Akademi; kültürü, eğitim ve bilişim de dahil, en geniş tanımıyla alarak kentin ekonomik ve sosyal gelişiminde kültür endüstrilerinin hak ettikleri rolü oynamasının yanısıra sanat etkinliklerinin İzmirlilerin hayatının merkezinde yer almasını sağlayarak “yaratıcı İzmir” konseptini bir gerçeklik haline getirmeyi amaç edinmiştir. Bu alandaki çalışmaları yürütürken Akademi, bir yandan çocuklar, gençler ve kadınlar başta olmak üzere tüm kentlilerin kültür hayatına katılımını gözetir ve teşvik ederken öte yandan, merkezi yönetimin kentteki kurumları, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları ve sanatçıların katkısı ve diyaloğuyla oluşacak kültürel yönetişimin kent pratikleri arasında kökleşmesi için çalışacaktır. Akdeniz Akademisi tüm kültür ve sanat projeleri ve etkinliklerinde İzmir’in Akdeniz’in kültürel hareketliliğine katkıda bulunan kentler ve kültürel girişimlerle etkileşim içinde bir” Akdeniz kültür ağı”nın oluşmasında öncü bir rol oynamak üzere çaba gösterecektir
Kültür Sanat Danışma Kurulu
Koordinatörü:Doç. Dr. Serhan ADA
Ahmet ALTAN
Güven EKEN
Sunay AKIN
Mihriban YANIK
H. Gökçe BAŞKAYA
Kadir Efe ORUC
Arzu ÜTAŞ
Emel Sevil ÖZER
Gülben ÖZSOY
Tuğba KILIÇKAYA
Sinan BAYDAR
Çağlayan Deniz KAPLAN
Erhan BEY
İlhan TEKELİ
Can ÖZCAN
Elif KOCABIYIK
Koray VELİBEYOĞLU
Ahmet- Onur NAYKİ
Ahmet UHRİ
Anna WEBER
Aren Emre KURTGÖZÜ
Arzu OTO
Aykut ÇEREZCİOĞLU
Ayşe CAMAN
Ayşe Didem YAYGEL
Ayşegül KURTEL
Aytunç PEKSEV
Azadeh Ramezani TABRİZİ
Barbaros BEYAZIT
Bilsay YILDIRIM
Borga KANTÜRK
Burak DOĞU
Burcu PARLAK
Can ÇETİN
Cenkhan AKSOY
Derya Nükhet ÖZER
Derya ULUCA / Kağan ULUCA
Duygu ÇOBAN
Ebru ATİLLA
Ekin İDİMAN
Elfin Bengisu YÜKSEKTEPE
Emre DUYGU
Emre GÖNLÜGÜR
Emre YILDIZ
Engin YAVUZ – Bora ÖRGÜLÜ
Esra OKYAY
Esra ŞİMŞİR
Etem ŞAHİN
Eyüp ŞİMŞEK
Ezgi Ceren KAYIRICI
Gizem AKKOYUNLU
Gökalp MÜSTECAPLIOĞLU
Gökçe SÜVARİ
Gökhan AKÇURA
Gökhan MURA
Görkem KİTER
Güven İNCİRLİOĞLU
H. Cenk DERELİ
Hale ERYILMAZ
Hanzade ÜNUZ
Hasan IŞIKLI
İbrahim Metin BALTACI
İz GAZETE
Jose – Maria QUEIROS
Kerem İNCİ
Korkut ÖZTEKİN
Kubilay MUTLU
Levent KALINDAMAR
Melih ERGEN
Melodi Su OMAY
Mert ÇAKIR
Mert YAVAŞÇA
Michael YOUNG
Mihrican DAMBA
Mualla ERKURT
Murat GÖKŞİN – Can BAŞARIR
Murat KÜÇÜKGİRGİN
Nebil SAYIN
Nedim ÖRÜN
Nejat SATI
Nesim BENCOYA
Neslihan YALMAN
Nursaç SARGON
Onur KOCAER
Onur MENGİ
Orhan SÜMER
Ömer DURMAZ
Özgür AYDEK
Özgür DEMİRCİ
Pelin TOPÇU
Ramazan BAYRAKOĞLU
Raşel MESERİ
Raşit ÇAVAŞ
Recep TUNA
Sarp KESKİNER
Saygın Can OĞUZ
Sedef ÖZER
Selçuk DİNÇER
Semih ÇELENK
Serdar TÜRKMEN
Sergenç İNELER
Serkan ÇOLAK
Sevay İpek AYDIN
Sibel ERSİN
Sinan KILIÇ
Stephanie GALLİA
Şafak ERSÖZLÜ
Şebnem GÖKÇEN
Tahsin İŞBİLEN
Tamer VARİS
Timur ÇELİKYAY
Toros MUTLU
Ufuk TUTAN
Uğur Engin DENİZ
Varol TOPAÇ
Vedat KUŞKU
Yavuz CİNGÖZ
Yener CEYLAN
Zeki KARATAY
Zekiye BUĞURCU
İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı [UCLG] işbirliğiyle sürdürülmekte olan ‘Öncü Kent İzmir’ programı, kültür yönetimi alanında deneyim kazanmış kentlerin ‘Kültür 21 Eylemleri’nin uygulanması konusunda diğer kentlere öncülük etmesini öngörüyor. UCLG Kültür Komitesi tarafından desteklenen program; liderlik, savunuculuk, iletişim, öğrenme ve işbirliği alanlarındaki çalışmalarla İzmir’in kültürel potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor. ‘Kültür için Gündem 21’in desteklediği üç kapasite geliştirme programından biri olan ‘Öncü Kentler’, İzmir’in kültür alanında öncü rol üstlenmesi için kentin kültürel potansiyelini katılımcı süreçlerle birlikte geliştirmeyi ve sürdürülebilir kültürel kalkınma bağlamında iyi uygulamaları görünür hale getirmeyi ve artırmayı hedefliyor.
‘Öncü Kent İzmir’ programı hazırlık çalışmalarının ilk iki buluşması, çevrimiçi olarak 2020 yılında gerçekleştirilmişti. 29 Kasım ve 4 Aralık 2020 tarihlerinde hem İzmir’in kültürel alandaki mevcut durumunu saptamak, hem de ‘Öncü Kentler Programı’nı potansiyel paydaşlarla katılımcı bir süreçle ele alabilmek adına sunumlar ve atölye çalışmalarından oluşan hazırlık etkinlikleri hayata geçirildi. İki oturumdan oluşan bu etkinlik, Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderasyonuyla çevrimiçi olarak gerçekleşti.
