YÖNETMELİK
T.C.
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İZMİR AKDENİZ AKADEMİSİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı, İzmir Akdeniz Akademisi’nin, kuruluşu, görev ve yetkileri, organları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
(2) İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planı ve politikaları doğrultusunda, Akdeniz kentleri başta olmak üzere, dünya kentleriyle akademinin ilgili alanları doğrultusunda işbirliği yapmak, İzmir’in Akdeniz’deki öncü bir konum üstlenmesine katkı sağlamak, belirlenen temalara yönelik akademik çalışmalar gerçekleştirmek, İzmir’in kültürel birikimini harekete geçirecek etkinlikler düzenlemek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesince kurulan bir yapıdır. Akademi, hemşehrilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesine, kentin ekonomisi ve ticaretinin geliştirilmesine katkı sağlayacak olan bilgi birikimini oluşturup hemşehrilerle paylaşmak; kentteki yaratıcı ve yenilikçi potansiyeli ortaya çıkarmak için demokratik yönetişim anlayışı içinde, çevreye duyarlılığı ve sürdürülebilirliği gözeterek, “Akademi” nitelikleriyle uyumlu şekilde, Akdeniz çevresindeki ve Avrupa’daki tüm kurumsal, akademik ve diğer paydaşlarıyla diyalog ve işbirliği içinde faaliyet gösterir.
(3) Bu yönetmelik, İzmir Akdeniz Akademisi’nin görev ve yetkileri, organları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu yönetmelik, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14 (a) ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7(v) maddelerine dayanılarak yazılmıştır.
Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte ifade edilen;
a) Akademi: İzmir Akdeniz Akademisi’ni (İAA)
b) Belediye: İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB)
c) Belediye Başkanı: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nı
ç) Belediye Üst Yönetimi: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Genel Sekreterlik ve Genel Sekreter Yardımcılığı Makamlarını
d) Başkanlık: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlık Makamı’nı
e) Daire Başkanı: İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı’nı
f) Akademi Kurulu: İzmir Akdeniz Akademisi Akademi Kurulu’nu
g) Akademi Kurulu Üyesi: İzmir Akdeniz Akademisi Akademi Kurulu üyelerinden her birini
ğ) Yürütme Kurulu: İzmir Akdeniz Akademisi Yürütme Kurulu’nu
h) Yürütme Kurulu Üyesi: İzmir Akdeniz Akademisi Yürütme Kurulu üyelerinden her birini
ı) Müdürlük: İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü’nü
i) Şube Müdürü: İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürü’nü
j) Tematik Koordinasyon Masası: İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü’ne bağlı Tematik Koordinasyon Masasını
k) Tematik Masa Sorumlusu: İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü’ne bağlı tematik masa sorumlularından her birini tanımlar.
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat, Organlar, Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Teşkilat
MADDE 4 (1) İzmir Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı’na bağlı çalışan bir müdürlüktür. Müdürlüğün çalışma usul ve esasları ile görev, yetki ve sorumlulukları Yönerge ile düzenlenir.
İzmir Akdeniz Akademisi’nin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 5- (1) Akademi, amaç maddesinde belirtilen amaçlara ulaşmak için gerekli gördüğü konularda aşağıdaki görevleri yerine getirir:
a) Araştırmalar yapmak, yaptırmak, yapılan araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek,
b) Yerel, ulusal ve uluslararası çapta, özellikle Akdeniz havzasını ilgilendiren konularda disiplinlerarası bir yaklaşımla kuramsal çalışmalar yapmak, bu alanda atölye, seminer, söyleşi, tartışma vb. gibi akademik faaliyetlerde bulunmak,
c) Yayın faaliyetlerinde bulunmak ve desteklemek,
c) Akademinin faaliyet alanlarında danışmanlık ve bilgiye ihtiyacı olan yurttaşlara bilgi desteği sunmak,
ç) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, değişim programları, inceleme gezileri düzenlemek, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirmek ve uygulamak,
d) Ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler; doğrudan kendi amaçlarını gerçekleştirmesi için gerekli olan kültürel etkinlikler, festivaller ve yarışmalar düzenlemek, desteklemek ve teşvik etmek,
e) Toplumun değişik katmanlarına ulaşabilen yerele özgü bir kültür politikasının oluşumuna katkıda bulunmak, iletişim yaklaşımları geliştirmek, kente dair bütüncül bir perspektifle sosyal ve kültürel hakları gözeten çalışmalar yapmak,
f) Akademi ile Belediye’nin amaçlarına uygun olan diğer görevleri yerine getirmek.
