Tarih, kültür, göç ve kimlik bağlamında Akdeniz ele alındı
İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde “Yuvarlak Masa: Akdeniz, ne garip bir kelime!” başlıklı bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide katılımcılar, Akdeniz’i tarih, kültür, göç, hafıza ve kimlik bağlamında ele aldı.
Söyleşiye konuşmacı olarak Akdeniz Akademisi proje ekibinden Ezgi Şairoğlu, Fransız yazar Laurent Gaudé, sosyolog Ferhat Kentel, araştırmacı-yazar Ruggero Mainetti, sinemacı Nesim Bencoya, iş insanı Guillaume Pagy katıldı.
Institut français Türkiye’nin Frankofoni etkinlikleri kapsamında düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Ezgi Şairoğlu, Akdeniz Akademisi’ni tanıttı ve Akademi’nin projelerini anlattı.
Etkinliğin açılış konuşmasında, İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Juliette Bompoint, “Akdeniz, sadece bir deniz değil; hafızaların, göçlerin, çok katmanlı kimliklerin, karşılaşmaların ve ayrılıkların coğrafyası. Bu çeşitliliği konuşmak, birlikte düşünmek bizim için çok kıymetliydi. Sayın Gaudé’ye ve katkı sunan tüm konuşmacılara içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.
Laurent Gaudé şöyle konuştu: “Akdeniz benim için bir coğrafya değil, bir ruh hâlidir. Göçlerin, sürgünlerin, acıların ve karşılaşmaların izini taşıyan bir anlatılar denizidir. Belki de bu yüzden yazmaya devam ediyorum; çünkü Akdeniz hâlâ anlatılmamış hikâyelerle dolu. Her birinizin hikâyesinde, kelimelere dökemediğim ama hissettiğim bir hakikat vardı. Bu çeşitlilik, bu ortak hafıza beni büyüledi. Bu akşam burada olmak, anlatılmamış hikâyelere bir adım daha yaklaşmak gibiydi.”
Laurent Gaudé 2004’te “Scorta Güneşi” romanıyla Goncourt Ödülü’ne layık görüldü. Gaudé’nin eserleri 34 dile çevrildi.