“Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren bir Birlik Özlemi”
”The Need for a Plural and Diverse Unity”
Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu
Symposium on History, Culture and Politics in the Mediterranean
İzmir Akdeniz Akademisi’nin düzenlediği ilk sempozyum olan Uluslararası Akdeniz Tarihi, Kültürü ve Siyaseti Sempozyumu 27-28 Kasım 2014 tarihinde İzmir Sanat’ta gerçekleşti. Akdeniz ülkelerinin tarihi, kültürel ve siyasi birikimlerinin tartışıldığı sempozyumda, konusunda uzman tarihçiler, yazarlar, kültür yöneticileri ve diplomatlar ile akademisyenleri bir araya getirdik. ‘Çoğulluğu ve Farklılığı İçeren Bir Birlik Özlemi’ başlıklı sempozyumun açılışında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli konuşma yaptılar.
Aziz Kocaoğlu sempozyum açılış konuşmasında İzmir’in tarih boyunca hep farlılıkların birlik içinde yaşadığı bir hoşgörü kenti olduğunu vurgulayarak “Kan ve gözyaşı dinsin, insanlar doğup büyüdüğü topraklardan göçe zorlanmasın; dini, kimliği ve düşüncesi nedeniyle baskı görmesin, Akdeniz artık bir “barış denizi” olsun!” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasının ardından Prof Dr. İlhan Tekeli konuştu:
“Akademinin uluslararası boyutlu ilk toplantısını Akdeniz konusuyla yapması bir tesadüf değildir. Geleceği yönlendirmek için, kentin değişik aktörleri geleceğe bakışlarını bu vizyon içinden geliştirirlerse, toplumu belirli bir istikamette yol alabilirler. Bu vizyon sadece geleceği yönlendirmiyor, geçmişteki tarihi anlamanızı da sağlar. Bu yüzden Akdeniz tarihi üzerinde bir çalışma yapmak gerekiyor. Akdeniz tarihini coğrafya üzerinden anlamaya çalışıyoruz. Akdeniz tarihi 10 bin yıllıktır, dolayısıyla dünyada tarihi coğrafya yazabilmek için en iyi mekan Akdeniz’dir”.
Açılış konuşmalarının ardından Fransa Hükümeti Edebiyat Şövalyesi Nişanı ve Fransa Akdeniz Roman Ödülü Sahibi yazar Nedim Gürsel, Melih Cevdet Anday’ın “Maviyi anlarsın, denizi anlarsın, mavi denizi zor anlarsın’dizelerini hatırlatarak, “Bence Akdeniz duyarlılığı bu dizelerde gizli. Akdeniz ne kadar yakınınızda olursa olsun, atıp da bir türlü denk getiremediğiniz bir taş gibidir” dedi.
Sempozyuma; Yiğit Alpogan (Büyükelçi, Akdeniz için Birlik Genel Sekreter Yardımcısı), Alexandros Mallias (2005-2009 yılları arasında görev yapan Yunanistan’ın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi), Doç. Dr. Cengiz Aktar (Taraf Gazetesi Yazarı, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi), Ertuğrul Apakan (Büyükelçi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı, Yaşar Üniversitesi Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı), Doç. Dr. Galip Yalman (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi), Prof. Dr. İlhan Tekeli (Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, İzmir Akdeniz Akademisi Kurucu Onursal Başkanı), Prof. Dr. Christos Hadziiossif (Girit Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Yunanistan Araştırma ve Teknoloji Vakfı Müdürü), Prof. Dr. Socrates Petmezas (Girit Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi), Doç. Dr. Christoff Berns (Almanya Ruhr Üniversitesi Arkeolojik Çalışmalar Bölümü Milet Arşivi Müdürü ve Akdeniz Çalışmaları Merkezi üyesi), Prof.Dr. Victor Azarya (Kudüs İbrani Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi), Prof Dr. F. Cana Bilsel (Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı), Prof. Dr. Elena Frankagis Syrett (New York Kent Üniversitesi öğretim üyesi), Yrd. Doç. Dr. Oktay Özel (Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi), Prof. Dr. Zeki Arıkan (İzmir Akdeniz Akademisi Bilim Kurulu üyesi), Doç.Dr. Alp Yücel Kaya (Ege Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi), Prof. Dr. Aylin Güney (Yaşar Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı), Giannis Epaminondas (Mimar, Yunanistan Ulusal Bankası Kültür Vakfı Selanik Merkezi Müdürü), Julie Chenot (Camargo Vakfı Program Müdürü), Prosper Wanner (Şehir Plancısı, Marsilya Hotel du Nord Kooperatifi Kurucusu) ile Doç.Dr. Serhan Ada (Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi, İzmir Akdeniz Akademisi Kültür-Sanat Koordinatörü) katıldı.
İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş demokratik bir platform ve bir düşünce kuruluşudur. Amacı Akdeniz dünyasına bugüne kadar bakılan gözün üzerine çıkıp, hümanist, barışçı, tarih ile tutarlı yeni bir Akdeniz bakış açısı geliştirmek ve hayata geçirmektir.
Akdeniz Akademisi, İzmir’in özel olarak Akdeniz bölgesi, genel olarak dünya ekonomik ve kültürel işbölümündeki yerini geliştirmek için potansiyellerin açığa çıkarılmasını; büyük Akdeniz kentleriyle kurduğu ilişki içinde geleceğin inşasını; insan onuruna saygılı, demokratik ve katılımcı pratiklerle çalışmayı kendisine ilke ve vizyon olarak benimsenmiş bir yapıdır. Akademi, paydaşlarının karşılıklı etkileşeceği, vizyonun hayata geçirilmesinde İzmir’i ve Akdeniz’i seven ve
önemseyen; düşünen, üreten, tasarlayan ve yaratan dinamikleri aynı çatı altında buluşturup harekete geçirmeyi hedeflemektedir. Akdeniz Akademisi
paydaşlarının karşılıklı etkileşecekleri, vizyonun hayata geçirilmesinde yüklenecekleri görev ve işlevlerin belirleneceği, uygulama sözlerinin verileceği, bu sözlerin tutulmasının titizlikle izleneceği demokratik bir platform olarak çalışacaktır.
İzmir tarihinin, bir Akdeniz kenti olması perspektifiyle yeniden ele alınması; İzmir’in tasarım ve yenilikçilik kenti olmasına ilişkin bir strateji geliştirilmesi; organik bir tarım ve ekolojik bir yerleşme tasarımı ile İzmir’in Akdeniz’in sosyo kültürel hareketliliğine katkıda bulunan kentler içinde yer almasına çalışılacaktır. Akademi,
İzmir kenti için ekonomik, toplumsal, kentsel ve kültürel projeler geliştirip bunları hayata sokarken, kentin dünyaya açılma stratejisinin belirlenip geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu alanda “İzmir Tarih Projesi” ana başlığı altında İzmir’in tarihsel ve kültürel zenginliğini koruma, geliştirme, yaşatmayı amaçlayan alt projeler geliştirilmiştir; yakında uygulamasına geçilecektir.
İzmir Akdeniz Akademisi, çoğulluğu ve farklılığı içeren bir birlik özlemi içinde Akdeniz dünyasının yeniden şekillenmesi ülküsünü benimseyen, şimdi çatışan tarafların da birlikte yaşayabilecekleri çözümlerin üretilebileceği bir Akdeniz dünyasının özlemini taşımaktadır. Yerel, ulusal ve uluslar arası düzeydeki çalışmaların yol gösterici ilkesi budur. Bu ilke Akdeniz kentlerinin bir araya gelmesi, demokratik ve katılımcı süreçlerin harekete geçirilmesi, barışçı ve demokratik yeni bir Akdeniz ve Akdenizli kimliğinin yaratılması için yapılacak çalışmalarla hayata geçirilebilir ancak.
ULUSLARARASI AKDENİZ TARİHİ, KÜLTÜRÜ VE SİYASETİ SEMPOZYUMU DANIŞMA KURULU
ULUSLARARASI AKDENİZ TARİHİ, KÜLTÜRÜ VE SİYASETİ SEMPOZYUMU DÜZENLEME KURULU