İzmir Akdeniz Akademisi; İzmir’i bir tasarım kenti yapmayı, İzmir’i Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi düzeyine taşımayı amaçlıyor. Kültür Çalıştayı’nda ortaya çıkan vizyon gereğince, İzmir Akdeniz Akademisi; İzmir’de tasarım etkinliğinin geliştirilmesine öncelik verilmiş, bunun için geniş katılımlı bir danışma kuruluyla birlikte çalışacak bir tasarım koordinasyon birimi oluşturmuştur. Bu tercihin dayandığı temel neden, İzmir’de tasarım talebinin geliştirilme potansiyeli olması ve üniversitelerde tasarım ile ilgili gelişmiş bölümlerin bulunmasıdır. Bunun için, Akademi, tasarım pratiğini, bilincini, bilgisini, etkinliklerini ve kentin tasarım donanımını geliştirmeyi amaçlıyor.
Tasarım Danışma Kurulu
Koordinatörü: Elif KOCABIYIK SAVASTA
Buğra GÖKÇE
Özgür Ozan YILMAZ
Mihriban YANIK
Vahyettin AKYOL
H. Gökçe BAŞKAYA
Gülben ÖZSOY
Hasibe VELİBEYOĞLU
Ebru Kandilci KÖRAN
Çağlayan Deniz KAPLAN
Fikriye YELTETİK
Nergiz YİĞİT
Özden Coşkun ÖNER
Canan KARAOSMANOĞLU ALICI
Şebnem ŞENDİL
Güzel YÜCEL GİER
Ahenk YILMAZ
Aren Emre KURTGÖZÜ
Arif Can AYSAN
Aslı Ceylan ÖNER
Barış KILDİŞ
Beste UĞUR
Burcu YAZGAN PARLAK
Can GÜVENİR
Can ÖZCAN
Can UÇKAN YÜKSEL
Daniele SAVASTA
Deniz GÜNER
Derya IRKDAŞ DOĞU
Elvan ÖZKAVRUK ADANIR
Elvin SÖNMEZ GÜLER
Emre GÖNLÜGÜR
Emre YILDIZ
Ender BULGUN
Erdal DURMAZ
Erdal UZUNOĞLU
Erdem ERTEN
Evren BAŞBUĞ
Ezgi EZDAR ONUR
F. Dilek HİMAM
Gökhan MURA
Gülden KÖKTÜRK
Gülsüm BAYDAR
H. Cenk DERELİ
Rıfat Hakan ERTEP
Hasan TOPAL
Hüseyin EGELİ
İsmail Hakkı KESİRLİ
İlker KAHRAMAN
Kayahan DEDE
Koray VELİBEYOĞLU
Mehmet KAHYAOĞLU
Memnune BAHÇİVAN
Mihrican DAMBA
Miraç GÜLDOĞAN
Nail ÖZLÜSOYLU
Nedim ÖRÜN
Nesrin ÖNLÜ
Nur GÜLERDOĞAN
Nükhet ŞENKAYA
Onur KOCAER
Onur MENGİ
Ömer DURMAZ
Özlem ŞENYOL KOCAER
Sezen Devrim ÜLKEBAŞ TÜZEN
Sergenç İNELER
Serhan ADA
Sergio TADDONIO
Sevda ALANKUŞ
Sultan KAYGIN SEL
Şebnem GÖKÇEN
Şeniz ÇIKIŞ
Şölen KİPÖZ
Tamer AKSÜT
Tolga BENLİ
Tolga OKAN
Tutku Didem ALTUN
Tülin GAZİ
Ufuk TUTAN
Ülkü İNCEKÖSE
Yankı GÖKTEPE
Zehra AKDEMİR
Zeynep ACAR
Zeynep ARDA
Zeynep TUNA ULTAV
Ziyacan BAYAR

İyi Tasarım/Good Design İzmir_8: Tema Çağrısı
İyi Tasarım/Good Design İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından 2016 yılından bu yana düzenlenen, Akdeniz ve dünya meseleleri üzerine yürütülen tasarım çalışmalarını İzmir’de bir araya getirerek tüm paydaşlarla diyalog ve işbirliği içinde gerçekleştiren çok kapsamlı kamusal bir programdır.
Kentin tasarım kapasitesini -söylemini, kültürünü, ekonomisini- eşitlikçi, işbirlikçi ve katılımcı bir yaklaşımla artırmayı, çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefleyen bu program; her yıl belirli bir tema çerçevesinde yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte tasarımla ilgili faaliyette bulunan tüm grupları bir araya getirir. Hem tasarım mesleği ve eğitimi adına yapılan üretimin hem de tasarıma ilişkin düşünsel zeminde yapılan çalışmaların paylaşımına, söyleşi/panel, sergi, atölye, film gösterimi, performans, yarışma, proje vb. etkinliklerle önayak olur.
Bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan İyi Tasarım/Good Design İzmir’in temasını birlikte belirlemek üzere sizleri katkıda bulunmaya çağırıyoruz. Tema önerilerinizi başlık, anahtar kelimeler ve kavramsal çerçeve metniyle birlikte sunmanızı bekliyoruz. Tema seçim kriterlerini ve İyi Tasarım/Good Design İzmir hakkında detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Tema önerisi başvurusu için belirlenen son tarih 17 Mayıs 2023’tür. Tema önerileri Akademi Kurulu tarafından seçim kriterleri doğrultusunda değerlendirilecektir.
Sorularınız için iyitasarim@izmeda.org adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Saygılarımızla,
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi
Tema başvuru formu: http://bit.ly/42qNZZ5
Son başvuru tarihi: 17 Mayıs 2023
Tema Seçim Kriterleri
- Programın kimliği: Geçmiş temaların önerdiği İyi Tasarım/Good Design İzmir çizgisini sürdürmelidir [‘Çıktı’, ‘Alan Açmak’, ‘Bir Arada’, ‘Döngü’, ‘Müşterek Gelecekler’, ‘Yeniden Müşterek Gelecekler’, ‘Yaşamsal’].
- Uluslararasılaşma: Akdeniz ve dünya meselelerini tasarım odağında yerel, ulusal, uluslararası ölçekte ele almalıdır.
- Disiplinlerarası/transdisipliner yaklaşım: Tasarımın tüm alanlarını ve tasarım odağında tüm disiplinleri kucaklamalıdır.
- Kentle ilişki: Kentin ve bölgesinin niteliklerini ve kapasitelerini gözetmeli; sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel canlanmayı teşvik etmeli; kentte görünür çıktılar/iyileştirmeler önermelidir.
- Tasarımcılar, kurumlar, kent sakinleriyle etkileşim: İlgi uyandırmalı, davet ve dahil etmeli; düşündürmeli, diyalog kurmaya özendirmeli; paylaşmaya, ortaklık kurmaya, birlikte üretmeye teşvik etmeli; eşitlikçi, işbirlikçi ve katılımcı bir yaklaşım izlemelidir.
- Güncellik: Günceli ve geleceği yakalamalıdır.
- Anlatım: Açık, yalın, özgün ve evrensel bir dille ifade edilmelidir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Tırtıl Sergi Ünitesi’nde sunulan tasarım sergilerinin on ikincisi olan ‘DATUMM’, kentlimizle buluştu.
Ülkemizde mobilya tasarımının zengin tarihini, aktörleriyle birlikte tarihsel belleğe kazandırmayı amaçlayan DATUMM [Dokümantasyon ve Arşivleme Türkiye’de Modern Mobilya], İzmir Ekonomi Üniversitesi desteğiyle [A1308001/BAP-A024-K] ortaya çıkan, Prof. Dr. Deniz Hasırcı [İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü] ve Prof. Dr. Zeynep Tuna Ultav [Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü] tarafından yürütülerek Melis Örnekoğlu Selçuk’un [Ghent Üniversitesi, Endüstri Sistemleri Mühendisliği ve Ürün Tasarımı Bölümü] katılımıyla ilerleyen, Ali İnceoğlu’nun fotoğraf ve filmleriyle şekillenen bir belgeleme projesidir.
Türkiye mobilya tasarım tarihini, günümüze kadar sağlam kalabilmiş veya maddi olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan örneklerin kendilerini veya görsel kayıtlarının izini sürerek, bunları tasarlayan kişilerin biyografilerini derleyerek ve halen hayatta olan tasarımcılarla sözlü tarih çalışmaları gerçekleştirerek yaşayan bir arşive dönüştürmeyi hedefleyen projeye ait ‘DATUMM’ sergisinde, Tırtıl’ın panellerinde sizlere sunduğumuz mobilyalar ve tasarımcılar, DATUMM ekibinin belgelediği materyalin sadece küçük bir bölümünü oluşturmakta ve size tadımlık denebilecek bir seçki sunmaktadır.
DATUMM projesiyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için:
https://datumm.org/
https://linktr.ee/datumm
‘DATUMM’ sergisini, Alsancak Vapur İskelesi karşısında yer alan Tırtıl Sergi Ünitesi’nde ziyaret edebilirsiniz.




TEMA METNİ
YAŞAMSAL/VİTAL
İnsanlık, gezegensel sınırları zorlayan antroposen çağında doğayla ilişkisini kırılgan hale getirmekle kalmadı, doğanın sürdürülebilir ve dirençli mekanizmalarına giderilmesi zor hasarlar da verdi. Küresel iklim krizinin depremler, orman yangınları, deniz salyaları, seller, virüsler, kapıda bekleyen erozyon, kuraklık ve su baskınlarına eşlik ettiği; savaşlar ve göçlerle tanımlanan insani krizle dönüşen demografi ve coğrafyayı izliyoruz çaresizlikle. Gezegenin ve insanlığın verdiği bu zorlu mücadelede tasarımın yenileyici ve onarıcı becerisine olan gereksinim her zamankinden daha fazla. Tasarım bir yandan insanın ilerlemeci ve eril niteliğiyle bu olanlarda pay sahibi. Öte yandan paradoksal olarak koruyucu, dişil ve sorumlu pratiklerle yarattığı çevresel ve sosyal etkileri iyileştirme çabası içinde.
Tam da bu bağlamdan yola çıkarak İyi Tasarım İzmir’in yedinci edisyonu için kolları sıvadık. Tasarımın etik ve sorumlu yolculuğuna bir katkı olarak, “yaşamsallığı” ve yaşamın dişil bir enerjiyle sürdürülebilmesi için tasarımın radikal değişim yaratan rolünü sorgulamaya davet ediyoruz katılımcı ve izleyicileri. “Yaşamsal” temasıyla tasarım söyleminin ve eyleminin tüm paydaşlarını aşağıdaki sorulara yanıt aramaya çağırırken, üretim alanına yenilikçi yöntemler ve ayırt edici tasarım çıktıları kazandırmayı hedefliyoruz.
Doğayla kurduğumuz ilişkide; insanın insanla ve insan dışı canlılarla kurduğu örüntülerdeki birlik, bağlılık ve hemhal olma durumunu genişleterek nasıl bir ortakyaşam/eşyaşam oluşturabiliriz? Tasarım sayesinde insan, insan dışı canlılarla eşyaşam ve ortak bir yuva nasıl oluşturabilir? Tasarımın salt kendi içine dönük iyileştirici ve onarıcı çabasını nasıl öteye taşıyabiliriz? Tasarımı, kaynaklarını tükettiği ve yararlandığı biyolojik ekosistem ve sosyal sisteme karşı sorumlu kılan ortakyaşam/simbiyotik bir sürdürülebilirlik anlayışını nasıl güçlendirebiliriz? Bunun için tasarımı, insanın fiziksel evrende yaşayan tüm canlılarla ve teknolojik evrenle ortak bir döngüsel varoluş içerisinde yaşamı kutsayan, var eden, koruyan, dönüştüren ve yeniden inşa eden bir iksir olarak hayal edebilir miyiz?
Tasarımı “yaşamsal” kılmak için; ekolojik boyutta ekosistemdeki tüm canlıların ve sistemlerin ayrılmaz biçimde birbirine bağlı olduğunu bilerek, yeryüzünde yaşayan her türlü varlığa nezaketle ve şiddetsiz davranabilir miyiz? Eko-feminist bir anlayışla dişil bilgeliğin dönüştürücü gücünden nasıl beslenebiliriz? Biyolojik döngünün teknolojik döngüyle dengelendiği; toprağa karışan, toprakla eş yaşayan, yabanıl hayata saygı duyan biyotasarım çözümlerini ve sistemlerini geridönüşümün yerine koyabilir miyiz?
Tasarım; üretim ve tüketim döngüsünde doğanın ve insanın sınırlarını zorlamayan, olması gerektiğinden fazla ve hızlı üretim döngüleri yerine, nesnelerin gerçek zamanını arayan, kullanım değerini yücelten bir biçimde türetim ve yavaşlık tavrını nasıl içselleştirebilir? Özen etiğini benimseyerek iyileştirici, sağaltıcı, onarıcı bir tavrı; tamir, restorasyon, yeniden kullanım ve ileridönüşüm pratikleriyle nasıl daha ileriye taşıyabilir? “Döngüselliği” daha fazla üretim ve tüketime devam edebilmek adına geçici bir çözüm olarak görmenin yerine; doğadan, yaşamdan ve toplumdan çaldığı kaynaklara, nesnelere, emeğe iade-i itibar etmesi ve vefa göstermesi mümkün mü? Tasarım, kapalı devre kaynaklardan beslenen ve katkı sağlayan bir pratik olabilir mi?
Sosyal boyutta tasarım, kaynakların ve varlıkların toplumlar ve bireyler arasında eşit ve adaletli biçimde dolaşımını ve paylaşımını sağlayan daha dayanışmacı ve şeffaf bir karaktere sahip olabilir mi? Çokuluslu bir coğrafyaya sahip küresel değer zincirinde emek ve atık kolonileri olarak konumlanan tüm halklar ve topluluklar için tasarım ekolojik ve sosyal bağlamda sağaltıcı olabilir mi? Savaş ve göç gibi insani krizlere uyum sağlamak durumunda kalan insanın yeni aidiyet mekânları, yuva ve topluluk inşa etme çabasına tasarım nasıl dahil olabilir? Farklı fiziksel özellikte, farklı etnik, sosyal sınıf, yaş ve cinsel kimliğe sahip insanlara tasarım radikal bir şefkatle nasıl ulaşabilir; kapsayıcı, dahil eden ve empati kuran bir karakteri nasıl benimseyebilir?

2019 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Tırtıl Sergi Ünitesi’nde sunulan tasarım sergileri, bu yıl ilk olarak ‘Çağdaş İnci AfişTasarımları’ sergisiyle kentlimizle buluşuyor.
Alanında birçok ödül almış, üretken bir tasarımcı olan İnci’nin çok sayıda çalışması arasından bu sergi için ‘sosyal afiş’ türünü örnekleyen tasarımları seçip derledik. Bu sergide göreceğiniz sosyal afişlerin ele aldığı konular, bireysel silahlanma ve şiddet karşıtlığı, organ bağışının önemi, trafikte farkındalık, doğa sevgisi, sıfır atık vizyonu, insan ticaretinin durdurulması, kadına karşı şiddet, geri-dönüşüm, sigaranın zararları gibi geniş bir yelpazedeki güncel başlıklardan oluşuyor. Bir diğer afişindeyse, tasarımcının Mimar Sinan’a saygı duruşunda bulunduğunu görüyoruz.
‘Çağdaş İnci Afiş Tasarımları’ sergisini, Alsancak Vapur İskelesi karşısında yer alan Tırtıl Sergi Ünitesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü tarafından 2016 yılından bu yana düzenlenen Üniversiteler Tasarım & Sanat [üTAS] Mezuniyet Projeleri Sergisi, bu yıl yalnızca basılı bir yayın olarak planlanmıştır.
Basılı yayında yer almak üzere belirlediğiniz 3 proje için dolduracağınız başvuru formlarını 13 Temmuz 2022 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar utas@izmeda.org adresine göndermenizi bekliyoruz. Başvuru formuyla birlikte projenin yüksek çözünürlüklü görsellerini ve katılımcı öğrencinin siyah beyaz yüksek çözünürlüklü [en az 1920*1080 olmalıdır] portre fotoğrafını bize ulaştırmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
2022 üTAS Basvuru Formu
Önemli Not:
1- Katalog ölçüleri göz önünde bulundurulduğunda [A5], Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü proje görsellerinin büyük paftalar halinde gönderilmemesi; görsellerin başvurusu yapılan mezuniyet projesini açıklayacak nitelikte ve detayların görülebileceği ölçülere indirgenerek gönderilmesi gerekmektedir.
2- Başvurularla birlikte, söz konusu mezuniyet projesini açıklayan minimum 25, maksimum 50 kelimelik bir açıklayıcı metnin Türkçe-İngilizce olarak iletilmesi gerekmektedir.
3- Siyah-beyaz portre fotoğraflarının ve renkli proje görsellerinin çözünürlüğü en az 1920×1080 olmalıdır.
4- Başvuru içeriklerinin; genel ahlak ve çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek öğeler içermemesi; yasaklanmış ürünlere [ilaç, sigara vb.] ilişkin olmaması; sağlık yönünden zararlı olan alkollü içki ve sigara gibi ürünler, korku ve batıl inançları içerecek, toplumun acıma duygularını istismar edecek şekilde hasta, bebek, çocuk, yaşlı ve engellilerle ilgili ifadeler veya görüntüler kullanılmaması; dil, ırk, cinsiyet, din ve mezhep ayrımcılığı üzerine kurulmaması; şiddet hareketlerine yol açıcı, destekleyici ve özendirici unsurlara yer verilmemesi konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
5- Bölümler halinde veya seri olarak yapılan projeler tamamlanmamışsa kabul edilemeyecektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından bu yıl 03-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda gerçekleştirilmesi planlanan İyi Tasarım/Good Design İzmir_7’nin teması “Yaşamsal”/“Vital” olarak belirlendi.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_7, “Yaşamsal”/“Vital” temasıyla doğa, insan, insan dışı canlıların döngüsel varoluşu; eko-feminist bir anlayışla dişil bilgeliğin dönüştürücü gücü; ortakyaşam evrenine yuva olan kapsayıcılık ve dahiliyetçilik üzerine bir tartışma ortamı yaratmayı, tasarım çözüm ve senaryolarını teşvik etmeyi amaçlıyor.
03-15 Ekim 2022 tarihleri arasında Kültürpark Atlas Pavyonu’nda yüzyüze/fiziksel ve ayrıca çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi, dijital olarak yayınlanması ve etkinlikten bir seçkinin basılı yayınla kalıcı hale getirilmesi planlanan İyi Tasarım/Good Design İzmir_7 “Yaşamsal”/“Vital”başvuruları başlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte tasarım kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik yürüttüğü bu en kapsamlı kamusal programa, tasarımla ilgili tüm kurum, kuruluş ve bireyleri atölye, sergi ve panel önerileriyle 15 Haziran 2022 tarihine kadar katkıda bulunmaya çağırıyoruz.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_7 “Yaşamsal”/“Vital” ile ilgili tema metnini indirebilirsiniz.
Başvuru linki: bit.ly/38r8Bt0
Son başvuru tarihi: 15 Haziran 2022
Sorularınız için: iyitasarim@izmeda.org
Tel: 232 293 4617 – 232 293 4609