Bu hazırlık etkinliklerinin ardından, 19 Mart 2021 tarihinde Öncü Kent programının ilk ana etkinliği olan “Sürdürülebilir Kalkınma ve Kültür: 2030’un Neresindeyiz?” başlıklı çevrimiçi webinar ve atölye çalışması düzenlendi. Doç. Dr. Serhan Ada tarafından modere edilen webinar ve atölye çalışmasının ilk bölümü, Prof. Dr. Fikret Adaman’ın “Bildiğimiz Ekonominin Sonu” ve Simel Eşim’in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Yerelleştirilmesinde Sosyal ve Dayanışma Ekonomisinin Rolü” başlıklı konuşmalarını kapsıyordu. İkinci bölümdeyse, katılımcılar on gruba ayrılarak konuşmacılar tarafından kendilerine iletilen iki soru üzerine yoğunlaştıkları atölye çalışmasını gerçekleştirdi. Webinar ve atölye çalışmasının katılımcıları, yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileriyle akademisyenlerden oluşuyordu. Aralarında TARKEM, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, İzmir Tarih ve Tasarım Atölyesi, İzmir Kültür Pla+formu, kültür ve sanat alanında çalışan çeşitli dernekler ve kolektifler de dahil olmak üzere alternatif eğitim kuruluşları, kadın kooperatifleri, ekoloji, tarih ve toplum sağlığı hizmetleri üzerine çalışan derneklerden toplam 77 katılımcı çalışmada yer aldı.
‘Kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik çalışmalar, ilk kez fiziksel olarak 22 Ekim 2021 tarihinde toplantı ve atölye çalışmalarıyla gerçekleşti. Toplantıya katılan paydaşlardan oluşan 5 grubun proje hazırlık çalışmaları, yapılan atölyelerle gerçekleşti. Bu atölyelerin başlıkları şunlardı; “5 Aile, 5 Sektör, 5 Dil”, “Mahalle Girişimi”, “Kültür İstasyonları”, “Leyla” ve “Öncü Köy”.
22 Ekim ve 10 Aralık 2021 tarihlerinde, Öncü Kent paydaşlarının katıldığı iki atölye çalışmasında; mahalle, köy, ilçeler ve kent ölçeğinde İzmir’in çok kültürlü yapısını yansıtmak, kültürel kapasitesini arttırmak, kaynak yaratmak, kültürel eğitim için potansiyeller oluşturmak ve toplumun her kesiminin kültürel erişimini güçlendirmeye yönelik öneriler birlikte tartışıldı. Programın bu aşamasıysa, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi ev sahipliğinde, İzmir Pilot Kent öz değerlendirme çalıştaylarında üzerinde durulan “Kültür ve Eğitim” üzerine Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve Eğitim Reformu Girişimi’nden uzmanların verdiği bir seminerle gerçekleşti. Seminer katılımcıları, ‘Öncü Kent İzmir’ programı paydaşlarını oluşturan yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileriyle akademisyenleri kapsıyor. Programın atölye çalışmalarında aralarında İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı, İzmir Tarih ve Tasarım Atölyesi, İzmir Kültür Pla+formu, kültür ve sanat alanında çalışan çeşitli dernekler ve kolektifler de dahil olmak üzere alternatif eğitim kuruluşları, çocuk çalışmaları, kadın kooperatifleri, ekoloji ve tarih üzerine çalışan aktörlerin de dahil olduğu 28 paydaş yer aldı.
Yapılan toplantılar sonucunda; çocuklar ve gençleri içerme amaçlı önlemlerin bulunmasının altı çizildi. Bunların yanı sıra engelliler ve halk sağlığı için önlemler de eklenmesi,
Kapsayıcılığı kuşaklar arası deneyim paylaşımı boyutuyla da değerlendirmek,
Kamusal alan üzerine daha fazla düşünmek ve proje planlarına hazırlık aşamalarının da eklenmesi,
Temel kriterler ve katılım için öncelikler belirlenmesi,
Projelere doğa-kültür boyutunun eklenmesi,
Dijitalleşme üzerine düşünmek,
Projelerin karşılaşacağı risk ve tehlikeleri de belirlemek,
Projelerin gelişim aşamasında çapraz olarak birbirlerinin önerilerinden faydalanması,
Erişebileceğimiz içerik ve malzemenin [yayınlar, belgeseller, sergiler vb.] bir arşivini oluşturmak ve hâlihazırda kentte gerçekleşen projelerin deneyiminden faydalanmak,
Kaynak geliştirme üzerine çalışacak bir alt grup oluşturulması,
Projelere uluslararası ortaklıklarla gelişebilecek bir boyut eklemek, Akdeniz kentleri ve işbirlikleri üzerine düşünmek,
Çıktıların görünürlüğü nasıl sağlanacak ve bu konuda nerelerden destek alınabilir konusunda fikir geliştirmek,
projelerin yaygınlaştırıcı ve sürdürülebilir önlemleri listelemesi ve tüm projelerin bir başvuru formatında standartlaştırılması önerildi.
Geliştirilen projelerin sunumlarının takvimi; 28 Şubat 2022 Pazartesi 4. ve 5. Grup, 21 Mart 2022 Pazartesi 1., 2. ve 3. Grup olmak üzere belirlendi.
28 Şubat 2022 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) desteği ile sürdürmekte olduğumuz; Öncü Kent İzmir Programı kapsamında kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik paydaşlar toplantısı fiziksel olarak gerçekleşti. Toplantıda; İzmir Doğa-Kültür Kutlamaları ve Bayramların Bayramı’nı esas alan “Leyla” başlıklı projenin sunumu 4. grup paydaşları Derya Altun, Nilgün Gürkaynak, Sarp Keskiner, Elif Kocabıyık, Teodora Hacudi ve Nesim Bencoya tarafından tamamlandı. Kırsal alanda kültürel kalkınmayı baz alan “Öncü Köy” projesinin sunumu ise, 5. grup paydaşları Gülay Vardar, Sultan Koşar, Aslı Çakır, Ahmet Uhri, Hale Eryılmaz tarafından gerçekleşti.
21 Mart 2022 tarihinde ise; Öncü Kent İzmir Programı kapsamında kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik diğer grupların paydaşlar toplantısı fiziksel olarak gerçekleşti. Toplantıda ilk olarak “5 Aile, 5 Sektör, 5 Dil” proje başlığı ile 1. grup paydaşları Ceren Ünsever, Hande Alatay, Zeynep Arda, Akın Erdoğan, Anıl Yıldız ve Recep Tuna tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından; 2. grup paydaşları Tayfun İçsel, Cansu Pelin İşbilen, Günseli Baki, Kardelen Dilara Cazgır, Begüm Tatari ve Yasin Sancak tarafından başlığı “Mahalle Girişimi” olan projenin sunumu gerçekleştirildi. Proje başlığı “Kültür İstasyonları” olan bir diğer proje sunumu ise; 3. grup paydaşları Ayşegül Güngören, Çiçek Tezer, Cangül Kuş ve Onur Eryeşil tarafından tamamlandı.
