İZMİR AKDENİZ AKADEMİSİ KURULU

Serhan Ada
- İzmir Akdeniz Akademisi Başkanı
DEVAMI
Serhan Ada, 25 yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi ve Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi Direktörü olarak görev yapıyor. Aynı zamanda aynı üniversitenin UNESCO Kültür Politikaları ve Kültürel Diplomasi Kürsüsü Başkanı. Ada, Paris, Barselona, Lyon, Beyrut, Torino, Hildesheim, Venedik, Warwick ve New Jersey’de çeşitli üniversitelerde misafir profesör olarak bulundu. İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayımlanan Cultural Policy Yearbook dergisinin baş editörü olan Ada, Introduction to Cultural Policy in Turkey (2009) kitabının editörü ve yazarıdır. Ada, aynı zamanda Türkiye’deki kültür politikasına sivil toplumun bakış açısına odaklanan Sivil Toplum Gözüyle Türkiye Kültür Politikası Raporu (2011) adlı kitabın editörü ve yazarıdır. Ada, kültür politikası, kentler ve sanat kuramı üzerine kapsamlı yazılar yazdı. 2012-2022 arasında İzmir Akdeniz Akademisi’nde Kültür Koordinatörü olarak görev yapan Ada, UCLG Kültür Komitesi’nde uzman olarak çalışmaktadır. Ayrıca, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti’nde (2010) Kent Kültürü ve Büyük Etkinlikler Direktörü olarak görev yapmış ve İstanbul’da bir sanat, kültür ve eğitim merkezine dönüştürülen Osmanlı devletine ait metruk bir elektrik santrali olan santralistanbul’un (2007) kurucu direktörü olmuştur.
Ada, Aralık 2022’den bu yana UNESCO Venedik Bölge Bürosu Bilim Kurulu üyesi.
Şiir ve denemeler de yazan Ada, son olarak 2021 yılında İstanbul Pera Müzesi’nde Amerikalı-Lübnanlı sanatçı Etel Adnan’ın “Eve Dönüş İmkansız” adlı retrospektif sergisinin küratörlüğünü yaptı.

Raşit Çavaş
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
1954 Muğla doğumlu Raşit Çavaş, 1972’den bu yana çeşitli yayınevlerinde çalıştı. Kısa süre yaptığı reklam yazarlıklarının dışında, yayınevlerinde düzeltmenlik, redaktörlük, editörlük görevlerinde bulundu, sözlük ve ansiklopedilerde (AnaBritannica ve Tarih Vakfı’nın İstanbul Ansiklopedisi) yöneticilik ve madde yazarlıkları yaptı
Çavaş, 1975-1976 yılları arası Süleymaniye Kütüphanesi’nde ve 1978-1980 yılları arası İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde görev almıştır. 1993’te ortağıyla kurduğu Oğlak Yayınları’nda Genel Yayın Yönetmenliği görevinden 2005’te ayrıldı.
2005-2013 yılları arasında Yapı Kredi Yayınları (YKY) Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenen Çavaş, yaklaşık 1500 kadar kitap yayımladı ve diziler oluşturdu.
YKY görevi sırasında, Koç Üniversitesi Yayınları’nın kuruluşuna önayak oldu, Yayın Kurulu danışmanlığını yürüttü. 2020-2022 arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne yayınevi kurdu, yayınevinin kurumsal kimliğini inşa etti, kitaplar yayımladı.
2022 sonbaharından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni görevini sürdürmektedir. Çavaş, İflah olmaz bir Tex Willer hayranıdır.

