Üreticiliği ve Sorunları” konferansı yapıldı. Konferans, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansta Üzüm Üreticileri Sendikası (Üzüm Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, ‘ Madencilik ve Enerji Yatırımlarının Üzüm Üretimi Üzerindeki Etkileri ve Pazar Sorunu’; Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özcan Kokulu, ‘İzmir’in Sofralık Üzüm Bölgesi Kızıldağlar’ başlıkları altında sunum yaptılar
9 Kasım 2016 “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’ne Ekolojik Dokunuşlar” paneli yapıldı. Panel, Prof. Dr. Ayşe Filibeli ‘nin moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Panelde Prof. Dr. Gökdeniz Neşer, ‘Kanal Derinleştirmenin Körfez Rehabilitasyonuna Etkisi’; Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, ‘İzmir Körfezi Su Kalitesi Üzerine Kanal Derinleştirmesinin ve Taramanin Etkisi’; İZSU Genel Müdür Yardımcısı Tülay Yılmaz, ‘İzmir Körfezi Ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
5-6 Kasım 2016 Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında projelendirmeye dönük ikinci atölye çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde yapıldı.
5 Kasım 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından iki dilde ve hakemli olarak yayınlanacak dergi ve 2017 yılı içinde yapılması öngörülen ‘Devinen Akdeniz Sempozyumu’ hazırlıkları kapsamında ‘Akdeniz’i Konuşuyoruz’ başlığı altında üçüncü toplantı yapıldı.
28-29-30 Ekim 2016 Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ kapsamında projelendirmeye dönük birinci atölye çalışması İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde yapıldı.
22 – 23 Ekim 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. 22 Ekim 2016 günü yapılan toplantıya akademisyen ve çevirmen Altuğ Akın, kurgucu Aziz İmamoğlu, Birikim Atölyesi adına Görkem Kiter, Karavan Sessions projesini anlatmak için Burçin Esin, akademisyen ve editör Çiğdem Öztürk, Dilek Mutlutürk Makyaj Atölyesi, Otuzbeslik.com adına Bilsay Yıldırım, sanatçı Özgür Demirci ve Tiyatro 4 sanatçıları katılarak çalışmaları hakkında sunum yaptılar. Toplantının ikinci gün konuğu Tunus’tan Dream City organizasyonundan Sofiane Ouissi’ydi. Sofiane Ouissi, İzmirli kültür sanat üreticilerine multi disipliner bir bienal olan ‘Dream City’nin gelişim süreci ve içeriği hakkında sunum yaptı.
22 Ekim 2016 ‘Akdeniz’deki Yolculuğu – III Tarihsel ve Karşılaştırmalı Perspektiften Doğu Akdeniz’de Üzüm Üretimi ve Ticareti’ konferansı yapıldı. Konferans, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın moderatörlüğünde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansta Prof. Dr. Elena Frangakis-Syrett , ‘Krala Gönderi: XVIII. Yüzyıldan XX. Yüzyıl Başlarına Kadar, İzmir’den Sultani Kuru Üzüm İhracatı’; Prof. Dr. Sokrates D. Petmezas ,’XVIII-XX. Yüzyıllarda Yunanistan’daki Kuş Üzümü Yetiştiriciliği ve İhracatı’; Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, ‘Üzümün Ye Zeytinin Kesişen Yolları: Girit’te Osmanlı Egemenliğinin Kurulmasıyla Üzümün Yerini Zeytin Bırakması’ başlıklarıyla sunum yaptılar.
21-22 Ekim 2016 Akdeniz Kent Portreleri Atölye çalışması, Ahmed Adnan Sanat Merkezi’nde yapıldı. Akdeniz Kent Portreleri çalışmaları, Akdeniz kentlerini mimari yapı, sosyal-ekonomik hayat ve çağdaş sanat konularında karşılaştırmalı olarak iki kentin müşterek ve farklı yönlerini keşfetmeyi amaçlıyor. Atölye çalışmasında, Selanik ve İzmir kentleri değerlendirildi. ‘Ekonomik ve Toplumsal Dönüşümler’, ‘Kent Morfolojisi’, ‘Siyasi Hayat ve Dönüşümler’ başlıkları üzerinden yapılan Atölye’ye İzmir ve Selanik üzerine çalışmaları bulunan 16 akademisyen ve araştırmacı katıldı.