27 Mayıs 2022 tarihinde ise,İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi koordinatörlüğünde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) desteği ile sürdürmekte olduğumuz; Öncü Kent İzmir Programı kapsamında kültürün Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunması doğrultusunda tasarlanacak somut projelere yönelik paydaşlar toplantısı, UCLG Kültür Koordinatörü Jordi PASCAL’ın çevrimiçi katılımıyla Çukur Han’da İngilizce sunumlar eşliğinde fiziksel olarak gerçekleşti.
Öncü Kent İzmir çalışmaları kapsamında paydaşlarla yürütülen grup çalışmalarında ortaya çıkan beş proje önerisinin paydaşlar içinde değerlendirilmesinin ardından UCLG uzmanlarının da katılımıyla genel bir değerlendirme toplantısı yapılması planlandı. Bu değerlendirme oturumuna Pilot Kent İzmir kapsamında bir kültür ve eğitim platformu olarak başlayan ve devam etmesi öngörülen kültürLab çalışmaları ile sanat arzının yoğun olduğu merkezler dışında da sergi alanları yaratma; sanatçının toplumla doğrudan iletişimde olmasına çalışan bir hareket olan Balconnection da davet edildi. Çalışma grup sunumlarının yapıldığı sabah seansı ve genel değerlendirmenin yapıldığı öğleden sonra seansı olmak üzere 2 oturum halinde yapıldı. Sunumlar esnasında uzmanlar grup sözcülerine projelerine dair çeşitli sorular sordu ve yorumlarda bulundu. Doç. Dr. Serhan Ada’nın moderatörlüğünde UCLG uzmanları Jordi Pascual, Jordi Balta, Catherine Cullen çevrimiçi olarak toplantıyı izleyerek projeleri değerlendirdi. Toplantıya Öncü Kent Paydaşlarının yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Birimi ve diğer ilgili birimlerden de çeşitli sözcüler katıldı.
Sunumlar sonrası yapılan değerlendirme oturumunda ortaya çıkan genel tabloda projeler UCLG’nin çalışmaları ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile uyumlu olması, insanlar ve mekanlar arasında bağlar kurması, yatay örgütlenme biçimlerine, kültürel haklar ve çeşitliliğe öncelik verilmesi açısından son derece olumlu olarak değerlendirildi. Aynı zamanda sunumların projeleri iyi anlattığı ve konuda dikkate değer bir yol alındığının altı çizildi. Değerlendirme oturumunun ardından gelecek süreçle ilgili alınan kararlar arasında;
– Tüm grupların ihtiyaç listesi (hizmet ve ayniyat dahil olmak üzere ne gerekli? Kimden temin edilebilir?) hazırlamaları,
– Tüm grupların yöntem üzerine çalışmaları,
– kültürLab için bir çalışma grubunun hayata geçirilmesi ve tüm projelere yönelik bir eğitim stratejisi üzerine çalışmaları,
– Projelerin uygulanabilirliğini değerlendirmek için bir çatı ekibi oluşturulması yer aldı.
14 Ekim 2022 tarihinde ise, İzmir Öncü Kent Final Konferansı UCLG uzmanları, kültürel haklar üzerine çalışan çeşitli konuşmacılar, bizlerin ürettiği projelerin sunumları ve UCLG üyesi diğer kentlerden temsilcilerin katılacağı bir konferans ve çeşitli kültürel etkinliklere yapılacak bir gezi ile 9-10 Aralık tarihlerinde düzenlenecek. Bu amaçla her grubun İngilizce proje sunumu için bir temsilci belirlemesi bekleniyor.
İzmir Doğa Kültür Şölenleri gibi projelerin bu tarihlerde pilot uygulamaları gerçekleştirebileceği, diğer gruplarla ortaklığa gidebileceği öngörüldü. Bu amaçla grupların ön çalışma yapması ve bir sonraki toplantı tarihimiz olan 5 Kasım’da bizlere sunum yapmaları kararlaştırıldı.
Final konferansı öncesi 25 Kasım’da tekrar bir araya gelerek proje sunumlarının bir provasının yapılması gündeme dahil edildi. 5 ve 25 Kasım tarihleri, son iki toplantı tarihleri olacak şekilde belirlendi. 25 Kasım’da “10 Aralık programı ve Seven Keys” son provalarının tamamlanacağının altı çizildi. 9-10 Aralık tarihlerinde ise final konferansı ile kapanış toplantısı gerçekleştirilerek, etkinlikler yapılacağı kararı alındı.
5 Kasım 2022’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda öncelikle 9-10 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Öncü Kent İzmir Final Konferansı’ndaki proje sunumları için projelerin geldikleri aşama değerlendirildi.
Projelerden Mahalle Girişimi için (Grup katılımcıları Begüm Tatari, Cansu Pelin İşbilen, Günseli Baki, Tayfun İçsel ve Yasin Sancak) uygulama yeri olarak Alsancak Mimar Sinan Mahallesi belirlendi. Mahallede yürütülen saha araştırmaları sonucu Alsancak Güzelleştirme Derneği’nin de desteğini alarak 26 Kasım tarihinde bir takas etkinliği yapılmasının planlandığı belirtildi. 9 Aralık Final Konferansı’nda bu etkinliğin bir video dokümantasyonunun paylaşılması öngörüldü. Gelen öneriler arasında Mimar Sinan Mahallesi ile Kültür İstasyonları projesinin hedef bölgesi Naldöken Mahallesi arasında ilişki kurmak yer aldı.
Mahalle girişimi projesine Elfin Yüksektepe ile Maya Arıkanlı destek olabileceklerini belirtti.
Kültür İstasyonları projesi (Ayşegül Güngören, Çiçek Tezer, Cangül Kuş, Onur Eryeşil, Ayşe Beşikçioğlu) için söz alan Çiçek Tezer dayanışma ekonomisi modelleri ile yerele özgü kültürel dinamikleri bir araya getirmek için yola çıkan proje grubunun Naldöken Mahallesi özelinde saha çalışmaları yürüttüğünü ve irtibat kişilerinin belirlendiğinden bahsetti. Final Konferansı için bu süreçte yaşadıkları deneyimleri aktaran bir sunum yapmayı planladıklarını aktardı.
İzmir Doğa-Kültür Şölenleri çalışma grubu adına konuşan Elif Kocabıyık konferans tarihlerinde pilot bölge olarak belirlenen Kestelli’de mahalle inisiyatifi ile birlikte pilot bir uygulama tasarladıklarını belirtti. Bu etkinliğin konferans gündemine alınması kararlaştırıldı.Toplantı katılımcılarından Öncü Köy çalışma grubu (Ahmet Uhri, Aslı Çakır, Hale Eryılmaz, Sultan Koşar, Gülay Vardar) uygulama bölgesi olarak Karaburun Sarpıncık Köyü’nü belirlediklerini ve köyde yer alan Tarım Kredi Kooperatifi’nin şu anda kullanılmayan binasını, yerel yönetimin de desteğini alarak, proje merkezi olarak uygulamaya dahil etmeyi planladıklarını aktardı. 9 Kasım’da yapılacak final konferansı için uygulama bölgesinin köy sakinleriyle kısa video çekilip alt yazılı olarak hazırlanması önerildi.Öncü Kent İzmir’de yer alan bir diğer çalışma grubu kültürLab’ın (Aslı Çakır, Erdem Erem, Yasin Sancak, Makbule Başbay) geldiği aşama İzmir Akdeniz Akademisi Müdürü Ece Aytekin ile birlikte değerlendirildi. Grubun “Sınıfımız:İzm” başlığıyla oluşturduğu proje belediye, Milli Eğitim, üniversite ve sivil toplum ortaklığında işeyecek, sınıf öğretmenleri için kent kültürünü öğrencilere aktarabilmelerinde yaratıcı yöntemleri içeren bir seminer programını kapsıyor. Aralık ayının ilk haftasında başlayacak seminer programının video kaydının alınması ve final konferansında paylaşılması kararlaştırıldı.