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından hazırlanan tasarım sergilerini 2019 yılından bu yana kentlimizle buluşturmamızı sağlayan ‘Tırtıl Sergi Ünitesi’, 2022 yılında da tasarım sergilerinize ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Tasarımlarınızı görmek için sabırsızlanıyoruz!
Başvuru Koşulları ve Başvuru Formu

İyi Tasarım/Good Design İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından İzmir’i bir tasarım ve inovasyon kentine dönüştürme yönündeki hedefin hayata geçirilmesi amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlenen çok kapsamlı kamusal bir programdır.
Söyleşi/panel, sergi, atölye, film gösterimi vb. etkinlikleri içeren program, tasarımla ilgili faaliyette bulunan kişileri ve kurumları her yıl belirli bir tema çerçevesinde bir araya getirerek hem tasarım mesleği ve eğitimi adına yapılan üretimin hem de tasarıma ilişkin düşünsel zeminde yapılan çalışmaların paylaşımına önayak olur.
Yıldan yıla büyüyen, kentli tasarım inisiyatiflerini bir şemsiye altında buluşturan, tasarımın tartışılıp yaygınlaştırılmasına aracı olan İyi Tasarım/Good Design İzmir, demokratik ve katılımcı yapısıyla tasarım etkinlikleri içerisinde fark yaratmayı amaçlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, İyi Tasarım/Good Design İzmir_7’nin temasını belirlemek üzere tasarım, kültür-sanat ve ekoloji danışma kurulu üyelerini ve tasarımla ilgili çevreleri başvuru yapmaya davet ediyor.
Tema başvurusu ile ilgili detaylı bilgiye ve tema başvuru formuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Etkinlik takvimi gereği tema çağrısının son başvuru tarihi 13 Mart 2022’dir. 15 Mart 2022 tarihinde tema başvurusunda bulunanların katılımıyla bir ön değerlendirme toplantısı yapılacak, sonrasında gerçekleştirilecek Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu ve Bilim Kurulu toplantılarıyla İyi Tasarım/Good Design İzmir_7’nin teması belirlenecektir. Sorularınız için bizimle iyitasarim@izmeda.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.
Tema başvurusu ile ilgili bilgi ve form:
https://bit.ly/TemaBasvuru_formu
Ayşegül Sabuktay, Elif Kocabıyık
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi
İyi Tasarım/Good Design İzmir ile ilgili detaylı bilgi için:
İyi Tasarım İzmir: iyitasarimizmir.org
facebook/iyitasarimizmir
instagram/iyitasarimizmir
youtube/izmirakdenizakademisi
İyi Tasarım/Good Design İzmir_1 “Çıktı/Output”
https://bit.ly/Cikti1
https://bit.ly/Cikti2
İyi Tasarım/Good Design İzmir_2 “Alan Açmak/New Spaces”
https://bit.ly/Alan_Acmak
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3 “Bir Arada/Together”
https://bit.ly/Birarada
İyi Tasarım/Good Design İzmir_4 “Döngü/Cycles”
https://bit.ly/Dongu_tanitim
https://bit.ly/Dongu_Roportaj
https://bit.ly/Dongu_Sergiler
https://bit.ly/Dongu_Atolyeler
https://bit.ly/Dongu_Paneller
İyi Tasarım/Good Design İzmir_5 “Müşterek Gelecekler/Common Futures”
İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 “Yeniden Müşterek Gelecekler/Common Futures Reloaded”
musterekgelecekler.org
https://bit.ly/Yeniden_Musterek_Gelecekler


TEMA METNİ
YENİDEN MÜŞTEREK GELECEKLER/COMMON FUTURES RELOADED
Geçtiğimiz yıl ‘Müşterek Gelecekler’ temasıyla gerçekleşen İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinlikler, yakın geleceğimiz şekillendirmesi beklenen insan, makina ve insan-dışı varlıklar arasındaki yeni ortaklık ve işbirliklerin tasarım disiplinlerinin penceresinden tartışmayı amaçlamıştı. İyi Tasarım/Good Design İzmir, izleyici ve katılımcılara şu üç ana soruyu yöneltti :
* Tasarım üzerinden ortak iyi arayışlarımız, mahalle, kent, bölge ve gezegen ölçeğinde ne tür ‘müşterek gelecek’ senaryoları oluşturmamıza aracılık edebilir?
* Gündelik hayatımızda giderek daha çok yer işgal eden yeni teknolojilerin tasarıma etkisi ne olacak?
* Dünyayı kavrayışımızda kendi türümüze biçtiğimiz ayrıcalıklı özne konumunu terk edip maddi, toplumsal ve hatta dijital dolanıklığımızın ayırdına vardığımızda, tasarım nasıl dönüşür?
Neden “Yeniden Müşterek Gelecekler?”
Müşterek gelecekler tahayyülü, her çevrimde kendini yeniden tanımlayan, revize eden veya temize çeken bir döngüsellik içinde devinmek durumunda. Bunun en önemli nedeni, müşterekler kavramının bize sunduğu soyut çerçevenin her yeni gün görünürlük kazanan farklı iştirakçılarla yeniden ve sürekli biçimde somutlaştırılması gereksinimi. Müşterekler havuzunun içeriğini tek seferde ve kati olarak tanımlayıp doldurmamız imkânsız; hatta böyle bir ‘donma’ noktası fikri, kavramın diyalektik ve diyalojik doğasına aykırı. Kesintiye uğrayan ekolojik döngüler ve zorlaşan yaşam koşulları, yeni iştirakçıları ve yeni müşterekleşme yollarını aramaya itiyor bizi. Müşterekleri oluşturan ağa yeni katılımcıların eklemlenmesi, ortak faydaya yönelik çabanın rıza üretimiyle sürekli biçimde pekiştirilmesi gerekmekte. Bereketli bir nosyon olarak müşterekler, tasarım için kurduğumuz gelecek hayallerinin her anında aklımızın bir köşesinde devinmesi gereken bir düşünce çekirdeği. İşte bu nedenle, bu yılki İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliğinde de müşterekler temasının taze bir bakış açısıyla yeniden ele alınmasının içinde bulunduğumuz dönemin önemli bir gerekliliği olduğunu düşünüyoruz. Geçen bir yıllık süreye şöyle bir baktığımızda bile, tüm dünyayı saran koronovirüs salgınını sona erdirmesi için tüm insanlığa umut olan aşı geliştirme çalışmalarının ve sonuç ürünlerinin erişim ve paylaşım açısından müşterekler kavrayışının ne denli uzağına düştüğünü acı içinde gözlemledik. Bu nedenle, yine ve yeniden ‘müşterek gelecekler’ diyoruz.
Müşterekler İçin Tasarım Eğitimi
Günümüzde eğitim kurumları ve profesyonel yaşamda geçerli olan tasarım düşünce ve paradigmaları, müşterekleri odağına alan bir tahayyülü ve eylemliliği hayata geçirmede ne ölçüde katkı sağlayabilir? Bugünden geleceğe yol alan tasarımcı adaylarının müşterekler kavramını içselleştirebilmesi için hangi bilgi, beceri ve yetkinlikleri edinmesi gerekir? Müştereklere dair bir kavrayış ve etiği tasarım müfredatının hangi unsurlarıyla öğrencilere aktarabiliriz? Tasarım disiplinlerinde müştereklere yönelik bir açılımın sağlanabilmesi için ne gibi kuramsal, metodolojik ve uygulamaya dönük müdahaleler gerekir? İmkânlar ve zorluklar nelerdir? Tasarımda müşterekler etiği, bir “müşterekler estetiği”ne evrilebilir mi? Ortak faydayı yaratma sürecinde tasarımcıların çabasına başka hangi yeni aktörler ve iş kolları iştirak edebilir?
Tasarım ve Bakım
İçinde yaşadığımız dünyayı müşterekler açısından kavradığımızda, birbirimizle, insan-dışı varlıklarla ve tüm yeryüzüyle kurduğumuz ilişkiyi bugüne dek belirleyen insan-merkezli ve hükmedici hiyerarşilerin ötesine geçebileceğimiz bir kapı aralanıyor önümüzde. Ekolojik yıkımın önünü almak ve yaşamın sekteye uğramış dayanışmacı dengelerini yeniden harekete geçirmek, parçası olduğumuz toplumsal ve ekonomik ilişkilerin tüm katmanlarını yeni baştan düşünen bir bakım pratiğinin benimsenmesinden geçiyor. Tasarım, hayata geçirdiği çözümler ve ürünler evreniyle ilgi ve ihtimamı öne çıkaran böyle bir kavrayışın içselleştirilmesine nasıl katkıda bulunabilir? Salt çıktılarının ötesinde, tasarım uğraşının kendisi de bir bakım pratiği olarak düşünülebilir mi?
Müşterekler ve Dirençlilik
Dirençlilik kavramı en genel anlamda ekolojik sistemlerin ve karmaşık kentsel oluşumların denge bozucu ve/veya entropik durumlar karşısında sergilediği dayanıklılığı ve uyum gösterme becerisini ifade etmek için kullanılıyor. Öte yandan, bu kavramın son zamanlarda toplumsal ilişkilerin kapitalist şeyleşme ve iktidarın çözündürücü etkileri karşısında kendini koruma ve geliştirme yetisi olarak kullanılmaya başladığını da görüyoruz. Bir sanat yapıtının değişen koşullara ve zamana rağmen söz söyleyebilme gücünü muhafaza etmesi de dirençlilik kavramına referansla açıklanıyor artık. Tüm bunları bir arada düşündüğümüzde, toplumsalın, kentin ve ekolojik sistemlerin maddi altyapısının ve cari özne-nesne ilişkilerinin kurucu unsuru olan tasarımın dirençlilik sağlamada önemli bir rolü olduğunu söyleyemez miyiz? Dirençliliği ortaya çıkarmanın bir diğer yolu da müşterekler oluşturmaktan veya müşterekleşme pratiklerinden geçiyor. Müşterekleşmenin sağlayacağı dirençlilik de yine tasarımın köprü kurucu potansiyelini işbaşına çağırıyor. Tasarım toplumsal, mekânsal ve ekolojik müşterekleri hayata geçirmemizde ve dirençliliğimizi artırmada bize nasıl yardımcı olabilir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından 2016 yılından bu yana gerçekleştirilen İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliğinin bir parçası olan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle iki yıldır katalog olarak İzmirlilerle buluşturulan Üniversiteler Tasarım & Sanat [üTAS] Mezuniyet Projeleri Sergisi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Tırtıl’da yerini aldı.
Bu yılın üTAS Mezuniyet Projeleri Kataloğu‘nu oluşturan 62 eser, İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 etkinliğine yön veren ‘Yeniden Müşterek Gelecekler’ temasını da dikkate alarak şu başlıklar altında izleyiciye sunuluyor: Hafıza Durakları, Miras, Arada, İyi İçin Tasarım, Duyumsama ve Etkileşim, Çocukluk, Gösteri Devam Etmeli, Spekülatif Kurgular. Tırtıl’ın bu sergisinde, üTAS Mezuniyet Projeleri’nin görselleriyle tasarladığımız bir kolajı sizlerle buluşturuyoruz. Şehirdeki tasarım eğitiminin bu yılki çıktıları üzerine bir ön gösterim olan bu sergimiz, sizleri üTAS kataloğunun sayfalarında daha uzun bir gezintiye de davet ediyor.
Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda, Tırtıl Sergi Ünitesi’nde yer alacak olan ‘Üniversiteler Tasarım & Sanat [üTAS] Mezuniyet Projeleri Sergisi’ ziyaretçilerini bekliyor.


İzmir Akdeniz Akademisi tarafından bu yıl 26 Kasım – 5 Aralık 2021 tarihleri arasında yüzyüze/ fiziksel ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi planlanan İyi Tasarım/Good Design İzmir_6’nın teması “Yeniden Müşterek Gelecekler”/“Common Futures Reloaded” olarak belirlendi.
Geçtiğimiz yıl “Müşterek Gelecekler”/“Common Futures” temasıyla gerçekleşen İyi Tasarım/Good Design İzmir_5, yakın geleceğimizi şekillendirmesi beklenen insan, makina ve insan-dışı varlıklar arasındaki yeni ortaklık ve işbirliklerini tasarım disiplinlerinin penceresinden tartışmayı amaçlayarak katılımcı ve izleyicilere şu üç ana soruyu yöneltmişti: i) Tasarım üzerinden ortak iyi arayışlarımız, mahalle, kent, bölge ve gezegen ölçeğinde ne tür ‘müşterek gelecek’ senaryoları oluşturmamıza aracılık edebilir? ii) Gündelik hayatımızda giderek daha çok yer işgal eden yeni teknolojilerin tasarıma etkisi ne olacak? iii) Dünyayı kavrayışımızda kendi türümüze biçtiğimiz ayrıcalıklı özne konumunu terk edip maddi, toplumsal ve hatta dijital dolanıklığımızın ayırdına vardığımızda, tasarım nasıl dönüşür?
Bu sene İyi Tasarım/Good Design İzmir_6, “Müşterek Gelecekler”/“Common Futures” temasını yine ve yeniden ele alıyor. İçinde bulunduğumuz dönemin önemli bir gerekliliği olarak “müşterekler” temasını taze bir bakış açısıyla değerlendiriyor, bu üç ana soruyu Müşterekler İçin Tasarım Eğitimi, Tasarım ve Bakım, Müşterekler ve Dirençlilik başlıkları üzerinden tartışmaya açıyor.
26 Kasım – 5 Aralık 2021 tarihleri arasında yüzyüze, fiziksel ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi (öngörülemeyen sebepler dolayısıyla tarihlerde değişiklik yapılabilir, etkinlik tamamen çevrimiçine dönüştürülebilir), dijital olarak yayınlanması ve etkinlikten bir seçkinin basılı yayınla kalıcı hale getirilmesi planlanan İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 “Yeniden Müşterek Gelecekler”/“Common Futures Reloaded” başvuruları başlıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte tasarım kültürünü yaygınlaştırmaya yönelik yürüttüğü bu en kapsamlı kamusal programa, tasarımla ilgili tüm kurum, kuruluş ve bireyleri atölye, sergi ve panel önerileriyle 23 Ağustos 2021 tarihine kadar katkıda bulunmaya çağırıyoruz.
Başvuru Mail: iyitasarim@izmeda.org
Başvuru Tarihi: 29 Ağustos 2021
İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 tema metni
İyi Tasarım/Good Design İzmir_6 katılım formu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından, Tırtıl Sergi Ünitesi’nde 2021 yılında sizlere sunulmak üzere hazırlanan ‘Emre Duygu Tiyatro Afişleri’ sergisi açıldı.
Sergi kapsamında Luigi Pirandello’nun Altı Şahıs Yazarını Arıyor, Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Deneme Topluluğu tarafından uyarlanan Oedipus Silent, Aziz Nesin’in Deliler Boşandı, Toros Canavarı, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Hadi Öldürsene Canikom ve İki Kalas Bir Heves, Haldun Taner’in Vatan Kurtaran Şaban, Güngör Dilmen’in Midas’ın Kulakları, Yunus Emre Gümüş’ün Entrikalı Dolap Komedyası eserlerine ait afiş tasarımlarını görmek mümkün.
‘Emre Duygu Tiyatro Afişleri’ Sergisini, Alsancak Vapur İskelesi karşısında yer alan Tırtıl Sergi Ünitesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

TASARIM SERGİLERİNİZİ TIRTIL’A BEKLİYORUZ!
2019 yılından bu yana 8 tasarım sergisiyle İzmirlilerle buluşan ‘Tırtıl Sergi Ünitesi’; hayata, insana, şehre dair tasarımlarınızı daha geniş kitlelere duyurmak ve göstermek için sizleri bekliyor.
Sizler de tasarımlarınızın daha görünür kılınmasını, bizlerle paylaşmayı ve Tırtıl’da hikâyeleştirilerek sergilenmesini istiyorsanız, bize gönderin. İzmirlilerle paylaşalım.
Tırtıl tasarım sergileri; 2021 yılı boyunca, İzmirlilerle buluşmaya devam edecek.
Tasarımlarınızı görmek için sabırsızlanıyoruz!
İzmir Akdeniz Akademisi
Başvuru Adresi ve İletişim Bilgileri: İzmir Akdeniz Akademisi, Mehmet Ali Akman Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:1087 Konak-İZMİR
tasarim@izmeda.org Telefon: [232] 293 46 09


İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından şehirdeki üniversitelerin tasarım ve sanat bölümlerinin katılımıyla gerçekleştirilen Üniversiteler Tasarım & Sanat Mezuniyet Projeleri Sergisi [üTAS], beş yıldır düzenlenen İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinliğinin önemli parçalarından biri oldu.
Bu yılın üTAS Mezuniyet Projeleri Kataloğunu oluşturan 63 mezuniyet projesi, İyi Tasarım/Good Design İzmir_5 etkinliğine yön veren ‘Müşterek Gelecekler’ teması ekseninde yorumlandı. Katalogda yer alan 63 mezuniyet projesi, tasarım yoluyla müşterek gelecekteki ortak iyi arayışlarımıza dair, birçok ölçekte farklı bakış açıları sunuyor. Tırtıl’ın bu sergisinde, üTAS Mezuniyet Projeleri’nin görselleriyle tasarladığımız bir kolajı sizlerle buluşturuyoruz. Kentteki tasarım eğitiminin bu yılki çıktıları üzerine bir ön gösterim olan bu sergimiz, sizleri üTAS kataloğunun sayfalarında daha uzun bir gezintiye de davet ediyor.