19-22 Ekim 2016 ‘Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda, ayakkabı ve saraciye tasarımı alanında eğitim gören öğrenci ve mezun tasarımcıların ürün ve tasarımları ‘Tasarımla Yürüyelim’ başlığı altında Fuarİzmir alanında sergilendi.
19 Ekim 2016 İyi Tasarım/Good Design İzmir ve Üniversiteler Tasarım Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi (uTAS) etkinlik tanıtımı ve program bilgisinin aktarıldığı basın toplantısı, Meslek Fabrikası’nda yapıldı.
17 Ekim 2016 ‘Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda, ayakkabı ve saraciye tasarımı alanında eğitim gören öğrenci ve mezun tasarımcıların ürün ve tasarımlarının bilgilerinin yer aldığı ‘Tasarımla Yürüyelim’ kataloğu basıldı.
16 Ekim 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Güncel Sanat Forumu” yapıldı.
14 Ekim 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Yayın Forumu” yapıldı.
10 Ekim 2016 Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü son sınıf öğrencilerine İzmir Akdeniz Akademisi’ni anlatan bir sunum yapıldı.
7 Ekim 2016 Börklüce Mustafa Sempozyumu”na sunulan bildirilerin basımı için editorler belirlendi ve editörler toplantısı yapıldı.
3 Ekim 2016 İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde başlatılan Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi uygulaması tamamlandı.
30 Eylül 2016 Yeniden Akdeniz bülteni 3. sayısı yayımlandı.
24 – 25 Eylül 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. 24 Eylül 2016 tarihinde Atölye Park adına Mert Görkem Ayaz, Teos Sanat Kampı’nın sürecini anlatmak için Hakan Kirezci, Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi’nden Yavuz Cingöz, Bizim Çocuklar projesi için Alev Dumanoğlu, Belki Kitabevi’nde düzenlenen Tek Sayfalık Edebiyat Projesini aktarmak için Özgür Madak ve Harun Doğruçeken, Pınar Pinzuti, Tiyatro Terminal, Fanzin Apartmanı adına Efe Elmastaş ve Akdeniz Dayanışma Kampı adına Özhan Önder ile İzem Yaşın katılarak üretim süreçleriyle ilgili birer sunum yaptılar. 25 Eylül Pazar günü, Fas – Casablanca’dan katılan El Mehdi Azdem, Racines Derneği ve eski bir mezbahanın kültür merkezi haline dönüştürülmesi sürecinin mekansal tecrübelerini aktardı
22 Eylül 2016 ‘Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda açılacak stantta sergilenecek ayakkabı – saraciye alanında eğitim gören öğrenci ve mezunların tasarım ve ürünlerini değerlendirmek üzere oluşturulan Seçici Kurul toplandı. Değerlendirme sonucu belirlenen tasarım ve ürünler, ‘Tasarımla Yürüyelim’ başlığı altında sergilenecek.
9 Eylül 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 4. sayısı yayınlandı.
05 Eylül 2016 19-22 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleşen Shoexpo 40. Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda, ayakkabı ve saraciye tasarımı alanında eğitim gören öğrenci ve mezun tasarımcıların ürün ve tasarımlarının sergilenmesine yönelik açılacak sergiye katılım çağrısı yapıldı.
01 Eylül 2016 Pilot Kentler programı çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi kültür birimlerinin koordinasyonuna yönelik toplantı yapıldı.
01 Eylül 2016 Shoexpo 2016 – 40. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı’nda ayakkabı ve saraciye alanında eğitim gören öğrenci ve mezunların tasarım ve ürünlerinin sergilenmesine yönelik çalışma kapsamında 8 kişiden oluşan bir seçici kurul oluşturuldu.