24 Kasım 2022 Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı Son Hazırlık Toplantısında ise;
1. GRUP: İZMİR’İN KÜLTÜR ÖNCÜLERİ: Konferans’ta sunumu Zeynep Arda yapıyor. Akın Erdoğan projede güncellemeler yapılacağını belirtti. Etkinliklerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle bağlantılarının net ifade edilmesi önerildi.
2. GRUP: MAHALLE GİRİŞİMİ: Sunumu Cansu Pelin İşbilen üstleniyor. Konferans için sunumun kısaltılması, mahallede çeşitliliğe ulaşmanın ve projeyi genişletme taktiklerinin eklenmesi önerildi. Takas şenliği etkinliğinden video eklenmesi ve bütün yıla yayılan bir etkinlik olduğunun altının çizilmesi tavsiye edildi.
3. GRUP: KÜLTÜR İSTASYONLARI: Sunumu Çiçek Tezer üstleniyor. Sunumda niçin sorusunun cevabının net bir şekilde belirtilmesi, belirlenen bölgede yaşayanların daha iyi tanımlanması, araştırma aşamasına daha net değinilmesi önerildi. Mekânı İzmir içinde okumak ve ilişkilendirmenin iyi olacağı değerlendirilmesi yapıldı.
4. GRUP: İZMİR DOĞA-KÜLTÜR ŞÖLENLERİ: Sunumu Elif Kocabıyık üstleniyor. Sunumun görsel ve videolarla desteklenmesi önerildi.
5. GRUP: ÖNCÜ KÖY: Sunumu Gülay Vardar üstleniyor. Uzun cümleler yerine kısa notların kullanılması ve paydaşların genel değil tekil olarak belirtilmesi önerildi. Proje için mekan olarak Bayındır’la görüşülecek.
6. GRUP: kültürLab: SINIFIMIZ:İZM: Sunumu Yasin Sancak üstleniyor. Proje içeriğine kentsel miras ve liman kenti kültürünün de eklenmesi, sonraki adımlarda eğitim alan çocukların da rehberlik edeceği uygulamalar geliştirilmesi önerildi. 3-4 Aralık tarihinde yapılacak ilk uygulamadan elde edilecek görsel ve videoların sunuma eklenmesi önerildi.
7. GRUP: BALCONNECTION: Sunumu Murat Savaşkan üstleniyor.
HER GRUP İÇİN: Sunumların 12 dakika ve 12 slayt olacak şekilde hazırlanmaları, varsa video ve fotoğraflarla desteklenmeleri ve SKH’lar ile aktivite ilişkilerinin netleştirilmesi önerildi.
9 Aralık 2022 Cuma günü Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı UCLG Kültür Komitesi Koordinatörü Jordi Pascual’ın katılımıyla Tarihi Havagazı Fabrikasında gerçekleşti.
10 Aralık 2022 Cumartesi günü ise 10.00-14.00 saatlerinde Günümüz İzmir’inde Kültürel Miras, Sanat ve Çeşitlilik üzerine Kadifekale’den başlayıp, Agora ve Kestelli’deki İzmir Doğa ve Kültür Şenlikleri projesine devam eden bir tur programı gerçekleşti. Tur programının ardından “Kemeraltı Kış Gün Dönümü” uygulama alanına varış ile program sona erdi.
9 Aralık 2022 Cuma günü Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı‘nda; İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Mehriban Yanık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Kadir Efe Oruç’un kentin kültürel potansiyeline tarihsel zenginliğini perspektifinden vurgu yaptıkları konuşmalar ile açılışı yapılan Öncü Kent İzmir Sonuç Konferansı, UCLG Kültür Komitesi Koordinatörü Jordi Pascual’ın verdiği mesajlar ile devam etti. Pascual konuşmasında İzmir’in Öncü Kent olma sürecine değinirken programı başarıyla yürüten ekibe teşekkür ederek devam etti. UCLG’nin çalışmalarından da kısaca bahseden Pascual, 2021 yılında İzmir’de gerçekleşen kültür zirvesinin başarılı çıktılarını ve iyi uygulamaları tebrik etti. Pascual’ın ardından söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Onur Eryüce İzmir’in uluslararası işbirliklerine verdiği önem ile UCLG ile yürütülen çalışmaların kente katkıları üzerinde durdu. İzmir’den ortaya çıkan ‘Döngüsel Kültür’ kavramının diğer kentlere ilham verici bir çatı kavrama dönüştüğünü anlattı.
İzmir Öncü Kent Sonuç Konferansı, aynı zamanda, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kültür Fonu çalışmalarının ilk defa duyurulduğu bir platform oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Arzu Ütaş ile Kültür ve Sanat Dairesi Koordinatörü Tayfun İçsel tarafından tanıtılan bu altyapı çalışması, yerelde, bağımsız kültür alanında üretenlere vermeyi öngördüğü destek ile ulusal ve uluslararası çapta kentlere ilham verebilecek bir potansiyeli barındırıyor.
Bu sunumun ardında UCLG uzmanı Doç. Dr. Serhan Ada “İzmir Yöntemi ve Döngüsel Kültür” başlıklı konuşmasında İzmir’de 2009 Kültür Çalıştay’ından bu yana kaydedilen aşamalar ile Yedi Anahtar çalışmasının İzmir’de uygulama yöntemi üzerine açıklamalarda bulundu. Süreçte katılımcı bir pratikle ortak çalışmanın önemine değinen Ada, Öncü Kent İzmir paydaşlarının kurumsal temsil değil bireysel deneyimleri ve bağlantıları çerçevesinde sürece dahil olduklarını da belirtti. Konuşmasının devamında Öncü Kent programına katılan her kentin kendi dinamiklerine göre kendi yerel Yedi Anahtar’ını şekillendirmesinin önemi üzerinde duran Ada, BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile kültür arasında bağları kurmaya yönelik çabalardan da bahsetti. Öncü Kent paydaş çalışmalarında ortaya çıkan çeşitli ortak paydalar ile yönteme değinen Serhan Ada bunları kısaca;
- Kültür ve sanat etkinliklerinde sunumdan ziyade birlikte arayış ve üretim,
- Kentte bu alanda akla gelen temsil biçimleri yerine kültürden yeterince pay almamış yerlerin, orada yaşayanlarla beraber gerçekleştirilecek etkinlikler için seçilmesi,
- Bitmiş üründen çok süreç halindeki işlerin öne çıkarılması,
- Tüm kültür projelerinde sanatın ve sanatçının katkısının, iklim önceliğinin, kırla kent arasındaki kopmaz bağın, kapasite geliştirmenin ve eğitimin gözetilmesi,
- Tüm aşamaların uzun tartışmalar sonucunda ve birlikte verilen kararlarla gerçekleşmesi şeklinde tanımladı.