MÜŞTEREK GELECEKLER // COMMON FUTURES
Takvimin on yıllık dönemeçleri ileriye dönük değerlendirmelerin yapılabileceği elverişli anlardır. İçinde bulunduğumuz binyılın rakamlarıyla uyaklı 2020 yılı, geleceğe yönelik böyle bir muhasebeye girişmek için sembolik bir öneme sahip. Kritik bir kavşak noktasındayız: Teknolojinin gündelik hayatımızda artan nüfuzu, yeryüzünün kırılgan dengelerini idrakımız, büyüme odaklı iktisadi anlayışların giderek hükmünü yitirmesi bize insan, makine ve insan-dışı varlıklar arasında yeni ortaklık ve işbirliklerini gözeteceğimiz müşterek gelecek öngörüleri yapma fırsatını tanıyor.
Yakın geleceğimizi şekillendirecek teknolojik, çevresel, toplumsal ve ekonomik önüşümlerin beraberinde getireceği bu yeni müştereklikleri, tasarım disiplinlerinin penceresinden tartışmayı önemli buluyoruz. Müşterek gelecek öngörülerimiz içerisinde, tasarım uğraşı ve düşüncesi ne yönde evrilecek? Tasarımın tanımı, amacı, muhatabı ve bağlamı değişecek mi? Tasarımcının rolü, nasıl dönüşecek? Bu soruşturmayı, birbirleriyle ilişkili üç ana eksenden yürütmek, tasarım disiplinlerinin teknik ve toplumsalı barındıran, fiziksel dünyaya müdahil, çok boyutlu ve karmaşık alışverişler içeren yapısına uygun görünüyor.
İstikrar fikrini giderek kaybettiğimiz, belirsizliğin yeni ölçüt olduğu bir gelecekte toplumsal dirençliliğin kapasitesini artırma konusunda, tasarımın üzerine düşen bir görev var mıdır? Tasarım üzerinden ortak iyi arayışlarımız, mahalle, kent, bölge ve gezegen ölçeğinde ne tür ‘müşterek gelecek’ senaryoları oluşturmamıza aracılık edebilir?Teknolojinin daha erişilebilir olmasıyla birlikte, tasarım pratiği demokratikleşerek toplumun geneline yayılabilir mi? Kitlesel ölçekte göçün, kâr amaçlı ekonomik politikaların,
yaşamı mümkün kılan kaynakların israfı ve eşitsiz dağılımının savurduğu hayatlar, tasarım aracılığıyla yeni dayanışma modelleri oluşturabilir mi? Yaşamın giderek kırılganlaşmasına karşı tasarım köprü kurucu, birleştirici bir rol üstlenebilir mi?
Gündelik hayatımızda giderek daha çok yer işgal eden yeni teknolojilerin, tasarıma etkisi ne olacak? Yapay zekâ, makine öğrenimi, akıllı teknolojiler ve kolektif zekâ arayışları, tasarım hakkında bildiklerimizi gözden geçirmemizde ne derece etkili olacak? Makinelerle artan muhabbetimiz tasarıma dair sahip olduğumuz estetik, etik ve politik yargıları dönüşüme uğratacak mı? Teknolojinin de sağladığı olanaklarla tasarım süreci açık, katılımcı, çok aktörlü bir sistem olarak şekillenebilir mi? Belirsizliklere karşı yeni bir rasyonalite devşirmeyi umduğumuz yapay zekâ, beşerî bir boyutu olan tasarımı tümden üstlenebilir mi?
Dünyayı kavrayışımızda kendi türümüze biçtiğimiz ayrıcalıklı özne konumunu terk edip maddi, toplumsal ve hatta dijital dolanıklığımızın ayırdına vardığımızda, tasarım nasıl dönüşür? Doğanın kaynaklık ettiği yere özgü olan kuşaklararası bilgi birikimlerinden, tasarımcılar ne öğrenebilir? Doğanın süreçleri ve insan dışı varlıkların sosyalliği, yeni teknolojiler yardımıyla, tasarıma yol gösterebilir mi? Parçası olduğumuz fiziksel ve bilişsel ağların, tasarım pratiğinde hükmü nedir?
Bu ve benzeri daha birçok soru ekseninde, ‘müşterek gelecek’ tahayyüllerimizi, tasarım disiplinlerinin dünyaya açtığı pencerelerden tartışıp değerlendirmek üzere, İyi Tasarım/Good Design İzmir_5’ başlıyor.

‘FUAR MATBAASI’ SERGİSİ AÇILDI
İzmir Enternasyonal Fuarı İçin Bir Kentsel Bellek Projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından ‘Tırtıl Tasarım Ünitesi’nde hazırlanan sergilerin, 2020 yılının ikinci sergisi ‘Fuar Matbaası’yla, Alsancak Vapur İskelesi’nin karşısında İzmirlilerle buluştu.
İzmir Akdeniz Akademisi’nin, 2019 yılında dördüncüsünü düzenlediği ‘İyi Tasarım/Good Design İzmir’ etkinliğinde, Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Emre Yıldız’ın gerçekleştirdiği atölyeden yola çıkılarak hazırlanan bu sergi, ‘İzmir Enternasyonal Fuarı İçin Bir Kentsel Bellek Projesi’ olarak sergi panolarımızda yerini aldı.
Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda, Tırtıl Tasarım Sergileri Ünitesi’nde yer alan ve bir ay süreyle sergilenecek olan, ‘Fuar Matbaası’ Sergisi ziyaretçilerini bekliyor.

Bisiklet Sergisi açıldı!
Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda 2019 yılında kurulan Tırtıl sergi ünitesinde İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde hazırlanan tasarım sergileri, İzmirlilerle tasarımcıların fikirlerini buluşturmaya devam ediyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin, Tırtıl’da sizlere sunduğu 6. tasarım sergisi olma özelliğini taşıyan ‘Bisiklet Sergisi’, hayata bisiklet üzerinden bakıyor. Yazar, çizer ve bisikletçi Aydan ÇELİK’in yazmış olduğu ‘Bisiklet Manifestosu’nu kendi kaleminden çizgilerle bir arada sunan bu sergi, İzmir’in bisikletli yaşam ve ulaşım vizyonunu da selamlıyor. ‘Bisiklet Manifestosu’ ile dünya üzerinde bisikletle seyir etmenin insana kazandıracağı yaşam bilgeliğinin farkına varırken, çizgilerle de bisikletli bir hikayenin görsel keyfini tadıyoruz.
İyi seyirler dileriz.


“İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen Üniversiteler Tasarım Sanat Sergisi (ÜTAS), bu yıl yalnızca basılı bir yayın olarak planlanmıştır.
Basılı yayında yer almak üzere belirlediğiniz 3 proje için dolduracağınız başvuru formlarını 20 Temmuz 2020 tarihine kadar utas@izmeda.org adresine göndermenizi bekliyoruz. Başvuru formu ile birlikte projenin yüksek çözünürlüklü görsellerini ve katılımcı öğrencinin siyah beyaz yüksek çözünürlüklü portre fotoğrafını bize ulaştırmanız gerektiğini hatırlatırız.


TASARIM SERGİLERİNİZİ TIRTIL’A BEKLİYORUZ!
2019 yılında Alsancak Vapur İskelesi önündeki alanda kurulan ve beş tasarım sergisiyle kentlimizle buluşan ‘Tırtıl Sergi Ünitesi’; hayata, insana, kente dair tasarımlarınızı, daha geniş kitlelere duyurmak ve göstermek için sizleri bekliyor.
Tasarımlarınızın daha görünür kılınmasını, bizlerle paylaşmayı ve Tırtıl’da hikâyeleştirilerek sergilenmesini istiyorsanız, bize gönderin. İzmirlilerle paylaşalım.
‘Tırtıl Tasarım Sergileri’; 2020 yılı boyunca, kentlimizle buluşmaya devam edecek.
Tasarımlarınızı görmek için sabırsızlanıyoruz!
İzmir Akdeniz Akademisi
Başvuru Adresi ve İletişim Bilgileri: İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Mehmet Ali Akman Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:1087 Konak-İZMİR
tasarim@izmeda.org Telefon: [232] 293 46 09
Başvuru Koşulları
- Tırtıl sergi ünitesi, 8 [sekiz] adet iki yönlü A0 [84.1cm.x118.9cm.] sergi panosundan oluşmaktadır.
- Sergi başvurusunda bulunmak için, tasarımla ilgili bir alanda [mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, kentsel tasarım, moda ve tekstil tasarımı, vb.] ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak ya da başka bir bölümden mezun olmakla birlikte, son 5 [beş] yıl içinde tasarım alanında sergi, yayın, vb. çalışmalar yapmış olmak koşulu bulunmaktadır. Öğrenci projeleri kabul edilmeyecektir.
- Sergi için başvurusu yapılan çalışmanın/eserin, 16 panellik bir alanı biçim ve içerik olarak doldurabilecek hacimde olması gerekmektedir. Birden fazla tasarımla başvuru yapılabilmektedir.
- Etkinliğe başvuran sergi sahiplerinin sergilenecek tasarımlarına ilişkin hakları kendisine aittir. Akdeniz Akademisi Müdürlüğü 3. kişiler tarafından kopyalanması konusunda sorumlu tutulamaz.
- Sergilenecek tasarımların özgünlüğü konusunda doğacak yasal konularda Akdeniz Akademisi Müdürlüğü sorumlu değildir. Tüm sorumluluk başvuru sahibine aittir.
- Akdeniz Akademisi Müdürlüğü, değerlendirmeye alınmış olan tüm tasarımları basılı veya dijital ortamda yayımlamak, arşivlemek, yazılı ve görsel basında haber yapmak ve tanıtmak hakkına süresiz sahip olacaktır.
- Söz konusu sergileme alanının olanakları sınırlıdır. Sergilenmek üzere öncelikli görülmeyen dosyalar 30 (otuz) gün içerisinde Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Mehmet Ali Akman Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:1087 Konak/İZMİR” adresinden teslim alınmalıdır.
- Gerektiğinde Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü etkinliğin tarihini değiştirebilir ya da etkinliği iptal edebilir.
- Başvuru formunun, www.izmeda.org.tr adresinden indirilip doldurulması ve imzalı olarak; İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Mehmet Ali Akman Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No: 1087 Konak/İZMİR adresinde, ‘Tasarım Koordinasyon Birimi’ne teslim edilmesi gerekmektedir.
- Sergide yer alacak olan çalışmaların dijital ortamda kullanılabilecek görsellerinin, 300 dpi jpeg olarak Ad_Soyad_Eser_Adi.jpeg yazılıp, tasarim@izmeda.org adresine iletilmesi gerekmektedir.
- Başvurular; İzmir Akdeniz Akademisi tarafından oluşturulan, Seçici Kurul tarafından değerlendirilecektir.

‘İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster?’ Sergisi açıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi, kentin gündemindeki İzmir Elektrik Fabrikası’nın kente yeniden kazandırılabilmesi amacıyla gençlerin ürettiği fikir projelerini Alsancak Vapur İskelesi karşısında bulunan Tırtıl’da açılan ‘İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster? Sergisi’yle İzmirlilerle buluşturuyor.
Sergide, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından 02 Mart-15 Mayıs 2019 tarihleri arasında düzenlenen ‘İzmir Elektrik Fabrikası Ne Olmak İster? Ulusal Öğrenci Fikir Projesi Yarışması’nın ödül alan tasarımlarının ilk 3 ödülü, 5 eşdeğer mansiyonu, 2 jüri özel ödülünü ve 10 teşvik ödülünü alan projeleri İzmir Akdeniz Akademisi’nin sunumuyla görmek mümkün.

Tema: DÖNGÜ / CYCLES
İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen İyi Tasarım/Good Design İzmir, kentte tasarımla ilgili faaliyette bulunan tüm grupları her yıl belirli bir tema çerçevesinde bir araya getiren, hem tasarım eğitimi ve mesleği adına yapılan üretimin hem de tasarıma ilişkin düşünsel zeminde yapılan çalışmaların paylaşıldığı bir etkinliktir. Sergiler, atölyeler, panel ve söyleşilerden oluşan etkinlik, tasarımcılar, öğrenciler, üreticiler, iş dünyası, eğitimciler, akademisyenler ve tasarımla ilgili tüm çevreleri canlı bir diyalog ve tartışma ortamında buluşturarak, İzmir’in bir tasarım ve inovasyon kentine dönüşüm sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Bu yıl Ekim ve Kasım aylarında düzenlenecek İyi Tasarım/Good Design İzmir_4’ün teması DÖNGÜ. İyi Tasarım/Good Design İzmir 4, tasarım bağlamında DÖNGÜ temasını ekolojiden teknolojiye, üretim döngülerinden tasarım ürününün kullanım ömrüne dek uzanan farklı başlıklar altında ele alacak. En genel anlamıyla bu tema “çizgisel gelişme anlayışına angaje olmayan, tüketim odaklı bir ilerlemenin nihai amaç olarak görülmediği bir tasarım uğraşı mümkün müdür?” sorusunu tartışmaya açıyor. Fiziksel dünyayla irtibatımızı sağlayan “şeyler”in tasarımı, salt insanı merkeze alan bir dünya kurma anlayışının yerine, varoluşun tüm canlıları kapsayacak şekilde yeniden düşünüldüğü bütüncül ve çok-merkezli kavrayışına vesile olabilir mi? Tasarım uğraşı, üretim-kullanım-imha çıkmazının ötesinde, atığın kaynak olarak yeniden değerlendirildiği döngüsel bir süreç olarak kurgulanabilir mi? Veri ve bilginin döngüsel süreçlerde işlendiği yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin yakın gelecekte tasarım pratiklerine etkisi ne olacaktır? Tedavülden düşen tasarım ürünleri için ikinci bir hayat var mıdır? Tasarımcıların ara ara ziyaret ettiği geçmişin akım ve modaları günümüzde tasarım uğraşına ne söyler?
Küresel ısınma ve iklim değişimi, azalan biyolojik çeşitlilik, küresel nüfus artışı, enerji krizi, doğayı tüketen kentleşme pratikleri ve sanayi atıklarının sebep olduğu çevre kirliliği, dünyayı belirsiz bir geleceğe doğru sürüklüyor. Bu tekinsiz gelişmelerle mücadelede bütüncül bir bakışı ve insan türünü aşan ölçekte bir “ortak iyi”nin tanımını amaçlayan “gezegensel düşünce”nin ortaya çıkışına tanıklık ediyoruz. Dünyanın esenliğine dair bu arayışa tasarımın katkısı ne olabilir? İyi Tasarım/Good Design İzmir_4, farklı disiplinlerden tasarımcıları diğer tüm canlılarla birlikte bir parçası olduğumuz yerkürenin bugünü ve yarınına dair söz üretmeye davet ediyor

DÖNGÜSEL ÇARKLAR-DİKEY HİYERARŞİLER
Dönüşü olmayan doğrusal bir hatta ilerleyen zamanın kucakladığı dünya üzerindeki yaşam, insanın uyum sağladığı ama bir yandan da egemen olmaya çalıştığı döngülerden mürekkep bir mücadele alanı sunar. Dünyanın milyar yıllara uzanan geçmişinde, on binlerle ifade edilen bir var olma deneyimine sahip modern(!) insan, ihtiyaçlarını karşılamak için doğayla kurduğu dengeli ilişkinin dışına çıkarak doğal döngüyü bozabilmekte ve bir anlamda Maslow’un tanımladığı ihtiyaçlar hiyerarşisini bir bıçak gibi bu döngünün çemberine sokmaktadır.
Farkındalığın eyleme dönüşmediği bir ortamda insanın her şeye kadir Doğa’ya karşı verdiği umarsız savaş, kısa soluklu, göreli kazanımlar sağlasa da bunlar, sonunda kazanıldığı halde kaybedilen bir Pirus Zaferi’nden başka bir şey olmayacaktır. Oysa devamlı artan bir nüfus ve gelişen teknoloji ile dünyaya karşı egemen bir tavra bürünen insan, temelde gen aktarımı temelli üreme pratiğini, entelekt temelli, doğanın döngüsüyle uyumlu bir var olma pratiğine dönüştürmek durumundadır.
İnsanın ihtiyaçlarının giderilmesi ile döngünün devam etmesi arasındaki hassas dengeyi koruma görevi, ortalama insanın yaşamına yaratıcılıklarıyla sokulan, onun hayatının bir parçası haline gelen mekanları ve objeleri yaratan tasarımcının elindedir. Temelde dünya üzerindeki yaşamın sürekliliğinin sağlanması için canlı ya da cansız diğer paydaşlara iyi davranmaktan öte, eşitlikçi bir yaşam geliştirilmesi zorunluluğu kabul edildiğinde, bu eşitliği sağlama görevi de tasarımcıya düşmektedir.
Bu sergi, İzmir’de tasarım alanında eğitim veren kurumlarda işlenen ve yakın geleceğin tasarım dünyasını şekillendirecek genç beyinlerin dünyaya bakış açıları üzerine bir ışık tutmaktadır. Sergiyi gezerken üzerinde bizimle birlikte var olan tüm paydaşlara karşın üstün değil de sadece eşit olduğumuz bilincinin yerleşmesi için alınacak epeyce bir yol olduğunu aklımızın bir yerinde tutmakta fayda var. Yine de tasarıma da yansıyan farkındalığı gözlemlemek umut veriyor.
Bölümler
Sondan başlarken…
Kıyamet insan elinden gelecek!..
İsim/Proje ismi |
Alp Yaprak/Linos |
Dila Katlan/X-Ray ve Memento mori |
Ben değil, fizyolojim istiyor…
Her şey temel ihtiyaçların karşılanmasıyla başlar.
İsim/Proje ismi |
Sevinç Zeynep Ellez/Yığma yemek takımı |
Kübra Hacer Çağlar/Ye-Giy-Tutsak Et |
Derviş Cemal Akçiçek /Coğrafi Bilgi Sistemleri |
Gizem Öztürk/Denizli İl Tarım Arazileri |
Sena Kayacan/Mate |
Alp Arda Gönenmiş/Nefes alan kuleler |
Beste Öndül/Refleks |
İpek Bolel/Pinha Pharma |
Dünya dönsün, döngü devam etsin ve ben güvende olayım…
Dünya’nın tekinsizliğinde çok katmanlı bir güven arayışı…
İsim/Proje ismi |
Betül Cenen/Calantha Doğal Güzellik Ürünleri |
Büşra Mumcuoğlu/Ninni&Kağıt Kesme |
Eda İlbeyci/Kabuk |
Melih Gömeç/İsimsiz |
Ayşegül Ulutaş/Pera’da Gece Yarısı |
Yiğit Yerlikaya/Kardeş Katili |
Seyit Koyuncu/Demir adalar |
Anıl Bayraktar/Geçmişteki Gelecek |
Anıl Topuzoğlu |
Bartu İmamtorunu/Gods of Turkic Mythology |
Emir Mustafa Cihat/Autopoesis |
Denizcan Aydın/Struc |
Yeşim Pekesin/Circle of Dead |
Sıla Hocaoğlu/Kangu |
Ramazan Çardak/Kodies |
Recep Hakan Öner/Biolight |
Sosyal ihtiyaçlarım var benim…
Ait olmak ister insan, sosyalleşmek ister ya da bazen uzaklaşmak…
İsim/Proje ismi |
Gizem Can/Cabin fever |
Haydar Pekdüz/Mahrem-i Esrar |
Burak Bilgen/Traditional motifs |
Gülce Kuruçay/Art-trip |
Büşra Üstündağ/Kadın dostu kent |
Arda Çolakoğlu/Panayır |
Ayşegül Demir/Çanakkale Art Complex |
Efe Kurtoğlu/Ludic plant |
İpek Sena Gümüş/4 Element Merkezi |
Merve Şimşek/Unity of Opposites |
Yaren Cirit/StatsGo |
Ecenur Kızılörenli/Damlacık Bir Toplum Merkezi |
Fatma Şeker/Damlacıkta Bir Toplum Merkezi |
Arzu Feruz/Çağdaş İnteraktif Müze İç Mekanları |
Berkay Özdemir/Çağdaş İnteraktif Müze İç Mekanları – İnteraktif Anti Müze |
Nilay Altınay/ Çağdaş İnteraktif Müze İç Mekanları – İnteraktif Anti Müze |
Can Özgür Anacak/Seyir |
Oğuzhan Boz/Söyleyin Ona |
Ataberk Kırçuvaloğlu/Lotus Çiçeği |
Mahinur Bulut/ile olmak |
Melisa Güler/Suparasa |
Selenay Çelik/Alternatif Piyesler |
Hatice Ersöz/Gülizar-Hayattan Bana Kalan |
Gizem Alpaslan/Core |
Zeki Kartal/The Coin |
M’as-tu vu Meydanı’nda* bul beni!
İnsan zevkiyle kendini fark ettirmek ister.
İsim/Proje ismi |
Kuzey Kılınçhan/Seramik iç aydınlatma |
Özge Demir/Takı Tasarım Ergonomisi |
Zehra Buse Karakulak/Trençkot |
Asena Güney/Modern Warrior |
Selin Ayhan/Changing Earth Crust |
Seren Dalgıç/Tesla O |
Baran Pirinçal/Satisfaction |
Ahmet Can Güvenç /Thetis Motor Yat |
Ayşenur Çavdar/Adaptasyon Süreci |
Ece Önal/Yalın çizgiler |
Seda Özkaynak/Complementary |
“Beni gördün mü?” Meydanı, Knokke (Belçika).
Yaptım…
Bu sergi fiziksel kapasitesi nedeniyle sadece sınırlı sayıda genç tasarımcıya yer verebilmiştir ve bu tasarımcılar tasarımları bağlamında “kendini gerçekleştirmiş” sayılabilirler. Ancak sergide yer alan ya da yer bulamayan tasarımcılar, dünya üzerindeki döngüsel süreçte kendi sonlu yaşamlarında bu “gerçekleştirmenin” sürekliliğini sağlayabilmek için çalışmaya devam edeceklerdir. Kriterleri son derece göreceli görünse de bu süreçte kararı tüm paydaşlarıyla birlikte dünyanın kendisi verecektir.