25 Ağustos 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi katılımlı atölye çalışması yapıldı.
22 Ağustos 2016 Tarih Araştırması Seminerleri çalışması kapsamında seminer verecek öğretim üyeleriyle planlama toplantısı yapıldı
12 Ağustos 2016 Basmane Çevresel Grafik Tasarım Projesi başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.
12 Ağustos 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin 4. çerçeve toplantısı gerçekleştirildi.
2 Ağustos 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından İzmir’de tasarım önerilerini değerlendirmek için 2015 yılı Haziran ayında yapılan çağrı sonrası önerilen ve Tasarım Seçici Kurulu’nca kabul edilen ‘Basmane Bölgesi; Çevresel Grafik ve Endüstriyel Tasarım Çalışması’ projesi başladı. Havra sokağıyla İkiçeşmelik kesişim noktasından başlayarak-Katlı otopark-Anafartalar Caddesi-Hatuniye Meydan’ını kapsayan projesiyle Kemeraltı ile Basmane Bölgesi arasındaki kopukluğu birleştirerek iki bölge arasında devamlılık sağlamaya etki edecek bir çalışma öngörüldü.
Temmuz 2016 Zeytinin Akdeniz’deki Yolcuğu başlığı altında 2015 yılı içerisinde yapılan dört konferansın bildirileri yeniden düzenlenerek Zeytinin Akdeniz’deki Yolcuğu Konferans Bildirileri adıyla kitap olarak yayınlandı.
Temmuz 2016 27-28 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Sanat’ta yapılan “Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu: Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi” bildirilerinden oluşan kitap, İngilizce olarak yayınlandı.
Temmuz 2016 24 Ekim 2009 tarihinde yapılan İzmir vizyonunun geliştirildiği, İzmir Akdeniz Akademisi’nin kurulmasının fikrinin ortaya çıktığı İzmir Kültür Çalıştayı’nın konuşmalarını, sonuçlarını ve yansımalarını içeren ve 2010 yılında Türkçe olarak yayınlanan kitap, İngilizce olarak yeniden yayınlandı.
28 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin üçüncü atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda gerçekleştirildi.
23 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısının ikincisi İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.
Haziran 2016 27-28 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir Sanat’ta yapılan Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu: Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi bildirilerinden oluşan kitap yayınlandı.
23 Haziran 2016 Akdeniz Akademisi Koordinasyon Birim Koordinatörleri ve Bilim Kurulu Üyeleri toplantısı yapıldı. Toplantıda, Akdeniz Akademisi’nin kuruluşundan bugüne yaptığı çalışmalar ve izlenen süreç değerlendirilerek geleceğe dair yapılacaklar ve öneriler ele alındı.
18 Haziran 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Tiyatro’da Mekân ve Seyirci Forumu” yapıldı.
16 Haziran 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin ikinci atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda Havra Sokağı esnafının katılımıyla gerçekleştirildi.
15 Haziran 2016 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 3. sayısı yayınlandı.
14 Haziran 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında: İzmir Körfezi’nde Deniz Kültürü” başlığıyla yapılan panelin moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier yaptı. Panele konuşmacı olarak Hasibe Velibeyoğlu, Hakan Kütük, Barış Şendemir ve Murat Kaptan katıldı.
13 Haziran 2016 İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi ve Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından birlikte yürütülmesini öngören İzmir İli Biyoçeşitlilik Atlası Oluşturma ve Paylaşma Projesi Protokolü İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edildi.
2-5 Haziran 2016 Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu gerçekleştirildi.
28-29 Mayıs 2016 İzmirKültür İletişim Toplantısı: Toplantıya belgesel sanatçısı Ekin İdiman, Rokalemon Görsel İşler Ofisi’nden Mert Hüroğlu ve Barışcan Çelik, Karşı Bisiklet adına Aytaç Aksoy ve Gökhan Pirli, Karşı Sanat Merkezi’ni temsilen Ercüment Serpil, Budala Sultan ve Sanatta Görünürlük Festivali hakkında sunum yapmak için Şafak Ersözlü-Bahar Nihal Ersözlü, Tiyatrohane adına Erk Bilgiç katıldılar. Toplantıya şehir dışından Doğan Kitap’ın yayın direktörü Cem Erciyes katıldı.
