BOYOZ VE KEŞKEĞİN AKDENİZ’DEKİ YOLCULUĞU
İzmir Akdeniz Akademisi, İzmir tarihini Akdeniz perspektifiyle ele aldığı çalışmalar kapsamında yaklaşık dört yıldır, Akdeniz’in tarihsel anlamda da öneme sahip çeşitli tarım ürünlerini konferans dizileriyle ele alıyor.
Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz Yeni Dünya Ürünlerinin Akdeniz’deki Yolculuğu konferansından sonra 25 Mayıs Cumartesi günü İzmir Sanat’ta kökleri Endülüs’e dayanan ‘boyoz’ ve Akdeniz mutfak kültüründe başat rolü olan buğdayın törensel bir yemeğe dönüşmüş hali olan ‘keşkek’ ele alındı.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Alp Yücel Kaya’nın yaptığı konferansın konuşmacılarından Nejat Yentürk [Koleksiyoncu-Araştırmacı] Endülüs’ün Katmeri, İzmir’in Böreği: Boyoz başlıklı sunumunda, geçmişini Kuzey Afrika ve Orta Asya konargöçer topluluklarına kadar takip edebildiğimiz boyozun, Akdeniz’e ait bir kültür mirası olarak değerlendirilmesi gerektiğinden bahsetti. Diğer konuşmacı Nihal KADIOĞLU ÇEVİK [Kültürel Araştırmalar Vakfı-Mutfak Kültürü Araştırma Programı Koordinatörü] ise, Bir Dünya Mirası Olarak Keşkek Ritüeli başlıklı sunumunda keşkek ritüelinin kültürel profili ve dünya miras listesine dahil olma süreçlerini görseller eşliğinde bizimle paylaştı.