Alsancak Vapur İskelesi önünde konumlandırılan ‘Tırtıl’ sergi ünitesi, özgün formunun yanı sıra bünyesinde bulundurduğu dinlenme alanı ve birbirine eklemlenmiş sergi panolarında İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde yapılan tasarım sergileriyle kentlilerle buluşmaya devam ediyor.
İlk sergisi Temmuz ayında açılan Tırtıl, tasarım sergisi yolculuğuna Eylül ayında açılan, ‘Denize Tasarım Sergisi’yle devam ediyor.
Sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılından beri yürüttüğü, İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirme Projesi [İzmirdeniz] kapsamında geliştirilen tasarım önerilerinden ve hayata geçirilmiş projelerin derlenmesinden oluşmaktadır.
Kentin en önemli değerlerinden biri olan İç Körfez ve çevresini bütünsel bir anlayışla ele alan bu tasarım projesi, bir deniz kenti olan İzmir’i denizle yeniden buluşturmayı hedefleyen, yüksek katılımlı bir proje olarak öne çıkmaktadır.
Çok sayıda uzman ve tasarımcının katkıda bulunduğu bu kolektif projede birçok tasarım hayata geçirilip, kentlinin kullanımına sunulmuştur.
‘Denize Tasarım Sergisi’ Eylül ayı boyunca ziyaret edilebilir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Akdeniz Akademisi tarafından bu yıl dördüncüsü Kültürpark’ta gerçekleştirilecek olan İyi Tasarım/Good Design İzmir_4 çerçevesinde Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından “Bez Çanta Yüzey Tasarımı Yarışması” düzenlenecektir.
Yarışma, Türkiye’de sektöre genç tasarımcılar katmak ve sektöre ivme kazandırmak amacıyla düzenlenen bir tasarım yarışmasıdır.
Detaylarını http://www.egsd.org.tr/Tr/ adresinde bulabileceğiniz yarışma için başvurularınızı bekliyoruz.
“Tarladan Sofraya: Gıdanın Sürdürülebilir Yolculuğunu Tasarlamak”- 29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü Mini-Jam etkinliği
Dünya Tasarım Örgütü (WDO)’nun The Global Goals Jam ortaklığı ile dünyanın çeşitli yerlerinde eş zamanlı olarak 29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü Mini-Jam etkinliği düzenlendi. Dünya Endüstriyel Tasarım Gününü kutlamak adına bir günlük bir tasarım maratonu olarak kurgulanan bu etkinliğin İzmir ayağı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu – İzmir Şubesi’nin ortaklaşa organizasyonu ile “Tarladan Sofraya: Gıdanın Sürdürülebilir Yolculuğunu Tasarlamak” teması ile gerçekleştirildi.
The Global Goals Jam girişimi, 2016 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının önerisi üzerine Digital Society School tarafından dünya tasarım topluluklarını Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesince bir araya getirmek amacıyla kurulmuştur. Girişimin önerdiği fikir geliştirme yöntemlerini kullanarak yerel bağlamdaki yaratıcı ekipler ile konu ile ilgili diğer disiplinlerden katılımcıların birlikte çalışabileceği iki günlük bir etkinlik olarak kurgulanan The Global Goals Jam, yerel sorunlar üzerinden uzun vadeli hedefleri destekleyici kısa vadeli müdahale önerileri geliştirerek Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri No.12: Sorumlu Tüketim ve Üretim’ kapsamında belirlenen “Tarladan Sofraya: Gıdanın Sürdürülebilir Yolculuğunu Tasarlamak” teması ile toplum destekli gıda toplulukları ve küçük ölçekli gıda kooperatifleri tasarımcılarla biraya geldi. Katılımcılar, gıdanın üreticiden tüketiciye olan iletimini; sistem, hizmet ve ürün tasarımları yoluyla sürdürülebilir (kayıpsız, verimli, ekonomik, güvenilir) kılmanın yollarını aradı; tasarım önerilerinde bulundu.
Etkinliğe kooperatifler ve gıda topluklarını temsilen BİTOT – Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Grubu, Homeros Gıda Topluluğu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Çekirdek İzmir Permakültür Kolektifi; konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman Müdürlüğü – Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nden, Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nden, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden uzmanlar; tarım ve gastronomi iletişimini temsilen Apelasyon; endüstriyel tasarım alanı ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şube üyeleri başta olmak üzere görsel iletişim tasarımı, sosyoloji, şehir ve bölge planlama gibi alanlardan kişiler ile gıda üretimi ve satışı yapan kişiler katılmışlardır. Etkinlik, Dünya Tasarım Örgütü (WDO)’ya sunulmak ve sonuçlarını sürdürmek üzere lisansüstü öğrencileri tarafından raporlanmıştır.
“Tarladan Sofraya: Gıdanın Sürdürülebilir Yolculuğunu Tasarlamak” teması altında farklı disiplinlerden ve kurumlardan gelen katılımcılar ile beş grup oluşturulmuş ve gruplar Mini-Jam süresince belirledikleri problemler üzerine tasarım önerileri getirmeye çalışmışlardır. Aşağıda bu çalışma grupları ve Mini-Jam çıktıları sunulmuştur.
Erken Yaşta Bilinçlendirme
Grup lideri: Murat Arıkut
Katılımcılar: Beste Çiçek, Daniele Savasta, Oya Demirtay, Tamer Güvenir
Raportör: Berke Can Malkoç
Mobil uygulama ve tohum kiti tasarımını içeren Erken Yaşta Bilinçlendirme önerisi ile geleceği şekillendirecek olan çocukların tarım ve gıda sistemine yönelik bilgi, farkındalık ve deneyimlerinin arttırılması amaçlanmıştır. Dijital platform üzerinden çocukların tohumun bitkiye dönüşme süreçlerinde aktif rol almalarını sağlayan mobil uygulama, çocukların konuyla ilgili bilgi ve deneyim kazanmasını amaçlarken içerisindeki interaktif oyunlar ise bu süreci eğlenceli hale getirmeyi temel almaktadır. Mobil uygulamadaki direktiflerle beraber kullanılan tohum kiti ise çocukların toprak ve bitki dünyası ile gerçek hayat tecrübesi inşa etmelerini sağlamaktadır. Yine mobil uygulama üzerinden çocuklar tüm bu deneyimlerini birbirleri ile paylaşarak farklı bir sosyalleşme gerçekleştirmektedirler.
Anahtar kelimeler: Çocuk, eğitim, oyun, farkındalık, mobil uygulama tasarımı, ürün kiti
[ÇİFT]Çİ- Çiftçilik İletişim Sistemi
Grup lideri: Derya Irkdaş Doğu
Katılımcılar: Argun Tanrıverdi, Berkay Kazak, Ezgi Baylan, Fatih Kılıç, Filiz Egi, Gül Çiçek Zengin Bintaş
Raportör: Ali Cankat Alan
[ÇİFT]Çİ- Çiftçilik İletişim Sistemi, çiftçileri odağına almakla beraber üniversite, devlet ve özel sektörden kurum ve şahıslar gibi tarımsal üretimin tüm aktörlerini kapsayan bir ağ/mobil uygulama önerisidir. Tarımsal üretime yönelik aktörlerin oluşturduğu bilgi ve deneyim birlikteliğini tek bir çatı altında toplayarak üretimi daha verimli ve sürdürülebilir kılmayı amaçlar. Bu önerinin uzun vadedeki hedefi ise ağ içerisindeki bilgi veri kümelerinin zaman içerisinde “büyük veri” olarak sadece sosyal değil, ekonomi-politik bağlamda da sürdürülebilir tarımsal üretim stratejilerinin oluşturulmasına kaynaklık etmesi olarak belirlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Ağ, iletişim, üretim, veri paylaşımı, sistem tasarımı, mobil uygulama tasarımı
Gıda Merkezi
Grup lideri: Tolga Okan
Katılımcılar: Asejan Özden, Devrim Ülkebaş, Ferhat Değer, Zerrin Çelik
Raportör: Elif Büyükkeçeci
Gıda Merkezi tasarım önerisi kuzey yarım kürenin ilk hasadı olan ve dünyaca bilinmesine rağmen iç pazarda hak ettiği tanınırlığa sahip olmayan Kemalpaşa kirazının tanıtılması ve alternatif tüketim kanallarının oluşturulmasına odaklanmaktadır. Öneri, hasat aşamasının ilk anından başlayarak tüm tedarik süreçlerinde hızlı olmayı gerektiren kirazın kalite yitimini önlemek adına, tedarik zincirinin ilk aşaması olan birincil üreticinin ürünlerini getirdikleri Alım Merkezlerini ekonomik ve sosyal çekim merkezi olarak tekrardan yapılandırmaktadır. İlk aşama olan ortak taşımacılık yaklaşımı ile birincil üreticiden daha sistemli, hızlı ve verimli bir şekilde ürünün toplanmasına odaklanmaktadır. Gerek ürünün kısa süreli yaşam döngüsünü değer zincirinde avantaja dönüştürmek açısından, gerekse ürünün markalaşmasını sağlamak açısından önerilen Gıda Merkezleri ise tedarik zincirinin ilk aşamalarında kalite yitimine uğrayan ve satılmayan ürünlerin işlendiği ve satışının yapıldığı bir yer olarak bölge insanına istihdam olanakları açmayı hedeflemektedir. Bunun yanı sıra, bu merkezler kiraza bağlı marka kimliğini oluşturmak adına etkinliklerin, eğitimlerin, kiraza dayalı yeni tüketim alışkanlıklarının denendiği alternatif tüketim kanalı olarak da düşünülmüştür.
Anahtar kelimeler: kiraz, markalaşma, alternatif satış ve tüketim kanalı, hızlı tedarik, sistem tasarımı
Nitelikli Ürün Alternatif Satış Platformu
Grup lideri: Altuğ Toprak
Katılımcılar: Anıl Dinç Demirbilek, Fatih Özden, Fatma Hacıoğlu, Şadan Güvenir, Yağmur Gediz
Raportör: Melis Örnekoğlu Selçuk
Nitelikli ürün; doğa dostu yöntemlerle üretilen, çevreye ve insana zarar vermeyen ve adil fiyatlı ürün olarak tanımlanmıştır. Ancak çoğunlukla küçük ölçekli üreticiler tarafından üretilen nitelikli ürünler, mevcut satış kanalları üzerinden tüketiciye istenilen düzeyde ulaşamamaktadır. Mobil uygulama tasarımı önerisi ile birbirlerine ulaşmakta güçlük çeken küçük ölçekte nitelikli üretim yapan üreticiler ile tüketiciler arasındaki iletişimi daha etkin hale getirmek ve nitelikli ürün üretim ve tüketiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Mobil uygulama ile küçük ölçekli üreticilerin ekonomik olarak dâhil olmalarının zor olduğu sertifikasyon sistemi yerine, tüketicinin üreticiyi birinci elden takip edebileceği ve geri bildirimde bulunabileceği, nitelikli ürünü koruma altına alacak alternatif gıda güvenliği kanalı önerilmektedir.
Anahtar kelimeler: Nitelikli ürün, gıda güvencesi, alternatif satış kanalı, mobil uygulama tasarımı
Aslında Ekmek
Grup lideri: Çağdaş Cantürk
Katılımcılar: Ayşegül Sabuktay, Ece Güçer, Elif Kocabıyık, Ferdan Çiftçi, Günışığı Yücel, İrfan Erkal, Serdar Deniz
Raportör: Kardelen Aysel
Aslında Ekmek önerisi Türkiye’nin gıda tüketimi alışkanlıklarında önemli bir yeri ve kültürü olan ekmeğe, buna bağlı olarak da ekmeğin buğday ve un ile birlikte üretim ve tüketim yolculuğuna odaklanmıştır. Güvenilirlik, koruma, genetik miras, uzmanlaşma ve markalaşma üzerinden gelişen tartışmalar problemi bir sistem tasarımı ile çözmeye yöneltmiştir. Ekmeğin; nimet, kutsallık, paylaşmak, bölüşmek, emek, hatırlama, ölüm gibi kültür içindeki değerlerinin öne çıkarılmasıyla ekmeği yeniden keşfetmeye, öğrenmeye ve öğretmeye, yöreye özgü kimliğini belirlemeye ve bir marka haline getirmeye çalışılmıştır. Sistem tasarımı bir fırın tasarımı üzerinden ele alınmış; ekmek ile ilgili bilgilerin dokümante edilerek paylaşıldığı, üretici- tüketici ilişkilerinin şeffaflığa dayanan bir hizmet tasarımı ile çözüldüğü, yörede üretilen ekmeklerin fırında üretilen ekmekler ile birlikte satıldığı bir ağ sistemi ile birbirlerine bağlı, yöreye özgü kimliğe/markaya sahip bir fırınlar zinciri önerilmiştir.
Anahtar kelimeler: Ekmek-buğday-un, tedarik zinciri, güvenilirlik, kimlik, markalaşma, kültürel değerler, eğitim, sistem tasarımı
Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu Toplantısı-II
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin 2019 yılı genişletilmiş II. Tasarım Danışma Kurulu toplantısı, 18 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Elif KOCABIYIK SAVASTA’nın yaptığı toplantıya; iç mimarlık ve çevre tasarımı, endüstriyel tasarım, moda tasarımı, iletişim, yayıncılık, mimarlık, eğitim, görsel iletişim tasarımı, sosyoloji, tekstil, şehir ve bölge planlama, kültür ekonomisi ve kentsel tasarım konularında çalışan akademisyenler, tasarımcılarla, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İzmir Şubesi, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, İZFAŞ, Karabağlar Belediyesi’nden olmak üzere yaklaşık 30 kişi/temsilci katıldı.
Toplantının gündemini:
1] 29 Mayıs 2019 tarihli genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu Toplantısı’nın değerlendirilmesi,
2] İzmir Elektrik Fabrikası’nın yeniden şehre kazandırılması,
3] UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı: Tasarım Kenti İzmir konuları oluşturdu.
Elif KOCABIYIK SAVASTA’nın yaptığı sunuşla başlayan toplantının, ilk gündem maddesi ’29 Mayıs 2019 tarihli Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu Toplantısı’nın değerlendirilmesiyle devam etti. 29 Mayıs 2019 tarihinde yapılan toplantıda konuşulanlara istinaden, İzmir Akdeniz Akademisi’nin tasarım alanındaki çalışmalarının sistematik olarak, şehre daha çok yayılıp, daha çok kişiye ulaşılması hususlarının dikkate alınması gerektiği görüşüne varıldı.
İzmir Elektrik Fabrikası’nın, yeniden şehre kazandırılmasıyla ilgili olarak; uluslararası küresel iletişim ağlarına bağlanabilen, tarihine ve işlevine göre kimlik çalışması yapılması ve çevresiyle bir bütün olarak ele alınması gerektiği ifade edildi. Fabrika’nın restorasyonu, ulusal ölçekte düzenlenen bir tasarım yarışmasıyla belirlenmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı. Yapının; katılımcı, demokratik, yaygın iletişim ağlarıyla tasarlanan ve sürdürülen bir kamusal alan olarak ele alınması gerekliliği ortaya kondu. Fabrika’nın güncel işlevinin kapsayıcı olması gerektiği vurgulanarak, müze [Danışma Kurul Üyelerinin, müze konusundaki önerileri: ‘Endüstri Tarihi’, ‘Denizcilik/Liman’, ‘Ticaret’, ‘Dijital Medya], ‘Araştırma Merkezi’, ‘Kütüphane’, ‘Etkinlik/Konferans Alanları’, ‘Çocuklar İçin Eğitim Alanları’ olarak işlev kazandırılabileceği dile getirildi.
‘Tasarım Kenti İzmir’ konusundaysa, 2021 yılında UNESCO’ya, ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’ başvurusuna kadar, İzmir Akdeniz Akademisi’nin İyi Tasarım/Good Design gibi etkinlikleri yaygınlaştırmak için strateji, eğitim politikaları üretmesinin ve yapılan işlerin bir istatistiğinin tutularak, geçmişteki çalışmaların havuzunun oluşturulmasının gerekliliği üzerinde duruldu.
Toplantı, katılımcıların gündem maddelerine ilişkin görüş ve önerilerinin paylaşılmasının ardından sona erdi.
Genişletilmiş Tasarım Danışma Kurulu Toplantısı-I
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin, 2019 yılı I. Tasarım Danışma Kurulu toplantısı 29 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Elif KOCABIYIK SAVASTA’nın yaptığı toplantıya; moda tasarımı, görsel iletişim tasarımı, mimarlık, endüstriyel tasarım, şehir ve bölge planlama, iç mimarlık ve çevre tasarımı, tekstil ve eğitim konularında çalışan akademisyenler, tasarımcılarla, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İzmir Şubesi, Ege Giyim Sanayicileri Derneği, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, İZFAŞ, Karabağlar Belediyesi’nden olmak üzere yaklaşık 30 kişi/temsilci katıldı.
Toplantının, 2 önemli gündemi vardı:
1] Tasarım Danışma Kurulu’nun değerlendirilmesi.
2] 2019 yılı etkinlikleri: Tırtıl Sergisi, İyi Tasarım/Good Design İzmir_4, üTAS.
Elif KOCABIYIK SAVASTA’nın yaptığı sunuşla başlayan toplantının ilk gündem maddesi, Tasarım Danışma Kurulu’nun değerlendirilmesi oldu. Yapılan değerlendirmelerde; danışma kurulu üyeleri, sektörün temsilcileri ve akademisyenlerle sürdürülen iletişim ağının ve koordinasyonun daha fazla geliştirilmesi gerektiği dile getirildi.
2019 yılının Ekim ayında düzenlenecek olan, İyi Tasarım/Good Design İzmir_4’ün sosyal medya alanlarında daha yaygın ve iyi bir iletişim ağıyla duyurulduğundan söz edilerek, Alsancak İskelesi önüne kurulan Tırtıl Sergi Alanı ve Ütas’ın ve İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Birimi tarafından gerçekleştirilecek diğer etkinlik duyurularının özellikle sosyal medya ağlarında iyileştirilmesi yoluna gidilmesi gerektiği üzerinde duruldu.
Tırtıl sergi ünitesinde, İzmir Akademisi tarafından hazırlanarak, sergilenecek tasarım sergileri dışında davet usulüyle, tasarım sergisi başvurusu alınabileceği dile getirildi.
İzmir Akdeniz Akademisi’nin, tasarıma ilişkin yaptığı çalışmaların ve İzmir’de tasarıma yönelik yapılan çalışmaların istatistiğinin tutularak, oluşturulacak bir veritabanı vasıtasıyla bilimsel bir arka plan hazırlanabileceği; hazırlanacak bu arka planın, 2021 yılında yapılması planlanan ‘Dünya Tasarım Başkenti ve Yaratıcı Kent’ başvurularına, referans oluşturacağı belirtildi.
Tasarım etkinliklerinin, kentte ve uluslararası konumda yaygınlaştırılması hususunda çalışmaların sürdürülmesi fikrine varıldı.
Toplantı, katılımcıların gündem maddelerine ilişkin görüş ve önerilerinin paylaşılmasının ardından sona erdi.