21 Mayıs 2016“Akdeniz’in Kıyısında Tarihsel Perspektifte İzmir Körfezi” konulu panel yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı panelin konuşmacıları: Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Prof. Dr. F. Cânâ Bilsel, Doç. Dr. Arife Karadağ, Prof. Dr. Engin Berber oldu.
18 Mayıs 2016 İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği, İBB İzmir Tarih Proje Merkezi/Tasarım Atölyesi, Konak Belediyesi, KA Katılım Atölyeleri ve Tasarım Kooperatifi işbirliğinde yürütülen Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin ilk atölye çalışması, Kemeraltı’nda bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı’nda Havra Sokağı esnafının katılımıyla gerçekleştirildi
15 Mayıs 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “İzmir’de Sinema ve Video Forumu” yapıldı.
14 Mayıs 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Sinema Forumu” yapıldı.
14 Mayıs 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu – II: “1980 Sonrası ve Günümüzde Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık” başlıklı konferans yapıldı. Konferansta Prof. Dr. Yaşar Uysal “Dünya Ekonomisindeki Dönüşümler Bağlamında 1980 Sonrası Dönemde Türkiye Tarımında Dönüşüm ve Sultaniye Üzümüne Yansımaları”, Doç. Dr. Alp Yücel Kaya “Kapitalizmin Bunalımı, Bağcılığın Dönüşümü: 2000’li Yıllarda Batı Anadolu’da Üzüm Üreticiliği”, Dr. Hülya Uysal “Türkiye’de Şaraplık Üzüm Üretimindeki Gelişmeler” başlıklarıyla sunum yaptılar.
5 Mayıs 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısı İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.
3 Mayıs 2016 Tasarıma Çağrı kapsamında Tasarım Seçici Kurulu tarafından olumlu görüş bildirilene Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi, İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde uygulanmaya başladı.
16 Nisan 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Üzümün Akdeniz’deki Yolculuğu – I: “Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık” konferansı yapıldı. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tarih Koordinatörü ve Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansta Prof. Dr. Ergün Laflı, “Tarih Öncesi ve Antik Çağlarda Üzüm, Bağcılık ve Şarapçılık”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri “Üzümün Doğu Akdeniz’deki Uzun Yolculuğu” konularında sunum yaptı.
16-17 Nisan 2016 İzmirKültür İletişim Toplantısı: Alternatif Medya Derneği’ni temsilen Diyar Saraçoğlu, “İzmir Dersi” konulu sunumlarıyla Zehra Akdemir ve Şebnem Gökçen Dündar, Orkestra Şefi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Yazıcı, belgesel film yapımcısı Tahsin İşbilen, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlisi ve edebiyatçı Emel Kayın, mekan projesi “Kendine Ait Bir Oda”yı anlatmak üzere Esra Okyay ve 3. Dalga Bağımsız Sanat İnisiyatifi adına Gülderen Depas katıldılar. Toplantının şehir dışından konuklarıysa, İstanbul’dan Sulukule Gönüllüleri Derneği adına Cem Avcı ve Kosova / Prizren’den Lumbardhi Vakfı Genel Direktörü Ares Shporta’ydı.
10 Nisan 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından “Kültür İçin Mekan Forumu” yapıldı.
9 Nisan 2016 Meltem dergisinin yayıma hazırlanma sürecinde Akdeniz üzerine konuşma ve katkı almak için “Akdeniz’i Konuşuyoruz” toplantısının ikincisi yapıldı.
5 Mayıs 2016 Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi’nin başlatılmasına yönelik çerçeve toplantısı İzmir Akdeniz Akademisi’nde yapıldı.
3 Mayıs 2016 Tasarıma Çağrı kapsamında Tasarım Seçici Kurulu tarafından olumlu görüş bildirilene Havra Sokağını Tasarımla Buluşturma Projesi, İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde uygulanmaya başladı.
Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması’na yapılan proje başvurularının tamamının yer aldığı katalog yayınlandı.
6 Mart 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin disiplinlere özgü forumlarından İzmir’de Müzik Üretimi Forumu yapıldı.
Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi’nin Arkeoloji-Tarih Söyleşileri’nin 1 Mart 2014 tarihinde Prof. Dr. Zeki Arıkan’ın katılımıyla yapılan “Osmanlı Dönemi Foça: Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine” konulu söyleşi, Prof. Dr. Zeki Arıkan tarafından düzenlenerek Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine Foça ve Mirası adıyla kitap olarak yayınlandı.
11 Mart 2016 Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı çerçevesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde UCLG temsilcileri, İzmir Akdeniz Akademisi’nin danışma kurulundan üyeler ve paydaşların katıldığı yerel kültür politikalarının Kültür 21 Eylemleri dahilinde değerlendirilmesini amaçlayan bir çalıştay düzenlendi.
12 Mart 2016 Avrupa’da Kültür 21 Çalışmaları ile Öğrenmek, Avrupa Pilot Kentler 2015-2017 Programı çerçevesinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde Kültür ve Kalkınma: Avrupa Pilot Kenti İzmir konferansı gerçekleştirildi. Konferansta, Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü Serhan Ada, UCLG Kültür Komisyonu Başkanı Catherine Cullen ve danışmanı Jordi Balta Pilot Kentler programının yerel çerçevesini tanıtıp kentsel kalkınmada kültürel politikaların önemini aktardılar.
16-18 Mart 2016 Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin katkılarıyla Swissotel Büyük Efes Oteli’nde üniversitelerin tasarımla ilgili bölümlerin öğrencilerine yönelik Tasarım Workshop’u düzenlendi.
26 Mart 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Yayın Kurulu’nun geliştirdiği, Akdeniz ve İzmir araştırmalarına odaklanmayı hedefleyen Meltem Dergisi’nin yayıma hazırlanma sürecinde Akdeniz’i konuşma ve katkı almak için “Akdeniz’i Konuşuyoruz” başlığı altında ilk toplantı yapıldı.
26 Mart 2016 Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Akdeniz’in Kıyısında-Körfezin Değerleri” paneli yapıldı. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel Gier yaptığı panelde Prof. Dr. Bülent Cihangir, Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu, Doç. Dr. Vahdet Ünal, Doç. Dr. Harun Güçlüsoy sunum yaptılar.
26-27 Mart 2016 İzmirKültür Pla+formu Girişimi İzmirKültür İletişim Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Kronovox Archives adına Sarp Keskiner, Apeiron Collektive’den Can Çetin, Altay Ozankan ve Emre Can Bulut, Medya Kulübü’den Çağrı Öner, Oğuz Ediz ve Özgün Er, moda tasarımcısı Mihrican Damba, Müzik-Sev’i temsilen Sirel Ekşi, Tiyatro Medresesi’ni temsilen Nesrin Uçarlar, arkeolog Ahmet Uhri, müzikolog ve müzisyen Aykut Çerezcioğlu, Burak Doğu ile beraber İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim öğrencilerinin çıkardığı Universe isimli gazete adına sunumlar yapıldı. Ayrıca İstanbul’dan kültür üreticisi Zeyno Pekünlü ve Afyon Jazz Festivali’ni düzenleyen Hüseyin Başkadem, deneyimlerini ve yol haritalarını paylaştılar.
2 Şubat 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi ve İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin İzmir’de kültür sanat üretimine bütçe ayıran aktörlerin çeşitlendirilmesi, özel sektörün kültür sanat yatırımlarının artırılması ve kentte kültür endüstrilerinin gelişimine katkı koymak hedefiyle yapılan Sanat Fabrikam Projesi’nin ilk etkinliği, BEGOS (Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi) yönetimiyle birlikte BEGOS aktivite salonunda gerçekleştirildi.
17 Şubat 2016 Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İzmir Flora Atlası oluşturma çalışmaları başladı. Teknik altyapı hazırlık toplantısı yapıldı.
