ÇOCUKLAR İÇİN AKDENİZ EĞİTİM PROGRAMI
Akdeniz kültür ve uygarlık tarihini çocuklara eğlenceli/ilgi çekici metotlarla aktararak çocukların yaşadıkları coğrafyayı tanımaları ve farklı bir bakış açısı kazanmalarını sağlamak amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiğimiz Çocuklar İçin Akdeniz programını, daha çok çocukla buluşabilmek için bir eğitim setine dönüştürdük.
Eğitim setimiz; sesli/görsel öykü videoları, öykü kitapları, öğrenci ve öğretmenlere yönelik pekiştirici etkinlikler içeren kitaplardan oluşmaktadır. Programı sol tarafta bulunan sekmelerden takip ederek bireysel ya da sınıf ortamında uygulayabilirsiniz.
SESLİ VE GÖRSEL ÖYKÜLER
Ortalama 25’er dakika süren Akdeniz sesli görsel öykülerinde, hayali karakterler ve olaylarla bezenmiş senaryolar içinde, Akdeniz coğrafyasının doğa ve kültür tarihine yönelik önemli bilgiler aktarılıyor. Etkin bir kullanım için şu noktaları göz önünde bulundurmanızı öneririz:
♦ Akdeniz sesli görsel öykülerinin, eğlence odaklı bir animasyon filmi olmayıp bilgi aktarımı önceliği olan birer eğitim materyali olduğunu unutmayınız. Öğrencilerin ya da eğitmenlerin bu hazırlıkla izlenceyi ele alması önemlidir.
♦ Sesli görsel öyküleri sınıf eğitiminde kullanacak eğitmenlerin, videoları önceden izlemeleri önerilir.
♦ Sesli görsel öyküler, bir ders saati (35 dk.) içinde aktarılmak üzere kurgulanmıştır; ancak izleyenlerin yaş düzeyine göre, bir sesli öyküyü bölümlere ayırarak molalarla izlemek de etkin bir kullanım için tercih edilebilir.
♦ Dileyen eğitmenler, deneyim ve yaratıcılıklarını kullanarak, sesli öyküleri bölümlere ayırıp, izlenceyi belli noktaları durdurarak soru-cevap vb. diyaloglarla süreci etkileşimli hale getirebilir; çevrimiçi kullanımlarda kendi etkileşimli videolarını hazırlayabilirler.
♦ Etkin bir kavrama ve pekiştirme için, çocukların, sesli görsel öykü izlencesinin ardından basılı öykü kitaplarını okumalarını ve etkinlik kitaplarını kullanmalarını tavsiye ederiz.
AKDENİZ: İLK ZAMANLAR ÜLKESİ
Akdeniz coğrafyasının, büyük deniz Tetis’in içinden doğarak başladığı ve ilk buğdaya, ilk yerleşime ev sahipliği yaptığı 250 milyon yıllık büyük zamanının kısa öyküsünün sesli ve görsel videosunu buradan izleyebilirsiniz.
AKDENİZ: BATIK GEMİNİN ÖYKÜSÜ
Akdeniz ülkelerinin binlerce yıldan bu yana deniz üzerinden kurdukları zengin ilişkileri ve bağları anlatan, olaylar zinciri içinde antik kültürleri tanıtan sürprizli bir öykünün sesli görsel videosunu buradan izleyebilirsiniz.
AKDENİZ ÖYKÜ KİTAPLARI
Çocuklar İçin Akdeniz eğitim setinin ana kaynağı olan Akdeniz öykü kitaplarının içerikleri, özellikle 10-12 yaş / ortaokul 5. ve 6. sınıf müfredatında yer alan Yaşadığmız Yer ile Kültür Miras ünitelerini destekler niteliktedir. Eğitici öyküler, yaş grubuna yönelik ilgi çekici bir senaryo içine yerleştirilmiş birer tarih anlatısıdır. ‘Akdeniz İlk Zamanlar Ülkesi’ öykü kitabı, Akdeniz’in doğa tarihine odaklanırken, ‘Akdeniz Batık Geminin Öyküsü’ ise kültür tarihini konu alır.
Etkin bir kullanım için şu noktaları göz önünde bulundurmanızı öneririz:
♦ Akdeniz öykü kitaplarının, serbest bir öykü anlatısı olmayıp bilgilendirici ve amaçlı bir eğitim materyali olduğunu göz önünde bulundurunuz. Öğrencilerin ya da eğitmenlerin bu hazırlıkla kitapları ele alması önemlidir.
♦ Kitaplar, sesli öykülerin ardından okunduğunda, anlatıyı pekiştirip destekleyecek
ve daha verimli sonuç alınacaktır.
♦ Etkin bir kavrama ve pekiştirme için, çocukların, öykü kitaplarını okuduktan sonra, etkinlik kitaplarında önerilen etkinlikleri – mümkünse bir yetişkin gözetiminde- yapmaları önerilir.