Başvuru süresini uzattık!
‘Tırtıl’da sergilenmesini istediğiniz tasarım sergilerinizi 12 Haziran 2019 tarihine kadar bize ulaştırabilirsiniz.
İzmir Akdeniz Akademisi
Başvuru adresi ve iletişim bilgileri : İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Mehmet Ali Akman Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:1087 Konak/İZMİR
Telefon: (232) 293 4609
Son Başvuru Tarihi: 12.06.2019
Başvuru Koşulları:
-
Sergi başvurusunda bulunmak için tasarımla ilgili bir alanda (mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, kentsel tasarım, moda ve tekstil tasarımı, vb.) ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak ya da başka bir bölümden mezun olmakla birlikte, son 5 (beş) yıl içinde tasarım alanında sergi, yayın, vb. çalışmalar yapmış olmak koşulu bulunmaktadır. Öğrenci projeleri kabul edilmeyecektir.
-
Başvuru formu ve taahhütnamenin aşağıdaki linklerden indirilip doldurulması ve imzalı olarak İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Mehmet Ali Akman Mahallesi Mithatpaşa Caddesi No:1087 Konak/İZMİR” adresine teslim edilmesi gerekmektedir.
-
Sergide yer alacak olan çalışmaların dijital ortamda kullanılabilecek görsellerinin, 300 dpi jpeg olarak Ad_Soyad_Eser_Adi.jpeg yazılıp, tasarim@izmeda.org adresine iletilmesi gerekmektedir.
Başvuruların Değerlendirilmesi:
-
Başvurular, İzmir Akdeniz Akademisi tarafından oluşturulan Seçici Kurul tarafından değerlendirilecektir.

AÇIKLAMA
‘Tırtıl’ Tasarım Sergisi başvurularınız için teşekkür ederiz. Başvurular için seçici kurul toplantısı, 09 Mayıs 2019 tarihinde yapılmıştır. Değerlendirmede, sunulan seçkilerin mekânsal kurguyla olan uyumluluğu, tasarım odaklı sergileme misyonu ve Tırtıl’ın tanıtım öncelikleri göz önünde bulundurulmuş olup; bu kapsamda, Tırtıl’ın 2019 yılı sonuna kadar olan tanıtım dönemi için sergilemeye uygun başvuru bulunmamıştır. Başvuru sahiplerine sonuç bilgileri ayrıca ulaştırılacaktır.
Bu duruma istinaden, ilk serginin ‘Tasarım Koridorları’ yarışmasına ve ‘Tırtıl’ın kendisine ayrılmasına karar verilmiştir.
İzmir Akdeniz Akademisi

İyi Tasarım / Good Design İzmir_4 “Döngü” Etkinliği
Tema: DÖNGÜ / CYCLES
İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen İyi Tasarım/Good Design İzmir, kentte tasarımla ilgili faaliyette bulunan tüm grupları her yıl belirli bir tema çerçevesinde bir araya getiren, hem tasarım eğitimi ve mesleği adına yapılan üretimin hem de tasarıma ilişkin düşünsel zeminde yapılan çalışmaların paylaşıldığı bir etkinliktir. Sergiler, atölyeler, panel ve söyleşilerden oluşan etkinlik, tasarımcılar, öğrenciler, üreticiler, iş dünyası, eğitimciler, akademisyenler ve tasarımla ilgili tüm çevreleri canlı bir diyalog ve tartışma ortamında buluşturarak, İzmir’in bir tasarım ve inovasyon kentine dönüşüm sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Bu yıl Ekim ve Kasım aylarında düzenlenecek İyi Tasarım/Good Design İzmir_4’ün teması DÖNGÜ. İyi Tasarım/Good Design İzmir 4, tasarım bağlamında DÖNGÜ temasını ekolojiden teknolojiye, üretim döngülerinden tasarım ürününün kullanım ömrüne dek uzanan farklı başlıklar altında ele alacak. En genel anlamıyla bu tema “çizgisel gelişme anlayışına angaje olmayan, tüketim odaklı bir ilerlemenin nihai amaç olarak görülmediği bir tasarım uğraşı mümkün müdür?” sorusunu tartışmaya açıyor. Fiziksel dünyayla irtibatımızı sağlayan “şeyler”in tasarımı, salt insanı merkeze alan bir dünya kurma anlayışının yerine, varoluşun tüm canlıları kapsayacak şekilde yeniden düşünüldüğü bütüncül ve çok-merkezli kavrayışına vesile olabilir mi? Tasarım uğraşı, üretim-kullanım-imha çıkmazının ötesinde, atığın kaynak olarak yeniden değerlendirildiği döngüsel bir süreç olarak kurgulanabilir mi? Veri ve bilginin döngüsel süreçlerde işlendiği yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerinin yakın gelecekte tasarım pratiklerine etkisi ne olacaktır? Tedavülden düşen tasarım ürünleri için ikinci bir hayat var mıdır? Tasarımcıların ara ara ziyaret ettiği geçmişin akım ve modaları günümüzde tasarım uğraşına ne söyler?
Küresel ısınma ve iklim değişimi, azalan biyolojik çeşitlilik, küresel nüfus artışı, enerji krizi, doğayı tüketen kentleşme pratikleri ve sanayi atıklarının sebep olduğu çevre kirliliği, dünyayı belirsiz bir geleceğe doğru sürüklüyor. Bu tekinsiz gelişmelerle mücadelede bütüncül bir bakışı ve insan türünü aşan ölçekte bir “ortak iyi”nin tanımını amaçlayan “gezegensel düşünce”nin ortaya çıkışına tanıklık ediyoruz. Dünyanın esenliğine dair bu arayışa tasarımın katkısı ne olabilir? İyi Tasarım/Good Design İzmir_4, farklı disiplinlerden tasarımcıları diğer tüm canlılarla birlikte bir parçası olduğumuz yerkürenin bugünü ve yarınına dair söz üretmeye davet ediyor
Etkinlik Tarihleri
Atölyeler : Ekim 2019
Paneller : 18-19 Ekim 2019
Sergiler : 18 Ekim-3 Kasım 2019

İyi Tasarım / Good Design İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i bir tasarım ve inovasyon kentine dönüştürme yönündeki hedefinin en kapsamlı kamusal programını temsil ediyor. Sergiler, atölyeler, panel ve söyleşilerden oluşan etkinlikler dizisi, bir yandan tasarıma ilişkin güncel mesleki ve kuramsal tartışmalar için bir odak oluşturmayı, bir yandan da tasarımı kamuoyunun gündeminde daha merkezi bir konuma taşımayı hedefliyor.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3 etkinlikleri kapsamında; İzmir’de Bir Tasarım Rotası: Kemeraltı-Basmane’yi Haritalamak, Dünya Tasarım Konuşmaları: “Co-living İzmir”, Bir Tasarım Problemi olarak Kamu Yararı, Tasarım ve Otorite, Salınan Sarkaç: Tasarım-Zanaat İlişkisi, Disiplinler Ötesinde Bir Yer Var. Orada buluşalım!, Geleceği Karşılamak, Genç Tasarımcının Galaksi Rehberi, Deniz ve Tasarım 2, Tasarım Eğitiminin Geleceği başlıkları altında söyleşi, panel ve sunumlar ve 19 atölye çalışması gerçekti.
Sergiler
İyi Tasarım / Good Design İzmir_3 etkinlikleri kapsamında; Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) 30. yılı sebebiyle ETMK’nın 30 yılından ödüller, yayınlar ve hatıraların yer alacağı “ETMK 30 Yıldır Bir Arada” Sergisi, Vestel Elektronik San. ve Tic. A.Ş’nin, İZFAş.’ın ve çeşitli tasarımcıların ödüllü tasarımlarının da yer alacağı Ödüllü Tasarımlar Sergisi, İyi Tasarım_3 “Bir Arada” Sergisi, İyi Tasarım / Good Design İzmir_3 kapsamında gerçekleşen atölyelerin çıktıları, Yahşibey Tasarım Çalışmaları: 10 Yılın Hesabı 2006-2018 Sergisi başlıkları altında onlarca tasarım sergilenecek. Ayrıca 25. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin Tasarım Süreci’nin işleneceği Zaman & Zaman başlığı altında bir enstalasyon gerçekleşecek.

İYİ TASARIM İZMİR_3’E KATILIM ÇAĞRISI
İzmir’de tasarım ve inovasyonu desteklemek, tasarım alanında çalışan kurum ve kuruluşları ortak bir etkinlik çerçevesinde bir araya getirmek ve yeni bir sinerjiye kanal açmak adına yola çıkan ‘İyi Tasarım/Good Design İzmir’in üçüncüsü gerçekleşiyor.
İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir’de tasarım alanında çalışan tüm kurum, platform, inisiyatif ve bağımsız tasarımcıları kendi etkinliklerini planlayarak İyi Tasarım/Good Design İzmir_3 çerçevesinde yer alması için davet ediyor. 31 Ağustos 2018 Çumagünü mesai bitimine kadar bize ulaştırabileceğiniz katılım başvuruları, İzmir Akdeniz Akademisi’nce değerlendirilecektir.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3 çerçevesinde etkinliğin planlama, hazırlık ve programının netleştirilmesi için; içerik özeti, teması, katılımcı profili, mekânı, finansmanı ve tarihi planlanmış etkinliklerin yer aldığı Katılım Formu’nu iyitasarim@izmeda.org adresine iletebilirsiniz.
İYİ TASARIM/GOOD DESİGN İZMİR _3 ETKİNLİK TAKVİMİ (TASLAK)
31 Ağustos 2018 Çuma
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3’de yer almak için başvuruların son tarihi
31 Ağustos 2018 Cuma
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3’ye atölye ile başvuru için son tarihi
8-18 Ekim 2018 Pazartesi
Atölye düzenlemek isteyen kurum ve kuruluşlar için; Açık atölyelerin başlama tarihi. Açık atölyelerin çıktıları İyi Tasarım/Good Design İzmir_3’de sergilenecek.
19/20/21 Ekim 2018
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3 kurum/kuruluş etkinlikleri, konferanslar, paneller, gösterimler, atölye çalışmaları çıktıları
19 Ekim-30 Kasım 2018
İyi Tasarım/Good Design İzmir_3 Sergileri. Çağrılara gelen başvurular üzerinden seçilecektir.
İyi Tasarım İzmir_3 / Good Design Katılım Formu’nu tıklayarak indirebilirsiniz!
www.iyitasarimizmir.org

Dünya Tasarım Başkenti 2020 adaylarından biri olan İzmir şehri, tasarıma yönelik vizyonunu Dünya Tasarım Örgütü ile işbirliği içinde sürdürüyor. Dünya Tasarım Başkenti 2020 başvurusunu yapan kurum olan İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi, bu yıl Dünya Tasarım Konuşmaları (World Design Talks-WDT) ve Dünya Endüstriyel Tasarım Günü (World Industrial Design Day-WIDD) etkinliklerini Dünya Tasarım Örgütü İzmir üyeleri ve İzmir’deki tasarım çevreleriyle iletişim içinde planladı.
Katılımcı bir dizi ortak çalışma sonucunda İzmir’de gerçekleşen Dünya Tasarım Konuşmaları’nın teması, “birlikte yaşamak (co-living)” olarak belirlenmiştir. Hem küresel ölçekte önemli bir meseleye işaret eden, hem de yerel ölçekte şehrin farklı gündemleri üzerine birlikte çalışılabilecek bir konu olan “birlikte yaşamak” teması İzmir’e atfedilen birlikte yaşama kültürünün zenginliğine işaret etmesi açısından ayrıca önemli. Bu bir günlük etkinlikte “birlikte yaşamak (co-living)” teması; “doğa ile birlikte yaşamak”, “toplumda birlikte yaşamak”, “şehirde birlikte yaşamak”, “tarihsel mirasla birlikte yaşamak”, “teknolojiyle birlikte yaşamak” başlıkları altında ele alınmıştır. Dünya Tasarım Konuşmaları, “birlikte yaşamak” temasının kavramsal boyutta, tasarımla ilişkisi açısından ve İzmir’deki kültürel boyutuyla ele alındığı konuşmalarla başlayıp, alt başlıkların ele alındığı çalıştayla devam etti.
Dünya Tasarım Konuşmaları (WDT) ve Dünya Endüstriyel Tasarım Günü (WIDD) kutlaması etkinlikleri, Dünya Tasarım Örgütü (WDO) Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla 29 Haziran 2018 Cuma günü, 08:30-21:00 saatleri arasında, İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
KONUŞMACILAR
Prof. Dr. Mugendi M’Rithaa Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç Doç.Dr. Serhan ADA
ATÖLYELER

İzmir Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği “İyi Tasarım/Good Design İzmir_2” 6 Ekim’de atölyelerle başlayıp. Sunumlar, paneller ve gezilerin de olduğu ana etkinlik günleri; 20-21-22-28 Ekim ve 4 Kasım.
20 Ekim’e kadar sergilerle gerçekleşti.

İYİ TASARIM/GOOD DESIGN İZMİR_2’YE KATILIM ÇAĞRISI
7 Ağustos 2017 Pazartesi
İzmir’de tasarım ve inovasyonu desteklemek, tasarım alanında çalışan kurum ve kuruluşları ortak bir etkinlik çerçevesinde bir araya getirmek ve yeni bir sinerjiye kanal açmak adına yola çıkan ‘İyi Tasarım/Good Design İzmir’in ikincisi gerçekleşiyor.
İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir’de tasarım alanında çalışan tüm kurum, platform, inisiyatif ve bağımsız tasarımcıları kendi etkinliklerini planlayarak İyi Tasarım/Good Design İzmir_2 çerçevesinde yer alması için davet ediyor. 11 Ağustos 2017 Cuma günü mesai bitimine kadar bize ulaştırabileceğiniz katılım başvuruları, İzmir Akdeniz Akademisi’nin Bilim Kurulu’nca değerlendirilecektir.
İyi Tasarım/Good Design İzmir_2 çerçevesinde etkinliğin planlama, hazırlık ve programının netleştirilmesi için; içerik özeti, teması, katılımcı profili, mekânı, finansmanı ve tarihi planlanmış etkinliklerin yer aldığı Katılım Formu’nu iyitasarim@izmeda.org adresine iletebilirsiniz.
İYİ TASARIM/GOOD DESIGN İZMİR _2 ETKİNLİK TAKVİMİ (TASLAK)
11 Ağustos 2017 Cuma
İyi Tasarım/Good Design İzmir_2’de yer almak için başvuruların son tarihi
25 Ağustos 2017 Cuma
İyi Tasarım/Good Design İzmir_2’ye atölye ile başvuru için son tarihi
2 Ekim 2017 Pazartesi
Atölye düzenlemek isteyen kurum ve kuruluşlar için; Açık atölyelerin başlama tarihi. Açık atölyelerin çıktıları İyi Tasarım/Good Design İzmir_2’de sergilenecek.
19 Ekim-19 Kasım 2017
İyi Tasarım/Good Design İzmir_2 Sergileri. Çağrılara gelen başvurular üzerinden seçilecektir.
20/21/22 Ekim 2017
İyi Tasarım/Good Design İzmir_2 kurum/kuruluş etkinlikleri, konferanslar, paneller, gösterimler, atölye çalışmaları çıktıları
İyi Tasarım/Good Design İzmir _2 Katılım Formu’nu tıklayarak indirebilirsiniz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2009’da düzenlendiği geniş katılımlı Kültür Çalıştayı’ndan, “İzmir, tasarım ve yenilik kenti olmalı” yönünde bir sonuç çıkmıştı. Bu fikir 2011’de İzmirDeniz Projesi’nin de üretildiği Tasarım Forumları ve 2012’de İzmir Akdeniz Akademisi’nin kurulmasıyla takip edildi.
“Tasarım kenti olmak aslında halk için daha rahat ve keyifle yaşanır bir kent olmak demek bana göre. Tasarım kenti demek, hızla dönüşen, kendini her daim yenileyen ve her defasında da görülmemiş hazlar, espriler, etkinlikler, eserler sunan bir kent demek.”
Prof.Dr. Tevfik Balcıoğlu’nun yukarıda söyledikleri bize, “İzmir, tasarım ve yenilik kenti olmalı” gibi aslında teknik sayılabilecek bir vizyona, adım adım yürünmeye başlandığında kentte yaşayanlar üzerinde nasıl bir etki oluşacağının, hangi boyutlarda deneyimlenebileceğinin ipuçlarını veriyor. Bir kentin, içinde yaşayan insanların hayatını böylesi bir dinamizm ve enerji ile doldurmak, algısını açmak, yaşam kalitesini yükseltmek gibi bir vizyona sahip olması, o kenti diğerlerinden ayrıştıracak önemli bir değer.
Tasarıma gönül vermiş bir kenti besleyecek ana damarlardan biri de tasarım eğitimi. İzmir bu alanda, yıllardır önemli değerler yetiştiren, insan kaynağı üreten bir kent.
Geniş Akdeniz havzasında “tasarım” yoluyla konumlanma hedefini, İYİ TASARIM / GOOD DESIGN İZMİR etkinliğiyle daha da somutlaşan İzmir, bu yıl Üniversiteler Tasarım Sanat / Mezuniyet Projeleri Sergisi (üTAS) adı altında, gelenekselleşmeye aday yeni bir oluşuma imza atıyor.
İzmir Akdeniz Akademisi’nin öncülüğünde ilerleyen üTAS, İzmir’in en kapsamlı tasarım organizasyonu olarak yola çıkan İyi Tasarım İzmir etkinliğinde, yaşam, kent, mekan, ürün, moda, grafik, görsel iletişim, film, seramik ve resim alanlarındaki öğrenci çalışmalarından oluşan büyük bir sergiyle İzmirlilerle buluşacak.
Çıktı / Output temasıyla düzenlenen İyi Tasarım İzmir’de mezuniyet çıktıları sergisi olarak yerini alan üTAS ‘ın her yıl yapılması planlanıyor.