15 Ocak 2016 İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu tarafından 2016 yılında İzmir Körfezi’ni İzmirlilerin gündemine taşıma stratejisine uygun olarak arama toplantılarından birincisi yapıldı. Toplantıda bir yıl boyunca paneller yapılarak İzmir Körfezi’nin değerlerinin ele alınması kararlaştırıldı.
22 Ocak 2016 2-5 Haziran 2016 tarihinde yapılan Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na katılım için bildiri başvuruları Düzenleme Kurulu tarafından değerlendirildi ve taslak program oluşturuldu.
15 Aralık 2015 2015 yılı içerisinde İzmirKültür Pla+formu Girişimi tarafından yapılan İzmirKültür İletişim Toplantıları’nın konu ve katılımcılarının derlendiği ‘İzmirKültür Pla+formu Girişimi Yıllık 2015’ yayınlandı.
15-22 Aralık 2015 4 Ağustos-2 Eylül 2015 tarihleri arasında İzmir Tarih Tasarım Atölyesi ve İzmir Akdeniz Akademisi işbirliği ile gerçekleştirilen Kadifekale/Tandır Tasarım Yaz Okulu’nda ortaya çıkan tasarımların sergisi İzmir Tarih Tasarım Atölyesi’nde açıldı.
Aralık 2015 2-3 Eylül 2015 tarihlerinde düzenlenen ‘İzmir Zeytin Sempozyumu’ katılımcılarının konuşmaları derlendi ve ‘İzmir Zeytin Sempozyumu-Ölmez Ağacın Peşinde/Zeytinime Dokunma’ kitap olarak yayınlandı.
Aralık 2015 İzmir Akdeniz Akademisi’ni tanıtan ‘Yeniden Akdeniz’ bülteninin ikincisi yayınlandı.
25 Kasım – 29 Aralık 2015 2-5 Haziran 2016 tarihinde yapılacak Uluslararası Börklüce Mustafa Sempozyumu’na katılım için bildiri çağrısı yapıldı.
1 Kasım 2015 İzmir Kültür Platformu Girişimi süreli yayını Pla+form bülteninin 2.sayısı yayınlandı.
24 Ekim 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-IV: ‘Doğu Akdeniz’de Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti’. Konuşmacılar; Girit’te bulunan Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Vakfı’nın [FORTH] müdürü Prof. Dr. Christos Hadziiossif ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi.
17 Ekim 2015 Uluslararası Tasarım Müzeleri Konferansı gerçekleştirildi. Konuşmacılar: Dr. Barbra Coutinho [Lizbon Tasarım Müzesi] Prof. Daniel Charny [Kingston Üniversitesi] Burçak Madran.
2-3 Eylül 2015 İzmir Zeytin Sempozyumu düzenlendi.
24 Ağustos-2 Eylül 2015 İzmirTarih Tasarım Atölyesi kapsamında, Kadifekale’de aktif olarak kullanılan tandır ocaklarının ve çevresinin araştırılması, kullanıcı katılımıyla yeniden tasarlanması hedefiyle Tasarım Yaz Okulu düzenlendi.
20 Ağustos 2015 Tasarıma Çağrı kapsamında İzmir Akdeniz Akademisi’ne ulaşan proje önerileri, Tasarım Seçici Kurulu’nda değerlendirilerek sonuçlandırıldı.
Ağustos 2015 İzmir Akdeniz Akademisi’nin yaptığı çalışmaların bilgisi, duyurusu, haberleri yanında alanıyla ilgili yaptığı söyleşilerin paylaşılması için hazırladığı ‘Yeniden Akdeniz’ bülteninin ilki yayınlandı.
Ağustos 2015 İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi’nin koordinasyonuyla faaliyete başlayan İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’nin, İzmirli kültür sanat aktörlerinin iletişimini güçlendirmeyi, kültürel üretimlerinin daha görünür kılınması için kolektif olarak hazırlanan Pla+form bülteni yayınlandı.