Güven Eken
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Güven Eken, 1996 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002 ve 2004 yılları arasında Hollanda’da Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nda (BirdLife International) Ekolojik Ağlar Koordinatörü olarak görev yaptı. Eken 2004 ve 2014 yılları arasında Doğa Derneği’nin önce genel müdürü ve ardından başkanı olarak görev yaptı. 2001 ve 2005 yılları arasında Atlas Dergisi’nde doğa editörlüğü ve Yeşil Atlas’ta editörlük görevlerini yürüttü. 2009 ve 2012 yılları arasında ise Radikal Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı.
Eken’in 2004 yılında ekip arkadaşlarıyla birlikte geliştirdiği ve BioScience dergisinde yayınladığı Önemli Doğa Alanları [Key Biodiversity Areas] yaklaşımı 2016’da IUCN [Dünya Doğayı Koruma Birliği] tarafından korunması gereken doğal alanların belirlenmesinde uluslararası standart kabul edildi.
Eken 2004 yılında yaptığı bir yayınla Anadolu’nun dünyanın 34 biyolojik çeşitlilik sıcak bölgesinden biri olarak literatüre girmesini sağladı. 2006’da Eken’in editörü olduğu iki ciltlik Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları envanteri Doğa Derneği tarafından yayınlandı.
Fikir önderlerinin Doğa Derneği’ne destek vermesinde katkıları olan Eken, Hasankeyf başta olmak üzere Türkiye’deki baraj ve HES karşıtı hareketin gelişmesine katkı koydu. Doğayla ilgili çalışmaları nedeniyle Mayıs 2011’de Türkiye’nin fark yaratanlarından biri seçildi.
Dört kitabı ve çok sayıda yazısı bulunan Eken, 2013 yılında Doğa Derneği ve Seferihisar Belediyesi’nin ortaklığıyla Seferihisar Doğa Okulu’nu kurdu. 2019 yılından bu yanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Danışmanı olarak görev yapıyor.
Eken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki görevi kapsamında döngüsel kültür kentlerinin planlanması üzerine çalışmalar yürütüyor.

Thierry Fabre
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Thierry Fabre, deneme yazarı, araştırmacı ve sergi küratörüdür. 1994 yılında kurduğu Rencontres d’Averroès, her yıl Kasım ayında Marsilya’da, araştırmacı, tarihçi ve düşünürlerden oluşan geniş bir kitleyi çağdaş, tarihi ve uluslararası konular hakkında düşünmeye davet etmektedir.
2023 yılına kadar Aix-Marseille Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsü (IMéRA) Akdeniz Programı’nın direktörlüğünü yapmıştır.
Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi (MuCEM) açılış sergisi “Le Noir et le Bleu. Un rêve méditerranéen” [Siyah ve Mavi. Bir Akdeniz rüyası] genel küratörlüğü, La Pensée de midi dergisinin genel yayın yönetmenliği ve Actes Sud Yayınevi’nin BLEU koleksiyonunun direktörlüğü görevlerini üstlenmiştir.
Akdeniz’den ilham alan çok sayıda metin, kitap, katalog ve makalenin yazarıdır.

Hanane Hajj Ali
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Hanane Hajj Ali, oyuncu, yazar, kültürel aktivist olmanın yanı sıra Lübnan kültür ve sanat sahnesinde önemli bir figürdür. Araştırmacı olarak, “Arap Dünyasında Kültür Politikalarına Giriş” ve “Beyrut Tiyatrosu” gibi çok sayıda eserin yazımı ve editörlüğüne katkıda bulundu.
Hajj Ali, “Kültür Kaynağı” [Al Mawred Athaqafi], “Action for Hope” ve “Ettijahate” gibi çeşitli kültür kurumlarının ve sanat kuruluşlarının kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir.
2015 yılında “Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesine Sözleşmesi 2005″ne ilişkin UNESCO Uzman Fonu üyesi seçildi. 2017 yılında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi” nişanı ile ödüllendirildi.
Son performansı “Jogging”, Fringe/Edinburgh Uluslararası Festivali’nde “En İyi Oyuncu” dalında Vertebra Ödülü’ne layık görüldü. Sanatsal faaliyetlerine ek olarak Hanane Hajj Ali, Saint Joseph Üniversitesi Sahne, Görsel-İşitsel ve Sinematografik Çalışmalar Enstitüsü’nün (IESAV) Tiyatro Çalışmaları bölümünde ders veriyor.