Konferansa çevrimiçi olarak katılan South Australia Üniversitesi’nden Prof. Dr. Justin O’Connor “Temel Ekonomi Perspektifinden Döngüsel Kültür” başlıklı konuşmasında kültür alanının çoğunlukla yaratıcı sektörler kapsamında değerlendirilmesi eleştirel bir bakış önerirken kültürün salt ekonomik parametrelerle ölçülemeyecek katkıları ve bunların insani ve yaşamsal önemini vurguladı. O’Connor kültürün eğitim ve sağlık gibi temel insani unsurlarla birlikte ele alınması gerekliliğinin altını çizdi.
Öğle arasından sonra devam eden oturumların ilkinde İzmir Akdeniz Akademisi Müdürü Ece Aytekin Öncü Kentler Programı ve UCLG ile yapılan işbirliğinin katkılarından bahsederken programın yerel odak kişisi Gökçe Süvari Pilot Kent’den Öncü Kent’e giden süreci, yapılan öz-değerlendirme sonuçları ve gelinen aşamalarıyla birlikte özetledi. Öncü Kent sürecinden beri en üzerinde durulan meselelerden biri kültür ve eğitim konusunda gösterilen çabaların sonuçları üzerinde durdu.
Sonraki oturumda sırası ile “İzmir’in Kültür Öncüleri”, “Mahalle Girişimi”, “Kültür İstasyonları”, “İzmir Doğa-Kültür Şenlikleri”, “Öncü Köy”, “kültürLab: Sınıfımız: İzmir” çalışma grupları ve “Balconnection” adına Zeynep Arda, Cansu Pelin İşbilen, Çiçek Tezer, Elif Kocabıyık, Yasin Sancak ve Murat Savaşkan söz alarak projeler üzerine sunumlar yaptılar. Sunumlar ardından gerçekleşen soru-cevap oturumunda ise projeler için belirlenen alanlar ve topluluklarla ilgili saha ön saha çalışmalarının yapılmasının ve proje sonrası takip mekanizmalarının oluşturulmasının önemi üzerine yorumlar yapıldı. Buca, Selçuk, Bayındır ve Ataşehir (İstanbul) belediyelerinden gelen temsilciler projelerin farklı bölgelerde de uygulanabilme ve işbirliği potansiyeli üzerine söz alarak katkıda bulundular.
Konferansa çevrimiçi olarak katılan ikinci konuk konuşmacı olan Quebec Laval Üniversitesi’nden Véronique Guévremont “Adil Kültür Araştırmalarında Döngüsel Kültürü Keşfetmek” başlıklı bir konuşma yaptı. Guévremont konuşmasında Quebec yerel yönetiminin yaratıcı sektörler ve kültür çalışanları için yaptığı çeşitli düzenlemelerden ve adil kültürel için belirlenen çeşitli şartlar ile BM kapsamında yürüttüğü çalışmalardan bahsetti.
Gün sonu yapılan değerlendirme oturumunda söz alan Jordi Pascual, Prof. Dr. Justin O’Connor’ın konuşmasından hareketle, eğitim, sağlık ve kültürün birlikte değerlendirilebilecek ve insan onuruna değerler katan alanlar olduğu ancak küresel alanda çok az ülkenin buna yönelik politikalar ürettiğinden bahsetti, insan haklarına yönelik kültür yönetiminin önemi üzerinde durdu. Dolayısıyla kültürü herkesin kullanımına açan projelerin gerekliliğinin altını çizen Pascual kültürel katılımı güvence altına alabilecek önlemlerin ve desteklerin hayati olduğunu da belirtti.
Sonrasında söz alan Doç. Dr. Serhan Ada, tanıtımı yapılan İzmir Yerel Kültür Fonu’nun önemli bir boşluğu hızla ve başka şehirlere de ilham vererek doldurabileceğine işaret etti.
Son kez söz alan Jordi Pascual tüm katılımcılara ve paydaşlara teşekkür ederek işbirliğine devam etme temennisini iletti.

UCLG Kültür Komitesi ve Roma Şehri tarafından hazırlanan ve tartışmaya açılan, kültürel hayata katılım konulu bir çerçeve metni olan Roma Şartı’nın Türkçe çevirisine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
23 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilen Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu toplantısı, Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Koordinatörü Serhan Ada, 25 davetli ve ilgili Akdeniz Akademisi personelinin katılımıyla Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi.
Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Danışma Kurulu (DK) toplantısı, Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun hazırladığı taslak projenin sunumu, taslak proje hakkındaki görüş ve önerilerin tartışılması, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek etkinliklerin görüşülmesi gündemi ile başladı. Kültür Sanat koordinatörü Serhan Ada, Akdeniz Akademisi’nin temel kuruluş dinamiği Kültür Çalıştayı, Tasarım Forumu ve Kıyı Tasarımı projelerini katılımcılara özetledi. 16 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilen DK Toplantısı’nda bulunmayan DK üyeleri ve misafir katılımcılara bir önceki toplantının notlarının aktarılması ile Kültür Sanat Çalışma grubunun hazırlamış olduğu sunum aşamasına geçildi.




kültürLab İzmir
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Kültür Komitesi uzmanları, İzmir Akdeniz Akademisi’nin Kültür Sanat Danışma Kurulu’ndan üyeler, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinden temsilciler ve sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle yapılan 2016 Pilot Kent İzmir Öz Değerlendirme Çalıştayı’nın sonuçları, “Kültür ve Eğitim” alanının İzmir’de yakın gelecek açısından daha fazla ilgiyi hak ettiğini ortaya koymuştur. Çalıştay sonucunda kültürLab İzmir girişimi oluşturma kararı ortaya çıkmıştır.
kültürLab İzmir; kültür alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile organizasyonları, kültür odaklı nitelikli öğrenim çerçevesinde bir araya getirmeyi amaçlayan bir işbirliği ağıdır. Mayıs 2017’de on yedi bileşenin katılımıyla gerçekleştirilen bir forumla faaliyete geçen kültürLab İzmir, genişlemekte olan bir ağdır. Kültürel eğitime destek verme bağlamında kurumlar arası işbirliğini ve kapasiteyi geliştirmeye yönelik demokratik bir paylaşım platformu olmayı amaçlamaktadır.