İzmir Akdeniz Akademisi Tasarıma Çağrı Programı kapsamında uygulanan, İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği’nin 3 Mayıs 2016 tarihinde başlayan “Havra Sokağı’nı Tasarımla Buluşturma Projesi” Havra Sokağı’nda esnafın seçtiği, deneme niteliğinde bir üst örtü ve aydınlatma uygulamasıyla tamamlandı.
Proje; İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği, İBB İzmir Tarih Proje Merkezi/Tasarım Atölyesi, Konak Belediyesi, KA Katılım Atölyeleri ve Tasarım Koop. işbirliğinde gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Havra Sokağı’nda esnafla 4 katılımcı atölye çalışması ve çeşitli kurumların ve akademisyenlerin katılımıyla 4 çerçeve toplantısı gerçekleştirildi. Proje, “Esnaf ile birlikte tasarım ve uygulama etkinlikleri”;“Katılımlı Tasarım Atölyeleri” ve “Katılımlı Uygulama Atölyeleri” olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Havra Sokağı’nın güncel mekânsal sorunlarına, katılımcı yöntemlerle çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında sokaktaki altyapı, üstyapı, temizlik, atık yönetimi, yakındaki otobüs durağı yeri, ziyaretçi trafiği, tanıtım gibi güncel sorunlara da çözümler arandı; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin ilgili birimleri, diğer ilgili kişiler biraraya geldi, bu konudaki süreçleri çözümlemeye ve hızlandırmaya yönelik adımlar atıldı.
Geçtiğimiz günlerde Kemeraltı Havra Sokağı esnafının önerileri, tasarımcı ve mimarlar tarafından değerlendirilerek, birlikte kararlaştırılan tasarım öğelerinin üretimi yapıldı ve 3 Ekim 2016 günü esnafın seçtiği üst örtü ve aydınlatmaların prototip uygulaması gerçekleştirildi. Tüm sokağa uygulama yapılabilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

İYİ TASARIM İZMİR’de ilk yılın kavramsal çerçevesi: ‘Çıktı /Output’
Tasarımı gündelik dilin alışılmış bir kavramı olmaktan çıkarıp, yaşam kalitesini artırıcı, kentin ayırıcı özelliği haline getirmeyi ve potansiyelini arttırmayı hedefleyen, şehir estetiğinden ürün tasarımına kadar geniş kapsamlı bir tasarım anlayışı vizyonuyla biçimlenen ‘Tasarım Kenti İzmir’ hedefi, İYİ TASARIM İZMİR organizasyonu ile büyüyor.
İzmir’in en kapsamlı tasarım organizasyonu olarak yola çıkan ve geleneksel hale gelecek bir tasarım etkinliği olarak planlanan İYİ TASARIM İZMİR, yaşam, kent, mekan, ürün, moda, grafik, görsel iletişim, film, seramik, ve resim alanlarındaki öğrenci işlerinin sergisinden, ilgili sektörlerin tasarım projelerine, tasarım atölyelerinden ustalarla söyleşilere kadar kapsamlı ve disiplinler arası büyük bir buluşma olarak tasarlandı.
Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası olarak faaliyet gösteren Halkapınar’daki eski Un Fabrikası’nda ve Alsancak Havagazı Fabrikası’nda ayrıca kentin farklı mekanlarında gerçekleşecek etkinlikte dikiş makinaları sergisinden zeytinyağı makinaları koleksiyonuna, sandıktan çıkan tasarımlardan sokak donatılarına kadar pek çok proje sergilenecek ve deneyim paylaşılacak.
Mimarlık, Şehircilik ve Kentsel Tasarım, Endüstriyel Tasarım, Moda ve Tekstil Tasarımı, Görsel İletişim Tasarım, Grafik Tasarımın yanı sıra Film Tasarımı, Seramik ve Cam Tasarımı ve Resim alanlarında, İzmirli tasarımcı ve sanatçılarından son dönemlerde çıkan tasarım ve eserler İYİ TASARIM İZMİR’de yer alacak.
İYİ TASARIM İZMİR programında yer alan 10 sergi, 9 atölye çalışması, konferanslar, paneller ve sunumlar, 5 Üniversite’nin 20 bölümünden 90 proje ve 15’ten fazla kurumsal katılım ile yaklaşık 10 mekanda İzmirliler ile buluşuyor.


İzmir Akdeniz Akademisi Tasarıma Çağrı Programı kapsamında uygulanan, İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği’nin “Havra Sokağı’nı Tasarımla Buluşturma Projesi’ bugün Havra Sokağı esnafının katılımıyla başladı.
Proje ;İzmir Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği, İBB İzmir Tarih Proje Merkezi/Tasarım Atölyesi, Konak Belediyesi, KA Katılım Atölyeleri ve Tasarım Koop işbirliğinde gerçekleştiriliyor.
5 Mayıs’ta Prof. Dr. İlhan Tekeli başkanlığında, Havra Sokağı ile ilgili kurumların katılımıyla gerçekleştirilen tanıtım toplantısı, Havra Sokağı’nın güncel mekânsal sorunlarına, katılımcı yöntemlerle çözüm önerileri geliştirmek ve ilgili aktörler arası iletişim ortamı kurmayı amaçlamaktadır.
“Esnaf ile birlikte tasarım ve uygulama etkinlikleri” Katılımlı Tasarım Atölyeleri ve Katılımlı Uygulama Atölyeleri olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecektir.
18 Mayıs’ta Küçük Karaosmanoğlu Han’da Kemeraltı Havra Sokağı esnafının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, sokağın mimari sorunları, tezgah, vitrin, ürün sergileme, altyapı, üst örtü, duraklar-erişim ve atık sorunları öncelikli olarak dile getirildi ve çözüm önerileri üzerinde tartışıldı. Kemeraltı Havra Sokağı esnafının önerileri, tasarımcı ve mimarlar tarafından değerlendirilerek, seçilen tasarım öğelerinin üretimi gerçekleştirilecektir.
Havra Sokağı’nın nostaljik alışveriş deneyimini yaşatması ve yerelde esnafın daha fazla kazanmasını sağlayacak tasarım çözümlerinin üretileceği proje, Eylül ayı sonunda tamamlanacaktır.

7-18 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliğinde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin katkılarıyla “Tasarım Workshop”u düzenlenecektir.
16-17 Mart 2016 tarihlerinde Swissotel Büyük Efes Oteli’nde düzenlenecek “Tasarım Workshop” etkinliğine tasarım ile ilgili bölümlerin üniversite öğrencileri http://goo.gl/forms/eQQA3Uc5na linkinde yer alan formu doldurarak başvurabilirler.
*Başvuru için son tarih: 13 Mart 2016, 17.00
*Workshop katılım onayınız ve workshop programı 15 Mart 2016, 12.00’a kadar e-posta ile bildirilecektir.

Tasarım müzeyi de değiştiriyor… Yeni kuşak tasarım müzelerinin gelişimi ve geleceği İzmir’de konuşulacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen Tasarım Müzesi Uluslararası Konferansı 17 Ekim 2015 Cumartesi günü 13:30-18:00 saatleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. Konferansta, Portekiz’den İngilitere’den ve Türkiye’den tasarım müzeleri uzmanları buluşacak. Konferansın açılış konuşmalarını doktor Ali Nail Kubalı, Torbalı’da bulunan Key Müzesi’nin kurucusu Murat Özgörkey ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yapacak.
Moderatörlüğünü İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü ve Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu’nun gerçekleştireceği konferansta; Akdeniz’in bir ucundaki Lizbon’un tasarım ve moda müzesi’nin müdüresi ve 21. Yüzyıl müzeciliği konusunda uzman olan doktor Bárbara Coutinho, “Gelişen Bir Müzede Tasarım ve Moda” başlıklı bir konuşma yapıp, Lizbon’daki nefes kesici tasarım müzesi deneyimini paylaşacak.
Çağdaş tasarım konusunda uzman, küratör ve stratejik danışman olan, endüstriyel tasarımcı, Kingston Üniversitesi öğretim üyesi profesör Daniel Charny, “21. Yüzyılda Bir Tasarım Müzesi Olmanın Zorluğu” başlığı altında yapacağı konuşmada, dünya tasarım müzelerinden farklı örnekleri karşılaştıracak.
İstanbul’dan gelen uzmanlardan Burçak Madran, endüstriyel tasarımcı ve müzebilimci. Müzeler ve kültür kurumları için süreli ve sürekli sergilerin kavramsal kurguları ve tasarımlarının yanı sıra müze projelerine danışmanlık yapıyor. Çeşitli üniversitelerde sanat, müzecilik ve tasarım alanlarında dersler veriyor, tasarım, müze, kültür konularında yazılar yazıyor. Burçak Madran, “Geçmişin İzlerinden Koleksiyon Yapmak: Türkiye’nin Tasarım Ortamından Seçkiler” başlıklı bir konuşma yapacak.
Konferansa İstanbul’dan katılan Barış Gün, 2011’de, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) tarafından hazırlanan ve İSTKA destekli Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi (ETSM) kuruluşunda yer almış bir endüstriyel tasarımcı. Proje boyunca müzeolog Burçak Madran’ın yanında asistanlık, ETSM için müze ve tasarım tarihi araştırmacılığı yaptı. Barış Gün; “Türkiye’de Bir Tasarım Belleğini (ya da Bellek Kaybını) Bir Müzeye Dönüştürmenin Zorlukları” başlıklı bir konuşma yapacak.
Konferans halka açık olup simultene çeviri yapılacaktır.


İzmir Akdeniz Akademisi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İzmir Şubesi ile OLIVTECH 5. Zeytin ve Zeytinyağı Teknoloijleri Fuarına ‘Hayatımızda Tasarım Var’ sloganıyla katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi ile birlikte çalışarak, OLIVETECH 5 Zeytin ve Zetinyağı Teknolojileri Fuarı’nda kurduğu tasarım standı 16-19 Nisan 2015 tarihleri arasında Fuar İzmir’de yer aldı.
Standda, ETMK İzmir Şubesi’nin oluşturduğu bir endüstriyel tasarım seçkisi sergilendi. Bu sergi ile endüstriyel tasarım mesleğini tanıtmak, üretilen tasarımları paylaşmak; tasarımcılar ile sektör temsilcilerini buluşturmayı hedefledi.
HAYDİ OYNAYALIM! Polonya’dan Çocuklar İçin Tasarım
İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Atölyesi
Tarihi Havagazı Fabrikası Sergi Salonu, İzmir
31 Ekim – 30 Kasım 2014
Düzenleyen: Culture.pl
Evsahibi Kurum: İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi
Küratör: Ewa Solarz
Mekan tasarımı: TATEMONO
Grafik kimliklendirme: Baobaby Studio
HAYDİ OYNAYALIM! Polonya’dan Çocuklar İçin Tasarım 31 Ekim’de İzmir’de açıldı ve bir ay boyunca açık kaldı. Bu, Culture.pl.’nin küçükler için bu kadar kapsamlı gerçekleştirdiği ilk sergi. Türkiye’deki çocuklar ve anne babaları, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi’nin evsahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte Polonya oyuncakları ve iç tasarım elamanlarının en ilginç örneklerinden bazılarını deneyimleme ve değerlendirme olanağı buldular ve bu süreçte, Polonya kültürüyle ilgili bilgi sahibi de yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi, Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü dolayısıyla Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından yönetilen Culture.pl (Polonya Kültür Bakanlığı web sayfası) tarafından hazırlanan “Haydi Oynayalım! Polonya’dan Çocuklar için Tasarım Sergisi”ne ev sahipliği yapacak. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda 31 Ekim 2014 saat 11.00’de kapılarını açacak olan sergide Polonya oyuncakları ile iç tasarım elemanlarının en ilginç örnekleri yer alacak. 30 Kasım’a kadar açık kalacak sergi, her gün 11.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir.
Sergi, oyunla birleşecek
‘Polonya’dan Çocuklar için Tasarım Sergisi’, Culture.pl.’nin küçükler için bu kadar kapsamlı gerçekleştirdiği ilk sergi. Sergiyi gezen İzmirli çocuklar ile aileleri, Polonya oyuncakları ve tasarım objelerini incelerken, Polonya kültürüyle ilgili bilgi sahibi olma fırsatı yakalayacak. Çocuklar için tasarım Polonya’da dinamik biçimde büyüyen bir alan. Mobilya ve dekoratif aksesuarların yanısıra, doğal ve organik malzemelerden yapılan geniş bir eğitsel oyuncak yelpazesi de üretiliyor. Tasarımcılar her ayrıntıya büyük önem veriyor ve ürünler çoğu zaman yerel zanaatkarların yardımıyla elde üretiliyor. Haydi Oynayalım Sergisi, Polonya çocuk tasarımının en ilginç örneklerini çekici bir biçimde sergiliyor. Bir oyunla birleştirilen sergi, çocukları oyuna katılmak ve her ürünü deneyerek keşfetmek için adeta kışkırtıyor. Düzenleyiciler, animatörlerin bir dizi atölye çalışması yürütecekleri, sergilenen ürünlerin her birinin arkasındaki hikayeyi anlatacakları bir oturma odası oluşturuyorlar. Oturma odasının ziyaretçileri Polonya yayıncılarının yayınladıkları güzel illüstrasyonları olan kitapları görebilecek, rahat koltuklarda oturabilecek, Polonya oyunları oynayıp, Baobaby Stüdyo tarafından tasarlanan haritayı boyayabilecek ve yeni oyuncakları deneyebilecek.
Tasarım işbirliği yaratacak
Serginin küratörü Ewa Solarz, ilginç bir sunumla biraraya getirilen, özenle seçilen nesnelerin bütün çocukların ve tasarım alanındaki profesyonellerin dikkatini çekeceğini söyledi. Solarz, “Sergi, Polonya ile Türkiye’deki tasarım endüstrileri arasında işbirliği olanağı yaratması açısından da benzersiz bir fırsat. Sergiyle, ziyaretçileri çeşitli interaktif sergiler, workshoplar vasıtasıyla, tasarım dünyasında ve de en önemlisi Polonya Kültürü alanında uzun bir gezintiye çıkaracağız” dedi.
“Haydi Oynayalım! Polonya’dan Çocuklar İçin Tasarım” sergisinin sembolünün Polonya’daki en popüler kuşlardan biri olan leylek olduğunu kaydeden Solarz, “Leylekler yaz aylarını köylerde yuva yapmakla geçirirler. Sonbahar geldiği zaman ise sıcak ülkeler diye adlandırdığımız ülkelere göç ederler. Türkiye de, bu ‘sıcak ülkeler’den biridir. Leylek temalı yazıtahtası üzerinde oynanan oyunda, çocukların soru-cevap şeklinde eğlenceye dahil olmaları sağlanacak. Kendilerine yöneltilecek sorular ve verilecek görevler, çocukların hayal dünyalarını ve düşüncelerini geliştirmeleri yönünde zorlayacak. Serginin en önemli yönlerinden biri de; çocukların ve isteyen diğer katılımcıların her ürünü test edip değerlendirmelerine fırsat verecek şekilde interaktif yapıda olması. Umarım Türkiye’deki çocuklar, leyleğimizi sever ve onu adım adım takip ederek serginin tamamının tadını çıkarır” diye konuştu.
Tasarım Sandığı Atölyesi
‘Polonya’dan Çocuklar için Tasarım Sergisi’ kapsamında bir dizi atölye çalışması gerçekleşecek. İzmir Akdeniz Akademisi’nin çocuklar için 31 Ekim, 15 Kasım ve 29 Kasım tarihlerinde Tarihi Havagazi Fabrikası Kağıt Atölyesi’nde genç tasarımcı Seyhan Deniz Reis’in yönetiminde düzenleyeceği atölye dizisinde çocuklar ‘tasarım’ kavramıyla tanışacak. Reis, İzmir Akdeniz Akademisi ile iletişim içinde geliştirdiği Tasarım Sandığı başlıklı atölye programında, yeni yetişen nesli önceki dönemin tasarım ürünleriyle karşılaştırıp, tasarım fikriyle tanıştırmayı hedefliyor.
Tasarımcılar ve üreticiler…
Üretimleri halen devam eden sergi ürünlerini; A Good Start, Bajo, Bambaks, Boomini, Robert Czajka, Agnieszka Czop, Drache&Bär, Esy Magnesy, Granna, Szymon Hanczar, Integra Toys, Kafti Design, Klaudia Kuhn, Laboratoryart, Malafor, Minimetry, Miuki, Muc Muc, odRzeczy, Pani Jurek, Panpepe, Plich, Poor Design, Protein Design, Alicja Patanowska, Joanna Rusin, Smaga Projektanci, Trzy Myszy, UAU for Brambla, Wooden Story, Woodszczescia, XYstudio, Zieta Prozessdesign, Zuzu Toys gibi tasarımcılar ve üreticiler hazırlıyor.
Culture.pl nedir?
Culture.pl web sayfası, dünya genelinde gerçekleştirilen Polonya kültür etkinlikleri hakkında günlük bilgiler verir. Polonya kültürü hakkındaki en büyük ve en geniş kapsamlı bilgi kaynağıdır. Polonya ve Polonya dışındaki etkinliklerin listesinin yanısıra çok zengin sanatçı biyografisi, söyleşiler, makaleler ve kültür enstitüleri hakkında geniş bilgi ve profilleri sunar. Polonya tasarımına adanmış olan özel bir bölümü, en son trendler, çalışmalar, ve projeler hakkında bilgiler içerir. Culture.pl web sayfası, 10 yılı aşkın bir süredir Polonya’nın kültürel izlenimini güçlendirmeyi ve uluslararası kültürel alışverişlerden en iyi şekilde yararlanmayı amaç edinen Ulusal Kültürel Enstitü olan Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından yönetiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2009 yılının Ekim ayında gerçekleştirilen geniş katılımlı İzmir Kültür Çalıştayı’nda ortaya çıkan görüşlerin takipçisi olmak üzere bir kent akademisi kurulması önerildi. Bu doğrultuda, bir düşünce kuruluşu ve demokratik bir platform olarak faaliyete geçen İzmir Akdeniz Akademisi, kentteki dinamikleri harekete geçirmek için çalışacak esnek bir yapılanmadır ve katılımcı bir anlayışla çalışmaktadır.
İzmir Akdeniz Akademisi; tasarım araştırmaları, tasarım uygulama araçları, tasarım yapıları, tasarım etkinlikleri, tasarım ödülleri, tasarım projeleri ve tasarım yayınları konularında çalışmalarına devam ediyor…
İzmir Akdeniz Akademisi, bu dizge içinde önemli bir adım olarak ‘Tasarım Koridorları Ulusal Fikir Yarışması’ ile İzmirlilere, tasarımla yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Ayrıntılar için www.izmeda.org internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
YARIŞMANIN AMACI
İzmir’in tasarım ve inovasyon alanlarında desteklenmesi hedefi doğrultusunda; kentte tasarım kavramını geniş kitlelerle buluşturacak, kentlilere tasarım bilinci kazandıracak ve tasarım etkinliklerini barındıracak mekânın tasarlanmasıdır.
Bu mekânın kendisinin dikkat çekici, yaratıcılık ve yenilik içeren bir tasarım nesnesi olması istenmektedir.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 23 ve 53’üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmış olan ‘Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ uyarınca düzenlenen bu yarışma, serbest, ulusal, tek kademeli bir fikir yarışmasıdır.
YARIŞMANIN KONUSU VE YERİ
İzmir’in çeşitli kamusal alanlarında tasarım ve sanat sergileri, performans ve diğer sanatsal etkinlikleri içinde barındırabilecek, taşınabilir, kurulup kaldırılabilir, iklim koşullarına uygun, sergilenenlerin güvenliğini sağlayan, çok amaçlı mekân tanımlayan tasarımlar elde edilmesidir.
Yarışmacılardan İzmir kenti içerisinde tasarımlarını yapacakları yer ve bağlamı kendilerinin seçmeleri beklenmektedir. Yapılacak tasarım, İzmir kent bütününde, çeşitli güzergâhlar/rotalar üzerinde, farklı odak noktalarında, kıyı şeridinde ya da diğer kamusal alanlarda, en az 3 ay kalabilecek, kısa sürede kurulup kaldırılabilecek nitelikte olmalıdır. Tasarımın, güzergâh(lar) üzerinde tekrarlanması ya da çeşitlemelerin önerilmesi ve en az iki farklı yerde konumlandırılabilmesi beklenmektedir. Yarışmacıların seçtikleri kentsel bağlamı, uygun tekniklerle ve uygun ölçekte tanımlamaları beklenmektedir.
YARIŞMAYA KATILMA KOŞULLARI
Yarışmaya bireysel ya da ekip olarak katılım mümkündür. Ekip olarak katılım durumunda, yarışmacıların her birinin, bu maddenin 6. bendi dışında, diğer koşulların tümüne uyması zorunludur. Bu durumda, idare ile ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere, yarışmacılar arasından bir kişinin ekip başı olarak belirtilmesi gerekir. Yarışmacıların aşağıda sıralanan şartları yerine getirmesi gerekmektedir:
• Jüri üyelerini ve raportörleri belirleyenler ve atayanlar arasında olmamak,
• Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek) ve raportörler ile bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak,
• Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmamış olmak,
• Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak,
• Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak,
• Şartname alıp, isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir),
• Yarışmaya katılmak isteyen yarışmacıların, Vakıfbank İzmir Şubesi’nin TR640001500158007292289040IBAN no’lu İzmir Büyükşehir Belediyesi hesabına, “İzmir Akdeniz Akademisi Yarışma Şartnamesi Bedeli” açıklaması ile 30 TL yatırmaları gerekmektedir. Yarışmacılar, banka dekontu ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü Yarışma Raportörlüğü’ne ad, soyad ve iletişim bilgileri ile başvurarak, yarışma şartnamesini alabileceklerdir. Yarışmacılar, şartnameyi elden alabilecekleri gibi, banka dekontunu idarenin iletişim bilgilerinde belirtilen faks numarasına göndererek de alabilirler. Faksın alınmasını takip eden gün, şartname idare tarafından yarışmacının adresine iadeli taahhütlü olarak gönderilecektir.
Şartname almak için son tarih, yarışma takviminde belirtilen tasarımların son teslim tarihi ve saatidir.
Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da, projeleri yarışma dışı bırakılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına/kuruluşlarına bildirilir.
ÖDÜLLER
5 adet eşdeğer ödül verilecek olup, her bir ödül değeri net 20 bin TL’dir.
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma İlan Tarihi | 30 Haziran 2014, Pazartesi |
Soru Sorma İçin Son Tarih ve Saat | 10 Temmuz 2014, Perşembe, 17.00’a kadar |
Sorulara Cevap Vermek İçin Jürinin Toplantı Tarihi |
12-13-14 Temmuz 2014 |
Sorulara Cevap Verme Çalışmalarının İlanı ve Sonuçlarının Yarışmacılara Gönderilme Tarihi | 18 Temmuz 2014, Cuma |
Tasarımların Son Teslim Tarihi ve Saati | 8 Eylül 2014 Pazartesi, 17.00’a kadar |
Jüri Değerlendirme Toplantısı Tarihi | 12-13-14 Eylül 2014 |
Sonuçların Açıklanma Tarihi | 19 Eylül 2014, Cuma |
Proje Sergileme Tarihleri ve Yeri | 27 Eylül-20 Ekim 2014, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) |
Kolokyum ve Ödül Töreni Tarihi, Saati ve Yeri | 27 Eylül 2014 Cumartesi, Saat 13.00, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) |
JÜRİ ÜYELERİ
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
B. Fügen SELVİTOPU | İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İzmir Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi |
Ali SABUKTAY | İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Koordinatörü |
Hasan TOPAL | TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı |
Prof.Dr. Tevfik BALCIOĞLU | Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İzmir Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu ve Bilim Kurulu Üyesi, Tasarım Koordinatörü |
Yrd.Doç.Dr. Mine OVACIK | Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı |
Tevfik TOZKOPARAN | İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı |
Dr. Ayşegül SABUKTAY AKTAŞ | İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi Müdürü |
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Prof.Dr. Cânâ BİLSEL | Mimar (Jüri Başkanı) |
Yrd.Doç. Dr. Can ÖZCAN | Endüstriyel Tasarımcı |
Dr. Erdal UZUNOĞLU | Mimar |
Hakan GENCOL | Endüstriyel Tasarımcı |
Mehmet KÜTÜKÇÜOĞLU | Mimar |
Murat TABANLIOĞLU | Mimar |
Turgut ÇIKIŞ | Mimar |
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Ögr.Gör. Aysun AYTAÇ | Endüstriyel Tasarımcı |
İlker ÖZDEL | Mimar |
Yrd. Doç. Dr. İnci UZUN | Mimar |
Doç. Dr. Koray KORKMAZ | Mimar |
RAPORTÖRLER
Aslı TOPAL | İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü Tasarım Asistanı, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisi |
Merve TOSUN ARTOK | İzmir Büyükşehir Belediyesi Projeler Müdürlüğü, Mimar |
RAPORTÖR YARDIMCILARI
Ruşen KAYA | İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü, Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni |
Sezer KIZIL | İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü, Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni |
İDARENİN ADI, ADRESİ VE İLETİŞİM BİLGİLERİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü Yarışma Raportörlüğü,
Adres: Mehmet Ali Akman Mah. Mithatpaşa Cad. No:1087 Pk: 35290 Konak, İZMİR
Tel: 0 (232) 293 46 110 (232) 293 46 11 Faks: 0 (232) 293 46 10
e-Posta: tasarim@izmeda.org İnternet Sitesi: www.izmeda.org

