İzmir Akdeniz Akademisi, Akdeniz’i birleştiren zeytin ağacını ve zeytinyağının bu bölgedeki serüvenini, “İzmir Zeytin Sempozyumu”yla tekrar gündeme taşıdı. 2-3 Eylül 2015 tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde geniş katılımlı bir danışma kurulunun katkılarıyla şekillenen İzmir Zeytin Sempozyumu, sunumların yapıldığı oturumlar ve katılımcıların birebir katkıda bulunabileceği forumlarla gerçekleşti. Sempozyuma katılım ücretsiz ve tüm zeytin severlere açık olduğu gibi olduğu gibi tüm bildiriler soru yanıt, katkı görüş ve yorumlar bir kitap halinde yayımlandı.
Ölmez Ağacın Peşinde/Zeytinime Dokunma!
Alanında uzman konuk ve konuşmacılarıyla, 2-3 Eylül 2015 “İzmir Zeytin Sempozyumu’nda zeytin tüm boyutlarıyla ele alındı. Sempozyumda; “Ağaçlar ve İnsanlar…/Örgütlenme”, “Dokusundan Kokusuna…/Kalite”, “Bahçeden Mutfağa/Üretim Teknikleri ve Verimlilik”, “Zeytinle Hukukumuz Var!/ Hukuksal ve Teknik Altyapı”, “Slow Food Özel Oturumu”, “Zeytine Dokununca/Tasarım”, “Zeytinin Adı Yeter/Markalaşma, Konumlandırma”, “Tanesi Avuçlarımda, Tadı Damağımda Kaldı/Tarım Turizmi, Gurme Turizmi’” başlıklarıyla sunumlar ve forumlar gerçekleştirildi. Sempozyumda zeytin, zeytin yaşamı, ürünleri, zeytin aleyhine ortaya çıkan gelişmeler ve mevzuat, ayrıntılarıyla analiz edilerek, irdelenmeye çalışıldı sürdürülebilir zeytin tarımı/yaşamı için öneriler oluşturuldu.
Sempozyum süresince,katılımcılarla zeytinyağı tadım atölyeleri gerçekleştirildi. Zeytin sempozyumu ile eş zamanlı açılacak “Ölmez Ağacın İnsanları” ve “Zeytinin Ömrü” sergileri katılımcıların beğenisine sunuldu.