kültürLab İzmir’in genel amaçları arasında; -Kültür kurumlarını eğitsel faaliyetler için teşvik etmek, -Kentte faaliyet gösteren kamusal ve sivil kültür kurumlarını bu amaç çerçevesinde bir araya getiren bir çatı oluşturmak, -Kurumlar arası işbirliğini sağlamak, -Kültür kurumlarına eğitim programları için destek ve mentorluk sağlamak, -Ortak eğitim politikalarının oluşturulabileceği ve tartışılabileceği bir platform yaratmaktır.
kültürLab’ın öncelikleri arasında;
– Toplumun her yaştan bireyleri arasında kent kültürü, tarih ve kültürel miras bilincini yaygınlaştırmak,
– Kent kültürüne katkıda bulunan aktörlerle kentlileri bir araya getirmek, – Geleceğin kültür ve sanat üreticileri ile tüketicilerine yaratıcı endüstrileri tanıtmak,
– Kültürel haklar, kültürler arası diyalog ve çeşitliliği sağlamak için çalışmak,
– Yerel tarih ve kültürel duyarlılıkları hesaba katarak kültüre (gastronomi, gelenek vb.) bütünsel bir yaklaşımı içermek gibi ana başlıklar bulunur.
kültürLab’a dahil olan bileşenler;
– İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi Müdürlüğü (koordinasyon)
– İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü,
– İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Şube Müdürlüğü,
– İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü
– İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürlüğü
– İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü/Farkındalık Merkezi
– İzmir Kültür Platformu Girişimi
– İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı
– İzmir Devlet Opera ve Balesi
– İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi
– İzmir Müzesi
– İzmir Kukla Günleri
– İzmir Basın Müzesi
– İzmir Çağdaş Drama Derneği
– Arkas Sanat Merkezi
– Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV)
– Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyuncak Müzesi
– Köstem Zeytinyağı Müzesi
– K2 Güncel Sanat Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirli ve İzmir’e gönül vermiş bilim, kültür, sanat insanları tarafından, bir düşünce kuruluşu ve demokratik bir platform olarak çalışmak üzere kurulan İzmir Akdeniz Akademisi, kenti harekete geçirmek için öncelikli dört alanda faaliyet gösteriyor. Bu dört alan; İzmir tarihinin bir Akdeniz perspektifiyle yeniden yazılmasına olanak sağlayacak tarih; İzmir’in yenilik ve tasarım potansiyelini ortaya çıkaracak tasarım; sürdürülebilir bir kent hedefiyle ekoloji ve İzmir’in Akdeniz’de bir kültürel merkez niteliği kazanması hedefiyle kültür-sanat alanları. Akademinin düşünce kuruluşu ve demokratik platform olma niteliğinin gereği olarak, bu dört alanda kendi konusunda uzman koordinatörler ve danışma kurulları gönüllü olarak çalışıyor.
İzmir’in kültür-sanat ağının oluşturulması amacıyla, Doç. Dr. Serhan Ada koordinatörlüğünde, otuzun üstünde kültür sanat insanının yer aldığı bir danışma kuruluyla çalışan İzmir Akdeniz Akademisi kültür sanat biriminin yaklaşık iki yıllık çalışması sonucunda “İzmirKültür Pla+formu Girişimi” fikri geliştirildi. İzmirli kültür sanat aktörlerinin iletişimini güçlendirmeyi, kültürel üretimlerini daha görünür kılmayı amaçlayan bu çalışmaların sonucunda, İzmir Kültür Pla+formu Girişimi’nin süreli yayını ‘Pla+form’un ilk sayısı çıktı. Üç ayda bir yayımlanacak bültenin ilk sayısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Aziz Kocaoğlu’yla, “Bir Cazibe Merkezi Olarak İzmir” söyleşisi gerçekleştirildi. Kentin kültür tüketicisinin etkinliklerin katılımcısı da olduğu yeni modeller yaratmayı, yerelden Akdeniz boyutuna evrilecek bir çatı yapılanması olmayı hedefleyen bültenin bu ilk sayısında bölümler şöyle; “İzmirim”, “Portfolyo”, “Buluşmalar”, “İzmir’den”, “Akdeniz’den” ve “Akdeniz Şarkıları”.
İZMİR AKDENİZ AKADEMİSİ KÜLTÜR SANAT DANIŞMA KURULU TOPLANTISI
TARİHİ HAVAGAZI FABRİKASI
24 MAYIS 2014
Katılımcılar; Aysel ÖZKAN, Ayşegül KURTEL, Ayşegül SABUKTAY, Begüm TATARİ, Cenk DERELİ, Cenker EKEMEN, Efdal SEVİNÇLİ, Ersin PİLAS, Esra ÖZÇELİK, Fırat NEZİROĞLU, Figen İNAN, Filiz ECZACIBAŞI SARPER, Funda ERKAL ÖZTÜRK, Güman KIZILTAN, İbrahim YAZICI, Kenan GÖKKAYA, Nedim ÖRÜN, Oğuz ADANIR, Sarp KESKİNER, Semih ÇELENK, Serhan ADA, Serkan Kibar, Sibel ERSİN, Şebnem GÖKÇEN DÜNDAR, Veysel ÇILDIR, Yalçın ÇIDAMLI, Yaşar ÜRÜK, Deniz ATAMAN Şervan ALPŞEN.
İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Danışma Kurulu, dördüncü toplantısını 24 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirdi.
– “İzmirKültür Platformu oluşturulması yolunda yapılan çalışmalar” ve
– “İzmirKültür Platformu’nun Akdeniz kentlerindeki kültür aktörleriyle buluşmaları”
temel başlıkları ile gündemi oluşturulan toplantı, İzmir Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinatörü Serhan Ada’nın moderasyonunda katılımcıların kendilerini tanıtmaları ile başladı. Kültür-sanat çalışma grubu üyesi Sarp Keskiner’in son Danışma Kurulu (DK) toplantısından bugüne kadar yapılan çalışmalar ile ilgili yaptığı sunumun ardından, Kamera Sokak ekibinin 5 ve 12 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Kültür-sanat iletişim toplantılarından derlediği video film sunuldu.
Akdeniz Akademisi İzmirKültür Platform Girişimi from İzmir Akdeniz Akademisi on Vimeo.