Sarp Keskiner
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Sarp Keskiner, 1994’ten bu yana yazmakta, kaydetmekte ve içerik tasarlamaktadır. Ayrıca tiyatro oyunları, radyo programları, belgeseller ve güncel sanat projeleri için ses tasarlamakta ve müzik üretmektedir.
Editör ve gazeteci olarak Keskiner’in kuruluşuna veya devamlılığına katkı sunduğu bağımsız kültür kurumlardan bazıları Radyoaktif, Açık Radyo, ROLL, Express, REC, Rock Dünyası, Karga Mecmua ve Sanatatak’dır. Kurucusu olduğu, prodüktörlüğünü üstlendiği pek çok grup ve projesi bulunmakla beraber, kaydettiği otuzu aşkın albümü vardır.
1996’dan bu yana kurucu üyesi ve yöneticisi olduğu çeşitli inisiyatif, kolektif ve derneklerle kaynak ve izleyici geliştirme, ağ kurma, kültüre erişilebilirliği güçlendirme, sürdürülebilir içerik geliştirme ve dokümantasyonda devamlılık üzerine çalışan Keskiner, halen üyesi olduğu ulusal ve uluslararası ağlarla iş birliği halinde çeşitli şehirlerde faaliyet gösteren bağımsız girişimlere, kültür mekânlarına, yayınlara, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel yönetimlere danışmanlık yapıyor.

Elif Kocabıyık Savasta
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Elif Kocabıyık Savasta, İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğretim üyesidir. Doktora derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden almış (2012), Sheffield Hallam Üniversitesi’nde 2008-2009 akademik yılında ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuştur.
Araştırma ilgi alanları; tasarımın tarihsel, kültürel ve sosyal bağlamı, tasarım politikası, tasarımda kuram ve yöntembilimdir. Araştırmaları, gündelik nesnelerin tasarım kültürü ve evrimi ile koleksiyonlarla çalışma yöntemlerine odaklanmaktadır.
Uluslararası ölçekte İzmir’in tasarım kültürü ve kapasitesinin artırılmasına yönelik çeşitli görevler üstlenmiş, etkinlikler organize etmiştir: Tarıma Dayalı Sanayilerde Tasarım [Agrindustrial Design] konferansları, İzmir’in Dünya Tasarım Başkenti başvurusu, Dünya Tasarım Konuşmaları ve Birlikte Yaşam-İzmir [Co-living Izmir] etkinliği, Dünya Endüstriyel Tasarım Günü kutlama etkinlikleri, İyi Tasarım/Good Design İzmir etkinlikleri.
2016-2020 yılları arasında Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu İzmir Şubesi (ETMK İzmir) başkanlığını yürütmüştür. 4T-Tasarım ve Tasarım Tarihi Topluluğu üyesidir.
2019-2022 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü olarak görev yapmıştır. 2018’den bu yana Dünya Tasarım Örgütü (World Design Organisation-WDO) Toplum İrtibat Görevlisi’dir.

İoanna Kuçuradi
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
İoanna Kuçuradi, 4 Ekim 1936’da, İstanbul’da doğdu. 1954’de Zapyon Kız Lisesini, 1959’da İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi. 1965’te doktora derecesini aldı. 1965-1968 arasında Erzurum Atatürk Üniversitesinde görev yaptı. 1970’te Doçent, 1978’de de Profesör oldu.
1968’de Hacettepe Üniversitesine atandı. 1969 yılında kurulan Felsefe Bölümünün kuruluşundan Ekim 2003’e kadar Başkanlığını yürüttü. 1997’de kurulan İnsan Hakları ve Felsefesi Uygulama ve Araştırma Merkezinin Mart 2005’e kadar müdürlüğünü yaptı. 1998’den beri de bir Felsefe ve İnsan Hakları UNESCO Kürsüsünün başkanıdır.
2006 yılında Maltepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne atanan İoanna Kuçuradi, bu üniversitenin İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünü ve İnsan Hakları Anabilim Dalının Başkanlığını yürütmektedir. 1979’dan beri Türkiye Felsefe Kurumu’nun başkanıdır.
Kuçuradi, 2022 yılından beri UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi başkanlığını yürütmektedir.