Akademinin Organları
MADDE 6- (1) Akademi, aşağıdaki organlardan oluşur:
a) Akademi Kurulu
b) Yürütme Kurulu
c) Tematik Koordinasyon Masaları
ç) Müdürlük
Akademi Kurulu
MADDE 7- (1) Akademi Kurulu, Akademi’nin temel politika, strateji, tema ve çalışma yöntemleri konusunda öneriler geliştirmekle ve Akademi’nin yıllık çalışmalarını değerlendirmekle görevli Danışma Kurulu’dur.
(2) Akademi Kurulu’nun oluşumu ve çalışma şekli şu şöyledir:
a) Akademi Kurulu Belediye Başkanı’nın daveti ile çağrılan 15 üyeden oluşur. Üyeler arasında idarenin temsilini sağlamak amacı ile Daire Başkanlığı’nın bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcısı da yer alır. Aynı yıl içinde yapılacak iki toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan kurul üyesi, kurul üyeliğinden ayrılmış kabul edilir. Akademi Kurulu üyelerinden birinin herhangi bir sebepten dolayı ayrılması durumunda, ayrılan üyenin yerine Belediye Başkanı tarafından yeni üye davet edilir.
b) Akademi Kurulu, yılda en az 2 defa toplanır; yıl sonunda yapılan toplantıda gelecek yılın çalışma tema başlıklarını belirleyerek Yürütme Kurulu’na önerilerde bulunur. Alanında uzman kişiler Akademi Kurulu toplantılarına davet edilebilir.
c) Tüm toplantılar, Akademi Kurulu kararı ile tercihen yüz yüze olmak kaydı ile hibrid veya online yapılabilir.
ç) Daire Başkanlığı’nın bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcısı, Kurul Temsilcisi’dir. Akademi Kurulu Temsilcisi, Yürütme Kurulu’nun da doğal üyesidir.
d) Akademi Kurulu Temsilcisi, ulusal ve uluslararası çalışmalarda Akademi Kurulu’nu temsil eder.
e) Kararlar, toplantıya katılan Kurul Üyelerinin çoğunluğu ile alınır.
f) Toplantıların sekretaryası Şube Müdürlüğü tarafından yapılır ve kararlar Şube Müdürlüğü tarafından arşivlenir.
g) İşbu Yönetmelik değişikliğini takip eden ilk toplantı, iki ay içinde yapılır. Gündem Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanır ve sekretarya görevi Şube Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.
ğ) Akademi Kurulu, tema önerileri ile birlikte çalışmaların yöntem ve esaslarına ilişkin değerlendirmede bulunabilir. Kurulun önerileri, Yürütme Kurulu’na yol gösterir.
h) Akademi Kurulu, Yürütme Kurulu’nun yıllık çalışma raporunu değerlendirir, eleştiri ve önerilerini de içeren Yıllık Akademi Değerlendirme raporunu hazırlar. Raporu Başkanlık Makamına sunar.
Yürütme Kurulu
MADDE 8 –(1) Yürütme Kurulu, Akademi Kurulu’nun hazırlamış olduğu Akademi Değerlendirme Raporu’nu da dikkate alarak; Akademi’nin yayın, proje, çalışma grubu, sempozyum, konferans vb. çalışmalarının içeriklerini, takvimini, organizasyonunu ve diğer ilgili yönlerini belirleyip uygulamakla görevli kuruldur.
(2) Yürütme Kurulu’nun başkanı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından atanır. Yürütme Kurulu; Yürütme Kurulu Başkanı, Akademi Kurulu Temsilcisi, Şube Müdürü, Müdürlüğe bağlı çalışan ya da davetli olarak gönüllü katkı veren Tematik Masa Sorumlularından oluşur.
(3) Yürütme Kurulu, aşağıdaki başlıklarda görev yapar;
a) Yürütme Kurulu; yerel, ulusal, uluslararası ve Akdeniz Havzası bağlamındaki gelişmeler, olgular, olayları, Akademi Kurulu’nun önerilerini ve Tematik Koordinasyon Masaları’ndan gelen görüşleri de dikkate alarak Akademi tarafından çalışılacak tema başlıklarını belirler. Yıl içindeki süregelen çalışmalar, öncelikli olarak ana tema ve yardımcı temalara bağlı şekilde geliştirilen sempozyum, konferans, bienal, proje, eğitim, yayın ve diğer ilgili faaliyetleri içerir. Akademi, Belediye’nin gereksinimlerine ilişkin olarak proje, yayın, sempozyum, konferans vb. gibi çalışmalar için çalışma grupları oluşturabilir.
b) Yürütme Kurulu, Akademi’nin çalışmalarını organize eder, takvimine karar verir, uygulanmasını sağlar ve çalışma sonunda her çalışma için tekil değerlendirme raporunu hazırlar.
c) Yürütme Kurulunun sekretarya görevi Müdürlük tarafından yapılır ve Yürütme Kurulunun çalışmalarına her türlü insan kaynağı desteği Müdürlük tarafından sağlanır.