Wormhole University Seminar – 1
Uygulamanın İçinden – Within Practice
20 Mayıs 2014 Salı 19.30 – 20th May 2014
Kelwin Palmer and Sam Basu
Yaşadığımız dünyanın politik ekonomik ve sosyo-kültürel ortamında artık ‘tasarım problemi’nin dışında kalma şansımız yok. Bugün bu sebepten dolayı, geleneksel anlamda mimarinin mekana ilişkin ön kabullere dayanan ilişkisinin ötesinde işgal ve eylem biçimleri için yeni teknikler ve araçlar önermemiz gerekmekte.
The ubiquity of global urbanisation as an indefinitely extendable and seamless envelope is increasingly being contradicted by a number of phenomena that, through geological, social and political layers, profoundly challenge the position, role and practice of architecture.
Wormhole University Seminar – 2
Az Yoğunluklu Objeler – Low Density Objects
22 Mayıs 2014 Perşembe – 22nd May 2014
Kelwin Palmer and Sam Basu
Az Yoğunluklu Objeler, düşük kentsel yoğunluklarda ve kırsal ya da ücra olarak nitelendirdiğimiz bölgelerde bize biricik şekillerde görünür olan büyük ölçekli altyapı ve üretim objelerini mercek altına alma girişimidir. Bu alanlar artık “çoğu hızlı yaşayan kentten daha değişken” olarak rahatlıkla adlandırılabilir. Bugün antrophocene bu alanların kalitelerinin anlaşılmasına ışık tutar.
Low Density Objects is an attempt to take account of the large scale infrastructural and productive objects that are uniquely visible to us in zones of low urban density or what we have formally called rural or remote areas. These areas can now be considered “more volatile than the most accelerated city” and the anthropocene brings their qualities into a new light.
Moderatör: Cenk Dereli
Kültürpark İzmir Sanat Önü (Açık Alan)
Katılım ücretsizdir. Seminer dili İngilizce’dir.
Participation is free of charge. The Seminars will beheld in English.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İzmir Şubesi ile birlikte çalışarak, 25. İzmir Mobilya Fuarı’nda (MODEKO ) kurduğu tasarım standının, İzmir’deki tasarımcılar için bir buluşma noktası olması hedefleniyor.
Standda, ETMK İzmir Şubesi’nin oluşturduğu bir endüstriyel tasarım seçkisi sergilenecek. Bu sergi ile endüstriyel tasarım mesleğini tanıtmak, üretilen tasarımları paylaşmak ve tasarımcılar sector temsilcilerini ile İzmirlileri buluşturmak hedefleniyor.
Standda, 1 Mart 2014 Cumartesi günü, saat 15:00’da endüstriyel tasarım konusunda katılıma açık bir söyleşi planlandı.

İzmir’de Tasarım Var, İzmir’de Yaratıcılık Var!
İzmir Akdeniz Akademisi, IF wedding FASHION İZMİR 2014’e “Hayatımızda Tasarım Var” sloganıyla ve ünlü tasarımcılarla, tasarım öğrencilerinin yaratıcılıkta sınır tanımadan birlikte çalışacakları, “Yaparak Tasarlamak” workshop programıyla katılıyor.
“Hayatımızda Tasarım Var” sloganının arka planında Akademinin İzmir’i bir tasarım kenti haline getirmek misyonu yer alıyor. IF wedding FASHION İZMİR Fuarı’ndaki standını bir tasarım işliği haline getirecek olan İzmir Akdeniz Akademisi, 4. kuşak tasarımcılar; Mihrican Damba, Özlem Erkan ve Deniz Kaprol’le tasarım öğrencilerinin yaratıcılıkta sınır tanımadan birlikte çalışacakları bir ortam oluşturuyor.
Yaparak Tasarlamak…
İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım danışma kurulu üyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz’ün kavramsal çerçevesini hazırladığı “Yaparak Tasarlamak” adlı atölye çalışmasının çağrı metni şöyle:
“Özgün ve biricik tasarımlara giden yol her zaman masada bitmez. Çoğu zaman tasarımcının gerçekleştirmek istediği fikri hayata geçirmesi için el, beyin ve kalp koordinasyonu gerekir. Bu bağlamda tasarımcı tıpkı bir zanaat ustası gibi el becerilerine ve yapma bilgisine güvenir. Adeta bir sonraki olası tasarımı keşfetme dürtüsü, malzeme ile deneysel bir sürece girer ve beklenmedik sonuçlara ulaşır. Elbette bu süreçte bilgisi, deneyimi, estetik görüşü ve ait olduğu kültürel bağlamlardan destek alır. Kimi zaman elinin altındaki ya da keşfettiği bir malzeme, bir aksesuar, bir detay tasarıma dokunuşunu etkiler. Özgün işlere imza atan pek çok tasarımcı gerçekte böyle çalışır, böyle üretir. Bu atölye çalışması kapsamında tasarım eğitimi almakta olan geleceğin tasarımcı adaylarını böyle çalışan ve özgün işlere imza atan Türkiye’nin 4. kuşak tasarımcıları ile biraraya getiriyoruz. IF wedding FASHION İZMİR 2014 Fuarı çerçevesinde İzmir Akdeniz Akademisi olarak yaratıcı drapaj, yüzey manipülasyonu ve takı atölyesi düzenliyoruz.”
İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Danışma Kurulu’nun önerisi ile IF wedding FASHION İZMİR Fuarı’na tasarım standı ile katılma kararı alan Akademi bu adımla, İzmir’deki ihracat kapasitesi yüksek gelinlik imalatı sektörüne tasarımın önemi hatırlatmayı ve genç tasarımcılarla sektör temsilcilerinin etkileşime girebilecekleri bir ortam oluşturmayı hedefliyor. Bu çaba ile, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’deki tek gelinlik fuarı olan IF wedding FASHION İZMİR Fuarı’na verdiği destek, gelinlik sektörünü tasarımla güçlendirmek ve tasarımın yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkisini İzmir’in vazgeçilmez değerleri arasına katmak hedefine ulaşıyor.
Bu çabalarla, İzmir Akdeniz Akademisi’nin tersine bir beyin göçü başlatmak, İzmir’i tasarımcılar için tercih edilen bir merkez haline getirmek gibi hedefleri görünür kılınıyor.
IF wedding FASHION İZMİR Fuarı’nda Yaratıcı Tasarım Serüveni Mihrican Damba ile Başlıyor.
İzmir Akdeniz Akademisi, “Yaparak Tasarlamak” başlıklı workshop dizisini, İzmir’den çıkan uluslararası bir isim olan tasarımcı Mihrican Damba’nın yüzey manipülasyonu atölyesi ile başlatıyor.
İzmir doğumlu olan Mihrican Damba’nın İzmir’den Londra’ya ve Cannes’e uzanan yükseliş serüveni 2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Bölümü’nden mezun olmasıyla başlamış. İzmir’deki sanatçı beyin göçünün önüne geçilmesi gerektiğini düşünen Damba Üretim coğrafyasında İzmir ve Londra arasında mekik dokuyan bir tasarımcı. Tasarımlarının en önemli özelliği günümüzde genç kuşak arasında unutulmaya yüz tutmuş yüksek terzilik geleneğini sürdürmesi ve uluslararası ölçekte kişiye özel üretimler yapması. Londra’daki şirketinin ardından ikinci şirketini 2013 yılında İzmir’de Moda ve Sanat İzmir Ofisi adıyla kurgulayan Mihrican Damba, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Akdeniz Akademisi’nin Tasarım Danışma Kurulu üyeleri arasında yer alıyor.
Özlem Erkan’la Yaratıcı Drapaj Atölyesi
İzmir Akdeniz Akademisi’nin fuarın 3. Günü, 24 Ocak 2014 Cuma günü düzenleyeceği yaratıcı drapaj atölyesinin yönlendirici tasarımcısı Özlem Erkan da eğitimini İzmir’de tamamlayan, ancak bugün İstanbul’da yaşayan ve üreten bir tasarımcı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarım Bölümü mezunu Erkan, İzmir’e olan bağlılığını bu kez İzmir Akdeniz Akademisi moda tasarımı alanına destek vererek gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tasarım alanını desteklemesinin ve tasarımcıların egolarını bir kenara bırakarak biraraya gelebilmelerinin İzmir için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyor.
Aksesuar Tasarımının Uluslararası İsmi Deniz Kaprol’le Takı Tasarımı Atölyesi
Akdeniz Akademisi’nin IF wedding FASHION İZMİR Fuarı’nın son günü gerçekleştireceği takı atölyesinin yürütücü tasarımcısı Deniz Kaprol. İstanbul Kültür Koleji ve Ankara Bilkent Üniversitesi’nden sonra eğitimini New York’ta Fashion Institute of Technology’de kadın giyim üzerine tamamlayan Kaprol burada mücevher tasarımı üzerine dersler de alarak, ABD’nin önde gelen firmalarında çalışmaya başlamış. İstanbul Moda Haftasında düzenli olarak takı defileleri ile yer alan Kaprol, giyilebilir aksesuarlara da imza atan deneysel tarzı ile moda ve aksesuar tasarımı arasında yaratıcı bir köprü kuran bir tasarımcı.
İzmir’in Moda Tasarımı Manifestosunun İlk Cümlesi: “Hayatımızda Tasarım Var”
IF wedding FASHION İZMİR Fuarı’ndaki Akdeniz Akademisi standı, İzmir’in moda tasarımı manifestosundaki ilk adımı. Bu adım, Akademi tarafından 4 Ocak 2014 tarihinde düzenlenen moda tasarımı toplantısında görüşülerek oluşturulmuş. İzmir Akdeniz Akademisi’nin çağrısı üzerine İzmir’in moda tasarımı manifestosunu ortaya çıkarmak üzere bir araya gelenler arasında toplantıya İstanbul’dan katılan moda yazarı Alex Akimoğlu, Türkiye’de takı tasarımı konusunda isim olan Deniz Kaprol, GQ Dergisi sanat direktörü Eray Makal, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Erkmen Savaşkan, Moda Tasarımcıları Derneği Genel Sekreteri Pınar Kaplankıran ve moda tasarımcısı Özlem Erkan da bulunuyordu. Toplantıya İzmir’den katılanlar arasında ise bazıları Akdeniz Akademisi tasarım danışma kurulu üyesi de olan;İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Nevbahar Göksel, Emel Akın Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Arzu Marmaralı, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi araştırma görevlisi Mustafa Kula, İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç.Dilek Himam, İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü araştırma görevlisi Onur Mengi, tasarımcılar Evrim Seymen, Fırat Neziroğlu, Figen Elmaskaya, Sema Sertkaya Akbay, Sevda Gevenci, Zeynep Acar, kareograf Şafak Fişek, Yüksek Mimar Cenk Dereli, sektör temsilcileri Nedim Örün, Bekir Akbaş, Berrin Gönen, EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden, EGSD Genel Sekreteri Nükhet Şenkaya bulunuyordu.
Workshop Programına İstanbul, Ankara, Isparta ve İzmir’den Başvurular Var
Akdeniz Akademisi’nin IF wedding Fashion Fuarı’nda Mihrican Damba, Özlem Erkan ve Deniz Kaprol ile birlikte yaratıcı üretim sürecini deneyimleme şansına sahip olmak için Ankara, İstanbul, Isparta ve İzmir’deki üniversitelerde okuyan çok sayıda öğrenci başvurdu. Başvurular arasındaHacettepe Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nin moda tasarımı, endüstriyel tasarım öğrencileri bulunuyor.
İzmir Akdeniz Akademisi paylaştı: 13 Mayıs 2015 Çarşamba