Eyüp Özveren
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Prof. Dr. Eyüp Özveren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Ekonomi Bölümü’nü bitirmiştir (1977). New York Eyalet Üniversitesi Binghamton yerleşkesinde yüksek lisans ve doktora yapmıştır. Aynı üniversitedeki ekonomilerin, tarihsel sistemlerin ve uygarlıkların çalışılmasına yönelik Fernand Braudel Araştırma Merkezi’nde görev almıştır. Doktora derecesini “Bir Osmanlı Liman Kenti: On Dokuzuncu Yüzyılda Beyrut, Ardülkesi ve Dünya Ekonomisi” başlıklı teziyle almıştır (1990).
1991’den emekli olduğu 2018 yılına kadar ODTÜ’de öğretim üyeliği yapmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü, Maison des Sciences de l’Homme (Fransa) ve Institüt für Interkulturelle und Internationale Studien, Bremen Universität, (Almanya)’da konuk araştırmacı ve öğretim üyesi olarak bulunmuştur.
1990’lardan başlayarak Akdeniz Çalışmaları alanının belli başlı uluslararası ağlarında ve etkinliklerinde yer almış ve tarih, edebiyat ve sanat alanlarında çok sayıda Türkçe ve İngilizce yayınla bu alana katkı yapmıştır. Çağlar Keyder ve Donald Quataert’le birlikte derlediği, İngilizce’den Türkçe’ye çevrilerek yayımlanan Doğu Akdeniz’de Liman Kentleri (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1994) ve ses getiren disiplinlerötesi özgün yapıtı Akdeniz’de Bir Doğu (Dost Yayınları, 2000) bunlar arasındadır.
Doğrudan İzmir üzerine de yayınları vardır. Filiz Yenişehirlioğlu ve Tülin Selvi Ünlü ile birlikte derlediği Mediterranean Port Cities: Connectivity in Modern Times isimli kitap Springer tarafından 2023 yılı içinde yayımlanacaktır.

Zeyno Pekünlü
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Zeyno Pekünlü (1980, İzmir) Barselona Üniversitesi’nde Sanatsal Araştırma ve Üretim Master programını tamamladıktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden sanatta yeterliğini aldı. İstanbul Bienali Kamusal Programlarının, İstanbul Bienali Çalışma ve Araştırma Programı’nın (ÇAP) ve BAK Utrecht tarafından yürütülen Fellowship for Situated Practice Programının (FSP) İstanbul hücresinin koordinatörlüğünü yapıyor. Sanatçı aynı zamanda e-dergi Red Thread’in editöryel kolektifinin ve IRI (Institute of Radical Imagination)’ın üyesi. Köken Ergun ile birlikte KIRIK inisiyatifinin kurucusu.
Çalışmaları cinsiyet rollerinden, bilginin üretim ve dağıtım süreçlerine uzanarak farklı tahakküm biçimlerinin kamusal ve özel tezahürlerini kat ediyor, iktidar teknolojilerini sorunsallaştırıyor. Önemli sergileri arasında; 2022 The Real Show, CAC Brétigny, 2021 Bir Zamanlar Kavranamayan, Protocinema/ Burası, Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi/ 39th EVA International-Ireland’s Biennial, 2020 Artists in Quarantine, The museum confederation L’Internationale, 2016-2017 Institute for New Feeling, Artist Film International/White Chappel Gallery /Hammer Museum / MAAT / Istanbul Modern Museum, 2016 Zeyno Pekünlü, SALT Ulus, 2015 Istanbul: Passion, Joy, Fury, MAXXI Museum/ Tuzlu Su, 14. Istanbul Bienali/ Neither Back Nor Forward: Acting in the Present, Jakarta Biennale/ Her Tercih Diğer İhtimaller İçin Bir Dışlamadır, SALT Beyoğlu, Sights and Sounds: Turkey, Jewish Museum, New York sayılabilir.

