İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi, Polonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yıl dönümü dolayısıyla Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından yönetilen Culture.pl (Polonya Kültür Bakanlığı web sayfası) tarafından hazırlanan “Haydi Oynayalım! Polonya’dan Çocuklar için Tasarım Sergisi”ne ev sahipliği yapacak. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda 31 Ekim 2014 saat 11.00’de kapılarını açacak olan sergide Polonya oyuncakları ile iç tasarım elemanlarının en ilginç örnekleri yer alacak. 30 Kasım’a kadar açık kalacak sergi, her gün 11.00-18.00 saatleri arasında gezilebilir.
Sergi, oyunla birleşecek
‘Polonya’dan Çocuklar için Tasarım Sergisi’, Culture.pl.’nin küçükler için bu kadar kapsamlı gerçekleştirdiği ilk sergi. Sergiyi gezen İzmirli çocuklar ile aileleri, Polonya oyuncakları ve tasarım objelerini incelerken, Polonya kültürüyle ilgili bilgi sahibi olma fırsatı yakalayacak. Çocuklar için tasarım Polonya’da dinamik biçimde büyüyen bir alan. Mobilya ve dekoratif aksesuarların yanısıra, doğal ve organik malzemelerden yapılan geniş bir eğitsel oyuncak yelpazesi de üretiliyor. Tasarımcılar her ayrıntıya büyük önem veriyor ve ürünler çoğu zaman yerel zanaatkarların yardımıyla elde üretiliyor. Haydi Oynayalım Sergisi, Polonya çocuk tasarımının en ilginç örneklerini çekici bir biçimde sergiliyor. Bir oyunla birleştirilen sergi, çocukları oyuna katılmak ve her ürünü deneyerek keşfetmek için adeta kışkırtıyor. Düzenleyiciler, animatörlerin bir dizi atölye çalışması yürütecekleri, sergilenen ürünlerin her birinin arkasındaki hikayeyi anlatacakları bir oturma odası oluşturuyorlar. Oturma odasının ziyaretçileri Polonya yayıncılarının yayınladıkları güzel illüstrasyonları olan kitapları görebilecek, rahat koltuklarda oturabilecek, Polonya oyunları oynayıp, Baobaby Stüdyo tarafından tasarlanan haritayı boyayabilecek ve yeni oyuncakları deneyebilecek.
Tasarım işbirliği yaratacak
Serginin küratörü Ewa Solarz, ilginç bir sunumla biraraya getirilen, özenle seçilen nesnelerin bütün çocukların ve tasarım alanındaki profesyonellerin dikkatini çekeceğini söyledi. Solarz, “Sergi, Polonya ile Türkiye’deki tasarım endüstrileri arasında işbirliği olanağı yaratması açısından da benzersiz bir fırsat. Sergiyle, ziyaretçileri çeşitli interaktif sergiler, workshoplar vasıtasıyla, tasarım dünyasında ve de en önemlisi Polonya Kültürü alanında uzun bir gezintiye çıkaracağız” dedi.
“Haydi Oynayalım! Polonya’dan Çocuklar İçin Tasarım” sergisinin sembolünün Polonya’daki en popüler kuşlardan biri olan leylek olduğunu kaydeden Solarz, “Leylekler yaz aylarını köylerde yuva yapmakla geçirirler. Sonbahar geldiği zaman ise sıcak ülkeler diye adlandırdığımız ülkelere göç ederler. Türkiye de, bu ‘sıcak ülkeler’den biridir. Leylek temalı yazıtahtası üzerinde oynanan oyunda, çocukların soru-cevap şeklinde eğlenceye dahil olmaları sağlanacak. Kendilerine yöneltilecek sorular ve verilecek görevler, çocukların hayal dünyalarını ve düşüncelerini geliştirmeleri yönünde zorlayacak. Serginin en önemli yönlerinden biri de; çocukların ve isteyen diğer katılımcıların her ürünü test edip değerlendirmelerine fırsat verecek şekilde interaktif yapıda olması. Umarım Türkiye’deki çocuklar, leyleğimizi sever ve onu adım adım takip ederek serginin tamamının tadını çıkarır” diye konuştu.
Tasarım Sandığı Atölyesi
‘Polonya’dan Çocuklar için Tasarım Sergisi’ kapsamında bir dizi atölye çalışması gerçekleşecek. İzmir Akdeniz Akademisi’nin çocuklar için 31 Ekim, 15 Kasım ve 29 Kasım tarihlerinde Tarihi Havagazi Fabrikası Kağıt Atölyesi’nde genç tasarımcı Seyhan Deniz Reis’in yönetiminde düzenleyeceği atölye dizisinde çocuklar ‘tasarım’ kavramıyla tanışacak. Reis, İzmir Akdeniz Akademisi ile iletişim içinde geliştirdiği Tasarım Sandığı başlıklı atölye programında, yeni yetişen nesli önceki dönemin tasarım ürünleriyle karşılaştırıp, tasarım fikriyle tanıştırmayı hedefliyor.
Tasarımcılar ve üreticiler…
Üretimleri halen devam eden sergi ürünlerini; A Good Start, Bajo, Bambaks, Boomini, Robert Czajka, Agnieszka Czop, Drache&Bär, Esy Magnesy, Granna, Szymon Hanczar, Integra Toys, Kafti Design, Klaudia Kuhn, Laboratoryart, Malafor, Minimetry, Miuki, Muc Muc, odRzeczy, Pani Jurek, Panpepe, Plich, Poor Design, Protein Design, Alicja Patanowska, Joanna Rusin, Smaga Projektanci, Trzy Myszy, UAU for Brambla, Wooden Story, Woodszczescia, XYstudio, Zieta Prozessdesign, Zuzu Toys gibi tasarımcılar ve üreticiler hazırlıyor.
Culture.pl nedir?
Culture.pl web sayfası, dünya genelinde gerçekleştirilen Polonya kültür etkinlikleri hakkında günlük bilgiler verir. Polonya kültürü hakkındaki en büyük ve en geniş kapsamlı bilgi kaynağıdır. Polonya ve Polonya dışındaki etkinliklerin listesinin yanısıra çok zengin sanatçı biyografisi, söyleşiler, makaleler ve kültür enstitüleri hakkında geniş bilgi ve profilleri sunar. Polonya tasarımına adanmış olan özel bir bölümü, en son trendler, çalışmalar, ve projeler hakkında bilgiler içerir. Culture.pl web sayfası, 10 yılı aşkın bir süredir Polonya’nın kültürel izlenimini güçlendirmeyi ve uluslararası kültürel alışverişlerden en iyi şekilde yararlanmayı amaç edinen Ulusal Kültürel Enstitü olan Adam Mickiewicz Enstitüsü tarafından yönetiliyor.