20 Haziran 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-III: ‘Ege’de Zeytin Kooperatifçiliğinin Tarihi’, Dr. Özlem Yıldırır Kocabaş, Çağatay Özcan Kokulu [Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı].
Haziran 2015 İzmir’de tasarım alanında yapılması istenilen proje önerilerini toplamak amacıyla Tasarıma Çağrı yapıldı.
9 Mayıs 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-II: ‘XVIII. Ve XIX. Yüzyıllarda Ege’de Zeytin ve Zeytinyağı Ticareti’, Prof. Dr. Zeki Arı kan, Doç. Dr. Cihan Özgün.
16-19 Nisan 2015 ‘OLIVTECH 5. Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri Fuarı’na tasarım standıyla katılım sağlandı.
11 Nisan 2015 Zeytinin Akdeniz’deki Yolculuğu-I: ‘Klazomenai Zeytinyağı İşliğinin Ayağa Kaldırılma Öyküsü’, A. Ertan İplikçi.
Mart 2015 7 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen ‘İzmir Ekoloji Forumu’nun hazırlık çalışmalarıyla Forum’daki çalışma gruplarının raporları ‘İzmir Ekoloji Forumu’ adıyla kitap olarak yayınlandı.
Şubat 2015 22 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen ‘Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis’ konferansına sunulan bildirilerden derlenen ‘Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis’ kitabı yayınlandı.
20 Aralık 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-10: ‘Liman Tepe Kazıları ve Sualtı Araştırmaları’, Prof. Dr. Hayat Erkanal [Liman Tepe Kazıları Başkanı].
27-28 Kasım 2014 ‘Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu’ gerçekleştirildi.
31 Ekim-30 Kasım 2014 ‘Çocuklar İçin Polonya’dan Tasarım; Haydi Oynayalım’ sergisi gerçekleştirildi. Sergi kapsamında, ‘İzmir Akdeniz Akademisi Çocuklar İçin Tasarım Atölyesi; Tasarım Sandığı’ etkinliği düzenlendi
18 Ekim 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-9: “Efes, Yeni Yüzyılda Eski Bir Kazı”, Prof. Dr. Sabine Ladstatter [Efes Antik Kenti Kazı Başkanı].
25 Eylül 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında, Marsilya’da bulunan MuCEM’in uluslararası ilişkiler sorumlusu Thierry Fabre ile “Akdeniz Kültür ve Gelecek”, konulu moderatörlüğünü Doç. Dr. Serhan Ada’nın yaptığı söyleşisi gerçekleştirildi
30 Haziran 2014-20 Ekim 2014 Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması Duyurusu/ Başvuru / Değerlendirme / Sonuçların Açıklanması / Sergi
2 Haziran 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın katıldığı, moderatörlüğünü Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu’nun yaptığı “Türk Asırlarında Doğu Akdeniz” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.
21 Mayıs 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-8: “Pergamon: Ölüm Buraya Giremez”, Prof. Dr. Felix Pirson [Pergamon Kazı Başkanı].
20-22 Mayıs 2014 ‘Uygulamanın İçinden’, ‘Düşük Yoğunluklu Objeler’ başlığı altında iki tasarım semineri, Kelwin Palmer ve Sam Basu tarafından gerçekleştirildi.
10 Mayıs 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında, 360 Derece Derneği temsilcisi arkeolog Osman Erkurt’la, “Deniz Arkeolojisi Üzerine Deneysel Çalışmalar” başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
8 Mayıs 2014 ‘İzmir Akdeniz Akademisi’, merkezi Güney Fransa’da olan Pôle méditerranée ağı strateji müdürü Guy A. Herrouin ve ağ temsilcisi Julie R. Person’la, ‘Ekolojik Deniz Mühendisliği: Kıyı Kentleri ve Alanları İçin Sürdürülebilir Bir Çözüm’ konulu söyleşiyi gerçekleştirdi. Sunumlarıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yetkilileri, akademisyenler ve STK temsilcileriyle bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmaları için ev sahipliği yaptı.
19 Nisan 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-7: “Metropolis Antik Kenti”, Doç. Dr. Serdar Aybek [Metropolis Kazı Başkanı].