Akdeniz coğrafyasının, büyük deniz Tetis’in içinden
doğarak başladığı ve ilk buğdaya, ilk yerleşime ev sahibi
olduğu 250 milyon yıllık büyük zamanının kısa
öyküsüdür.
Akdeniz ülkelerinin binlerce yıldan bu yana deniz
üzerinden kurdukları zengin ilişkileri ve bağları anlatan,
olaylar zinciri içinde antik kültürleri tanıtan sürprizli bir
öyküdür.
ÇOCUKLAR İÇİN ETKİNLİK KİTABI
Akdeniz öykülerinin içeriklerinin pekiştirilmesi, kapsamın daha genişletilerek eğlenceli yöntemlerle detaylı anlaşılması için geliştirilmiş özgün masa başa etkinlikleri kapsayan bir eğitim materyalidir.
Etkinlik kitabının içeriğindeki aktiviteler, 10-12 yaş seviyesine yönelik olup etkinlik tasarımları
yapılırken, aktivitenin çocuğun, hangi gelişim alanını desteklemek üzerine kurgulandığı
belirtilir.
Etkin bir kullanım için şu noktaları göz önünde bulundurmanızı öneririz:
♦ Etkinlikler, öykülerde geçen olay, karakter ve bilgilerle doğrudan ilişkilidir. Kitapların önceden okunması ya da sesli görsel öykülerin izlenmiş olması öncelikli bir gerekliliktir; ancak etkinlikler öykülere göre, ayrı ayrı olarak tasarlanmış olduğundan, uygulamak için iki öykünün birden okumasının bitmiş ya da çalışmasının yapılmış olması gerekmez.
♦ Elinizde basılı öykü kitabı yok ise ya da sınıf ortamı gibi daha kalabalık grup çalışmaları yapacak iseniz, gruplar için hazırlanan A4 etkinlik föylerinden basıp çoğaltabilirsiniz.
EĞİTMENLER İÇİN ETKİNLİK KİTABI
Yaşadığımız coğrafyayı öğrenmeye ve öğretmeye yönelik bu program kapsamında,doğrudan eğitmenlerin sınıf ya da atölye çalışmalarında kullanabileceği ve geliştirebileceği, farklı disiplinlerle ilişkilenebilecek ileri çalışmalar için geliştirilmiş etkinlik önerilerini kapsar. Etkin bir kullanım için şu noktaları göz önünde bulundurmanızı öneririz:
♦ Eğitmen etkinlik kitabında yer alan etkinlik önerileri, çocuk etkinlik kitabında olduğu gibi doğrudan öykülerle ilişkili değildir; her türlü çevre ve kültür bilincine yönelik çalışmalar için kullanılabilir; esnek bir içeriğe sahiptir. Eğitmenlerin gelişimine açık bir öneri listesi olarak anlaşılmalıdır.
♦ Eğitmen etkinlik kitabı sosyal bilgiler öğrenimini destekleyici olduğu kadar, görsel sanatlar, müzik, drama, Türkçe öğrenimlerine yönelik kazanımlar sağlamak üzere düzenlenmiştir; dolayısıyla etkinlik kitabında aktivite tanımı bölümünde yer alan ilgili branş eğitmenlerinin de programa katılması sürece
Eğitmenler İçin Etkinlik Kitabı
GÖRSEL ÖYKÜLEME VE FELSEFE ATÖLYELERİ
Akdeniz kültür ve uygarlık tarihini çocuklara eğlenceli/ilgi çekici metodlarla aktararak yaşadıkları coğrafyayı anlamlandırabilmeleri ve farklı bir bakış açısı kazanmalarını sağlamak amacıyla Çocuklar için Akdeniz programını 2019 yılında hayata geçirdi.
10-12 yaş grubu çocuklarla gerçekleştirilen 4 haftalık programda, Akdeniz: İlk Zamanlar Ülkesi ve Akdeniz: Batık Geminin Öyküsü başlıklı iki öykü, görsel öyküleme yöntemiyle çocuklara aktarıldı. Sonrasında ‘çocuklar için felsefe’ [P4C-Philosophy for Children] üzerine eğitim almış felsefe öğretmenleri bu öykülerle de bağlantılı olarak Akdeniz’in kültürel değerleri üzerinden çocuklarla felsefe atölyeleri gerçekleştirdiler. Felsefe atölyeleri tamamen çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, belirlenen ‘değer’ler üzerine konuşup fikir geliştirebilecekleri, doğru-yanlış kaygısı gütmeden paylaşımda bulunabilecekleri bir yapıda kurgulandı.
4 hafta boyunca cumartesi günleri, 15 kişilik gruplarla, günde 3 saat Kültürpark içerisinde yer alan Pakistan Pavyonu’nda gerçekleştirilen program sonrası, çocuklara programı tamamladıklarına dair katılım belgesi verildi.