Sunum ve video gösteriminin ardından, katılımcılar yapılan çalışmalar hakkında aşağıdaki öneri ve değerlendirmeleri paylaştılar:
– İzmir’de çok sayıda ve çeşitlilikte kültür-sanat aktörü bulunduğu; toplumun kültür-sanat faaliyetlerine açık olduğu; ancak aktörler arasındaki organizasyon ve koordinasyon konusunda eksiklik olduğu; bu konuda çalışma yapılması gerektiği;
– İzmir’de sanatçıların sokakta üretmeye yönelik bir eğilimi bulunduğu, kamusal alanın kültür-sanat aktörlerince kullanılabilmesi, üretilen eserlerin gösterimi hususunda sıkıntılar olduğu,
– Sanatın nerede ve nasıl üretildiğinin bir önemi olmadan “sanatsal kalite” kaygısının taşınması gerektiği,
– Belediyelerin düzenleme ve organizasyon rolünün önemi,
– Sadece kıyı şeridinin değil, İzmir’in çeperinin de düşünülerek hareket edilmesinin elzem olduğu,
– İzmir’in Akdeniz’deki kardeş şehirlerle bir ağ biçiminde ekonomik, ticari ve kültürel entegrasyonunun nasıl sağlanabileceği üzerine düşünülmesi gerektiği,
– Roman ve Balkan Derneklerinin süreçlerde katılımının önemli olduğu,
– İzmir Akdeniz Akademisi’nin aktörleri bir araya getirmek ve duyuru yapılabilmesi anlamında web üzerinden dijital aplikasyonlar üzerine düşünülebileceği,
– Farklı yönetmenlerin İzmir’i ön plana çıkarabilecek, İzmir temalı bir film üretmesinin yararlı olacağı,
– Bir sonraki toplantı için “çocukları ve gençleri” kapsayan bir gündem oluşturulabileceği.
Toplantının son bölümünde ise, “İzmir’in Sanat Fabrikaları” olarak tasarlanabilecek bir proje gündeme geldi. Toplu çalışılan iş yerlerinde öğle aralarında, molalarda, daha sonra çalışanların ailelerinin de katılımının sağlanabileceği disiplinler arası sanat üretilecek bir projenin hayata geçirilebileceği konusunda DK üyeleri fikir birliğine vardılar. Serhan Ada, Nedim Örün, Cenk Dereli, Sarp Keskiner, Borga Kantürk, Şebnem Gökçen Dündar ve Kemerlatı’na Geçici Müdahale Platformu’nun dahil olduğu bir çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Projenin hayata geçirilmesi için kaynak arayışı ve bir sonraki DK toplantısına kadar projenin detaylandırılıp DK’ya sunulması kararlaştırıldı. İzmirKültür Platformu’nun adım adım oluşturulmasının önemi vurgulandı. DK’nın merkezi yönetim ve yerel yönetimler, kültür sanat üreticileri ve özel kesimi bir araya getiren ve eşit söz hakkı tanıyan demokratik bir yapı olduğu vurgulandı. Toplantı, katılımcıların ait olduğu kurumlara DK toplantısında fikir birliğine varılan noktaları taşıyıp destek almaları beklentisi ile sona erdi.

16 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilen Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu toplantısı, Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Koordinatörü Serhan Ada, 17 davetli ve ilgili Akdeniz Akademisi personelinin katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Katılımcılar; Yaşar ÜRÜK, Güven İNCİRLİOĞLU, Onur ERDOĞAN, Filiz ECZACIBAŞI SARPER, Ertekin AKPINAR, Ayşegül KURTEL, Borga KANTÜRK, Sarp KESKİNER, Zeynep GÖNEN, Roberto CAVALLİNİ, Özdemir NUTKU, Nezih ERDOĞAN, Efdal SEVİNÇLİ, Yalçın ÇIDAMLI, Veysel ÇILDIR,
Serhan ADA, Ayşegül SABUKTAY AKTAŞ, Şervan ALPŞEN, Sertaç TOSUN, Aslı TOPAL,Carla Esperanza TOMMASINI ve Deniz ATAMAN.
Yaklaşık 4 saat süren toplantı neticesinde;
1) Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu’nun yılda dört toplantı gerçekleştirmesi, bir sonraki toplantının Şubat ayında düzenlenmesi, ara görüşmelerin ise herhangi bir takvime bağlanmaması,
2) Kültür sanat alanının Akdeniz Akademisi’nin diğer koordinasyon birimleri tasarım, tarih ve ekoloji ile doğrudan bağlantılı olduğu düşünülerek, diğer koordinasyon birimleri ile iletişim sağlanması,
3) Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Koordinasyon Birimi Danışma Kurulu’ndan Borga Kantürk, Elfin Yüksektepe Bengisu, Sarp Keskiner ve Zeynep Gönen’in katılımıyla program çıkarmak için bir çalışma grubu oluşturmaları, ön hazırlık için görevlendirilmeleri, ihtiyaç duydukları sıklıkta Akdeniz Akademisi’nde çalışma yapmaları,
4) Akdeniz Akademisi’nin destek olacağı işlerin, kenti en geniş kapsamıyla (yüksek kültür ve popüler kültür) kucaklaması. Sadece kent merkezi değil, kentin çeperine de yönelik düşünülmesi, aynı zamanda Akdeniz’le bağının kurulması amacıyla Akdeniz’e doğru genişleyebilecek özellikleri taşıması.
5) Yapılmasına zemin hazırlanacak projelerin kamusal alan boyutunun olması. Sadece sergileme değil, atölye çalışması gibi kent ile paylaşılarak kapasiteyi arttıracak işlerin önemsenmesi,
6) Fon kaynaklarının bulunması ve sağlanması hususunda bir çalışma grubunun kurulması, bu çalışma grubu için Serhan Ada, Ayşegül Kurtel, Güven İncirlioğlu ve Elfin Yüksektepe Bengisu düşünülebilir.
7) Açık çağrıların yapılabileceği, kentten görüş ve öneri alınabilecek bir web sitesi ya da portal oluşturularak “İzmir Kültür” ağının oluşturulmasının adımlarının atılması. Bağımsız, sivil, kendi kaynaklarını yaratan, uluslararası boyutu olan ve kentteki aktörleri katılıma çağıran bir yapılanmanın ortaya çıkması için adım atılması,
8) Akdeniz Akademisi Kültür Sanat Danışma Kurulu’nun araştırmadan ziyade, planlama ve yol haritası hazırlama hususuna yoğunlaşması,
Ayrıca;
1) Akdeniz Akademisi tasarım, tarih, ekoloji ve kültür sanat koordinasyon birimlerinin katılımıyla bir araya gelip, çalışmalarını paylaşacakları yılda bir kez düzenlenecek bir toplantıya ihtiyaç duyulduğu,
2) İzmir için mekânların ve özelliklerinin de bulunduğu bir güncel sanat ağı üretilip haritasının oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğu,
3) 1980’li yıllardan bu yana süregelmiş olan güncel sanat arşivinin oluşturulması ile beraber, yapılan diğer çalışmalardan da faydalanılarak bir “kültür envanteri” çıkartılmasının yararlı olacağı,
4) Akdeniz Akademisi bünyesinde kurumsal sürekliliği de sağlayacak bir dergi çıkartılmasının yararlı olabileceği,
5) Osmanlı filmlerinin düzenlenerek gösteriminin yapılacağı, disiplinler arası bir projenin desteklenebileceği,
6) İzmir’de yapılacak olan ya da devam eden kültürel etkinliklere Akdeniz teması katılmasının önerilebileceği,
7) Anadolu Kültür ve TANDEM örneklerinin model olarak incelenebileceği, TANDEM iletişim listesi ile ilişki kurulabileceği; TARKEM ile bağlantı kurularak aktif aktör olarak konumlandırılmasının sağlanabileceği,
8) Danışma Kurulu içerisinde iletişimi sağlamak amacıyla bir e-posta grubu oluşturulabileceği,
9) Akdeniz dünyasından konuklar çağırılarak iletişimin güçlendirilebileceği,
10) Geniş katılımın sağlanabilmesi amacıyla forumlar düzenlenebileceği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde 11 Mayıs 2013 tarihinde geniş katılımlı bir “Kültür Sanat Toplantısı” düzenlendi. Toplantının moderatörlüğünü Akdeniz Akademisi Kültür ve Sanat Koordinatörü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Danışmanı, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Serhan Ada yaptı. Akademisyenlerin, sanatçıların, çeşitli kültür sanat kurumlarından ve İzmir Büyükşehir Belediye’sinin ilgili bölümlerinden temsilcilerin oluşturduğu topluluk İzmir’deki kültür politikasının temel hatlarını çizmek; sanatçıların, izleyicilerin, kuruluşların bağlarını güçlendirmek ve kültür hayatını canlandırmak amacıyla paylaşımlarda bulundu.