14 Nisan 2014 İzmir Fransız Kültür Merkezi’nin talebiyle Tela Botanica Ağı’nın temsilcileriyle toplantı yapıldı.
5 Nisan 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-6: “Cenevizlerden Kanuni Sultan Süleyman’a Foça”, Prof. Dr. Ömer Özyiğit [Phokaia Kazı Başkanı].
22 Mart 2014 ‘Tarih ve Kültür Söyleşileri’ kapsamında Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu’nun moderatörlüğünde yazar Ece Temelkuran’ın katıldığı, ‘Akdenizli Kadınlar’ başlıklı bir söyleşi düzenlendi.
1 Mart 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşileri-5: “Osmanlı Dönemi Foça: Şap Ticaretinden Tuz Ticaretine”, Prof. Dr. Zeki Arıkan.
26 Şubat-2 Mart 2014 Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu [ETMK] İzmir Şubesi ile “Mobilya, Dekorasyon, Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı” [MODEKO] fuarına katılım sağlandı. ETMK seçkisiyle bir sergi ve ‘Tasarımcı Buluşması’ gerçekleştirildi.
25 Ocak 2014 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-4: ‘Antik Dünyanın En Eski Bilicilik Merkezi Apollon Klarios”, Prof. Dr. Nuran Şahin [Klarios Kazı Başkanı].
22-25 Ocak 2014 IF Wedding Fashion; Mihrican Damba, Özlem Erkan ve Deniz Kaprol’un katılımıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde tasarım alanında eğitim gören üniversite öğrencileriyle Akdeniz Akademisi standında atölye programı gerçekleştirildi.
4 Ocak 2014 Moda Toplantısı: Moda tasarımcıları, moda yazarları, mimar ve akademisyenlerle giyim sanayicileri, İzmir’in moda vizyonunu oluşturacak yol haritasını belirledi.
21 Aralık 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-3: “Bugünkü İzmir’in İzinde: Nea Smyrna”, Yrd. Doç. Dr. Akın ERSOY [Nea Smyrna Kazı Başkanı].
14 Aralık 2013 İzmirTarih Projesi ikinci toplantısı yapıldı.
7 Aralık 2013 İzmir Ekoloji Forumu toplandı.
16 Kasım 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-2: “Batı’nın Planlamada Öncü Kenti: Smyrna”, Prof. Dr. Meral AKURGAL [Smyrna Kazı Başkanı].
23 Ekim 2013 Arkeoloji-Tarih Söyleşisi-1: “İlk İzmir: Yeşilova”, Yrd. Doç. Dr. Zafer DERİN [Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı].
24 Eylül 2013 ‘İzmir Akdeniz Akademisi’ resmi açılış konferansı gerçekleştirildi. Konuşmacılar: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kanada Akdeniz Çalışmaları Enstitüsü Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Shane Hawkins, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli oldu.
29 Haziran 2013 Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu [ETMK] İzmir Şubesi’yle işbirliği içinde, ’29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü’ dolayısıyla hazırlanan endüstriyel tasarımı tanıtıcı afişler, otobüs duraklarında ve otobüslerde sergilendi.
10 Mart 2013 İZFAŞ Toplantı Salonu’nda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısıyla, ‘Kamusal Alanda Sanat’ konulu toplantı yapıldı.
5 Kasım 2012 ‘İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü’, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin önünde yer alan eski troleybüs atölyesi binalarına taşındı ve kuruluş sürecini başlattı.
Ekim 2012; ‘İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirme Projesi Tasarım Stratejisi Raporu’ kitap olarak yayınlandı.
12 Mart 2012 ‘İzmir Akdeniz Akademisi Yönetmeliği’, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edildi.
31 Mayıs 2011 ‘Tasarım Forumu’ toplandı. ‘Akdeniz Akademisi’, fikri yeniden dile getirildi.
24 Ekim 2009 Kültür Çalıştayı toplandı. İzmir vizyonu geliştirildi, vizyonun takipçisi olacak bir kent akademisi kurulması fikri benimsendi.