HAYATIMIZDA TASARIM VAR
Özgün ve biricik tasarımlara giden yol her zaman masada bitmez. Çoğu zaman tasarımcının gerçekleştirmek istediği fikri hayata geçirmesi için el, beyin ve kalp koordinasyonu gerekir. Bu bağlamda tasarımcı tıpkı bir zanaat ustası gibi el becerilerine ve yapma bilgisine güvenir. Adeta bir sonraki olası tasarımı keşfetme dürtüsü, malzeme ile deneysel bir sürece girer ve beklenmedik sonuçlara ulaşır. Elbette bu süreçte bilgisi, deneyimi, estetik görüşü ve ait olduğu kültürel bağlamlardan destek alır. Kimi zaman elinin altındaki ya da keşfettiği bir malzeme, bir aksesuar, bir detay tasarıma dokunuşunu etkiler. Özgün işlere imza atan pek çok tasarımcı gerçekte böyle çalışır, böyle üretir. Bu atölye çalışması kapsamında tasarım eğitimi almakta olan geleceğin tasarımcı adaylarını böyle çalışan ve özgün işlere imza atan Türkiye’nin 4. kuşak tasarımcıları ile biraraya getiriyoruz. IF wedding FASHION İZMİR 2014 Fuarı çerçevesinde İzmir Akdeniz Akademisi olarak yaratıcı drapaj, yüzey manipülasyonu ve takı atölyesi düzenliyoruz.
“YAPARAK TASARLAMAK” WORKSHOP PROGRAMI
22 Ocak 2014, Çarşamba, 13.00-17.00
Yüzey Manipülasyon, Yürütücü Tasarımcı Mihrican Damba
24 Ocak 2014, Cuma, 13.00-17.00
Yaratıcı Drapaj, Atölyesi Yürütücü Tasarımcı Özlem Erkan
25 Ocak 2014, Cumartesi, 13.00-17.00
Takı Atölyesi, Yürütücü Tasarımcı Deniz Kaprol
Başvuru
Üniversitelerin Moda, Tekstil Tasarımı ve Tasarım Bölümleri öğrencileri katılabilir. Katılım ücretsizdir. Başvurular 20 Ocak 2014 tarihine kadar başvuru formu doldurularak yapılacaktır.
Yer
İzmir Fuarı 4 No.lu Hol, Kültürpark – İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Standı
Kontenjan
Her atölye, 10 kişiyle sınırlıdır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde bir araya gelen ve bazıları İstanbul’da yaşayan İzmirli moda tasarımcıları, moda yazarları, mimar ve akademisyenler ile giyim sanayicileri, İzmir’in moda vizyonunu oluşturacak yol haritasını belirledi. Toplantıda İzmir’in Moda Tasarımı Manifestosu için de önemli adımlar atıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünden hayata geçirilen Akdeniz Akademisi, İzmirli modacılarla birlikte İzmir’in Akdeniz moda merkezleri arasındaki yerini alması için çalışmalara başladı. Oluşturulan çalışma grubu, ilk olarak İzmir’in Moda Tasarımı Manifestosu’nu şekillendirmeye başladı.
İzmir’in moda konusunda atılım yapması amacıyla, Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü ve Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Mukadder Özden, Ege Giyim Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Nükhet Şenkaya, Emel Akın Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Arzu Marmaralı’nın yanı sıra, bazıları İstanbul’da yaşayan çok sayıda İzmirli moda tasarımcısı, moda yazarı, mimar, tasarımcı, akademisyen, ayakkabı tasarımcısı ve tekstilci katıldı. Akdeniz Akademisi çatısı altında bir araya gelen moda tasarımcıları, öğretim üyeleri ve sektör temsilcileri, İzmir’in moda vizyonunu oluşturacak yol haritasını belirledi.
İnovasyon ve tasarım
IF Wedding Fuarı öncesi, İzmir’in moda tasarımı konusundaki dinamiklerini harekete geçirecek ve potansiyelini arttıracak çalışmaları gerçekleştirmek hedefiyle oluşturulan “Çalışma Grubu” moda tasarımı vizyonunu belirleyecek manifesto için önemli adımlar atıldı. ‘Moda Tasarımı Toplantısı’nda, İzmir’in IF Wedding Fuarı’yla geldiği gelişme noktasında, yeni güç alanının inovasyon, tasarım ve trend yaratmak olduğu da vurgulandı. İzmir’de endüstriyel gelinlik üretiminin geliştiği, bu endüstriyel üretimi tasarımla bütünleştirmek gerektiği belirtildi.
Odakta Akdeniz Akademisi var
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 2011 yılında gerçekleştirilen Tasarım Forumu’ndan bugüne kadar tasarım alanında adımlar atılmaya devam ediliyor. İzmir’in tasarım alanında hedeflerin takipçisi olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İzmir Akdeniz Akademisi, öncelikle bir tasarım danışma kurulu oluşturdu. Akdeniz Akademisi Tasarım Danışma Kurulu toplantılarında, İzmir’in bir tasarım kenti olması ve Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi düzeyine taşınması konusunda görüşler sunuldu. İzmir’de tasarım talebinin geliştirilme potansiyeli olması ve üniversitelerde tasarım ile ilgili gelişmiş bölümlerin bulunması nedeniyle Akademi; tasarım pratiğini, bilincini, bilgisini, etkinliklerini ve kentin tasarım donanımını geliştirmek, önerilen projelerin hayata geçirilmesi sağlamak için çalışmalarına başladı.

29 Haziran Dünya Endüstriyel Tasarım Günü kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi ve ETMK İzmir Şubesi işbirliği ile konuya dikkat çeken afişler tasarlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kurumsal Tasarımcısı Aslı AYPAK ŞENTÜRK tarafından tasarlanan afişlerin temel amaçları, gündelik hayatımızda endüstriyel tasarımın yerini ve önemini hatırlatmak ve toplumda,endüstriyel tasarım kavramının farkındalığını arttırmak olarak hedeflendi. Afişler, İzmir’de otobüs duraklarına, üniversitelerin panolarına ve çeşitli toplu taşım mekanlarına asıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Tasarım Toplantıları-II” 27 Mayıs 2013 tarihinde Akdeniz Akademis’inde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu, Bilim Kurulu Üyesi ve Tasarım Koordinatörü, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tevfik BALCIOĞLU’nun yaptığı toplantıya; “mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama, endüstriyel tasarım, moda tasarımı, tekstil, grafik tasarımı, reklam, sanat, medya ve iletişim konusunda çalışan akademisyenler, tasarımcılar ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İzmir Şubesi” temsilcilerinden oluşan yaklaşık 40 kişi katıldı.
“İzmir Kültür Ekonomisi ve Kültür Altyapısı Envanteri” konusunda Doç. Dr. Şebnem Gökçen DÜNDAR tarafından yapılan sunumla başlayan toplantı, Tasarım Sandığı konusunda Seyhan Deniz REİS tarafından hazırlanan proje sunumu ile devam etti. Sunumların ardından Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Akdeniz Akademisinin giderek operasyonel bir platforma dönüşeceğini, bu platformda projelerin nasıl hayata geçirilebileceği konusunda yol gösterici olmaya çalışacaklarını belirterek; “Akdeniz Akademisi henüz resmen açılışını yapmadı ve resmi olarak ilan edilmedi. Biz bu toplantılarla siz tasarımcıların da bizzat içinde olduğu bir hazırlık aşaması geçiriyoruz ve bir zemin oluşturuyoruz. Bir yandan da bu toplantılara katılan kitlelerden gelen önerilerle hedeflerin belirlenmesi Akdeniz Akademisinin İzmir’e ait olmasını sağlıyor.
Akdeniz Akademisinin bir amacı ”Tasarım” olgusunu halka tanıtmak ve onları bilinçlendirmek. Akademinin özel olarak hitap edebileceği kesimler var. Mesela çocuklar için neler yapabiliriz? Bu konuda projeler hazırlanmasına çalışacağız. Konuyu iyi bilmeyen kişiler, İzmir halkı için ilginç projeler neler olabilir? Yolda yürüyen insanların “Tasarım ne?” sorusunu sorabilmesini ve o soru sorulduğunda tutarlı bir yanıt verebilir hale gelmesini amaçlıyoruz.
Bir tarafta da Tasarımcılar, yani sizler varsınız. Bu konuda Akdeniz Akademisi sizler için, sizlerle beraber ne yapabilir diye düşünerek bir fuarlar listesi oluşturduk. Bu fuarlara Akdeniz Akademisi olarak bir stantla katılacağız. Fuarlarda; akademi tarafından yapılan “Tasarım Toplantıları’nda vardığımız sonuçları, çeşitli tasarım projelerini, tasarımın ne olduğunu anlatmaya çalışacağız. Ayrıca sektörle ilgili tasarımcıları buluşturma toplantıları düzenleyeceğiz. Akdeniz Akademisi’nin amaçlarından biri olan “tasarım pratiğini geliştirmek” için ”Tas
arımcı-Sektör-Sanayici Buluşmaları”nı gerçekleştirmeyi de amaçlıyoruz. Böylece İzmir’de yaşayan her kesimden insanda tasarım bilincinin, anlayışının yükselmesine katkı sağlamış ve İzmir’i tasarım alanında bir yere getirmek için çalışmaları sürdürüyor olacağız.” dedi.
Toplantı, katılımcıların görüş ve önerilerinin paylaşılmasının ardından sona erdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen “Tasarım Toplantıları – I” 12 Nisan 2013 tarihinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Yönetim Kurulu, Bilim Kurulu Üyesi ve Tasarım Koordinatörü, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tevfik BALCIOĞLU’nun yaptığı toplantıya; “mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama, endüstriyel tasarım, moda tasarımı, tekstil, grafik tasarımı, reklam, sanat, medya ve iletişim konusunda çalışan akademisyenler, tasarımcılar ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İzmir Şubesi, İzmir Reklamcılar Derneği” temsilcilerinden oluşan 26 kişi katıldı.
Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son 4 yıl içerisinde tasarım alanında gerçekleştirdiği çalışmalar konusunda genel bir bilgilendirme yapan Tevfik BALCIOĞLU; çalışmaların 2009 yılında Kültür Çalıştayı ile başladığını, çalıştayın sonucunda “İzmir’in tasarım kenti ve bunun yanı sıra Akdeniz’de bir tasarım merkezi” olması beklentisinin vurgulandığını belirtti. Kültür Çalıştayı sonrasında bu hedefe nasıl ulaşılabileceği, yaratıcı sektörlerin saptanması, bu sektördeki sorunlar, yenilikçi fikirlerin nasıl geliştirilebileceği sorularına yanıt bulabilmek için, katılımcı bir anlayışla, 2011 yılı Mayıs ayında bir tasarım forumu düzenlendiğini anlatan BALCIOĞLU; bu fikirleri hayata geçirecek bir mekanizmaya dönüşmesi için bir kent akademisi kurulmasının gerektiğinin dile getirildiğini hatırlattı. Bu amaçla, İzmir Akdeniz Akademisi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir müdürlük olarak kurulması konusunda çalışmalar başlatıldığını ve Mart 2011’de Akdeniz Akademisi’nin kurulduğunu ifade etti. Akademinin farklı fikirleri, projeleri hayata geçiren bir platform olarak işlev görecek bir örgütlenme yapısıyla, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi girişinde bulunan XIX. yüzyıldan kalma eski troleybüs atölyesinde çalışmalarına başladığını belirtti. BALCIOĞLU konuşmasına şöyle devam etti;
“Akademi; tarih, tasarım, ekoloji ve kültür sanat konularında çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İzmir’i Akdenizli bir kent olarak konumlandırmak için Akdeniz’in tarihini bilmemiz gerektiği anlayışından yola çıkarak; tarih konusunda Prof.Dr. İlhan TEKELİ ve Prof.Dr. Halil İNALCIK’ın Onursal Başkanlığında çalışmalar gerçekleştiriliyor. Diğer bir çalışma alanı ise tasarım. Bu konuda çalışmalar yapmak adına bugünkü toplantı düzenlendi. Akademinin üçüncü ayağı ekoloji: ekolojik bir yapılaşma ve organik tarım anlayışının İzmir’de ön plana çıkarılması stratejisinin parçası olarak, çalışmalar Prof. Dr. Ayşe FİLİBELİ koordinatörlüğünde yapılıyor. Kültür sanat konusu ise Doç. Dr. Serhan ADA’ya teslim edilmiş durumda. Tüm bu çalışmalar Ali SABUKTAY’ın Genel Koordinatörlüğünde yürütülüyor.
Bugün Tasarım konusunda iki gündemimiz var: biri İzmir’i bir tasarım kenti yapmak, diğeri de İzmir’i Akdeniz’de saygın bir tasarım merkezi düzeyine taşımak. Doğal olarak, Akdeniz’de İzmir’i bir yere getirebilmek için önce yerelde çalışmalar başlatılmalıdır. Bu çerçevede baktığımızda, bir kenti tasarım kenti yapabilmek çok boyutlu ve kapsamlı bir yaklaşım gerektirir. Tasarım pratiğini, bilincini, bilgisini, etkinliklerini ve kentin tasarım donanımını geliştirmek en önemli adımları oluşturur. İşe var olan tasarım pratiklerini geliştirmekle başlamak sağlam temeller kurmak için elzem gözüküyor. Her kentte az ya da çok, iyi ya da kötü yaratıcı endüstriler yer almaktadır. İzmir’in önde olduğu gelinlik sektörü, mobilya, elektronik gibi alanları bulunuyor. İkinci olgu kentin tasarım bilincini geliştirmek. Bunun için tasarım eğitim programlarına değinebiliriz ve kentlinin iyi tasarım anlayışını ve algısını bir üst düzeye nasıl taşıyabileceğimizi sorgulamalıyız. Üçüncü nokta tasarım bilgisi. Bir kent sadece tasarım üreterek tasarım merkezi haline gelemez, tasarım bilgisine de katkıda bulunacak girişimlerde bulunması, tasarım düşüncesi üretmesi de gerekir. Üniversitelerde tasarım fakültelerinde var olan bu pratikler nasıl geliştirilebilir, yaygınlaştırılabilir ve tüm bunları bir arada toplanabilecek, dördüncü temel unsur, yani tasarım etkinlikleri nasıl organize edilebilir? Beşinci nokta, yani kentin belediye açısından tasarımla donatılması meseli ayrıca düşünmeyi gerektirecek bir önem taşır.
Bizler bu sayılan alanlarda nasıl projeler üretebiliriz, bu projeleri kimler hayata geçirebilir, bu projeler için Akdeniz Akademisinden nasıl bir destek sağlanmalıdır gibi konularda sizlerin görüşlerini alacağız. Temsilcilerinin burada olmadığı sektörler olabilir, bu konuda da ilerleyen toplantılarda o sektörleri davet edebilmek için önerilere açığız. Danışma grubumuz sabit değil, genişleyen, değişen ve dönüşen organik bir grup olmalıdır. Farklı çalışma birimleri kurabiliriz, sonraki toplantılarda daha net bir yol haritası çizilecek, eylem ve etkinlik alanları, projeleri belirlenecektir. Bu bağlamda İzmir Akdeniz Akademisi bir platformdur. Amacı var olan potansiyeli harekete geçirmektir, tasarım çalışmalarını geliştirmektir. İzmir’deki tasarımcılara sahip çıkmak, fikirlerinin değerlendirilmesini, hayata geçirilmesini sağlayacak bağlantıları, mekanizmaları oluşturarak onlara destek verebilmektir.”
BALCIOĞLU; Toplantı sonunda katılımcıların önerilerini ve gündeme getirdikleri projeleri ise aşağıdaki gibi özetledi:
İzmir Büyükşehir Belediyesinin tarafından gerçekleştirilen Kıyı Tasarım “İzmir/Deniz” projesi gibi katılımcı bir anlayışla Konak’tan Kadifekale’ye uzanan bölge için İzmir Tarih Projesi çalışmaları başlatılmıştır. Bu proje ile gündeme gelen Tasarım Bölgesi için Azizler Sokağı’nın tasarımcılar sokağına dönüştürülmesi önerisiyle, yeni mezunlara, dünyada örnekleri görüldüğü gibi, geçici süreyle çalışma, üretme ve işlerini sergileme mekanları sağlamak üzere sanat, tasarım ve zanaatı buluşturacak bir proje düşünülmektedir.
Tasarım bilinci konusunda eğitimcilerle çalışmak ve her yaş grubuna, hatta ilköğretim öncesi çocuklara ulaşmak üzere projeler gerekmektedir. Tasarımcılarla üretim sektörünün ve sanayicilerin daha sık buluşması sağlanarak süreçler hızlandırılmalıdır. Türkiye’de bazı tasarımcılar tasarladıkları ürünleri bireysel çabalarla ve talebe göre üreterek, bizzat kendileri satmaktadır. Bu özgün durumu desteklemek amacıyla, tasarımcılarla sadece sanayicileri değil küçük ölçekteki üreticileri ve imalathaneleri de buluşturacak bir network oluşturma fikri önemlidir. Yaratıcı endüstriler envanter çalışması İzmir’in tasarım profilini netleştirmesine ve bir network oluşturmada esas olacaktır. Daha akademik bir konu olan tasarım bilgisini nasıl üst noktaya taşıyabiliriz sorunsalı ise, sadece etkinlik yaparak veya bilinci yukarıya taşıyarak değil, tasarım bilgisini de üst düzeye çekecek, düşünce-tartışma platformları, ortamları, medya ve iletişim ağları oluşturularak çözümlenebilir.
İzmir’de bazı sektörler sınırları zorlayan sektörlerdir ve bu sektörlerin talepleri diğerlerinden daha farklıdır. Örneğin gelinlik sektörü; bu sektörün talebi ‘İzmir dünyada nasıl bir gelinlik tasarım merkezi olabilir?’ şeklindedir, Türkiye’de gelinliğin %75’i İzmir’de üretiliyor, fakat dünya ölçeğinde nerede duruyoruz, haute couture düzeyine nasıl gelebilir, bunu nasıl geliştirebiliriz?
Burada bir başka stratejiye ihtiyaç vardır farklı talepler için farklı çalışma grupları ve değişik yapılaşmalarla, kurullar, mekanizmalar düşünmelidir. İlerleyen toplantılarda daha somut adımlar atmak üzere Akademi platformunda oluşacak kurullarla tasarım konusunda İzmir’e dair bir yol haritası çizilmeli ve fikirler hayata geçirilmelidir.