Açılış konuşmasını yapan Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı İlhan Tekeli, 2009 Kültür Çalıştayı ile yerel yönetimde başlayan katılımcı süreçte bir vizyon oluşturulduğunu, Akdeniz Akademisi’nin bu vizyonu hayata geçirme amacıyla kurulduğunu ve bu amaç doğrultusunda önemli basamaklardan birinin kültür ve sanat olduğunu hatırlattı.
Serhan Ada, “İzmir’in içinde dağınık bir biçimde var olan enerjiyi nasıl aşağıdan yukarıya harekete geçiririz? O nasıl bizim şahıslarımıza bağlı olmadan da şehrin içinde varlığını sürdürebilir?” sorularıyla İzmir için bir kültür politikası tartışılırken bunun toplumdan yerel yönetime iletilerek oluşmasının önemini vurguladı. Katılımcıların farklı görüş ve fikirlerini paylaştığı toplantı, İzmir’in kültür ve sanat hayatı için önemli bir platform oluşturdu.
Şehirde var olan kültür sanat aktörlerinin, aşağıdan yukarıya doğru, demokratik ve katılımcı süreçler ile kurulacak bir iletişime katkı koymalarının önemi vurgulandı. Farklı görüşlerde olan, farklı şeyler söyleyen aktörlerin birlikte ve birbirlerinden haberdar olarak hareket etmeleri gerektiğinin altı çizildi. İzmir’in içinde var olan enerjiden faydalanmanın nasıl mümkün olabileceğinin üzerinde bilhassa çalışılması gereken bir konu olduğu belirtildi.
Kültürün, şehirde hem sosyal hayata hem de ekonomiye getirdiği canlılığın ve bu konuda oluşturduğu potansiyelin sıkça üzerinde duruldu. Sanatın birleştiriciliği ve kültürün vazgeçilmezliği öne çıkarıldı.
Toplantının önemi ve sürece katılımın farklı kesim ve gruplara yayılarak genişletilmesi düşüncesi pek çok katılımcı tarafından dile getirilirken, Akdeniz Akademisi yapısı içinde herkesin sorumluluk üstleneceği ve sadece bir “danışma kurulu” konumunda kalınmaması gerektiğinin önemi üzerinde duruldu.
Sanatın, kamusal alanda kendine nasıl bir yer edinebileceği sorusu ve İzmir’in tümünün erişiminde olmasının önemi, üzerinde durulan konular arasındaydı. Katılımcıların deneyim ve projelerini de aktardığı toplantının genel çizgisi kültür politikasında izlenecek yolun seçkinci bir çizgiyle popüler bir çizgi arasında nerede durması gerektiği konusuydu. Bu temel iki yönelimin bir araya getirilmesinin kültür ve sanat alanında yaratıcılığı ve özgünlüğü destekleyeceği noktasına fikir birliğine varıldı.
Paylaşımlar sonucunda İzmir’de kültür sanat alanındaki etkinlik ve oluşumlar için iletişimi güçlendirmenin, ulaşılabilirliği, bilinirliği ve sürdürülebilirliği arttırmanın önemli bir adım olacağına karar verildi. Akdeniz Akademisi bu alanda “katılımcı, buluşturucu ve yönlendirici” olarak tanımlandı. Bu yapı, yeni ve katılımcı bir siyaset biçimi olarak yorumlandı.
Serhan Ada toplantıyı şu sözlerle noktaladı;
“Çok önemli bir deneyim çünkü her söylediğimizde kent üzerine düşünmeye devam ediyoruz ve asıl enerji bu birlikte düşünmeden doğacak.”

Kamusal Alanda Sanat toplantısı 10 Mart 2013 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZFAŞ toplantı salonunda düzenlendi. Toplantıya İzmir’de kültür sanat alanında çalışan akademisyenler, mimarlar, sanat galerisi yöneticileri, küratörler, şehir plancıları katıldı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturum gerçekleştirildi.
Genel çerçevenin çizildiği ve İzmir’de Kamusal Alanda Sanatın Rolü’nün tartışmaya açıldığı birinci oturumda; kentteki hayatın yalnızca kentin seçilmiş ve atanmış yöneticilerinin tasarrufunda görülemeyeceği, kentte yetişen sanatçıların İzmir’de çalışmalarını sürdürme olanaklarının arttırılması için neler yapılabileceği değerlendirmeye açıldı. İkinci oturumda ise; kentin açık ve ortak kullanım alanları olan kamu mekânlarının kullanımının ve buralara yerleştirilecek sanat eserlerinin seçiminin kentlilerin ortak tasarrufunda olması gerektiğinin bilinciyle çeşitli öneriler getirildi. Kamusal Alanda Sanat toplantısı Başkan Aziz KOCAOĞLU ve İlhan TEKELİ’nin konuşmalarıyla sona erdi.
Katılımcılar: Aziz KOCAOĞLU, Serpil BARAN, Doç. Dr. Serhan ADA, Prof. Dr. İlhan TEKELİ, Mehmet Emin URAL, Murat ÖZEL, Ali SABUKTAY, Dr. Ayşegül SABUKTAY AKTAŞ, Hasibe VELİBEYOĞLU, Veysel ÇILDIR, Sertaç TOSUN, Doç. Dr. Güven İNCİRLİOĞLU, Prof.Dr. Tevfik BALCIOĞLU, Ayşegül KURTEL, Fulya ERDEMCİ, Nedim ÖRÜN, Nevzat SAYIN, Tevfik TOZKOPARAN, Prof. Dr. Zuhal ULUSOY
YAZILANLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi
İzmirliler izleyici değil katılımcı olsun istiyoruz…Haberin ayrıntısı için tıklayınız.