Catarina Vaz Pinto
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Catarina Vaz Pinto, Portekiz Katolik Üniversitesi (UCP), Lizbon’dan Hukuk diplomasına (1983) ve Bruges Avrupa Koleji’nden (1986) Avrupa Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.
Portekiz hükümetinde Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı (1997-2000) ve Kültür Bakanı Yardımcısı (1995-1997) olarak görevde bulunmuştur. 12 yıl (2009-2021) Lizbon Kent Konseyi Kültürden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı olarak çalışmış ve Gulbenkian Yaratıcılık ve Sanatsal Yaratım Programı/Calouste Gulbenkian Vakfı’nın (2003-2007) yönetici müdürü olarak hizmet vermiştir.
Vaz Pinto, kültür politikası ve gelişimi, kültür ve sanat eğitimi alanlarında bir kültür yöneticisi ve bağımsız danışmandır, aynı zamanda 2021’den beri Avrupa Kültür Vakfı Denetleme Kurulu üyesidir.

Dea Vidović
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Dr. Dea Vidović, doktora derecesini 2012 yılında Zagreb Üniversitesi’nden Karşılaştırmalı Edebiyat ve Hindoloji alanında almıştır. Yirmi yılı aşkın tecrübesiyle yönetici, araştırmacı, editör ve gazeteci olarak çalışmıştır. Mesleki ve bilimsel makaleler ve kitaplar yayınlamış, yayınlar düzenlemiş, uluslararası konferanslara ve halka açık etkinliklere katılmıştır. Hırvatistan’da ve başka birçok ülkede çeşitli kuruluşlarla ve uzmanlarla işbirliği yapmış, uluslararası projelere liderlik etmiş ve yürütmüştür.
2012 yılından beri Kultura Nova Vakfı Direktörü olarak görev yapmaktadır. Zagreb Üniversitesi Dramatik Sanatlar Akademisi’nde kültür politikası dersleri vermiştir. 2016’dan beri aynı üniversitenin İşletme Okulu’nda dersler vermeye devam etmektedir.
İlgi alanlarından bazıları, demokratik yenilik, kültürel demokrasi, kültürel katılım, kültürel uyum ve çevresel geçiş, sistemik değişim ve büyüme sonrası ekonomidir.
Halen Avrupa Kültür Yönetimi ve Politikası Ağı (ENCATC) Kurulu Başkan Yardımcısı ve Philea Sanat ve Kültür Tematik İşbirliği Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Koray Velibeyoğlu
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi ve bölüm başkanıdır. Lisansını Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde (1994) tamamladıktan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisans (1998) ve doktora (2004) derecelerini almıştır. Doktora sonrası çalışmalarını ODTÜ Şehir Planlama Bölümü (2005) ve Griffith Üniversitesi- Brisbane (2006) tamamlamıştır.
Çalışma alanları kentsel tasarım, kırsal ve bölgesel planlama ve kentsel kuram ve planlama kuramlarıdır. Çalışmalarının odağında bilgi yönetimi, varlık-odaklı yerel kalkınma, akıllı şehir ve topluluklar ile doğa-esaslı çözümler bulunmaktadır.
Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamında desteklenen UrbanGreenUP ve RURITAGE başlıklı tamamlanan projeler yanı sıra Ufuk Avrupa projeleri olan EHHUR, Re-Value ve CARDIMED’de araştırmacı görevi üstlenmiştir.

Ümit Yalçın
- Akademi Kurulu Üyesi
DEVAMI
Ümit Yalçın 1967’de Ankara’da doğdu. 1989’da Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu.
1989 yılında Dışişleri Bakanlığı’na giren Yalçın, Rotterdam Başkonsolosluğu, Bağdat ve Moskova Büyükelçiliklerinde görev yaptı. 2005-2009 yılları arasında Filibe Başkonsolosluğu’nda, 2009- 2012 yılları arasında ise Dubai Başkonsolosluğu’nda Başkonsolos olarak görev yaptı. Bu dönem zarfında ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli siyasi dairelerde (Doğu ve Batı Avrupa ile Ortadoğu Daireleri ve Bakan Özel Müşavirliği) görev aldı.
2012 yılında Kuveyt Büyükelçisi olarak atanan Yalçın, Dışişleri Bakanlığı’nda Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya-Pasifik’ten sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görevlendirildi. 2016- 2018 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı.
2018 ve 2023 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Birleşik Krallık Büyükelçisi olarak görev yaptı.