ç) Yürütme Kurulu; alan uzmanları, doktora, yüksek lisans, lisans öğrencileri ile tanımlanmış spesifik alanlarda çalışmalar yapabilir. Çalışmaların bilimsel sonuçlarına göre, Belediye’nin ilgili alanlarında uygulanması için Başkanlığa öneride bulunur.
d) Yürütme Kurulu, proje çalışmalarında proje ekipleri oluşturabilir, koordinasyon Müdürlük tarafından sağlanır.
e) Yürütme Kurulu, her türlü yayın kurulu, sempozyum bilim kurulu gibi geçici veya yıllık yapılar oluşturabilir.
f) Yürütme Kurulu, genel çalışma sistemini tematik koordinasyon masalarıyla oluşturur; Akdeniz Kentleri İşbirliği Koordinasyon Masası ve Akademik Çalışmalar Koordinasyon Masası her çalışma döneminde mevcut olan masalardır. Masaların sayısı ihtiyaca göre Yürütme Kurulu tarafından artırılabilir. Yürütme Kurulu, Akademi Kurulu’nun önerileri doğrultusunda veya çalışmanın gereksinimlerini değerlendirerek başka masa veya çalışma grupları oluşturabilir.
g) İhtiyaç duyulması halinde Yürütme Kurulu kararıyla her koordinasyon masası için bir Danışma Kurulu oluşturulabilir. Koordinasyon Masası Danışma Kurulları her yıl Aralık ayında, Akademi Yürütme Kurulu’nda görüşülüp güncellenir. İhtiyaç duyulması halinde Danışma Kurulları listelerinde yıl içinde güncellemeler yapılabilir.
Tematik Koordinasyon Masaları
MADDE 9 –(1) Koordinasyon Masaları, Belediye’nin ilgili birimleri ile ulusal ve uluslararası alanda Akademi’nin çalışmalarına katkı vermek isteyen akademisyen, sanatçı, tasarımcı, meslek örgütü üyesi ve sivil toplum örgütü üyelerinin katılımını ve iletişimini sağlayan birimlerdir.
(2) Her masada, iletişim ve eşgüdüm sağlamak amacıyla Müdürlük çalışanları arasından bir Tematik Masa Sorumlusu görevlendirilir, bulunamadığı takdirde belediye çalışanı olmamakla birlikte gönüllü katkı sunabilecek bir kişi Tematik Masa Sorumlusu olarak davet edilir. Masa sorumlularının görevlendirme ve davetleri Yürütme Kurulu başkanının önerisiyle, Şube Müdürü tarafından yapılır.
(3) Tematik Masa Sorumlusunun görev süresi iki yıldır. Görev süresi sona eren Tematik Masa Sorumlusunun yerine başka bir görevlendirme yapılmazsa, mevcut sorumlunun görev süresi devam eder. Mevcut masa sorumlularından birinin görevden ayrılması ya da ihtiyaç duyulması halinde iki yıllık süre beklenmeden yeni sorumlunun görevlendirmesi yapılabilir.
(4) Her masa sorumlusu, Akademi Yürütme Kurulu tarafından belirlenen temel faaliyet alanlarından birinde yürütülecek faaliyetlerin planlanmasından, projelendirilmesinden, yürütülmesinden ve koordinasyonundan sorumludur.
Müdürlük
MADDE 10- (1) Müdürlük hizmetleri, ilgili yasalar uyarınca atanan bir Şube Müdürü ve ihtiyaç duyulan çerçevede ihdas edilen görevli personel ile yürütülür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çalışma Usul ve Esasları
İzmir Akdeniz Akademisi’nin Çalışma Usul ve Esasları
MADDE 11– (1) Akademinin idari ve mali iş ve işlemleri, organizasyon şemasındaki görev dağılımına göre yürütülür.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yürürlükten Kalkan Yönetmelik
MADDE 12- (1) Bu Yönetmelik, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, bundan önceki yönetmelik yürürlükten kalkmış olur.
Yürürlük
MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisince kabul edilip, Meclis Kararının kesinleşmesinden sonra yürürlüğe girer.
Yürütme 14– (1) Bu yönetmeliğin hükümlerini Belediye Başkanı yürütür.